top of page
  • Εικόνα συγγραφέα.

Ιαματικός τουρισμός: Η απάντηση στην τουριστική κρίση!

2.10.2020


Της Αναστασίας-Αικατερίνης Αλεξοπούλου *


Είναι γεγονός, ότι ο ελληνικός τουρισμός βίωσε κατά τη διάρκεια του 2020, λόγω COVID-19 και πανδημίας, μία σημαντική πτώση της δυναμικής του. Ξενοδοχεία και χώροι εστίασης, που άλλοτε τη θερινή περίοδο έσφυζαν από δουλειά, φέτος παρέμειναν κλειστοί. Αλλά και όσοι άνοιξαν, γνώρισαν πτώση του τζίρου τους ακόμη και κατά το ένα τρίτο, ή και περισσότερο. Ένα νέο επερχόμενο lockdown, που πιθανότατα θα διαρκέσει ως το καλοκαίρι του 2021, θα έχει εξαιρετικά αρνητικές παρενέργειες για τον τουρισμό μας...

Γίνεται λοιπόν σαφές, ότι οι παραδοσιακές μορφές του τουρισμού, στην Ελλάδα και όχι μόνο, γνωρίζουν βαθιά κρίση. Κάτι που συνεπάγεται άμεση αλλαγή προσανατολισμού και ανάδειξη εναλλακτικών ειδών τουρισμού, που τα προηγούμενα χρόνια παρέμεναν -αν και δεν θα έπρεπε- στο περιθώριο. Τέτοιο είδος τουρισμού, ιδιαίτερα επίκαιρο αυτή τη δύσκολη περίοδο, είναι ο λεγόμενος ιαματικός τουρισμός.

Πρόκειται, βασικά, για μία πτυχή του κοινωνικού τουρισμού. Ίσως μάλιστα να αποτελεί και την παλαιότερη μορφή τουρισμού στον κόσμο, μια και λόγοι υγείας και ίασης επέβαλλαν στους αρχαίους προγόνους μας τις πρώτες “τουριστικές” μετακινήσεις! Συνεπώς, είναι κάτι που συνδέεται βαθύτατα με την ίδια την ελληνική παράδοση, δεν αποτελεί κακέκτυπη εισαγωγή ξένων προτύπων.

Ο ιαματικός τουρισμός αποκτά σήμερα μία “τραγική” θα μπορούσε να πει κανείς επικαιρότητα. Ιαματικοί πόροι και ιαματικές πηγές, από τις οποίες βρίθει κυριολεκτικά ο ελλαδικός χώρος, αποτελούν πρώτης τάξης λύση για την αποκατάσταση τόσο της σωματικής όσο και της ψυχικής υγείας. Ο COVID-19, εξάλλου, έχει προκαλέσει φθορά σε κάθε δυνατό επίπεδο της συνολικής εικόνας της υγείας του ανθρώπου. Επομένως, η διαχρονικότητα του ιαματικού τουρισμού αποκτά σήμερα μία ιδιαίτερη συγκυρία.

Ο ιαματικός τουρισμός είναι η μορφή εκείνη τουρισμού που σπάζει τα κοινωνικά κλισέ, τις διαφοροποιήσεις. Σ' αυτόν, μπορούν να συμμετέχουν όχι μόνο οι έχοντες και κατέχοντες, αλλά και οι θεωρούμενες ως ασθενέστερες οικονομικά τάξεις. Άλλωστε ο κοροναϊός δεν βλάπτει με κοινωνικά κριτήρια, αφορά εξίσου πλούσιους και μη, νεώτερους και ηλικιωμένους, από τους προνομιούχους ως τους παραμελημένους της ζωής.

