top of page
  • Εικόνα συγγραφέα.

Το «βασιλικό σχέδιο» για το Άγιο Όρος!

«ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ» ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΙΕΡΟ ΒΟΥΝΟ…

24.9.2017

Του Ησαΐα Κωνσταντινίδη


Πάντοτε ανάμεσα στον ιερό θεσμό της βασιλείας και το Ιερό Βουνό της Ορθοδοξίας, το Άγιο Όρος, υπήρχε ένας βαθύτατος μυστικιστικός δεσμός. Ένας δεσμός, ο οποίος έχει να κάνει με το αυτοκρατορικό κυβερνητικό σύστημα της περίφημης «συναλληλίας» (ή «θεοκρατίας»), δηλ. της ελέω Θεού μοναρχίας του Βυζαντίου. Ο Βασιλεύς είναι παράλληλα κυβερνήτης της πολιτείας, αλλά και εκπρόσωπος του Θεού επί Γης. Η ιστορική αυτή σχέση, που πάει πολύ πίσω στους ελληνικούς αιώνες, αντανακλάται πλήρως στο Άγιο Όρος, το «περιβόλι της Παναγίας», που πάντοτε αποτελούσε για τους Βασιλείς μας τόπο γαλήνης και έμπνευσης…

Δεν είναι επί τούτου τυχαίες οι μοναδικές, πράγματι, στιγμές που έζησε στο Άγιο Όρος ο Βασιλεύς των Ελλήνων Κωνσταντίνους, με τους υιούς του, το καλοκαίρι του 1993, όταν η ελληνική βασιλική οικογένεια επισκέφθηκε την πατρίδα μας ύστερα από πάρα πολλά χρόνια. Ακόμη και σήμερα, πάνω από 24 χρόνια μετά, ο Κωνσταντίνος και οι πρίγκιπες του ελληνικού Θρόνου θυμούνται με μεγάλη συγκίνηση την επίσκεψή τους στο όρος του Άθω. Όπως δεν μπορεί να είναι καθόλου σύμπτωση η στενή πνευματική σχέση με το Άγιο Όρος του Διαδόχου Καρόλου του αγγλικού Θρόνου, ο οποίος αντίθετα από τον πατέρα του, τον Φίλιππο (ο οποίος εγκατέλειψε την Ελληνορθοδοξία χάριν της αγγλικανικής Εκκλησίας), ασπάστηκε το ορθόδοξο χριστιανικό δόγμα σε μυστική «βάπτιση» που ετελέσθη εντός του Ιερού Βουνού της πίστης μας…

Αξίζει εδώ να θυμηθούμε τι είχε αναφέρει πριν από αρκετά χρόνια ο Άγιος της πίστης μας Παΐσιος ο Αγιορείτης σχετικά με τη Μεγάλη Επιστροφή του βασιλικού Θεσμού στην Ελλάδα (από το βιβλίο του γράφοντος «Άγιος Παΐσιος», β΄ έκδοση 2016, εκδόσεις «M-Press»): «Τα χρόνια εκείνα τόσο απογοητευμένος θα είναι ο κόσμος από τους πολιτικούς των δύο μεγάλων κομμάτων, που θα τους σιχαθεί και θα τους διώξει, και θα ζητήσει στη θέση τους να έρθει ο βασιλιάς! Κι εκείνος δεν θα αρνηθεί το κάλεσμα του λαού».

Αλλά και άλλοτε, ο Άγιος Γέροντας Παΐσιος ο Αγιορείτης είχε πραγματοποιήσει την παρακάτω φοβερή πρόρρηση: «Ο Θεός θα δώσει στην Ελλάδα άξιο βασιλιά! Μετά τους Τούρκους θα πατάξει όλα τα άπιστα έθνη, θα τα καταδιώξει και θα ερημωθεί η Αίγυπτος και θα κατοικηθεί κάθε άλλη πόλη και χώρα, από αυτές που θα καταστραφούν στον πόλεμο Ρωσίας-ΝΑΤΟ και ο καθένας θα γυρίσει στο σπίτι του. Θα διαρκέσει η βασιλεία του 36 έτη και όλοι οι αρχηγοί κρατών θα έλθουν να του δώσουν τη φιλία του (βλ. και πάλι στο ως άνω έργο μας «Άγιος Παΐσιος»).

