top of page
  • Εικόνα συγγραφέα.

Ετοιμάζουν νέα Συνθήκη Λωζάννης!

Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΘΕΤΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ…

11.10.2016

Του Ησαΐα Κωνσταντινίδη


Πάμε για μεγάλα γεγονότα, για απίστευτες έως πρόσφατα ανακατατάξεις στη γεωπολιτική εικόνα της περιοχής μας, στις διεθνείς σχέσεις του ευρύτερου γεωγραφικού χώρου της Ανατολικής Μεσογείου… Στο βάθος υφίστανται ολόκληροι υποχθόνιοι προγραμματισμοί, ΣΧΕΔΙΑ αλλαγής συνόρων, δημιουργίας νέων κρατών και μετακινήσεων πληθυσμών. Κι όλα αυτά λαμβάνουν χώρα, την ώρα ακριβώς που το «θερμόμετρο» των παγκοσμίων εξελίξεων έφθασε σχεδόν στο «κόκκινο» και δεν είναι καθόλου λίγοι (ούτε τυχαίοι…) όσοι φοβούνται ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός Γ’ παγκοσμίου πολέμου, ως αποκορύφωμα του Πλανητικού πολέμου -του Γενικού πολέμου του Πατροκοσμά- που κατά τον καθηγητή Δημήτρη Κιτσίκη ξεκίνησε στις 24 Μαρτίου 1999 με την επίθεση του ΝΑΤΟ κατά της Σερβίας και έπεται να απολήξει με θερμοπυρηνικό ολοκαύτωμα (Αρμαγεδδώνα) περί το έτος 2030…

Ως επίκεντρο αυτού του τόσο νευραλγικού χώρου στον οποίο και σημειώνονται τώρα οι κοσμογονικές αυτές αλλαγές, θα πρέπει να νοείται το ελληνοτουρκικό σύνολο με άξονά του το Αιγαίο. Πρόκειται αναμφίβολα για την πλέον ιστορική και νευραλγικής γεωστρατηγικής αξίας θάλασσα του κόσμου, γι’ αυτό και δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι δραματικές εξελίξεις του παρελθόντος, αλλά και ο κορυφαίος παγκόσμιος πολιτισμός, έχουν ξεκινήσει από το Αιγαίο πέλαγος και τις όχθες του, καθώς και την ενδοχώρα του (Βαλκάνια και Μικρά Ασία).

Οι πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προβλημάτισαν πάρα πολλούς Έλληνες, σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ο Ερντογάν ανακοίνωσε με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι η συνθήκη της Λωζάννης (του 1923) δεν είναι καθόλου συμφέρουσα για την πατρίδα του, συνεπώς υπονόησε ότι πρέπει να αναθεωρηθεί! Φυσικά, εννοεί να αναθεωρηθεί υπέρ των τουρκικών εθνικών συμφερόντων και όχι των ελληνικών… Αλλά δεν είναι τυχαία και η χρονική συγκυρία, κατά την οποία ο Ερντογάν έκανε αυτή τη δήλωση· γιατί τώρα και όχι πριν; Γιατί ειδικά τώρα, εν έτει 2016, ο Ερντογάν «θυμήθηκε» ότι η συνθήκη αυτή δεν συμφέρει στη χώρα του; Πιο πριν δεν το γνώριζε, άραγε;

Επίσης, στον Τούρκο ηγέτη αποδίδεται και μία άλλη δήλωση, εξίσου προκλητική, η οποία εάν ισχύει είναι φοβερά σοβαρή. Είπε λοιπόν ο Ερντογάν, σύμφωνα με κάποιες «πηγές» από την Τουρκία τα κάτωθι προκλητικά: «Θα καταλάβουμε Θράκη και Θεσσαλονίκη με περίπατο»! Αυτό φέρεται να δήλωσε πριν λίγα εικοσιτετράωρα ο Ερντογάν, ο «σουλτάνος» της σύγχρονης Τουρκίας, που πάντως έχει κατορθώσει να είναι ο πρώτος επικεφαλής της χώρας του, μετά τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, που έχει ακουστεί τόσο πολύ παγκοσμίως και που επηρέασε τόσο πολύ τις διεθνείς εξελίξεις της εποχής του.

