top of page
  • Εικόνα συγγραφέα.

Το βρέφος της Κολάσεως, το Χαλιφάτο του ISIS, έγινε ενός έτους

28.6.2015

Του Φώτιου Μπαμπάνη


Τις μέρες αυτές στις περιοχές που έχουν καταλάβει οι μαχητές του ISIS στο Ιράκ και στη Συρία, γιορτάζονται αλλόκοτα γενέθλια. Ολόκληρη η ανθρωπότητα παρακολουθεί έντρομη, αμήχανη και άναυδη, να μεγαλώνει κατά ένα έτος το βρέφος της κολάσεως, “το χαλιφάτο του τρόμου”!

Ειδικώτερα, συμπληρώνεται ένα έτος από τη κατάληψη της Μοσούλης από τους μαχητές του ISIS, γεγονός που παγίωσε εδαφικά το χαλιφάτο του ISIS σε σημαντικά εδάφη του Ιράκ και της Συρίας. Οι παράφρονες μαχητές με το Καλάσνικοφ στο ένα χέρι και το Κοράνι στο άλλο έρχονταν για να μείνουν, με τη φιλοδοξία να σβήσουν για πάντα τα αποικιακά σύνορα του περασμένου αιώνα και να δημιουργήσουν ένα νέο κράτος, δομημένο κατά το πρότυπο του ισλαμικού νόμου...

Το κενό εξουσίας στο Ιράκ και ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία, που μαινόταν ανελέητος για τρία και πλέον χρόνια, αποτέλεσαν το τέλειο “εκκολαπτήριο”. Το τέρας του ακραίου ισλαμισμού εξαπλώθηκε σε χρόνο-ρεκόρ και με αγριότητες που ξεπερνούσαν ακόμη και την πιο νοσηρή φαντασία έστησε το αυτοαποκαλούμενο χαλιφάτο. Με δική του κυβέρνηση, ισλαμικά δικαστήρια και σχολεία. Κυρίως, όμως, έχτισε από την αρχή μια κρατική οντότητα, έχοντας τεράστιο έρεισμα στις τοπικές σουνιτικές κοινωνίες, που για χρόνια βρίσκονταν στο περιθώριο από τη μέχρι τότε κεντρική εξουσία.

Σήμερα, έναν χρόνο μετά, τόσο η Μοσούλη όσο και μεγάλα εδάφη και πόλεις σε Συρία και Ιράκ εξακολουθούν να βρίσκονται στα χέρια του “Ισλαμικού Κράτους”. Παρά τους εκατοντάδες βομβαρδισμούς της συμμαχίας υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, το “χαλιφάτο του τρόμου” όχι μόνο δεν έχει αποδυναμωθεί, αλλά αυξάνει τα εδάφη του, με το αμερικανικό Πεντάγωνο να βρίσκεται εγκλωβισμένο σε μια άκαρπη διαδικασία συνεχούς αλλαγής στρατηγικής και με την αναμενόμενη μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση από την κυβέρνηση της Βαγδάτης να έχει για τα καλά “σκαλώσει”.

Σύμβουλοι από το περιβάλλον του Λευκού Οίκου αναφέρουν ότι θα χρειαστεί ακόμη πολύς καιρός για να ηττηθεί το “Ισλαμικό Κράτος”, ίσως και “μια ολόκληρη γενιά ή ακόμη και περισσότερο”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός απόστρατος στρατηγός John Allen σε πρόσφατο φόρουμ στο Κατάρ, την ώρα που η Μέση Ανατολή πλήττεται από τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στην ιστορία της. Ο εγχώριος πληθυσμός έχει αποδεκατιστεί από μια άνευ προηγουμένου εθνοκάθαρση και εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει για πάντα τα πατρογονικά τους εδάφη για να γλυτώσουν από βέβαιο θάνατο. Προ ημερών, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την ανάπτυξη επιπλέον 500 στρατιωτών στο Ιράκ σε ρόλο συμβούλων και εκπαιδευτών (όχι άμεση εμπλοκή στα πολεμικά μέτωπα), ενώ λέγεται ότι θα εξαπολύσει σύντομα νέα επιχείρηση ειδικών δυνάμεων, όπως έκανε πρόσφατα στη Συρία. Σε αυτή σκοτώθηκαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του “Ισλαμικού Κράτους” και ο Αμπού Σαγιάφ. Αναλυτές, ωστόσο, τονίζουν ότι αυτές είναι μεμονωμένες κινήσεις και ότι δεν υπάρχει ολοκληρωμένη στρατηγική για την ανάκτηση των χαμένων εδαφών από το χαλιφάτο. Αφενός τα προγράμματα εκπαίδευσης του ιρακινού Στρατού έχουν σημειώσει ελάχιστη πρόοδο, αφετέρου, αν και οι απώλειες των τζιχαντιστών από την έναρξη των αεροπορικών βομβαρδισμών, τον Σεπτέμβριο, είναι σημαντικές, ο πόλεμος δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να κερδηθεί χωρίς χερσαία εμπλοκή δυτικών δυνάμεων.

Μέχρι και το τέλος του 2016, οπότε με τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές θα λήξει η θητεία του Ομπάμα (που τήρησε στο ακέραιο την υπόσχεσή του για απεμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών από τα πολεμικά μέτωπα), τα πράγματα δεν αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά.