Άλλωστε, τα τελευταία χρόνια βγήκε στη δημοσιότητα η ΑΓΝΩΣΤΗ παλαιότερα συνάντηση που είχε ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος με τον Άγιο Παΐσιο, τον Αύγουστο του 1993, στο πλαίσιο της περιοδείας Κωνσταντίνου και πριγκίπων στο Άγιο Όρος. Τότε ο Άγιος είχε δώσει υπερπολύτιμες συμβουλές στον Έλληνα Βασιλέα, λέγοντάς του χαρακτηριστικά: «Όταν ξαναγυρίσεις, να μην ξανακάνεις τα ίδια λάθη»! Ταπεινωμένος ο Κωνσταντίνος, έλαβε την ευλογία του Αγίου Γέροντα, ο οποίος φυσικά και με τα παραπάνω λεγόμενα προέβλεψε την επάνοδο του βασιλικού Θεσμού και της ελληνικής βασιλικής οικογένειας στη χώρα· σήμερα, το ελληνικό βασιλικό ζεύγος ζει στην Ελλάδα (Πόρτο Χέλι), ενώ το 2014 και ο δευτερότοκος υιός τους, ο Πρίγκιπας Νικόλαος, ήρθε για να μείνει μόνιμα στην πατρίδα μας μαζί με τη σύζυγό του, Τατιάνα Μπλάτνικ.

Τώρα λοιπόν, που έχει ΗΔΗ αρχίσει η «αντίστροφη μέτρηση» για τη Μεγάλη Επιστροφή, η ελληνική βασιλική οικογένεια, πάντοτε σε συντονισμό με το «βασιλικό πλανητικό κέντρο» του Λονδίνου, ετοιμάζονται να επεξεργαστούν ένα πάρα πολύ φιλόδοξο σχέδιο για το Άγιο Όρος: πρόκειται για το «βασιλικό σχέδιο» ανάδειξης του Αγίου Όρους σε ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ (ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ) «ΚΙΒΩΤΟ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ»! Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, το Άγιο Όρος έπεται να προβληθεί συστηματικά, ως ο χριστιανορθόδοξος «φάρος» όλης της ανθρωπότητας, εκπληρώνοντας έτσι και τις παλιές γεροντικές προρρήσεις, ότι δηλ. από το Άγιο Όρος θα αναστηθεί η Βυζαντινή αυτοκρατορία!

Όλα αυτά φυσικά μας θυμίζουν την περίφημη «αναλαμπή της Ορθοδοξίας», η οποία θα ξεκινήσει από τη δόξα της βασιλείας στο Άγιο Όρος και θα εξαπλώσει τον αληθή Λόγο του Ευαγγελίου του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού στα πέρατα του κόσμου! Θείο σχέδιο λοιπόν είναι, κατ’ ουσίαν, το «βασιλικό σχέδιο» για το Άγιο Όρος. Ένα σχέδιο, το οποίο προβλέπει ακόμη την «ανάπλαση» και «αναμόρφωση» του Ιερού Βουνού της Ορθοδοξίας μας, πάντοτε μέσα στο πλαίσιο της χριστιανορθόδοξης πίστης, το οποίο και θα γίνει πιο «προσιτό» στους Δυτικούς και Ανατολικούς Χριστιανούς και μη, έτσι ώστε όλοι αυτοί να ενημερωθούν για τον αληθινό Λόγο του Κυρίου και να γνωρίσουν το μεγαλείο της ορθόδοξης χριστιανικής πίστης.

