top of page
  • Εικόνα συγγραφέα.

COVID-19 και τεχνολογία

27.10.2020

Του Ησαΐα Κωνσταντινίδη


Αναμφίβολα, ο νέος θανατηφόρος κοροναϊός, γνωστός και ως COVID-19, είναι άμεσα συνδεδεμένος με την τεχνολογία και τις τεχνολογικές εξελίξεις. Δεν είναι λίγοι μάλιστα στον κόσμο οι “συνωμοσιολόγοι” εκείνοι, οι οποίοι πιστεύουν ότι... ο ιός αυτός αποτελεί επακόλουθο της τεχνολογικής ανάπτυξης της εποχής μας και των “αμαρτιών” της σύγχρονης ανθρωπότητας, η οποία επέλεξε να ακολουθήσει έναν νέο τρόπο ζωής, μακριά από τα παραδοσιακά φυσικά πρότυπα.

Ήδη η παγκόσμια έρευνα “2020 Harvey Nash/KPMG CIO Survey”, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 4.200 ηγετικά στελέχη τμημάτων πληροφορικής, έβγαλε το συμπέρασμα ότι ο COVID-19 προκάλεσε μέσα σε ελάχιστο χρόνο μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις στην ιστορία των επενδύσεων στην τεχνολογία. Εκτιμήθηκε, συγκεκριμένα, ότι οι εταιρίες δαπάνησαν περίπου 15 δισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον ανά εβδομάδα σε τεχνολογία, μόνο και μόνο για την ομαλή τους μετάβαση στη μέθοδο της τηλεργασίας: για να εξασφαλίσουν, δηλαδή, ασφαλή εργασία από το σπίτι κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κοροναϊού.

Το ίδιο αφορά και στην προστασία των ηλεκτρονικών υπολογιστών από κυβερνοεπιθέσεις των χάκερς. Πολλοί επικεφαλής τμημάτων πληροφορικής μεγάλων εταιριών ανέφεραν στην ως άνω έρευνα, ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι εναντίον τους κυβερνοεπιθέσεις γνώρισαν απότομη αύξηση. Κι αυτό, επειδή η μαζική στροφή προς την κατ' οίκον εργασία έχει διευρύνει την έκθεση των επιχειρήσεων σε κίνδυνο από το προσωπικό τους. Είναι χαρακτηριστικό, ότι οι δαπάνες για τεχνολογία στα τμήματα πληροφορικής των μεγάλων επιχειρήσεων είναι σχεδόν διπλάσιες σήμερα από ό,τι το 2009, δηλαδή την περίοδο αμέσως μετά τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ (Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων), το χάσμα ανάμεσα στις επιχειρήσεις διευρύνεται εξαιτίας του κοροναϊού. Διαβάζουμε συγκεκριμένα τα εξής: “Η κρίση κατόρθωσε να αναδείξει ένα διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ των εταιρειών που στηρίζουν τη στρατηγική τους στην τεχνολογία και αυτών που δεν το κάνουν. Οκτώ στα δέκα ηγετικά στελέχη των τμημάτων ΙΤ [πληροφορικής] ανησυχούν για την ψυχολογική υγεία της ομάδας τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, γεγονός που οδήγησε 6 στους 10 ηγέτες τμημάτων ΙΤ (58%) να υλοποιήσουν προγράμματα για την υποστήριξη του προσωπικού τους. Μετά τις επενδύσεις στην ασφάλεια και την προστασία των προσωπικών δεδομένων (47%), οι επενδύσεις στις υποδομές και το cloud βρέθηκαν στην τρίτη θέση των τεχνολογικών επενδύσεων στη διάρκεια της νόσου COVID-19, με τον αριθμό των ηγετικών στελεχών των τμημάτων πληροφορικής να εξετάζουν σοβαρά την εφαρμογή του Distributed Cloud σχεδόν να διπλασιάζεται σε μόλις 12 μήνες (από 11% στο 21%)”.

Φυσικό είναι, έχοντας κατά νου όλα τα παραπάνω, το ταλαντούχο δυναμικό που είναι εξειδικευμένο στην τεχνολογία να είναι όλο και πιο περιζήτητο. Ποιες είναι οι εξειδικεύσεις αυτές; Οι εξής: δεξιότητες κυβερνοασφάλειας, οργανωτική διαχείριση αλλαγών, επιχειρησιακή αρχιτεκτονική και εξελιγμένες αναλύσεις. Όσο για τα επιχειρησιακά ζητήματα, στα οποία εστιάζουν πλέον οι μεγάλες εταιρίες ανά τον κόσμο για την τεχνολογική τους επάρκεια και κυβερνοασφάλεια, αυτά είναι τα ακόλουθα: διευκόλυνση εργατικού δυναμικού, ψηφιακός μετασχηματισμός, αναδυόμενες τεχνολογίες, λογισμικό ως υπηρεσία.

Είναι γεγονός, ότι η τηλεργασία ενσωματώνει σταδιακά τους εργαζόμενους στη λεγόμενη “τεχνολογική κουλτούρα”, αφού αναγκάζονται πια εκ των πραγμάτων να έχουν αυξημένη συνεργασία με τους προϊσταμένους και τους συναδέλφους τους μέσω των ηλεκτρονικών τους υπολογιστών. Αυτή η εξ αποστάσεως εργασία, που μάλλον θα αποτελεί τον βασικό τρόπο εργασίας για τα επόμενα (πολλά) χρόνια, κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος και οδηγεί ακόμη και τους “τεχνολογικά αναλφάβητους” έως πρότινος να εντρυφήσουν περισσότερο στις σύγχρονες τεχνολογίες των ηλεκτρονικών υπολογιστών και των κινητών τηλεφώνων. Βεβαίως, αυτό ισχύει και για άλλες κατηγορίες ανθρώπων (συνταξιούχους, ανέργους, σπουδαστές κτλ.), οι οποίοι επίσης μαθαίνουν να εκτελούν όλο και πιο πολλές συναλλαγές τους εξ αποστάσεως, μέσω συσκευών PC και κινητής τηλεφωνίας.

