top of page
  • Εικόνα συγγραφέα.

Τι συνδέει Τραμπ και Πούτιν

31.8.2016

Της Robin Brooks


Σύμφωνα με το προεκλογικό επιτελείο της Χίλαρι Κλίντον, οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες «έσπασαν» τους σέρβερς του Δημοκρατικού Κόμματος με σκοπό να υποκλέψουν τα ηλεκτρονικά του ταχυδρομεία και να τα χρησιμοποιήσουν προς όφελος του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου Ντόναλντ Τραμπ. Ειδικοί εκφράζουν τους φόβους τους, ότι αν ο Τραμπ είναι στ’ αλήθεια συνδεδεμένος στενά με τη Ρωσία, τότε η Μόσχα θα μπορούσε να επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών.

Ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ απέρριψε τις υποθέσεις, ότι η Ρωσία είναι κατά κάποιο τρόπο εμπλεκόμενη στην επίθεση των χάκερς κατά των σέρβερ του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ. «Δεν θα ήθελα να πω κάτι άσχημο», δήλωσε όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους να σχολιάσει το συμβάν.

Ανεξάρτητα από το τι πραγματικά συνέβη στην περίπτωση αυτή, ένα ερώτημα εξακολουθεί να υφίσταται: Υπάρχει άραγε σύνδεση ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τη Ρωσία; Ας το εξετάσουμε.


1. Η επίθεση των χάκερς κατά του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των Δημοκρατικών


Το συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ θα είχε πανηγυρικό σχεδόν χαρακτήρα αν δεν ξεσπούσε το σκάνδαλο με τις «διαρροές» των δεδομένων που ήταν αποθηκευμένα στους σέρβερ του, κάτι που προκάλεσε μεγάλο χάος στη Φιλαδέλφεια.

Όπως ανακοίνωσαν αργότερα οι «New York Times»: «Η ανάλυση του συμβάντος εξάγει το συμπέρασμα, ότι τους σέρβερ τους «έσπασαν» δύο ρωσικές μυστικές υπηρεσίες». Και η έκδοση «Daily Beast» έγραψε ότι: «Σύμφωνα με επίσημα πρόσωπα η επίθεση αυτή ήταν συνειδητή προσπάθεια οι προεδρικές εκλογές να επηρεαστούν προς όφελος του Ντόναλντ Τραμπ».

Ο Τραμπ και το επιτελείο του αρνούνται την οποιαδήποτε σχέση τους με την επίθεση των χάκερς. Πράγματι, δεν υπάρχουν αποδείξεις ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος να έχει ανάμειξη στο σκάνδαλο. Ο ίδιος ο Τραμπ έγραψε σχετικά στη σελίδα του στο Twitter: «Το νέο ανέκδοτο: η Ρωσία προκάλεσε διαρροή των e-mails των Δημοκρατικών, τα οποία δεν έπρεπε ποτέ να γράψουν, γιατί… ο Πούτιν αρέσει εμένα και όχι την Κλίντον»!


2. Ρωσικό ίχνος στο επιτελείο του Τραμπ


Ο επικεφαλής του προεκλογικού επιτελείου του Τραμπ, Πολ Μάναφορτ, πέρασε μεγάλο μέρος της καριέρας του ως πολιτικός σύμβουλος χωρών της Ανατολικής Ευρώπης. Εργάστηκε, για παράδειγμα, για τον Ουκρανό πρόεδρο Βίκτορ Γιανούκοβιτς, στενό σύμμαχο του Πούτιν, που έπεσε από την εξουσία το 2014.

Ο δημοσιογράφος της έκδοσης «Talking Points Memo» Τζος Μάρσαλ είναι ανάμεσα στους πιο ένθερμους θιασώτες της ιδέας, ότι ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων έχει σύνδεση με τη Ρωσία. Σύμφωνα με τον Μάρσαλ, ο Κάρτερ Πέιτζ, σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Τραμπ, «βρίσκεται σε σταθερή οικονομική και εργασιακή σχέση με τη ρωσική Gazprom». Γράφει επίσης ο Μάρσαλ: «Μπορούμε να πούμε χωρίς υπερβολή, ότι απ’ τη στιγμή που συνδέεται με τη Gazprom σε ένα τόσο σοβαρό επίπεδο, τότε αυτόματα είναι πλήρως νομοταγής στην πολιτική του Πούτιν».

Απαντώντας του όμως ο ειδικός θεμάτων πληροφορικής ασφαλείας και συγγραφέας Τζέφρι Καρ παρατηρεί ότι ο Πέιτζ διέκοψε τη συνεργασία του με τη Gazprom ήδη από το 2007 και από τότε ελάχιστα έχει ενδιαφερθεί για τη Ρωσία.


3. Αλλαγές στην ημερήσια διάταξη των Ρεπουμπλικάνων


Λίγες μόνο μέρες πριν από το συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων η εθνική επιτροπή του κόμματος άλλαξε την πάγια θέση του προς τη Ρωσία κάτω από την πίεση του επιτελείου του Τραμπ.

