top of page
  • Εικόνα συγγραφέα.

Το βιβλίο «Κράτος-ασφάλεια και ο ρόλος των υπηρεσιών πληροφοριών (Η περίπτωση της Ελλάδας)

Αρμοδιότητες και Λειτουργία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών»

25.10.2011

Του Ησαΐα Κωνσταντινίδη


Έχουμε πολλές φορές τονίσει την υπευθυνότητα, τον πατριωτικό και σταθεροποιητικό ρόλο που έχουν παίξει σε όλη τη διάρκεια της σύγχρονης ελληνικής δημοκρατίας οι αρμόδιες υπηρεσίες πληροφοριών. Είναι γεγονός ότι, μέσα σ’ έναν ελληνικό δημόσιο τομέα όπου επικρατεί η αναξιοκρατία και η γραφειοκρατία, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), από την ίδρυσή της το 1986 – με την περίφημη «ελληνοποίηση» της έως τότε Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΚΥΠ) – συντέλεσε αφενός στην προσφορά πολύτιμου έργου υπέρ της πατρίδας και του έθνους και αφετέρου στην εμπέδωση της δημοκρατίας στον τόπο μας! Και μακάρι να είχαν μιμηθεί τα παραπάνω και άλλες δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμοί!... Είναι σίγουρο ότι αν συνέβαινε αυτό ο ελληνικός δημόσιος τομέας δεν θα παρουσίαζε τις «αρρυθμίες» που τώρα δυστυχώς παρουσιάζει...

Ένας λόγος που η ΕΥΠ παραμένει στη χώρα μας «παρεξηγημένη», ή ακόμα και «συκοφαντημένη», παρόλο το τεράστιο έργο της, είναι και η μη δημοσιοποίηση των όποιων επιτυχιών της. Βέβαια, αυτό είναι πάγια αρχή των ανάλογων φορέων ανά τον κόσμο – για ευνόητους φυσικά λόγους – και έτσι στη φόρα βγαίνουν μόνο οι (λιγοστές σχετικά) «αποτυχίες» τους... Έτσι, κάποια ανθρώπινα πολλές φορές λάθη τα εκμεταλλεύονται στην Ελλάδα κάποιοι δήθεν «προοδευτικοί» κύκλοι, οι οποίοι μιλούν εντελώς ανερυθρίαστα και ανεύθυνα για «πράκτορες», που υποτίθεται ότι υπονομεύουν τους θεσμούς και άλλα παρόμοια αστεία πράγματα!... Αντίθετα όμως απ’ ότι συμβαίνει σε άλλες χώρες, στη δική μας λίγα είναι τα επιστημονικά συγγράμματα που αναλύουν το ρόλο της αρμόδιας υπηρεσίας ασφαλείας και πληροφοριών.

Γι’ αυτό λοιπόν χαιρετίζουμε την έκδοση του βιβλίου «Κράτος-ασφάλεια και ο ρόλος των υπηρεσιών πληροφοριών (Η περίπτωση της Ελλάδας», με υπότιτλο «Αρμοδιότητες και Λειτουργία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών», που εκδόθηκε σε αυτοτελή τόμο από τις εκδόσεις «Π.Ν. Σάκκουλας», στην πανεπιστημιακή σειρά «Δίκαιο & Οικονομία».

Το βιβλίο αυτό περιέχει τα πρακτικά μιας επιστημονικής ημερίδας για τον πολύ σημαντικό ρόλο της ΕΥΠ στην ασφάλεια του κράτους. Τα συμπεράσματα που προέκυψαν ήταν εξαιρετικά ενδιαφέροντα. Εκτός από τους τυπικούς χαιρετισμούς κάποιων βουλευτών-ομιλητών που παρέστησαν στην εκδήλωση, οι περισσότεροι ομιλητές διακρίθηκαν για την επιστημονική αρτιότητα των εισηγήσεών τους. Στόχος της ΕΥΠ είναι η ασφάλεια ως στοιχείο του ίδιου του κράτους. Ωστόσο η ασφάλεια του κράτους δεν είναι κάτι απρόσωπο, αλλά είναι η ίδια η ασφάλεια του πολίτη! Κάτι που σημαίνει πρωτίστως την προστασία των δικαιωμάτων του. Συνεπώς στην πραγματικότητα η ΕΥΠ είναι ταγμένη να στρέφεται και να αναζητεί πληροφορίες για εκείνους οι οποίοι επιβουλεύονται τα εθνικά δίκαια και τα δικαιώματα του Έλληνα πολίτη, για εκείνους οι οποίοι μέσα από μη νόμιμες δραστηριότητες φθάνουν στο σημείο να δημιουργούν τις τάσεις περιορισμού αυτών των δικαίων και των δικαιωμάτων... Όταν το κατανοήσουν αυτό όλοι οι κρατούντες (και κυρίως εκείνοι, οι οποίοι «κόπτονται» για τα δικαιώματα όλων των άλλων, εκτός των... ίδιων των Ελλήνων μέσα στην ίδια τους τη χώρα!), η ΕΥΠ θα πάψει να είναι ο εύκολος «στόχος» κάθε φορά σε ό,τι κι αν συμβαίνει.

