top of page
  • Εικόνα συγγραφέα.

Στίβεν Χόκινγκ: “Οι άνθρωποι θα ζήσουν στο διάστημα ή θα πεθάνουν”! Μια νέα... “Εναλλακτική Λύση 3”;

9.5.2015

Του Ησαΐα Κωνσταντινίδη


Στίβεν Χόκινγκ: “Ο πλανήτης Γη... δεν έχει μέλλον! Μακροπρόθεσμα, ίσως και βραχυπρόθεσμα... Συνεπώς, η μεταφορά μέρους έστω του ανθρώπινου γένους εκτός του πλανήτη μας αποτελεί πια μονόδρομο”...


Πολλοί θυμούνται την περίφημη υπόθεση της “Εναλλακτικής Λύσης 3”, η οποία είχε δημιουργήσει ανάμεικτα συναισθήματα, αλλά και ένα τεραστίων διαστάσεων σκάνδαλο, όταν είχε πρωτοβγεί δημόσια σε τηλεοπτικό σταθμό της Μεγ. Βρετανίας πριν από 40 σχεδόν χρόνια. Τότε το “σκάνδαλο” αυτό “κουκουλώθηκε” άρον-άρον, ίσα-ίσα για να μην μάθει η ανθρωπότητα σχετικά με την (εφιαλτική) μοίρα του πλανήτη μας στις επόμενες μερικές δεκαετίες: για την εποχή που ΗΔΗ βιώνουμε σήμερα!... Αναφορικά με το μείζον αυτό θέμα είχαμε κάνει παλαιότερα σε σχετικό κείμενό μας [βλ. εδώ], που προξένησε ιδιαίτερη εντύπωση.

Ήρθε λοιπόν τώρα ένας παγκοσμίου φήμης (αν και μερικές απόψεις του είναι αμφισβητούμενες...), ο Βρετανός φυσικός Στίβεν Χόκινγκ να “ταράξει” τα νερά της επιστημονικής κοινότητας για μια ακόμη φορά! Κι όλα αυτά με μία πρόσφατη τοποθέτησή του, η οποία ανασύρει ασυναίσθητα στις μνήμες μας την “Εναλλακτική Λύση 3” της δεκαετίας του 1970. Ακολουθεί το σχετικό ρεπορτάζ με τα λεγόμενα του Στίβεν Χόκινγκ.

Τελεσίγραφο δίνει στην ανθρωπότητα ο Στίβεν Χόκινγκ, ο οποίος προειδοποιεί ότι σε 1.000 χρόνια πιθανότατα να μην υπάρχει ανθρώπινη ζωή στον πλανήτη Γη. Ο Βρετανός φυσικός Στίβεν Χόκινγκ προειδοποεί ότι το ανθρώπινο είδος πρέπει στα επόμενα 1.000 χρόνια να κατοικεί στο διάστημα, διαφορετικά κινδυνεύει να πεθάνει.

“Πρέπει να συνεχίσουμε να πηγαίνουμε στο διάστημα για το μέλλον της ανθρωπότητας”, τόνισε ο Χόκινγκ στην ομιλία του στην κατάμεστη Όπερα του Σίδνεϊ από το γραφείο του στο Κέμπριτζ, μέσω ολογράμματός του. “Δεν πιστεύω ότι θα επιζήσουμε 1.000 ακόμα χρόνια χωρίς να βρούμε καταφύγιο εκτός του εύθραυστου πλανήτη μας”, πρόσθεσε και κάλεσε τους ανθρώπους που συγκεντρώθηκαν για να τον ακούσουν να αναζητήσουν την σημασία όσων βλέπουν και να αναρωτηθούν τι είναι αυτό που κάνει το σύμπαν να υπάρχει.

Την ίδια ώρα, προειδοποίησε για τους κινδύνους που ενδέχεται να συναντήσει η ανθρωπότητα στο μέλλον, ως αποτέλεσμα της αύξησης της τεχνητής νοημοσύνης και τους κινδύνους από τη βαρβαρότητα και την ανθρώπινη επιθετικότητα. Τον περασμένο Φεβρουάριο, άλλωστε, είχε δηλώσει πως πρέπει να δημιουργηθούν αποικίες στο Διάστημα ως “ασφάλεια ζωής” για το ανθρώπινο είδος, καθώς -όπως είχε τονίσει- ίσως αποτελέσει τον μοναδικό τρόπο να εξακολουθήσει να υπάρχει ο άνθρωπος.

Είναι όλα τα παραπάνω λεγόμενα του Χόκινγκ “επιστημονική φαντασία”; Όχι βέβαια! Και ας θυμίζουν συνειρμικά μερικές υπερπαραγωγές του Χόλιγουντ παλαιότερων δεκαετιών, αλλά και πιο πρόσφατες, σχετικά με τη μετοίκηση του ανθρώπινου είδους σε άλλον πλανήτη, σε έναν άλλο κόσμο, εάν βεβαίως θέλει το είδος μας να επιβιώσει... Άλλωστε και η ίδια η θεωρία της “Εναλλακτικής Λύσης 3” έκανε σαφέστατα λόγο για το ότι η ζωή πάνω στον πλανήτη Γη είναι καταδικασμένη: ότι δεν υπάρχει μέλλον στην επιφάνεια του πλανήτη μας για μια σειρά από πολύ σοβαρούς λόγους! Και ότι το πρώτο μέλημα του ανθρώπου πλέον, τούδε και στο εξής, θα πρέπει να είναι ο τρόπος διαφυγής του από αυτό το αναπόφευκτο “κολαστήριο”, στο οποίο θα μετατραπεί η άλλοτε όμορφη Γη μας, αργά ή γρήγορα...

