top of page
  • Εικόνα συγγραφέα.

«Ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης στο σημερινό σύγχρονο περιβάλλον».

31.08.2022

Του Παναγιώτη Ιωάννου*


Η τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί σήμερα τον πιο κοντινό θεσμό εξουσίας προς τον πολίτη, έχοντας αναλάβει ευθύνες και αρμοδιότητες που θα τον συνοδεύουν σε όλη τη ζωή του.

Αυτή η ισχυρή θέση εμπιστοσύνης που έχουμε αναπτύξει με τις τοπικές μας κοινωνίες, είναι το μεγάλο μας πλεονέκτημα στην πρόκληση που έχουμε μπροστά μας, να διεκδικήσουμε αναβαθμισμένο ρόλο για την αυτοδιοίκηση στο απαιτητικό περιβάλλον που διαμορφώνεται για τα επόμενα χρόνια.

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος έχει επισημάνει ότι το επόμενο διάστημα θα αποτελέσει περίοδο δημιουργικών προκλήσεων για την αυτοδιοίκηση και τους Δήμους μας.

Από τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβουμε και τις πολιτικές που θα υλοποιήσουμε, θα κριθεί αν θα καταφέρουμε να πετύχουμε το στόχο μας ώστε να αλλάξουμε προς το καλύτερο την εικόνα των πόλεων μας, καθιστώντας τες πιο «έξυπνες» , πιο «πράσινες», πιο βιώσιμες , περισσότερο ανθρώπινες.

Για να πετύχουμε τους στόχους που θα θέσουμε, χρειάζεται όραμα, σχέδιο και πολύ δουλειά.

Απαιτείται ουσιαστικός διάλογος και συνεργασίες με τις τοπικές μας κοινωνίες, ώστε οι όποιες αλλαγές στην εικόνα των πόλεων μας, να γίνουν αποδεκτές ώστε να είναι κι αποτελεσματικές.

Η αξιοπιστία μας θα ενισχυθεί, αν πετύχουμε γρήγορα και καλύτερα αποτελέσματα.

Αυτό προϋποθέτει αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων, στοχοθεσία έργων που υπηρετούν πραγματικές ανάγκες, έγκαιρη εκπόνηση μελετών με βάση τις στοχοθεσίες που θα τεθούν, συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Απαιτεί άμεσο ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων μεταξύ των θεσμών του Κράτους με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Καθώς κι εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της Αυτοδιοίκησης, η οποία έχει αποδείξει στην πράξη ότι μπορεί να καταστεί ουσιαστικός βραχίονας της αναπτυξιακής επανεκκίνησης της χώρας.

Ως Αυτοδιοίκηση έχουμε την υποχρέωση να διασφαλίσουμε πως θα τεθούν στόχοι και θα υλοποιηθούν έργα που θα συμβαδίζουν με τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και θα εξυπηρετούν τους πολίτες.

Γι αυτό όσον αφορά τη διαχείριση των χρηματοδοτικών κονδυλίων, οφείλουμε να εξασφαλίσουμε πως αυτή θα γίνει με βάση τις τοπικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες, αφού διαφορετικές είναι οι ανάγκες ενός ορεινού ή νησιωτικού δήμου σε σχέση με ένα μεγάλο αστικό Δήμο, εξασφαλίζοντας οριζόντια ανάπτυξη για όλους, χωρίς αποκλεισμούς. Δεν μπορούμε να σχεδιάζουμε ένα βιώσιμο και «πράσινο μέλλον» για τη χώρα, με Δήμους και πόλεις πολλών ταχυτήτων.

Για να μπορέσουμε να κάνουμε πράξη το όραμά μας και να αλλάξουμε προς το καλύτερο την εικόνα των πόλεων μας, είναι απαραίτητο να υπάρξει μια ουσιαστική ενίσχυση των οικονομικών των Δήμων. Αλλά και η ουσιαστική συμμετοχή μας στο σχεδιασμό και αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων.