Αλλά τα όσα λέει, εκτοξεύοντας απειλές κατά του ελληνισμού, ο Ερντογάν θα πρέπει να εκληφθούν και υπό ένα άλλο φως. Θα πρέπει να ιδωθούν και υπό το φως μίας γενικότερης συμφωνίας αναδιάταξης της γεωπολιτικής πραγματικότητας της περιοχής μας, η οποία βεβαίως έχει οριστεί από τις μεγάλες πλανητικές δυνάμεις. Είναι άραγε οι ως άνω δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας σύμφωνες με ένα ευρύτερο γεωπολιτικό σχέδιο, συμφωνημένο από ΗΠΑ και Ρωσία, το οποίο θα μεταλλάσσει κυριολεκτικά τη μορφή της περιοχής μας; Εάν ναι (που είναι και το πλέον πιθανό), τότε όλα αυτά που βγαίνει και λέει ο Ερντογάν δείχνουν τη διάθεσή του να εκμεταλλευτεί προς όφελος της πατρίδας του τις μεγάλες αλλαγές που αναπόφευκτα έρχονται.

Βεβαίως, εδώ οι «δικοί μας» δήθεν «αρμόδιοι», οι άχρηστοι της κυβέρνησης, «αγρόν αγοράζουν»! Ζουν στον κόσμο τους, απομονωμένοι από την πραγματικότητα, και θεωρούν ότι ο Ερντογάν όσα λέει, τα λέει αποκλειστικά και μόνο για δικούς του εσωτερικούς λόγους, δηλ. για «εσωτερική κατανάλωση»! Τόσο ανόητοι είναι… Διότι τόσο οι Συριζαίοι όσο και εκείνοι του κόμματος Καμμένου είναι συνηθισμένοι στα γραικύλικα πολιτικάντικα και μικροκομματικά παιχνιδάκια: «Άλλα λέμε και άλλα εννοούμε». Να όμως που ο Ερντογάν δεν είναι σαν κι αυτούς! Ο Ερντογάν δεν είναι σαν την άθλια μαριονέτα που χαμογελά διαρκώς σαν ηλίθιος, τον Τσίπρα· ούτε σαν τον καρνάβαλο που φοράει στολές πιλότου, στρατηγού κτλ. και παριστάνει τον «πολέμαρχο» και τον «στρατηλάτη», δηλ. τον Καμμένο. Ο Ερντογάν δεν είναι σαν τους παραπάνω γελοίους: είναι ΗΓΕΤΗΣ του λαού του, έστω και αν διαφωνούμε μαζί του, έστω και αν είναι εθνικός μας εχθρός!

Ό,τι λέει λοιπόν ο Ερντογάν το εννοεί, κι αυτό θα πρέπει να το συνειδητοποιήσουν οι ανόητοι κυβερνώντες των Αθηνών, προτού να είναι εξαιρετικά αργά για τον τόπο… Θα αναρωτηθεί βέβαια εδώ εύλογα κάποιος: μα, πώς είναι δυνατόν να ξυπνήσουν οι Συριζαίοι και οι «Ψεκασμένοι»; Όντως, οι μεν πρώτοι -οι αριστεροί της πλάκας- στην εξωτερική πολιτική έχουν μείνει ακόμη στο κεφάλαιο που αναφέρεται στην… ιμπεριαλιστική πολιτική των δυτικών δυνάμεων κατά της Ρωσίας του Λένιν! Οι δε καραγκιοζοπαίχτες του (απο)κόμματος του Καμμένου είναι τόσο πολύ «ψεκασμένοι» σ’ αυτό που θεωρούν ότι έχουν ως «εγκέφαλο», ώστε να μην μπορούν να ξεχωρίσουν αν τα Δωδεκάνησα είναι μέρος του Αιγαίου ή του Ιονίου! Τόσο βλάκες…

Τώρα, αναφορικά με τη συνθήκη της Λωζάννης, αρκεί εδώ να αναφέρουμε ότι, ούτως ή άλλως, για την Τουρκία η συμφωνία αυτή… δεν ισχύει, απλούστατα, εδώ και πάρα πολύ καιρό!!! Οπότε, είναι εμπαιγμός όλα αυτά που λένε ορισμένοι ότι πάει τώρα να την ανατρέψει κτλ. Ήδη την έχει ακυρώσει, μονομερώς, και ιδού οι παραβιάσεις της συνθήκης της Λωζάννης στις οποίες έχει διαχρονικά η Άγκυρα:

1. Κατάφερε να εκπατρίσει πολύ μεγαλύτερο αριθμό προσώπων, συμπεριλαμβάνοντας στους ανταλλάξιμους και ομογενείς Τούρκους πολίτες, οι οποίοι κατοικούσαν στο Νομό Κωνσταντινούπολης (αλλά εκτός των ορίων του Δήμου αυτής) (1923).

