top of page
  • Εικόνα συγγραφέα.

Ελληνοτουρκικός πόλεμος

2.11.2020

Του Τάσου Συμιγδαλά

Εκδότη “Ήλεκτρον”


Με την Τουρκία βρισκόμαστε σε συνεχή πόλεμο, με όπλα, ή χωρίς όπλα, από τότε που οι Σελτζούκοι Τούρκοι έκαναν την εμφάνισή τους στο προσκήνιο της ιστορίας, τον δέκατο τέταρτο αιώνα. Με μικρά διαλείμματα ύφεσης, η Ελλάδα αντιμετώπιζε την εχθρική και διεκδικητική δράση της Τουρκίας.

Πέτυχαν οι Τούρκοι στο ξεκίνημα της δράσης τους να κατακλύσουν και να εγκατασταθούν σε ελληνικά εδάφη στα οποία οι Έλληνες, πολύ πριν από αυτούς, είχαν δημιουργήσει περίλαμπρους πολιτισμούς, τα δημιουργήματα των οποίων λεηλάτησαν και κατέστρεψαν, χωρίς ποτέ να καταφέρουν να σβήσουν τη λάμψη τους.

Υπήρξε μια περίοδος της ιστορίας, διαρκείας τετρακοσίων ετών, που οι Τούρκοι κατόρθωσαν να διατηρήσουν τις κατακτήσεις τους και να επιβάλουν τους δικούς τους κανόνες ζωής στους λαούς που κατέκτησαν, πάντα δια της βίας και ποτέ με την πειθώ, γιατί κανέναν ποτέ δεν μπόρεσαν να πείσουν.

Και πριν από διακόσια χρόνια, οι Έλληνες, επαναστάτησαν, για πολλοστή φορά και κατόρθωσαν, κόντρα στις τεράστιες, αντίξοες συνθήκες, να ξαναβρούν την κρατική τους υπόσταση σε ένα μικρό κομμάτι του χώρου, που πάντα ήταν δικό τους. Αλλά το Έθνος των Ελλήνων ποτέ δεν μίκρυνε και ποτέ δεν έχασε τη λάμψη του και κατάφερε, μετά από εκατό χρόνια από την πρώτη δημιουργία του ανεξάρτητου Ελληνικού κράτους να διεκδικήσει ολόκληρη την πατρογονική γη, αλλά η διεθνής συγκυρία και οι κατώτερες των περιστάσεων πολιτικές ηγεσίες δεν επέτρεψαν την ολοκλήρωση και απέκτησε μόνο το χώρο του σημερινού Ελληνικού κράτους.

Ο σημερινός Τούρκος πρόεδρος έχει περιορίσει τις ιστορικές του γνώσεις και έχει επιβάλλει στους υπηκόους του να κάνουν το ίδιο, μόνο στο χρόνο που υπάρχει η παρουσία των Τούρκων. Τότε μόνο ξεκινά η ιστορία για τον Τούρκο πρόεδρο και γι' αυτό ομιλεί για "γαλάζια" πατρίδα, τότε που πρωτ' αντίκρυσαν θάλασσα οι Τούρκοι. Αδιαφορεί ο Τούρκος πρόεδρος για το γεγονός ότι κατοικεί σε ξένο οικόπεδο και επικαλείται τη "χρησικτησία". όμως αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι εκείνο που πρέπει ιδιαιτέρως να μας απασχολήσει, γιατί η εμφάνιση της πανδημίας του κορωναϊού, το άφησε σε δεύτερη μοίρα. Ο "ακήρυκτος" πόλεμος του σήμερα είναι ο εθνικός κίνδυνος και αυτό το θέμα θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε και να παρουσιάσουμε.

Τις προηγούμενες ημέρες, λίγο πριν ο κορωναϊός πάρει την πρώτη θέση στην ειδησεογραφία, όλα τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, αναζητούσαν "ειδικούς" μάντεις για να τους πληροφορήσουν "τί θα κάνει ο Ερντογάν". Και ο καθένας από τους "ειδικούς" προσπαθούσε να απαντήσει ως "πυθία" με διφορούμενους χρησμούς.

Όμως βρισκόμαστε σε πόλεμο, ακήρυκτο ή ασύμμετρο, αν προτιμάτε, με την Τουρκία και οι αναλύσεις πρέπει να γίνονται με τους κανόνες της στρατιωτικής επιστήμης και όχι της μαντικής αναζητήσεως.

Η στρατιωτική επιστήμη διδάσκει την "εκτίμηση κατάστασης" για κάθε επιχείρηση και κυρίως "εκτίμηση εχθρού", ή "εκτίμηση απειλής".

Πρώτα πρώτα εξετάζεται η κατάσταση της δυνάμεως των αντιπάλων, Ελλάδος και Τουρκίας μέσα στο διεθνές και το εγγύς περιβάλλον.

Ακολούθως εξετάζονται οι δυνατότητες του αντιπάλου. Όχι τί θα κάνει, όπως είναι η ερώτηση των ΜΜΕ, αλλά τί είναι φυσικώς σε θέση να κάνει με την κατάσταση που βρίσκεται. Αριθμούνται οι δυνατότητές του και αναλύονται με κάθε λεπτομέρεια, καταγράφοντας πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα για τον αντίπαλο. Κατ' αυτό τον τρόπο προκύπτουν συμπεράσματα δυνατοτήτων και αναλόγως διαμορφώνονται τρόποι αντιμετώπισης αυτών των δυνατοτήτων του αντιπάλου.

