top of page
  • Εικόνα συγγραφέα.

Πεποιθήσεις & Υποσυνείδητο: Τι είναι και πώς αυτά δημιουργούν την πραγματικότητά μας

11.11.2015

Της Σοφίας Κωνσταντινίδου

Πολλές φορές έχουμε ακούσει τη λέξη πεποίθηση ή τη λέξη υποσυνείδητο, αλλά πόσοι από εμάς γνωρίζουμε πραγματικά τί είναι και πόσο μεγάλη είναι η σημασία τους στη δημιουργία της συμπεριφοράς μας και κατ’ επέκταση της πραγματικότητάς μας; Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από τον συνειδητό νου που είναι ο λογικός νους, δηλαδή ό,τι αντιλαμβανόμαστε με τη λογική μας.

Το υποσυνείδητο είναι ένα πολύ βαθύτερο επίπεδο του νου ή ο σκληρός δίσκος όπως θα μπορούσαμε να πούμε, στον οποίο υπάρχουν εγγεγραμμένες οι πεποιθήσεις μας.

Οι πεποιθήσεις είναι οι προγραμματισμοί που έχουν εγκατασταθεί εκεί και ανάλογα με τους προγραμματισμούς που ο καθένας μας έχει πάρει, σκέφτεται, αισθάνεται, συμπεριφέρεται και δημιουργεί τη δική του πραγματικότητα.

Οι πεποιθήσεις του υποσυνειδήτου είναι αυτές που έχουν δημιουργηθεί από την εμβρυακή μας ηλικία ή για να είμαι πιο ακριβής από τη στιγμή της σύλληψης μας έως και περίπου τα εφτά–οχτώ μας χρόνια είναι αυτές που καθορίζουν τη σκέψη μας, τα συναισθήματα μας, τις συμπεριφορές μας και έχουν άμεση σχέση με το πώς αντιλαμβανόμαστε τα γεγονότα της ζωής: έχουμε δει ανθρώπους να δυσκολεύονται πολύ να ξεπεράσουν το ίδιο γεγονός και άλλους που αδιαφορούν εντελώς σε ένα παρόμοιο γεγονός.

Ίσως έχουμε παρατηρήσει ότι πολλές φορές κάνουμε ή σκεφτόμαστε πράγματα που δεν θέλουμε να σκεφτούμε ή να κάνουμε και προσπαθούμε να σταματήσουμε αυτές τις αρνητικές σκέψεις ή συμπεριφορές, όμως κάθε φορά επαναλαμβάνουμε το ίδιο δυσάρεστο μοτίβο επειδή λειτουργεί πάντα ο ίδιος προγραμματισμός, δηλαδή οι συγκεκριμένες πεποιθήσεις που είναι βαθιά ριζωμένες στο υποσυνείδητο μας: έτσι μπορούμε πολύ εύκολα να διακρίνουμε ότι ο συνειδητός νους, δηλαδή η λογική μας, είναι χιλιάδες φορές πιο αδύναμη από το υποσυνείδητο.

Οι πεποιθήσεις μας είναι τα πιστεύω μας σε σχέση με τη ζωή, τον κόσμο, τους ανθρώπους, τα χρήματα, τον εαυτό μας, τον Θεό. Πιο συνηθισμένες σε σχέση με τον εαυτό μας είναι: δεν αξίζω, δεν είμαι αρκετά καλός, είμαι ασυγχώρητος, δε με αγαπούν, δεν αξίζω να έχω… ή δεν μπορώ να έχω... είμαι ασήμαντος, οι άλλοι είναι καλύτεροι από εμένα, δεν είμαι ικανός και άλλες παρόμοιες.

Αρνητικές πεποιθήσεις που έχουμε σε σχέση με τα χρήματα μπορεί να είναι: τα χρήματα είναι βρώμικα, τα χρήματα είναι για λίγους, τα χρήματα είναι για λίγους, όσοι έχουν χρήματα είναι σνομπ, τα χρήματα χαλάνε τον άνθρωπο, κ.λ.π. επίσης μπορεί να πιστεύουμε ότι η ζωή είναι άδικη, ότι ο κόσμος είναι κακός, ότι οι άλλοι θα μας φερθούν άσχημα, ότι οι γυναίκες η οι άντρες είναι έτσι η αλλιώς… όλα αυτά τα πιστεύουμε, τα εκπέμπουμε και βάση του νομού της έλξης τα λαμβάνουμε από τη ζωή και τους άλλους. Έτσι, είναι απαραίτητο να εργαστούμε σε βάθος με όλα αυτά τα πιστεύω μας και να τα αλλάξουμε αν θέλουμε να έχουμε διαφορετικά αποτελέσματα σε όλους τους τομείς της ζωής μας, είτε πρόκειται για σχέσεις, είτε για την οικονομική μας κατάσταση, είτε για την υγεία μας και οποιονδήποτε άλλον τομέα της ζωής μας. Αυτή η εργασία χρειάζεται υπομονή, επιμονή και πρέπει να την κάνουμε μαζί με έναν ειδικό που έχει και τη γνώση και την εμπειρία να μας βοηθήσει ουσιαστικά, μόνιμα και αποτελεσματικά, έτσι ώστε να αλλάξουν ριζικά, θετικά και θεαματικά όλα τα δεδομένα της ζωής μας.


40 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page