top of page
  • Εικόνα συγγραφέα.

Διάδοχος Κάρολος της Αγγλίας και Άγιον Όρος, Πρίγκιπας Γουίλιαμ και Βασιλεύς των Ελλήνων Κωνσταντίνο

9.1.2017

Tου Ησαΐα Κωνσταντινίδη


Στην πολιτική δεν χωρούν συναισθηματισμοί. Αυτό είναι το κεντρικό απόσταγμα αιώνων και χιλιετιών πολιτικής εμπειρίας, από τότε που ο άνθρωπος ξεκίνησε να ζει μέσα σε οργανωμένες κοινωνίες και να κατασκευάζει πολιτειακές δομές. Όπως και στην εξωτερική πολιτική, δεν υπάρχουν αιώνιοι σύμμαχοι ούτε αιώνιοι εχθροί· τα πάντα κινούνται βάσει συμφερόντων. Συνεπώς, είναι λάθος μέγα να χρησιμοποιούμε το συναίσθημα σε μία πολιτική ανάλυση, πόσο μάλλον όταν αυτή έχει να κάνει με το μέλλον της Ελλάδας και του πολιτικού της συστήματος, πιθανότατα και του πολιτεύματός της.

Αυτά τα γράφουμε, επειδή πολλοί στην Ελλάδα θέλουν να αγνοούν το «βασιλικό πλανητικό κέντρο αποφάσεων», το οποίο εδρεύει στο Λονδίνο, λόγω της στάσης που είχε κρατήσει τη δεκαετία του 1950 η Βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ έναντι των αγωνιστών της κυπριακής ανεξαρτησίας. Είναι γνωστό ότι η γηραιά πλέον Βασίλισσα, τότε σε πολύ νεανική ηλικία, είχε αρνηθεί να αποδώσει χάρη στους νεαρούς Κυπρίους αγωνιστές, οι οποίοι και οδηγήθηκαν στο εκτελεστικό απόσπασμα. Θλιβερό γεγονός, που γεμίζει με πικρία τους απανταχού Έλληνες. Πρέπει όμως εδώ να ληφθούν, «μακιαβελικά» και ψυχρά, υπ’ όψιν δύο παράγοντες: α) η Αγγλία, τον καιρό εκείνο, ήταν ακόμη αυτοκρατορική δύναμη και δεν εδύνατο να δείξει έλεος στους αντιαποικιακούς αγώνες που λάμβαναν χώρα στις αποικίες της (η Κύπρος ήταν τότε βρετανική κτήση)· β) η Βασίλισσα Ελισάβετ, λόγω του νεαρού της ηλικίας της την εποχή εκείνη, δεν είχε τη μετέπειτα σοφία της ζωής και, επιπροσθέτως, ήθελε να δείξει πυγμή, ότι δηλ. ελέγχει την κατάσταση στις αποικίες. Έτσι, οι Κύπριοι αγωνιστές οδηγήθηκαν στον θάνατο και ο κυπριακός λαός βυθίστηκε στο πένθος…

Ο αγγλικός θρόνος είναι το «βασιλικό πλανητικό κέντρο», όπου και λαμβάνονται οι βασικές αποφάσεις για την ανά τον κόσμο μοναρχία. Δεν είναι δυνατόν σήμερα, την ώρα που η βασιλεία στην Ελλάδα επιστρέφει (συμφωνία «νέας Γιάλτας» Τραμπ-Πούτιν και «αναλαμπή της Ορθοδοξίας» με κέντρο την Κωνσταντινούπολη), να μην λαμβάνουμε σοβαρότατα υπ’ όψιν μας αυτόν τον παράγοντα. Άλλωστε, στον νέο κόσμο που αναδύεται, με επάνοδο του μοναρχικού θεσμού στην πατρίδα μας, η Ελλάδα όχι απλώς θα διασωθεί οικονομικά, αλλά και προβλέπεται να γνωρίσει μία ιδιαίτερη άνθηση στη διάρκεια των επομένων ετών. Πέραν αυτών, οι σχέσεις της ελληνικής βασιλικής οικογένειας με την αντίστοιχη της Αγγλίας είναι στενότατα συγγενικές και τις δύο οικογένειες ενώνουν δεσμοί αίματος και κοινοί στόχοι για το μέλλον.