Θα είναι τρόπον τινά «εκκοσμίκευση» αυτό που προτείνει το «βασιλικό σχέδιο» για το Άγιο Όρος; Σίγουρα θα πρόκειται για ένα «άνοιγμα» προς τον κόσμο, από τη στιγμή που το Ιερό Βουνό έπεται να μετατραπεί σε πλανητικό χριστιανορθόδοξο επίκεντρο. Όμως οι όποιες αλλαγές δεν θα είναι αντίθετες στην ορθόδοξη χριστιανική μας παράδοση, αλλά το αντίθετο: θα την ενισχύουν, έτσι ώστε να συμβεί το προβλεπόμενο από τους Αγίους Γέροντες και αναμενόμενο από όλους μας Ποθούμενο, με την ανάδυση μιας αυτοκρατορικής Ελλάδας και τη διάδοση του Ευαγγελίου σε κάθε μήκος και πλάτος της υφηλίου («αναλαμπή της Ορθοδοξίας»). Οπότε, ό,τι και αν συμβεί στο Άγιο Όρος, τούτο είναι ΘΕΛΗΜΑ ΘΕΟΥ και αναγκαίο βήμα για την πραγμάτωση του δικού Του σχεδίου.

Επειδή το «βασιλικό πλανητικό κέντρο» με έδρα το Λονδίνο θα παίξει ΣΗΜΑΙΝΟΝΤΑ ρόλο στις εξελίξεις γύρω από το Άγιο Όρος και την Ορθοδοξία στο εγγύς μέλλον, αλλά και λόγω της στενής συγγένειας της ελληνικής με την αγγλική βασιλική οικογένεια, αξίζει πραγματικά να παραθέσουμε εδώ ένα πολύ χαρακτηριστικό απόσπασμα από το εξαιρετικό σύγγραμμα του κ. Μιλτιάδη Γ. Βιτάλη, «Ο Βασιλεύς προ των πυλών» (εκδ. «M-Press», 2016), το οποίο ο γράφων είχε την τιμή να προλογίσει. Το απόσπασμα αυτό είναι το εξής:

«Οι σχέσεις του Πρίγκιπα Κάρολου και Διαδόχου του Βρετανικού θρόνου, είναι βαθιές και ουσιαστικές με την Ορθοδοξία. Ο πρίγκιπας είναι ψυχικά πολύ κοντά στην Ορθόδοξη πίστη και παράδοση. Όλο αυτό δεν μπορεί εύκολα να το εκφράσει δημόσια λόγω περιορισμών που απορρέουν εκ της θέσεώς του. Ως Διάδοχος του Θρόνου και μετέπειτα Βασιλεύς, θα ηγηθεί και της Αγγλικανικής Εκκλησίας, ως αρχηγός της.

Το Άγιον Όρος ενσαρκώνει την ιδεολογία του πρίγκιπα, που έχει να κάνει με τον σεβασμό στην Ιστορία, την παράδοση, την Ορθόδοξη πνευματικότητα, την επαφή με την Ορθόδοξη πίστη και λατρεία, με την φύση.

Ο πρίγκιπας ενδιαφέρεται για την προστασία του περιβάλλοντος και τις φυσικές ομορφιές όλου του πλανήτη. Έχει μυηθεί και ασπαστεί σε μεγάλο βαθμό τις διαχρονικές πνευματικές αξίες της Ορθοδοξίας».

Και, λίγο πιο κάτω, γράφει στο ίδιο ως άνω πόνημά του ο αγαπητός εν Χριστώ αδελφός μας κ. Μιλτιάδης Γ. Βιτάλης τα εξής σημαντικά:

«Ο πρίγκιπας Κάρολος ασχολείται ενεργά με το θέμα της αποκατάστασης της Μονής Χιλανδαρίου, Αγίου Όρους, από το 2004 που η συγκεκριμένη μονή επλήγη από καταστρεπτική φωτιά, που κατέκαψε μεγάλο μέρος της, έως σήμερα. Δημιούργησε την οργάνωση με την επωνυμία «Φίλοι του γίου Όρους» στην Αγγλία, με στόχο την κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων για την αποκατάσταση της μονής και την διάσωση του μνημειακού πλούτου της αθωνικής πολιτείας».


73 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page