Οι Δήμοι αναδεικνύονται σε βασικούς πρωταγωνιστές στην υλοποίηση πολιτικών για την προστασία του περιβάλλοντος. Κι ο ρόλος αυτός θα γίνει στο μέλλον, ακόμη μεγαλύτερος. Οι Δήμοι θα συμβάλλουν μεταξύ άλλων σημαντικά στην μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, καταγράφοντας σε ετήσια βάση τις ενεργειακές καταναλώσεις κι εκπομπές CO2 , σε όλο σχεδόν το φάσμα των δραστηριοτήτων τους ( λειτουργία δημοτικών κτιρίων κι εγκαταστάσεων, οδοφωτισμός, οχήματα, κλπ) , προχωρώντας σε «πράσινο» εκσυγχρονισμό των υποδομών τους.

Θα εκμεταλλεύονται όλο και περισσότερο προγράμματα αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όχι μόνον ως στροφή προς την πράσινη ενέργεια, αλλά και για να μειώσουν το ενεργειακό κόστος λειτουργίας τους, που σήμερα έχει επιβαρυνθεί υπέρογκα.

Δεκάδες Δήμοι εφαρμόζουν ήδη τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, τα οποία αποδίδουν έχοντας θετικές επιπτώσεις στην αντιμετώπιση των κυκλοφοριακών προβλημάτων , στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των πόλεων.

Οι Δήμοι τέλος είναι αυτοί που θα σηκώσουν το κύριο βάρος της μετάβασης στο μοντέλο της κυκλικής οικονομίας, που είναι «κλειδί» για ένα βιώσιμο μέλλον.

Η βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων και η προώθηση της ανακύκλωσης, τομείς που σήμερα η χώρα μας υστερεί δραματικά σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, μένοντας μακριά από την επίτευξη των εθνικών κι ευρωπαϊκών στόχων που έχουν τεθεί, αποτελεί κύρια ευθύνη της αυτοδιοίκησης.

Τέλος, προτεραιότητά μας πρέπει να είναι να φέρουμε τον πολίτη ακόμη πιο κοντά στην αυτοδιοίκηση, να συμμετέχει στις τοπικές υποθέσεις, αφού θα έχει πειστεί πως μόνον ο δρόμος της συμμετοχής είναι ο υπεύθυνος δρόμος που οδηγεί σε πιο ολοκληρωμένες και συνεπείς πολιτικές.

Ήρθε η ώρα να γίνει μια νέα εθνική αρχή, με την αυτοδιοίκηση σε πρωταγωνιστικό ρόλο, για να δημιουργήσουμε πόλεις στις οποίες θα θέλεις να ζεις και θα τις αγαπάς.

Πόλεις που θα προσφέρουν υψηλό επίπεδο ζωής, ευκολίες και δυνατότητες για αξιοπρεπείς δουλειές και υψηλά εισοδήματα.

Θέλουμε μια Αυτοδιοίκηση που οι ευθύνες της δεν θα σταματούν μόνο στην κατασκευή έργων υποδομής, πεζοδρομίων και πλατειών, χωρίς την οποιαδήποτε εμπλοκή της στην τοπική οικονομία και ανάπτυξη.

Θέλουμε μία αυτοδιοίκηση που μαζί με τις τοπικές κοινωνίες θα ηγούνται των μεγάλων αλλαγών, θα αναζητούν νέες προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες για να αξιοποιούν τα συγκριτικά τους Πλεονεκτήματα.

Με σχέδιο και όραμα, μπορούμε να διαμορφώσουμε εμείς, το μέλλον των πόλεων μας.


*Ο κ. Παναγιώτης Ιωάννου, είναι επικεφαλής της παράταξης “Λυκόβρυση – Πεύκη Νέα Δημιουργία” και πρώην αντιδήμαρχος.


100 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Περί Κορανίου

bottom of page