2. Ξεκίνησε την προσπάθεια της σταδιακής υποβίβασης του Οικουμενικού χαρακτήρα του Πατριαρχείου με τη βεβαίωση της Νομαρχίας Κωνσταντινούπολης για τις προϋποθέσεις συμμετοχής των αρχιερέων για την Πατριαρχική εκλογή (έπρεπε να είναι Τούρκος υπήκοος και να έχει υπηρετήσει στην Τουρκία) (1923). Επιπρόσθετα, διετύπωσε τη θέση της ότι το Πατριαρχείο είναι ίδρυμα Τουρκικού δικαίου που υπάγεται στους Τουρκικούς και μόνο νόμους και όχι, όπως όλος ο υπόλοιπος κόσμος που δεν αμφιβάλλει για την ιδιότητά του, ως νομικού προσώπου διεθνούς δικαίου με παγκόσμιες δραστηριότητες (1923-1925).

3. Απαγόρευσε τη λειτουργία του Ελληνικού Φιλολογικού Συλλόγου (1925), της Ελληνικής Εμπορικής Σχολής της Χάλκης (1926) και της σχολής ξένων γλωσσών Αποστολίδη (1926). Επιπρόσθετα, κατήργησε το καθεστώς αυτονομίας και αυτοδιοίκησης των νήσων Ίμβρου και Τενέδου, καθώς και την εκεί παρεχόμενη μειονοτική εκπαίδευση (1927).

4. Απαγόρευσε, με νόμο, την εξάσκηση από αλλοδαπούς πλέον των 30 επαγγελμάτων (1932), επέβαλε στους κληρικούς να μην φορούν τα ράσα τους εκτός των εκκλησιών (1934), υποχρέωσε τη χρησιμοποίηση μόνο της Τουρκικής γλώσσας από τους ομογενείς (1935) και εξανάγκασε σε συνένωση τους Ελληνικούς αθλητικούς συλλόγους με νεοσυσταθέντες Τουρκικούς συλλόγους (1939).

5. Επέβαλε στους μειονοτικούς, με νόμο, δυσβάστακτη και δυσανάλογη με τους υπόλοιπους εφάπαξ φορολογία της περιουσίας που είχε σαν αποτέλεσμα την οικονομική, αλλά και ψυχολογική τους καταρράκωση, λόγω των εξοντωτικών συνεπειών στην περίπτωση αδυναμίας ανταπόκρισης (1942).

6. Αδράνησε (ακριβέστερα υπέθαλψε) στο ανθελληνικό πογκρόμ που ξέσπασε τη νύχτα της 6ης Σεπτεμβρίου 1955 στην Κωνσταντινούπολη (αλλά και στη Σμύρνη) και που είχε σαν αποτέλεσμα για τους ομογενείς δεκάδες νεκρούς και σοβαρά τραυματίες, εκατοντάδες βιασθείσες γυναίκες, χιλιάδες κατεστραμμένα κτίρια (καταστήματα, σπίτια, εργοστάσια, ξενοδοχεία, εστιατόρια και εκκλησίες), ενώ καταστράφηκαν και 8 νεκροταφεία, στα οποία σκυλεύτηκαν πτώματα και βιάστηκαν φρεσκοθαμμένα γυναικεία σώματα και συλήθηκαν βάρβαρα οι τάφοι των Πατριαρχών του μοναστηρίου του Βαλουκλή. Οι συνολικές οικονομικές ζημιές αποτιμώνται στα 150.000.000 δολάρια (1955).

7. Απαγόρευσε την έκδοση της εφημερίδας «Ελεύθερη Φωνή» (1955), απέλασε Έλληνες υπηκόους (1956, ανήλθαν στους 15000 μέχρι το 1964), προέτρεψε τους Τούρκους να αποφεύγουν να κάνουν τις αγορές τους από Ελληνικά καταστήματα (1957-58) και ενέταξε τα μειονοτικά σχολεία στη δικαιοδοσία του οργανισμού ιδιωτικών σχολείων (1961).