Παραθέτουμε εδώ ορισμένα από τα πολύ ενδιαφέροντα θέματα της εν λόγω ημερίδας, που περιλαμβάνονται στο έργο αυτό, και τα οποία αναλύθηκαν διεξοδικά από τους εκλεκτούς ομιλητές:

- «Δημιουργία Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στην Ελλάδα» [ΣΗΜ.: δηλ. στο πρότυπο της Τουρκίας, μια πρόταση με την οποία συμφωνούμε απολύτως και πρέπει να προωθηθεί απ’ το αρμόδιο υπουργείο]

- «Οι ασύμμετρες απειλές ως γεωπολιτικό φαινόμενο και ο ρόλος των υπηρεσιών πληροφοριών στην αντιμετώπισή τους»

- «Ο ρόλος των υπηρεσιών πληροφοριών στο νέο διεθνές περιβάλλον ασφάλειας»

- «Διακλαδική συνεργασία στο πλαίσιο της πληροφοριακής κάλυψης»

- «Η ασφάλεια, οι ελευθερίες, η πληροφορία, το άτομο, τα ηλεκτρονικά μέσα και ο παγκοσμιοποιημένος τρόμος»

- «Λαθρομετανάστευση και ελληνική εμπειρία»

- «Η ΕΥΠ στη σύγχρονη νεοελληνική πραγματικότητα»

- «Η συμβολή της πληροφορίας στην πρόληψη και αποτροπή κινδύνων για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας»

- «Υπηρεσίες πληροφοριών και μικρά κράτη- Η πρόταση της Ελλάδας»

- και, τέλος, «Νέος νόμος, Νέα ΕΥΠ, Νέα Εποχή», ομιλία του προέδρου της Π.Ο.Σ.Ε.Υ.Π. σχετικά με τις προοπτικές του εθνικού αυτού θεσμού στο μέλλον.

Πραγματικά, κείμενα και αναλύσεις ενός ανωτέρου επιπέδου από έναν «αόρατο» πόλεμο, που διαδραματίζεται στο παρασκήνιο, αλλά κρίνει πάρα πολλά για τα σύγχρονα έθνη! Παραθέτουμε παρακάτω χαρακτηριστικό απόσπασμα από την ομιλία «Νέος νόμος, Νέα ΕΥΠ, Νέα Εποχή», που είναι ενδεικτικά της εθνικής προσφοράς του εν λόγω φορέα:

«Η δράση μιας σύγχρονης υπηρεσίας πληροφοριών στο πλαίσιο μιας ευρύτερης εθνικής στρατηγικής πρέπει να εστιάζεται στα εξής σημεία:

- Στην επιβίωση του ελληνισμού.

- Στην προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας.

- Στην αντιμετώπιση κάθε απειλής και άλλων καταστάσεων στον «περίγυρό» μας.

- Στην ακώλυτη άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του ελληνικού κράτους.

- Στην εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και στην διασφάλιση της ειρήνης στην περιοχή μας.

- Στην καθ’ οιανδήποτε έννοια προαγωγή της ανταγωνιστικότητας της πατρίδας μας.

Το ελληνικό έθνος έχει δικούς του στόχους και επιδιώξεις. Υπάρχουν πάγια εθνικά συμφέροντα που ξεπερνούν τα «υπερεθνικά» και υπαγορεύουν τους άξονες της εξωτερικής μας πολιτικής. Και εδώ, στην ανατολή του 21ου αιώνα, μπροστά στην καινούργια εποχή, μια ΕΥΠ σύγχρονη, αναβαθμισμένη και με δημοκρατική διάρθρωση και λειτουργία, έχει να προσφέρει πολλά.

Σε ότι αφορά στην οργάνωση και στην δομή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών ελήφθησαν υπ’ όψη η αρχή της αξιοκρατίας, ώστε η πρόσληψη και οι υπηρεσιακές μεταβολές να ενεργούνται αποκλειστικά σύμφωνα με την προσωπική αξία και ικανότητα κάθε προσώπου, καθώς και την αρχή της τεχνοκρατίας, ώστε να διασφαλίζεται η ύπαρξη εξειδικευμένου προσωπικού, ικανού να αντιμετωπίσει τα σύγχρονα ειδικά και πολύπλοκα ζητήματα. Πιο αναλυτικά η αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου της ΕΥΠ κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να επιτευχθεί ο εκσυγχρονισμός που υπαγορεύεται από τα νέα διεθνή και εθνικά δεδομένα και ειδικότερα από τα ακόλουθα:

1. Την ανάγκη να αναπροσαρμοστεί το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο της ΕΥΠ, για να ανταποκριθεί στις διάφορες νέες μορφές απειλών.

2. Τη θέση της Ελλάδας στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επιβάλλει τον επαναπροσδιορισμό της αποστολής της ΕΥΠ.

3. Την ανάγκη άσκησης των αρμοδιοτήτων της ΕΥΠ με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

4. Την ανάγκη πλήρους κατοχύρωσης της αρχής της διαφάνειας ως προς την οργάνωση, τους σκοπούς και το πρόγραμμα δράσης της ΕΥΠ.

5. Την ανάγκη ανασυγκρότησης του σκοπού της ΕΥΠ και την κατοχύρωση του συντονισμού της στο πλαίσιο του ΚΥΣΕΑ καθώς και την ανάγκη καλύτερου συντονισμού του έργου της ΕΥΠ.

6. Την ανάγκη να θεσμοθετηθεί καθήκον ευρείας υπηρεσιακής αρωγής για την επίτευξη των σκοπών της ΕΥΠ.

7. Την ανάγκη της ευρείας κατοχύρωσης της υποχρέωσης μη δημοσιοποίησης και τήρησης της αρχής του απορρήτου».


160 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page