Πρόσφατα ήρθαν στην επιφάνεια (ανυπόστατες) φήμες ότι… η Βασίλισσα Ελισάβετ, που διανύει ήδη το 90ό έτος της ζωής της, πέθανε!!! Φυσικά η Βασίλισσα ζει και βασιλεύει, αλλά είναι αλήθεια ότι υπήρξε ένα τουλάχιστον σοβαρό κρυολόγημα που την ταλαιπώρησε το τελευταίο χρονικό διάστημα. Οι φήμες αυτές διαψεύστηκαν από το παλάτι και το θέμα θεωρείται λήξαν. Στο σχετικό ρεπορτάζ, που παραθέτουμε εδώ αυτούσιο, διαβάζουμε:

«Η σοβαρή ασθένεια της Βασίλισσας της Βρετανίας πυροδότησε ήδη τις διαδικασίες διαδοχής, η οποία είναι συγκεκριμένη, και πολλοί αναρωτιούνται αν ο πρίγκιπας Κάρολος ή ο πρίγκιπας Γουίλιαμ θα γίνει βασιλιάς, όταν η Βασίλισσα πεθάνει μιας και είναι σε πολύ μεγάλη ηλικία. Πολλοί ειδικοί επί των θεμάτων που σχετίζονται με την βασιλική οικογένεια αναφέρουν ότι η Βασίλισσα Ελισάβετ «είχε πεθάνει από την ασθένειά της στις 29 Δεκεμβρίου», και τώρα απλά προσπαθούν να διαχειριστούν οι οικείοι την διάδοχη κατάσταση.

Το θέμα όμως είναι η μεγάλη μυστικοπάθεια εδώ και δύο εβδομάδες από το παλάτι, η οποία έχει προκαλέσει πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Η βασίλισσα εδώ και 13 ημέρες δεν έχει αναρρώσει μετά από ένα σοβαρό κρυολόγημα που έπαθε λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Υπενθυμίζουμε ότι πριν λίγες ημέρες, το BBC «πέθανε» την Ελισάβετ σε ένα περιστατικό το οποίο αποδόθηκε σε «φάρσα», αλλά το ίδιο το BBC είχε δυο διαφορετικές εκδοχές για το τι συνέβη. Σε ανακοίνωσή του, ανέφερε ότι επρόκειτο για μια «τεχνική πρόβα» που έγινε για το τι θα κάνουν σε περίπτωση που πεθάνει η βασίλισσα και ότι αυτό προκάλεσε την… αποστολή των tweets.

Ο «Guardian» ενστερνιζόμενος το δεύτερο σενάριο και γνωρίζοντας το τι κάνει το BBC σε αντίστοιχες περιπτώσεις έγραψε ότι το εν λόγω μέσο κάνει «πρόβες νεκρολογιών», δηλαδή προβάρει το τι θα κάνει στην περίπτωση του θανάτου γνωστών δημοσίων προσώπων. Τέτοιες πρόβες το BBC, σημειώνει ο «Guardian», τις κάνει συνήθως Σαββατοκύριακα, αλλά για κάποιο άγνωστο λόγο έγινε και σήμερα.

Ποιος όμως βάσει του πρωτοκόλλου θα είναι ο νέος βασιλιάς της Βρετανίας… ο πρίγκιπας Κάρολος ή ο πρίγκιπα Γουίλιαμ; Υπάρχουν πολλοί που εκτιμούν ότι ο πρίγκιπας Κάρολος, κύριος διάδοχος του θρόνου, θα κάνει στην άκρη για χάρη του υιού του Γουίλιαμ. Παρά το γεγονός ότι ο Κάρολος είναι ο νόμιμος κληρονόμος, πολλά έχουν ειπωθεί και αφορούν στο κατά πόσο θα μπορούσε να παραμερίσει και να στεφτεί ο γιός του βασιλιάς.

Ο 68 ετών πρίγκιπας της Ουαλίας είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία κληρονόμος στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου και θα γίνει ο μεγαλύτερος Βρετανός μονάρχης εφόσον τελικά αναλάβει το θρόνο. Τα τελευταία χρόνια, υπήρξε το αντικείμενο της έντονης διαμάχης με το διαζύγιό του από την Νταϊάνα, και με την σχέση του με την Parker-Bowles. Πηγές υποστηρίζουν ότι ο Κάρολος σχεδιάζει να κάνει μια «ειλικρινή παρέμβαση» στις δημόσιες υποθέσεις, όταν γίνει βασιλιάς, κάτι που οδηγεί σε «φόβους» (!!!) ότι θα μπορούσε να προκαλέσει πλήγμα στην εικόνα της μοναρχίας και να ωθήσει τους Βρετανούς να την απαρνηθούν πλήρως ζητώντας δημοκρατία.

