top of page
  • Εικόνα συγγραφέα.

Η ακρίβεια καλπάζει, ο λαός στενάζει...

3.1.2022

Της Αναστασίας-Αικατερίνης Αλεξοπούλου *


“Σε παρακαλώ πολύ, έχω άρρωστο άνθρωπο, μην κόβεις το ρεύμα”...

Αυτό το συγκινητικό μήνυμα αξιοπρέπειας και ανθρωπιάς άφησε γραμμένο σε ένα φύλλο χαρτί πάνω σε μετρητή της ΔΕΗ ένας συνάνθρωπός μας, απευθυνόμενος στον υπάλληλο που θα διέκοπτε την ηλεκτροδότηση του σπιτιού του λόγω χρεών. Μ' αυτό το συγκινητικό μήνυμα, που θα μπορούσε να έχει γραφτεί από αμέτρητους συμπατριώτες μας, “καλωσορίσαμε” το νέο έτος 2022. Ένα έτος που απ' ό,τι δείχνουν οι δείκτες της ακρίβειας που μαστίζουν την αγορά αναμένεται να είναι πολύ δύσκολο για τους Έλληνες...

Πραγματικά, η κατάσταση με τις τιμές δεν είναι καθόλου καλή. Πρόσφατα μία εξαιρετική κυρία, ένας απλός καλοσυνάτος καθημερινός άνθρωπος, μού έλεγε: “Εκεί που μέχρι πρόσφατα για τα πιο απλά και απαραίτητα είδη ανάγκης ξόδευα 20 με 25 ευρώ στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς μου, τώρα θέλω 40, 45, πολλές φορές και 50 ευρώ! Η ακρίβεια χτυπάει ταβάνι. Ξεπαραδιαστήκαμε!”... Είναι η φωνή αγωνίας ενός ολόκληρου λαού, ο οποίος βλέπει την ακρίβεια να καλπάζει κι ο ίδιος να στενάζει.

Δεν είναι ψέμα. Αυξήσεις-φωτιά από 120% μέχρι 170% στους λογαριασμούς ρεύματος! Και εκρηκτική αύξηση του τιμάριθμου, δηλαδή των τιμών των προϊόντων, αμέσως μετά το καλοκαίρι, ακριβώς όπως μας έλεγε η παραπάνω νοικοκυρά. Κι όσο για τον πληθωρισμό, τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι αμείλικτα: μόνο για τον μήνα Νοέμβριο του 2021 ο πληθωρισμός άγγιξε σχεδόν το 5%, με συνεχώς ανοδική πορεία... Είναι φανερό απ' όλα αυτά ότι υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα, που οι ειδικοί κι αρμόδιοι κάνουν (δυστυχώς) πως δεν βλέπουν.

Στην αρχή του κειμένου έγινε λόγος για τους αρρώστους, εκείνους που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης, αλλά κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα εξαιτίας των απανωτών αυξήσεων στις τιμές. Το ίδιο ισχύει και για τους συνανθρώπους μας με αναπηρίες. Είναι δυνατόν όλες αυτές οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες να μένουν χωρίς ρεύμα στο σπίτι; Τι κάνει η πολιτεία επ' αυτού;

Λύσεις υπάρχουν. Απλές και άμεσες. Και μία θα μπορούσε να είναι η εκμετάλλευση του λιγνίτη μας, που η φύση χάρισε απλόχερα στην Ελλάδα. Το έχει προτείνει στη Βουλή η Ελληνική Λύση. Θα μείωνε το ενεργειακό κόστος της χώρας εντυπωσιακά. Αλλά -είπαμε- οι υπεύθυνοι κάνουν πως δεν ακούνε.

Γιατί τότε δεν κάνουν το άλλο; Ας δείξουν επιτέλους το κοινωνικό τους πρόσωπο, όχι το απάνθρωπο προσωπείο που πολλοί φορούν! Ειδικά για τις κατηγορίες των ευάλωτων ομάδων της κοινωνίας μας, για τα ΑμεΑ και τους χρονίως παθόντες, για όσους αποδεδειγμένα δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς ρεύμα, να “πριμοδοτήσουν” τους λογαριασμούς τους με μία γενναία μείωση, π.χ. ως και 50% στην τιμή του ρεύματος! Και ας βάλουν, στη θέση όλων αυτών των “υπέρ ΕΡΤ”, “υπέρ Δήμων” κλπ. κοστολογήσεων στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος όλων των υπολοίπων, ένα συμβολικό ποσό, για παράδειγμα μερικά ελάχιστα ευρώ, που να πληρώνουν όλοι όσοι μπορούν υπέρ των συμπολιτών μας που πραγματικά έχουν ανάγκη! Γιατί να πληρώνει ο Έλληνας “χαράτσια” υπέρ π.χ. τηλεοπτικών προγραμμάτων που ίσως δεν παρακολουθεί ποτέ, και όχι ένα ανάλογο, ή και μικρότερο ποσό υπέρ των Συνελλήνων μας που έχουν αληθινές ανάγκες, που γι' αυτούς το ρεύμα είναι ζωτικής σημασίας;

Κάτι ανάλογο θα μπορούσε να γίνει και με τα προϊόντα της αγοράς, όπου “κόφτη” στις αυξήσεις των τιμών ακούμε, αλλά “κόφτη” δεν βλέπουμε. Και πάλι σ' αυτή την περίπτωση, με δεδομένες τις μεγάλες αυξήσεις λόγω και της απότομης ανόδου στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, θα μπορούσε να γίνει μία πραγματικά κοινωνική πολιτική υπέρ όλων εκείνων που χτυπιούνται σήμερα ανελέητα από τις αυξήσεις που τελειωμό δεν έχουν. Όπως, φερ' ειπείν, να καθιερωθεί μία Κοινωνική Εκπτωτική Κάρτα, η οποία να παρέχει στον κάτοχό της ένα σημαντικό “μπόνους” για αγορές προϊόντων πρώτης ανάγκης. Δεν είναι δα και τόσο δύσκολο για την πολιτεία να γνωρίζει ποιοι ακριβώς είναι εκείνοι οι συνάνθρωποί μας που έχουν άμεσες καθημερινές ανάγκες και που όντως υποφέρουν από τα τελευταία κύματα ακρίβειας!

Αυτό θα πει κοινωνική πολιτική υπέρ του ασθενέστερου, εκείνου που η σκληρή πραγματικότητα της ζωής έχει φέρει σε δύσκολη θέση. Και είναι αλήθεια ότι όλο και περισσότεροι Έλληνες βιώνουν πλέον κάτι ανάλογο. Ως εδώ, λοιπόν! Πρέπει να τους βοηθήσουμε! Με λύσεις απλές και άμεσες, εφικτές και υλοιποιήσιμες, όπως αυτές που υποδείχτηκαν πιο πάνω. Υπεύθυνη πολιτεία, πού είσαι; Μην γίνεσαι ξένη για τα παιδιά σου, απέδειξε ότι είσαι πραγματική μητέρα για τους χειμαζόμενους Έλληνες!


* Η κυρία Αναστασία-Αικατερίνη Αλεξοπούλου είναι Βουλευτής Β1΄ Βορείου Τομέα Αθηνών, με την Ελληνική Λύση.


12 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Περί Κορανίου

bottom of page