8. Έκλεισε όλα σχεδόν τα καταστήματα των Ελλήνων υπηκόων, απαγορεύοντάς τους την άσκηση οποιασδήποτε εργασίας (1963), απαγόρευσε την είσοδο των κληρικών στα ομογενειακά σχολεία, καθώς και την πρωινή σχολική προσευχή (1964), κατήγγειλε τη Συμφωνία της Άγκυρας της 30ης Οκτωβρίου 1930 και συνέχισε τις απελάσεις Ελλήνων υπηκόων για λόγους εθνικής ασφάλειας (1964). Ταυτόχρονα επέβαλε εφάπαξ δυσβάσταχτη φορολογική εισφορά μόνο στους Έλληνες υπηκόους, απαγόρευσε τη λειτουργία τριών Ελληνικών λυκείων, καθώς και τον εορτασμό των θρησκευτικών εορτών του Πάσχα, των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στα μειονοτικά σχολεία. Έπαυσε τη λειτουργία του Πατριαρχικού τυπογραφείου, με συνέπεια την αναστολή της κυκλοφορίας των εκκλησιαστικών εκδόσεων «Απόστολος Ανδρέας» και «Ορθοδοξία», ενώ παράλληλα απαγόρευσε τόσο την κυκλοφορία του παιδικού περιοδικού «Η Συντροφιά μου» στα μειονοτικά σχολεία, όσο και τη λειτουργία του Ελληνικού ορφανοτροφείου της Πριγκίπου (1964).

9. Εγκατέστησε τάγματα του Τουρκικού στρατού στην Ίμβρο, απαλλοτρίωσε 8000 στρέμματα από 900 Ιμβρίους ομογενείς σε εξευτελιστική τιμή, απαγόρευσε τη διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας στην Ίμβρο και την Τένεδο καθώς και τη λειτουργία του μοναδικού μειονοτικού σχολείου της Τενέδου (1964).

10. Απαγόρευσε το διορισμό στα μειονοτικά σχολεία ομογενών καθηγητών που αποφοίτησαν από Ελληνικά πανεπιστήμια, καθώς και την εισαγωγή Ελληνικών εφημερίδων στην Τουρκική επικράτεια (1965).

11. Απαγόρευσε την είσοδο στα μειονοτικά σχολεία όσων παιδιών η ταυτότητα έγραφε «Χριστιάν» και όχι «Ρουμ Ορτοντόξ», υποχρεώνοντάς τα να μαθητεύσουν σε Τουρκικά δημοτικά σχολεία (1967).

12. Κατήργησε το Θεολογικό τμήμα της Χάλκης (1971) και δήμευσε και τα τελευταία μειονοτικά κτήματα της Ίμβρου (1984), επιφέροντας το τελειωτικό χτύπημα της οικονομικής εξόντωσης των ομογενών της νήσου.

Εδώ και πάνω από τριάντα χρόνια λοιπόν έχει… ολοκληρωθεί η ουσιαστική ακύρωση της συμφωνίας της Λωζάννης από την πλευρά της Τουρκίας! Κι εμείς καθόμαστε και μιλάμε για… «τήρηση της συμφωνίας» και μπούρδες! Όμως όλα αυτά δεν αρκούν στους Τούρκους. Και γι’ αυτό, μέσα στο πλαίσιο της γεωπολιτικής αναθεώρησης της εικόνας της περιοχής μας επιδιώκουν ΚΑΙ την αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάννης επί το «τουρκικότερο»! Αυτό είναι λοιπόν το ζήτημα που θα θέσει σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Ρώσο ομόλογό του, τον Βλαντίμιρ Πούτιν, στην επίσκεψη που πραγματοποιεί ο τελευταίος στην Τουρκία. Είναι σαν να λέει ο Ερντογάν στον Πούτιν: «Βοήθησέ με να αποκτήσω δικαιώματα στο Αιγαίο και πάνω στα ελληνικά νησιά και από εμένα… ό,τι θέλεις»! Και το μείζον ερώτημα πια είναι: τι άραγε θα κάνει η «ρωσική αρκούδα»; Τι θα αποφασίσει ο Μόσκοβος μέσα στο πλαίσιο της γενικότερης συμφωνίας της «Νέας Γιάλτας» με τους Αμερικανούς;…


79 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page