Η αξιολόγηση των δυνατοτήτων, είναι το πλέον δύσκολο και το πλέον ουσιαστικό κομμάτι της εκτίμησης της κατάστασης. Γιατί αν καταλήξουμε σε εσφαλμένη εκτίμηση, η αποτυχία στην αντιμετώπιση του προβλήματος είναι δεδομένη.

Και ερχόμαστε τώρα να εξετάσουμε την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες και κυρίως στον Έβρο.

Ένας πόλεμος ξεκινά πάντα με τις ψυχολογικές επιχειρήσεις, που προσπαθεί ο αντίπαλος να δημιουργήσει κατ' αρχήν φόβο στον αντίπαλο. Από τον τρωικό πόλεμο, που προσπαθούσαν οι μονομάχοι να καταφοβίσουν ο ένας τον άλλον, πριν χρησιμοποιήσουν το δόρυ τους, μέχρι σήμερα, ισχύει αυτός ο κανόνας και ο Ερντογάν έχει σπουδάσει καλά αυτή τη μορφή πολεμικής επιχειρήσεων, τις λεγόμενες ψυχολογικές επιχειρήσεις.

Από καιρό οργάνωνε ένα καινούργιο όπλο, πολύ αποτελεσματικό, το όπλο της χρησιμοποίησης ανθρώπινου δυναμικού, εκμεταλλευόμενος τη δυστυχία των ανθρώπων. Όχι μόνο δεν ελάμβανε κανένα μέτρο ασφαλίσεως των εξωτερικών χερσαίων συνόρων του από μεταναστευτικές ροές, αλλά τις επεδίωξε για να αποτελέσουν, εν ευθέτω χρόνω, τεράστιο και αποτελεσματικό όπλο στα χέρια του.

Η Ευρώπη, "αγρόν ηγόραζε" όταν το πρόβλημα δημιουργούνταν και βρέθηκε προ μιας ανθρώπινης πλημμυρίδας να απειλεί τον ήσυχο ύπνο της. Και φθάσαμε στις απειλές του Ερντογάν να πλημμυρίσει τους Ευρωπαίους με εκατομμύρια δυστυχισμένων ανθρώπων, αφού δεν φρόντισαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα από την αρχή, κυριευμένοι από τη θεοποίηση των "ανθρωπίνων δικαιωμάτων", τα οποία, βέβαια, ποτέ δεν έλαβε υπ' όψη του ο Ερντογάν. Το μόνο που έκανε, αξιοποίησε ή "οπλοποίησε" αυτό το τεράστιο ανθρώπινο δυναμικό για να ισχυροποιήσει τις πιέσεις του προς την Ευρώπη αποκλειστικά. Αυτό το όπλο δεν το χρησιμοποίησε ούτε προς τη Ρωσία, ούτε προς την Αμερική, ούτε προς τα Αραβικά κράτη. Το χρησιμοποιεί μόνο προς την Ελλάδα και μέσω αυτής προς την Ευρώπη.

Και μόλις είχε ξεκινήσει να υλοποιήσει την απειλή του, αντιμετώπισε την σθεναρή αντίσταση της Ελλάδας στον Έβρο και αιφνιδιάστηκε.

Πιστεύουμε πως έφθασε ο χρόνος αφυπνήσεως των Ευρωπαίων που κατάλαβαν τα πολεμικά παιχνίδια του Ερντογάν και της Τουρκικής διπλωματίας.

Πώς θα αντιδράσει η Ευρώπη σ' αυτή την απειλή, απόκειται στις πρωτοβουλίες που θα πάρει να βγει από την αμυντική της στάση και να περάσει στην επίθεση. Οι προφυλακές της, η Ελλάδα, κρατούν τις θέσεις του και αναμένουν την Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία. Το ΝΑΤΟ μάλλον έχει εκμετρήσει το βίο του.


ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΜΙΑΣ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗΣ ΟΜΙΛΟΥΣΑΣ ΠΕΝΑΣ,

βιβλίο του Αναστάσιου Συμιγδαλά

Η χρονιά που εκδόθηκε τούτο το βιβλίο, ήταν μια χρονιά δύσκολη για την Ελλάδα. Μια χρονιά που η Χώρα μας, προδόθηκε, λεηλατήθηκε, απειλήθηκε, μπήκε σε νέους περιορισμούς.

Μπορεί οι περισσότεροι από εμάς να κράτησαν από αυτή τη χρονιά στο νου τους, το Μακεδονικό, τις εκλογές, τα νέα μέτρα αλλά στο παρασκήνιο κάθε "μεγάλης" ιστορίας, υπάρχουν όλες αυτές οι λεπτομέρειες που καθορίζουν την έκβαση των γεγονότων και τις αληθινές προθέσεις των πράξεων του πολιτικού μας γίγνεσθαι.

Αυτές τις λεπτομέρειες, με αιχμηρό, αλλά ουσιαστικό τρόπο, ανέδειξε η πένα του Τάσου Συμιγδαλά, αγωνιζόμενη για την αλήθεια πίσω από τα ψεύδη, για την έντιμη ενημέρωση πίσω από την παραπληροφόρηση. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου), δες εδώ

162 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page