Η ελληνική Πολιτεία οφείλει να κοιτάξει σοβαρά το ζήτημα. Είναι πραγματικά κρίμα, μία χώρα σαν την Ελλάδα, τόσο πλούσια σε ιαματικές πηγές, να μην έχει καταστεί ήδη το επίκεντρο του ευρωπαϊκού τουρισμού. Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησος, Βόρεια Ελλάδα και νησιά, όλες αυτές οι περιοχές έχουν καταγεγραμμένες εκατοντάδες ιαματικές πηγές, από όπου αναβλύζουν θεραπευτικά νερά. Εμείς, ως Ελληνική Λύση, πάντα προβάλλουμε και προωθούμε την Ελληνικότητα σε κάθε έκφανση του κοινωνικού βίου, επομένως και στο θέμα του τουρισμού επιμένουμε ελληνικά, με την ανάδειξη του ιαματικού τουρισμού της Πατρίδας μας.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδειχτεί, σε συνθήκες πανδημικής κρίσης, και σε έναν ακόμη παράγοντα. Ο ιαματικός τουρισμός, πέρα από τα ευεργετικά αποτελέσματα που αντανακλά στην υγεία των ανθρώπων, είναι παράλληλα και μία διέξοδος από το στρες που δημιουργεί η σύγχρονη αγχώδης καθημερινότητα. Σώμα και πνεύμα γνωρίζουν χαλάρωση και ευεξία, και έτσι ο ιαματικός τουρισμός επιδρά θετικά στον ανθρώπινο εσωτερικό κόσμο. Είναι ένα “απόλυτο” φάρμακο κατά του COVID-19 και κάθε ύπουλου ιού!

Δεν χρειάζεται βέβαια να αναφερθούμε πολύ στα οφέλη τα οποία θα γνωρίσει η οικονομία μας. Η ίδια η ιστορική εμπειρία, φανερώνει ότι όπου στην Ελλάδα αναπτύχθηκε ο ιαματικός τουρισμός -για παράδειγμα, στις λουτροπόλεις μας- τα έσοδα των τοπικών κοινωνιών πολλαπλασιάστηκαν. Αυτό θα μπορούσε να γίνει σε ευρύτερη κλίμακα, μετατρέποντας όλη σχεδόν τη χώρα σε έναν καινοτόμο τεράστιο χώρο ιαματικού τουρισμού και θεραπείας νόσων που ταλαιπωρούν τους ανθρώπους. Χώρια που ο ιαματικός τουρισμός δεν περιορίζεται αποκλειστικά και μόνο στη θερινή σεζόν, αφού μπορεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να συνεχιστεί και το φθινόπωρο, υπό προϋποθέσεις δε, ακόμα και τον χειμώνα.

Ο ΕΟΤ, το υπουργείο Τουρισμού, πρέπει να θέσουν άμεσα σε λειτουργία την καμπάνια του ελληνικού τουρισμού για το 2021, έχοντας ως άξονα τον ιαματικό τουρισμό. Να προβληθούν μέσα από διαφημίσεις οι περιοχές που διαθέτουν ιαματικές πηγές, με την κατάλληλη παρουσίαση των ευεργετικών επιδράσεων της υδροθεραπείας από τα ευλογημένα νερά της Ελλάδας. Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, πέρα από τους ήδη καταγεγραμμένους ως ιαματικούς φυσικούς πόρους -που είναι μόλις καμιά εικοσαριά- να καταγραφούν άμεσα και οι υπόλοιποι, που είναι εκατοντάδες σε όλη την ελλαδική επικράτεια. Υπάρχει ακόμη δρόμος που πρέπει να διανύσουμε, και η ώρα για να το κάνουμε αυτό είναι τώρα.

Ανάδειξη, λοιπόν, του ιαματικού τουρισμού ως απόλυτη προτεραιότητα για την ανάκαμψη του τουρισμού μας! Είναι κάτι που θα ζωντανέψει την ελληνική τουριστική βιομηχανία, ειδικά μάλιστα σε ένα έτος, το 2021, που προμηνύεται οικονομικά αρκετά δύσκολο. Έχουμε τα καλύτερα νερά, το καλύτερο κλίμα και έναν αξεπέραστο φυσικό πλούτο, κι όλα αυτά μέσα σε ένα βαρύτατα φορτισμένο ιστορικό και πολιτισμικό περιβάλλον. Ζούμε εμείς οι Έλληνες σε έναν ευλογημένο από τον Θεό τόπο. Ο τουρισμός μας μπορεί όχι μόνο να ανακάμψει, αλλά να εκτιναχθεί ποσοτικά και ποιοτικά, αρκεί να κάνουμε πράξη την ανάδειξη του ιαματικού μας τουρισμού. Έχουμε τις προϋποθέσεις, αναμφίβολα. Γιατί να μην τις εκμεταλλευτούμε;


* Η κυρία Αναστασία-Αικατερίνη Αλεξοπούλου είναι Βουλευτής Β1΄ Βορείου Τομέα Αθηνών, με την Ελληνική Λύση.


34 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Περί Κορανίου

bottom of page