Επειδή ορισμένοι φίλοι αναγνώστες μας πιθανόν να μην γνωρίζουν ποιος είναι ο Στίβεν Χόκινγκ (όπως και για το έργο του), παραθέτουμε ευθύς αμέσως ένα σύντομο βιογραφικό του σημείωμα. Γεννήθηκε στις 8 Ιανουαρίου του 1942 στην Οξφόρδη του Ηνωμένου Βασιλείου. Από πολύ νέος, περίπου στα είκοσι χρόνια της ηλικίας του, προσβλήθηκε από αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (νόσος του κινητικού νευρώνα), κάτι που είχε ως συνέπεια βαθμιαία να καταστεί ανάπηρος και ανίκανος να κινεί το σώμα του... Εδώ και μερικά χρόνια δεν μπορεί πλέον ούτε να μιλήσει και επικοινωνεί με τον έξω κόσμο και τους συνεργάτες του μέσω ειδικής συσκευής (που κατασκευάστηκε αποκλειστικά για τον ίδιο), η οποία παράγει ομιλία.

Όμως το επιστημονικό του έργο θα μείνει αναμφίβολα στην ιστορία της επιστήμης! Μάλιστα ουκ ολίγοι θεωρούν ότι η σπουδαιότερη ίσως προσφορά του Χόκινγκ στη σύγχρονη ανθρωπότητα είναι ότι κατάφερε να εκλαϊκεύσει σε βιβλία του ακόμη και τις πλέον δύσκολες αστρονομικές και φυσικές έννοιες και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τα βιβλία του αυτά αγοράστηκαν και διαβάστηκαν (ευχάριστα μάλιστα, λόγω και του ελαφρώς χιουμοριστικού ύφους του Χόκινγκ) από εκατοντάδες εκατομμύρια αναγνώστες σε ολόκληρη την υφήλιο! Π.χ. το πασίγνωστο έργο του “Το χρονικό του χρόνου”, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1988, έσπασε κάθε ρεκόρ: θεωρείται και σήμερα ως το πιο ευπώλητο βιβλίο επιστήμης όλων των εποχών, ενώ παρέμεινε επί... 237 συνεχείς εβδομάδες στη λίστα των “μπεστ-σέλερ” βιβλίων που αναρτά εβδομαδιαίως η βρετανική εφημερίδα “Sunday Times”!!!

Πάντως, ο Χόκινγκ προκάλεσε σε πάρα πολλούς, έντονους προβληματισμούς σχετικά με την τοποθέτησή του έναντι του Θεού. Αν και αρχικά (μέχρι τουλάχιστον τη δεκαετία του 1990) υποστήριζε ότι ΔΕΝ είναι δυνατόν ο κόσμος μας να έχει δημιουργηθεί αυθαίρετα, συνεπώς η ύπαρξη του Θεού είναι δεδομένη, εν τούτοις αργότερα άλλαξε ξαφνικά στάση. Σε μεταγενέστερες δημοσιεύσεις του ισχυρίστηκε ότι η δομή και η λειτουργία του σύμπαντος είναι τέτοια, ώστε... η ύπαρξη ενός Θεού είναι εντελώς περιττή! Τι συνέβη άραγε και άλλαξε ο Χόκινγκ την έναντι του θρησκευτικού παράγοντα τοποθέτησή του; Είναι ένα ερώτημα που δεν έχει τύχει ακόμη απαντήσεως, εξάλλου ούτε ο ίδιος ο επιστήμονας αιτιολόγησε ποτέ αυτή την αλλαγή σκέψης του...

Το θέμα όμως είναι ότι ΚΑΙ ο Χόκινγκ, την επιστημονικότητα και τον ορθολογισμό του οποίου ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει, είπε το (για εμάς) αυτονόητο: ο πλανήτης Γη... δεν έχει μέλλον! Μακροπρόθεσμα, ίσως και βραχυπρόθεσμα... Συνεπώς, η μεταφορά μέρους έστω του ανθρώπινου γένους εκτός του πλανήτη μας αποτελεί πια μονόδρομο. Ποιος όμως θα πρωτοπρολάβει τότε να “μετακομίσει” στο διάστημα, εφόσον είναι πέρα για πέρα αδύνατον να μεταφερθεί όλη η ανθρωπότητα εκεί πάνω; Μήπως... ήδη μία κλειστή “κάστα” σχεδιάζει κάτι τέτοιο εν αγνοία όλων μας [βλ. και σχέδιο “Εναλλακτική Λύση 3”]; Ή μήπως ήδη το έχει κάνει και η πανανθρώπινη “ελίτ” μεταφέρεται σιγά-σιγά πάνω στα άστρα, προκειμένου να σωθεί, αφήνοντας όλους εμάς τους υπόλοιπους δραματικά μόνους μας “πίσω”;

114 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page