top of page
  • Εικόνα συγγραφέα.

Προάγγελος γεωπολιτικών εξελίξεων η ψυχρότητα στις σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ-Τουρκίας

14.7.2014

Του Φώτιου Μπαμπάνη


Τις τελευταίες μέρες της Ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε., η Τουρκία αντιμετώπισε την αυστηρή στάση της Ε.Ε., στο Συμβούλιο σύνδεσης Ε.Ε. Τουρκίας για αθέτηση των υποχρεώσεών της απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Αμέσως μετά το χτύπημα αυτό ακολούθησαν δύο ισχυρά πλήγματα με προέλευση πέραν του Ατλαντικού. Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των ΗΠΑ δια βοής των μελών της ενέκρινε νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία θα καθίσταται υπόλογη έναντι του Κογκρέσου για την επιστροφή χριστιανικών εκκλησιών περιουσιών τους και κινητών στοιχείων δηλαδή έργων και αντικειμένων τέχνης που κατέχονται παράνομα στη Τουρκία και στη κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο.

Με το εν λόγω σχέδιο νόμου ζητείται και από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ να καταγράψει χριστιανικές εκκλησίες και περιουσίες, και αναφέρονται νομικές και ηθικές υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι Αρμενίων, Ασσυρίων, Ποντίων και Κυπρίων με την επισήμανση ότι μεγάλο διάστημα τόποι χριστιανικής κληρονομιάς είτε χειροτέρευσαν είτε εξαφανίστηκαν λόγω της εχθρικής πολιτικής της Τουρκίας. Γίνεται επίσης ειδική μνεία στους εγκλωβισμένους χριστιανούς στον τουρκοκρατούμενο Κυπριακό βορρά, οι οποίοι εμποδίζονται να ασκήσουν τις θρησκευτικές τους ελευθερίες.

Όλες αυτές οι εξελίξεις χαρακτηρίστηκαν από σκληροπυρηνικούς του καθεστώτος Ερντογάν ως «τέλος εποχής» των αρμονικών σχέσεων Άγκυρας-Ουάσιγκτον. Οι κύκλοι αυτοί προσπάθησαν να αποδώσουν στις παραπάνω εξελίξεις σε παρεμβάσεις του Αρμενικού λόμπυ στις ΗΠΑ και σε αντιτουρκικούς κύκλους. Είναι όμως γνωστό ότι παρασκηνιακά η τουρκική κυβέρνηση προσπάθησε με το δικό της λόμπυ και με πολλές και πιεστικές κινήσεις και επαφές των φιλοτουρκικών αμερικανικών κύκλων να επηρεάσει την Επιτροπή πλην όμως όλες αυτές οι προσπάθειες έπεσαν στο κενό.

Αδιαμφισβήτητα οι εξελίξεις αυτές ενδυναμώνουν κατά πρώτον τη θέση και το κύρος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη και αποτελούν έμπρακτες αποδείξεις της ευαισθησίας των αμερικανών πολιτικών σχετικά με τις χριστιανικές εκκλησίες, τα ιερά κειμήλια και τους εγκλωβισμένους χριστιανούς στις τουρκοκρατούμενες περιοχές. Είναι μία σημαντική εξέλιξη που ενισχύει επίσης τις ελληνικές και της κυπριακές θέσεις. Όχι μόνο στα παραπάνω ζητήματα, αλλά και γενικότερα.

Επιπλέον το ενδιαφέρον της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ αποδίδεται και στο γεγονός ότι ο χριστιανισμός φέρεται να απειλείται στην Εγγύς και Μέση Ανατολή με αφανισμό. Και εκτιμάται ότι η φίλη και σύμμαχος Τουρκία είναι υπεύθυνη γι’ αυτό τόσο λόγω του αδιάλλακτου τουρκικού εθνικισμού όσο και λόγω του ισλαμικού φονταμενταλισμού, του καθεστώτος του νεοοθωμανού σουλτάνου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο διαφημισμένος «ήπιος ισλαμισμός» του Ταγίπ Ερντογάν δεν πείθει πλέον τους Δυτικούς για την πρόθεσή του να σεβαστεί τις θρησκευτικές ελευθερίες χριστιανικών δογμάτων, κατά τα διεθνώς προβλεπόμενα. Και η Ε.Ε. επίσης με το «πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα σχετικά με τα ζητήματα δημοκρατικών και θρησκευτικών ελευθεριών στη Τουρκία, κινείται ακριβώς πάνω στην ίδια γραμμή πλεύσης με την Ουάσιγκτον.

Και όλα αυτά οφείλονται ακριβώς στη μετάλλαξη του δυτικόφιλου μεταρρυθμιστή Ερντογάν σε αυταρχικό ισλαμιστή ηγέτη, γεγονός που έχει επιφέρει όλες τις ως άνω μεταβολές στη πολιτική της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών απέναντι στη σημερινή Τουρκία. Και βέβαια όλα αυτά διαδραματίζονται ενώ η Ελληνική κυβέρνηση της οποίας προΐσταται το δικομματικό κυβερνητικό έκτρωμα Σαμαρά-Βενιζέλου είναι παντελώς απούσα και σύρεται από τις εξελίξεις. Πλήρης ανυπαρξία στρατηγικής και εξωτερικής πολιτικής και πλήρης απουσία της επίσημης ελληνικής κυβέρνησης...

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα συσσίτια που οργανώνει η Άγκυρα στέλνοντας στη Θράκη τρόφιμα με νταλίκες και λεωφορεία αποκλειστικά και μόνο για μουσουλμάνους με τη κωδική ονομασία «Bereket Konvoyu» δηλαδή το «Καραβάνι της Αφθονίας». Αντί η ελληνική κυβέρνηση να παρέμβει και να σταματήσει αυτή την ωμή και ρατσιστική διανομή τροφίμων από τη πλευρά της Άγκυρας που αποτελεί άλλωστε και ωμή επέμβαση στα εσωτερικά της χώρας μας και στη μουσουλμανική μειονότητα, απουσιάζει παντελώς και πλήρως σφυρίζοντας αδιάφορα, σαν να μην συμβαίνει τίποτα.

Πάλι λοιπόν περιμένουμε τις έξωθεν παρεμβάσεις. Πρέπει δηλαδή για τη Θράκη μας, για την ελληνική μουσουλμανική μειονότητά της, να ενδιαφερθούν είτε οι Αμερικάνοι είτε οι Ευρωπαίοι είτε και οι δύο. Και ενώ οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές, και η ενδιάμεση περιοχή της ΝΑ Μεσογείου φλέγεται, εμείς περιμένουμε όπως πάντα να καθαρίσουν οι άλλοι για λογαριασμό μας...

Αδιαμφισβήτητα οι ως άνω εξελίξεις καταδεικνύουν για μια ακόμη φορά ότι η διαδικασία γεωπολιτικής ανάπλασης των συνόρων των χωρών της ΝΑ Μεσογείου συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας είναι σε πλήρη εξέλιξη. Και αντί εμείς να εκμεταλλευτούμε τις ως άνω δυσμενείς για τη Τουρκία του Ερντογάν εξελίξεις, και την μεταστροφή της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών απέναντί της, ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ, ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΑΠΟΥΣΙΑΖΟΥΜΕ!... ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ!

Για μια ακόμη φορά στη κρίσιμη ιστορική συγκυρία του έθνους αναμένουμε τη ΘΕΪΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ! Οψόμεθα!!!


58 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page