Πολλοί πιστεύουν ότι ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και η δούκισσα του Cambridge θα ήταν καλύτεροι μονάρχες ως Βασιλιάς και Βασίλισσα και θα μπορούσαν να βοηθήσουν να εδραιωθεί το μέλλον των βασιλιάδων στην χώρα. Άλλωστε ο Γουίλιαμ απολαμβάνει μεγαλύτερα ποσοστά αποδοχής από τον πατέρα του και είναι σχεδόν τόσο δημοφιλής όσο και η νυν Βασίλισσα. Ανεξάρτητα από τα προσωπικά συναισθήματα του, εάν ο Κάρολος κάνει τελικά στην άκρη για το γιο του, θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμα και συνταγματική κρίση.

Ο Βρετανός ειδικός Vernon Bogdanor εξήγησε: «Δεν μπορείς απλά να αποφασίσεις να παραλείψεις μια γενιά, δεν πρόκειται να συμβεί». Είμαστε σίγουροι ότι ο Βασιλιάς της Βρετανίας αποτελεί ένα ακόμη επεισόδιο της Νέας Τάξης Πραγμάτων, απλά διότι ο Κάρολος θέλει να πράξει το αυτονόητο και να ασκήσει μια πιο δραστήρια πολιτική σε σχέση με την μητέρα του. Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης τα ταξίδια στο Άγιο Όρος και τις επισκέψεις του στην Ελλάδα, καθώς και ότι ο πατέρας του αν και ήταν Έλληνας πρίγκιπας και Ορθόδοξος, άλλαξε τα πάντα για χάρη του θρόνου στην Βρετανία. Τίποτα δεν είναι τυχαίο».

Αυτά λέει το ρεπορτάζ και βέβαια για τον Πρίγκιπα Φίλιππο, σύζυγο της Βασίλισσας Ελισάβετ και πατέρα του Διαδόχου Καρόλου, είχαμε ειδικό θέμα-αφιέρωμα, τη Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017 (βλ. εδώ ). Εκεί μπορεί ο αναγνώστης να δει αναλυτικά την πορεία του Πρίγκιπα Φίλιππου, ο οποίος προέρχεται από την ελληνική βασιλική οικογένεια και είναι θείος του Έλληνα Βασιλέως Κωνσταντίνου. Το θέμα είναι εδώ να δούμε τους δύο πιθανούς διαδόχους της Ελισάβετ, τον κανονικό Διάδοχο Κάρολο και τον υιό του, τον Πρίγκιπα Ουίλιαμ, και τις σχέσεις τους με τον ελληνισμό.

Ως γνωστόν, εδώ και πάρα πολλά χρόνια ο Πρίγκιπας Κάρολος της Αγγλίας έχει μια ιδιαίτερη και βαθύτατα πνευματική σχέση με την Ορθοδοξία. Κυρίως η σχέση του αυτή εστιάζεται στο Άγιο Όρος, το Ιερό Βουνό της Ελληνορθοδοξίας, αλλά περιλαμβάνει και άλλες όψεις της Ορθοδοξίας, όπως π.χ. τη σερβική κτλ. Τι ήταν όμως αυτό που τον τράβηξε κοντά στην Ορθοδοξία και, κυρίως, κοντά στο Άγιο Όρος; Διαβάζουμε σε σχετικό κείμενο τα εξής ενδιαφέροντα:

«Η προσευχή, η κατάνυξη, η πνευματική ανάταση, η αίσθηση του μέτρου, η γαλήνη, η ιστορία του τόπου και η άγρια ομορφιά του ήταν τα στοιχεία εκείνα που συγκίνησαν τον πρίγκιπα Κάρολο όταν για πρώτη φορά επισκέφτηκε τον Άθω. Ήταν λίγο μετά το τραγικό δυστύχημα στο Παρίσι, που στοίχισε τη ζωή στη σύζυγό του, την πριγκίπισσα Νταϊάνα.

Στο Άγιον Όρος προσέτρεξε ο πρίγκιπας Κάρολος για να μπορέσει να διαχειριστεί την τραγική αυτή στιγμή στη ζωή του. Στο πρόσωπο του ηγούμενου της Μονής Βατοπεδίου, Εφραίμ, βρήκε τον πνευματικό του πατέρα και έναν εξαιρετικό φίλο. Ωστόσο η σχέση αυτή έμελλε να δοκιμαστεί μετά την υπόθεση Βατοπεδίου.

Σύμφωνα με ανθρώπους πολύ κοντά στον πρίγκιπα Κάρολο, οι σχέσεις του πρίγκιπα με την Ορθοδοξία είναι βαθιές και ουσιαστικές. Δεν είναι τυχαίο ότι στο Highgrove, στο κτήμα του έξω από το Λονδίνο, μια γωνιά του σπιτιού του είναι γεμάτη από βυζαντινές εικόνες, πολλές εκ των οποίων προέρχονται σίγουρα και από το Αγιον Ορος ως δώρα των μοναχών. Μοναχοί που τον γνώρισαν τονίζουν ότι ο πρίγκιπας είναι πολύ κοντά στην ορθόδοξη πίστη και παράδοση, κάτι το οποίο δεν μπορεί να εκφράζει δημόσια λόγω των περιορισμών που απορρέουν εκ της θέσεώς του.