Το “Ισλαμικό Κράτος” θα εξακολουθήσει να επεκτείνει τις κτήσεις του, δεδομένης και της συνεχιζόμενης στρατολόγησης νέων μελών από όλο τον κόσμο. Δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένα στοιχεία για τον αριθμό των ξένων μαχητών που καταφθάνουν στο Ιράκ και στη Συρία με στόχο να πολεμήσουν στο πλευρό των μαχητών, όμως υπολογίζεται ότι τους τελευταίους μήνες οι τζιχαντιστές έχουν δεχτεί στους κόλπους τους περί τα 20.000 νέα μέλη, γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στις κυβερνήσεις παγκοσμίως.

Η επικρατέστερη υποψήφια για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον, δεν αναμένεται να αποκλίνει από τη γραμμή του προκατόχου της σε περίπτωση που κατακτήσει την προεδρία. Όμως, εάν ο καινούργιος ένοικος του Λευκού Οίκου προέλθει από το στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών, είναι σχεδόν βέβαιο πως η εξωτερική πολιτική της Ουάσινγκτον θα αλλάξει πλεύση. Ήδη, με την προεκλογική εκστρατεία να έχει επισήμως ξεκινήσει, υποψήφιοι Ρεπουμπλικανοί ξιφουλκούν υπέρ της χερσαίας εισβολής. Υποστηρίζουν ότι είναι η μόνη αποτελεσματική στρατηγική για την αντιμετώπιση της κατάστασης και καταγγέλλουν τον νυν πρόεδρο για έλλειψη βούλησης στην αντιμετώπιση της τζιχαντιστικής απειλής. Με την κατάληψη κάθε πόλης, το “Ισλαμικό Κράτος” γίνεται πλουσιότερο, όπως αναφέρει το Al Jazeera. Αν και δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα επίσημα στοιχεία, εκτιμάται ότι τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία που έχει στην κατοχή του ανέρχονται στα 2.000.000.000.000 δολάρια, ενώ τα ετήσια έσοδα αγγίζουν τα 2.900.000 δολάρια. Κύρια πηγή του ασύλληπτου αυτού “cash flow” αποτελεί η λαθραία πώληση “μαύρου χρυσού” και φυσικού αερίου, μιας και πρωταρχικό μέλημα των τζιχαντιστών ήταν η κατάληψη των σημαντικότερων πετρελαιοπηγών και κοιτασμάτων φυσικού αερίου της περιοχής. Τεράστια χρηματικά ποσά κατέληξαν στα ταμεία του χαλιφάτου από τη “βιομηχανία” των λύτρων από τις απαγωγές, τη βαριά φορολόγηση του εγχώριου πληθυσμού, τη δήμευση ιδιωτικής δημόσιας περιουσίας και τις πωλήσεις από λεηλασίες αρχαιοτήτων και τραπεζών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο τον Ιούνιο του 2014, οπότε και το “Ισλαμικό Κράτος” κατέλαβε τη Μοσούλη και ήρθε στο προσκήνιο, υφάρπαξε από τα ταμεία μόνο μίας τράπεζας της πόλης περί τα 425.000.000 δολάρια.

Ο αριθμός των μισθοφόρων από άλλες χώρες έχει αυξηθεί αισθητά τον τελευταίο χρόνο. Παρότι δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένα νούμερα όσον αφορά τον αριθμό των μισθοφόρων που εισήλθαν στους κόλπους του ISIS, τις ομάδες των ανταρτών καθώς και τις παρακυβερνητικές οργανώσεις, εκτιμάται ότι τους τελευταίους μήνες φτάνουν τους 16.000-20.000.

Κατόπιν όλων αυτών γίνεται εύκολα αντιληπτό το γεγονός, ότι η παγίωση του ισλαμικού χαλιφάτου, θα οδηγήσει μοιραία στην επέκτασή του προς την σουνιτική γείτονα Τουρκία, και κατόπιν ακολουθεί η Ελλάδα, η Ευρώπη και τα Βαλκάνια...

Βέβαια όπως σε όλα τα καίρια και σημαντικά θέματα που απασχολούν τη χώρα μας, τόσο οι προηγούμενες κυβερνήσεις όσο και η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σφυρίζουν αδιάφορα και ασχολούνται με δήθεν σκληρές διαπραγματεύσεις με την πρώην Τρόικα, που σήμερα βαφτίστηκε με τον όρο “θεσμοί”!

Και ο χορός καλά κρατεί. Το σχέδιο για την ισλαμοποίηση της Ευρώπης βρίσκεται προ των πυλών, αλλά για τους κυβερνώντες πέρα βρέχει. Μόνο στο Θεό της Ελλάδος και στην Υπέρμαχο Στρατηγό την Παναγία μας μπορούμε να βασιζόμαστε ως Λαός και ως Έθνος! Γιατί ήταν οι Μόνοι, που στην ιστορική μας πορεία, επενέβαιναν πάντοτε σωτήρια... Κατά τα άλλα οι εκάστοτε κυβερνώντες αλλότρια συμφέροντα εξυπηρετούν και περί άλλων τυρβάζουν!!!


6 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page