Συγκεκριμένα, ένας σύνεδρος πρότεινε να γίνει διόρθωση στη θέση που ήθελε τις ΗΠΑ να βοηθούν την Ουκρανία με «θανατηφόρα όπλα» εναντίον των αυτονομιστών των ανατολικών επαρχιών της χώρας που ελέγχονται από τη Ρωσία. Σύμφωνα με στοιχεία της εφημερίδας «Washington Post», η ομάδα του Τραμπ ήταν που επέμενε η παραπάνω θέση να αλλάξει σε «απόδοση της αντίστοιχης βοήθειας».

Αυτό συνέβη, την ώρα που ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος δήλωσε, ότι θα μπορούσε να αρνηθεί μία άνευ όρων υποστήριξη στις συμμαχικές με τις ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ βαλτικές χώρες σε περίπτωση που η Ρωσία εισβάλει σ’ αυτές.

Απ’ την άλλη, αν και αυτή η θέση ξεπερνά την παραδοσιακή αντίληψη που έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι για το θέμα, στην Ουάσιγκτον έχουν ακουστεί και άλλοτε παρόμοια πράγματα. «Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έλαβε απόφαση να μην αποσταλούν όπλα στην Ουκρανία, παρά τις συστάσεις του Υπουργείου εξωτερικών των ΗΠΑ», γράφει πάνω σ’ αυτό η εφημερίδα «Washington Post».


4. Οικονομικές σχέσεις


Ο Τραμπ δεν έχει πια δοσοληψίες με αμερικανικές τράπεζες. Αντ’ αυτού ο Τζος Μάρσαλ ενίσχυσε τα δικά του οικονομικά κυρίως με τη βοήθεια κεφαλαίων που έρχονταν από τη Ρωσία. Πέραν αυτών, αναφέρονται και «ύποπτες πηγές χρημάτων από τη Ρωσία και το Καζακστάν», όπως απέδειξε μία δικαστική διαμάχη του Μάρσαλ, της οποίας το κείμενο δημοσίευσε η εφημερίδα «New York Times».

Ο ίδιος ο Τραμπ δηλώνει, ότι δεν έχει πραγματοποιήσει καμία επένδυση στη Ρωσία. Όπως γράφει στο περιοδικό «Foreign Policy» η Γιούλια Γιόφε, αν και πολλές ξένες εταιρείες κατάφεραν να αποκομίσουν σημαντικά κέρδη από τη ρωσική αγορά, εν τούτοις ο Τραμπ ποτέ δεν είχε κάποια σημαντική επιτυχία να επιδείξει σ’ αυτή τη χώρα. Γράφει ακόμη η ίδια δημοσιογράφος πως: «Το γεγονός, ότι μετά από τόσες απόπειρες και τόσο σοβαρές προθέσεις, ο Τραμπ δεν κατάφερε τίποτε απολύτως στη Ρωσία, όπως κατάφεραν π.χ. ξενοδοχειακές επιχειρήσεις σαν τη «Ριτς Κάρλτον», την «Κέμπινσκι», τη «Ράντισον», τη «Χίλτον» κλπ., δείχνει πως ο Τραμπ δεν έχει τελικά και τόσες διασυνδέσεις με ανθρώπους που έχουν επιρροή στη Ρωσία».

Εταιρείες που καταγίνονται με ακίνητα έχουν κατά καιρούς κάνει μεγάλες επιχειρηματικές επιτυχίες στη Ρωσία, όχι όμως και ο Τραμπ, συνεπώς είναι δύσκολο να ισχυριστεί κανείς ότι οι πολιτικές του αντιλήψεις «εξαγοράστηκαν» από τη Μόσχα κατ’ αυτό τον τρόπο.


5. «Γερή φιλία μεταξύ ανδρών»


Ο Πούτιν έχει αποκαλέσει τον Τραμπ «πολύ γερό και ταλαντούχο άνθρωπο». Ο Τραμπ από την άλλη, έχει μιλήσει πολλές φορές με θαυμασμό για την πολιτική ισχύ του Πούτιν.

Ο σύμβουλος της Χίλαρι Κλίντον, Τζον Ποντέστα, σχολιάζει: «Βλέπουμε την ύπαρξη μιας ισχυρής συμπάθειας ανάμεσα στον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Ντόναλντ Τραμπ, αν και δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια άμεση σχέση μεταξύ τους».

Ο δε πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του NBC, ότι: «Εκείνο που ξέρω είναι πως ο Τραμπ αρκετές φορές έχει εκφράσει τον θαυμασμό του για τον Πούτιν. Και νομίζω πως και στη Ρωσία αρέσουν τον Τραμπ».

Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο Γιούλια Γιόφε, οι άνθρωποι του Κρεμλίνου δεν συμπαθούν καθόλου τη Χίλαρι Κλίντον και πιστεύουν πως μια προεδρία του Τραμπ θα ήταν πολύ πιο ωφέλιμη για τα συμφέροντα της Ρωσίας.

Πάντως όλα αυτά δεν αποδεικνύουν πως όντως ο Τραμπ έχει συνάψει κάποια μυστική συμφωνία με τον Πούτιν. Απομένει λοιπόν να δούμε τι θα συμβεί στην περίπτωση που ο Τραμπ εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ και ποια θα είναι η πολιτική του έναντι της Ρωσίας.


(την ανάλυση της Ρόμπιν Μπρουκς την μετέφρασε στα ελληνικά ο Ησαΐας Κωνσταντινίδης)


31 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Περί Κορανίου

bottom of page