Ο κοροναϊός επιταχύνει, λοιπόν, την αυτοματοποίηση της εργασίας, αλλά και της καθημερινής μας ζωής. Μια νέα έκθεση του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ θεωρεί ότι έως το έτος 2025 οι μισές εργασίες θα εκτελούνται πλέον από αυτοματοποιημένες και “έξυπνες” μηχανές. Οι εταιρίες θα προτιμούν πια να επενδύουν στη νέα τεχνολογία και την αυτοματοποίηση, παρά στους ανθρώπους, για να καλύψουν τις ανάγκες τους, οδηγώντας έτσι σ' αυτό που ονομάζεται “καταστροφή θέσεων εργασίας”. Και αν μας έμαθε κάτι ο κοροναϊός, αυτό είναι να χρησιμοποιούμε την τεχνολογία που έχουμε όντως ανάγκη. Μας έκανε να στραφούμε στα σημαντικά τεχνολογικά εργαλεία και να μην ενδιαφερόμαστε τόσο για τα λεγόμενα “cool gadget” που βγάζουν κατά καιρούς οι εταιρίες. Να προτιμούμε αυτό που έχουμε πραγματικά ανάγκη από την τεχνολογία, και όχι το περιττό.

Πάντως κάποιοι ερευνητές, του εναλλακτικού κυρίως και αντισυστημικού χώρου, θεωρούν ότι πολύπλοκες διαδικασίες μετασχηματισμού της φυσικής τάξης πραγμάτων λαμβάνουν σάρκα και οστά αυτές τις κρίσιμες ώρες γύρω μας. Σ' αυτό το πλαίσιο, ο κοροναϊός, που στην πραγματικότητα είναι ένα βακτήριο (δηλ. φυσικός ή και τεχνητός μικροοργανισμός που ζει στο σώμα μας παρασιτικά), εμφανίστηκε για να οδηγήσει σε μετάλλαξη του ανθρώπου και σε εξάλειψη των μέχρι πρότινος γνωστών ψυχοσωματικών χαρακτηριστικών του. Είναι, με δυο λόγια, ένα σατανικό στην πραγματικότητα όργανο, το οποίο αλλοιώνει τον άνθρωπο και τον μετατρέπει σε μηχανικό άβουλο ον, άθυρμα στα χέρια μιας άδηλης νέας παγκόσμιας τάξης...

Σύμφωνα με ένα κείμενο του πατρός Απόστολου Γάτσια, “το Covid-19... δεν είναι ιός, όπως μάς έχουν προπαγανδίσει να πιστεύουμε. Είναι ένα βακτήριο... που ενισχύεται από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία 5G και προκαλεί Φλεγμονή και Υποξία. Πάρτε ασπιρίνη 100 mg και apronax ή παρακεταμόλη... Γιατί;... Επειδή το Covid-19 έχει αποδειχθεί ότι πυκνώνει το αίμα, υποκινώντας την ανάπτυξη θρομβώσεως λόγω του ότι το αίμα δεν είναι κορεσμένο με οξυγόνο. Το αίμα πυκνώνει, η ροή στην καρδιά και στους πνεύμονες επιβραδύνεται, το άτομο δεν μπορεί να αναπνεύση και πεθαίνει γρήγορα. Στην Γερμανία, παρεβίασαν το πρωτόκολλο συστάσεως του ΠΟΥ και επραγματοποίησαν αυτοψία σε ένα πτώμα από Covid-19... Ήνοιξαν το σώμα, χέρια, πόδια κλπ. και συνειδητοποίησαν ότι υπήρχε διαστολή και θρόμβοι αίματος στις Φλέβες, -όλες οι φλέβες και οι αρτηρίες ήσαν χάλια. Οι θρόμβοι εμποδίζουν την φυσιολογική ροή του αίματος, να μεταφερθή οξυγόνο σε όλα τα όργανα, κυρίως στον Εγκέφαλο, στην Καρδιά και στους Πνεύμονες, κι έτσι ο ασθενής τελικά πεθαίνει”.

Όπως και να έχουν τα πράγματα, ο κοροναϊός σηματοδοτεί, πέραν όλων των άλλων, τη μετάβαση σε μια καινούρια τεχνολογική εποχή. Εάν οι τωρινές εξελίξεις ιδωθούν συνδυαστικά με τις προηγούμενες τεχνολογικές επαναστάσεις (κινητή τηλεφωνία, διαδίκτυο κτλ.), δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κάποιος ότι η ανθρωπότητα οδεύει σε νέες, μετα-ανθρώπινες ίσως, διαστάσεις. Σε μια μηχανοποίηση του τρόπου ζωής μας και σε κυριαρχία των ρομπότ, ίσως; Ο κίνδυνος, ο άνθρωπος να είναι περιττός σε έναν τέτοιο τρόπο ζωής, είναι παραπάνω από ποτέ ορατός. Ακόμα και οι πλέον δυστοπικές προβλέψεις του παρελθόντος ωχριούν μπροστά σ' αυτό που έρχεται.

102 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page