Ως διάδοχος του βρετανικού θρόνου και μετέπειτα βασιλιάς, θα ηγηθεί και της Αγγλικανικής Εκκλησίας, ως αρχηγός της. Αυτό όμως σε τίποτα δεν του απαγορεύει να παραμένει ένθερμος υποστηρικτής των θρησκευτικών ελευθεριών χιλιάδων Βρετανών πολιτών και μια προσωπικότητα που πάντα στηρίζει τον διαθρησκευτικό διάλογο και την ομόνοια μεταξύ αλλοθρήσκων. Εξάλλου, η Αγγλία είναι μια χώρα που έχει αφομοιώσει και ενσωματώσει δεκάδες θρησκείες και πολιτισμούς. Και το έχει κάνει με μεγάλη επιτυχία.

Το Άγιον Όρος για τον πρίγκιπα Κάρολο ενσαρκώνει την ιδεολογία του πρίγκιπα, που έχει να κάνει με το σεβασμό στην ιστορία, την παράδοση, την πνευματικότητα, την αρμονία, την επαφή με τη φύση, με το σεβασμό του περιβάλλοντος και την πίστη στις αρχές της πολυπολιτισμικότητας. Εξάλλου, στο Άγιον Όρος συναντώνται πολλές διαφορετικές ορθόδοξες Εκκλησίες, κάτι που ο πρίγκιπας Κάρολος βρίσκει εξαιρετικά ενδιαφέρον. Η συνύπαρξη μοναχών από τη Ρωσία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία και την Ελλάδα τόσες εκατοντάδες χρόνια στο Άγιον Όρος είναι ένδειξη πνευματικής αρμονίας. Αρμονία είναι η λέξη που έχει συνδεθεί με τον πρίγκιπα Κάρολο και την προσωπική του φιλοσοφία».

Από την άλλη, ο Πρίγκιπας Ουίλιαμ της Αγγλίας, γιος του Διαδόχου Καρόλου και της αείμνηστης Νταϊάνα, γεννηθείς το 1982, έχει ως πλήρη τίτλο του: Πρίγκιπας Γουλιέλμος, Δούκας του Κέιμπριτζ. Νονός του είναι ο Βασιλεύς των Ελλήνων Κωνσταντίνος, συγγενής εξ αίματος της αγγλικής βασιλικής οικογένειας, από τον θείο του, τον Πρίγκιπα Φίλιππο. Το 2011 νυμφεύθηκε τη Δούκισσα του Κέιμπριτζ Αικατερίνη (Κάθριν Ελίζαμπεθ Μίντλετον), με την οποία απέκτησε έναν γιο. Ο Πρίγκιπας Ουίλιαμ έχει πάρα πολύ στενές φιλικές (και συγγενικές) σχέσεις με τον Διάδοχο της Ελλάδας, Παύλο.

Βλέπουμε λοιπόν από τα παραπάνω ότι οι σχέσεις της αγγλικής βασιλικής οικογένειας όχι μόνο με την αντίστοιχη ελληνική, αλλά και γενικότερα με την Ελληνορθοδοξία, είναι πολύ στενές. Το αγγλικό Στέμμα έχει συνηγορήσει στην επάνοδο της βασιλείας στην Ελλάδα, που θα δώσει τέλος στη φαύλη προεδρευόμενη «δημοκρατία», και θα συνοδεύεται από οικονομική ανάταση της χώρας, καθώς και από σοβαρά οφέλη της στα εθνικά μας θέματα. Κατά συνέπεια, αντί να μεμψιμοιρούμε, πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα στρατηγικά, με γνώμονα πάντοτε το συμφέρον του ελληνισμού, το οποίο -ειδικά μετά το πρόσφατο «βασιλικό» Brexit- επιβάλλει στενότερες σχέσεις με τον ατλαντικό άξονα ΗΠΑ-Βρετανίας, καθώς και με τη Ρωσία του Πούτιν μέσα στο πνεύμα της αναδυόμενης «νέας Γιάλτας». Νομοτελειακή κατάληξη αυτής της πορείας θα είναι το περίφημο Grexit: η έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του καταραμένου ευρώ που μας κατέστρεψε, αλλά και από την ίδια την ξοφλημένη πλέον ΕΕ.

113 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page