top of page
  • Εικόνα συγγραφέα.

Μάκης Βορίδης: Ex Nihilo

3.3.2013

Του Ησαΐα Κωνσταντινίδη


Πέρασε πλέον πάνω από ένας χρόνος από τα γεγονότα που σημάδεψαν τον ΛΑΟΣ. Το πολλά υποσχόμενο κόμμα που δημιούργησε ex nihilo (εκ του μηδενός) ο Γιώργος Καρατζαφέρης μετά τη διαγραφή του από τη ΝΔ του Κώστα Καραμανλή, τον Μάιο του 2000 (υπόθεση «Σαλώμη»). Τα γεγονότα αυτά, για τα οποία θα μιλήσει άλλωστε – αργά ή γρήγορα – και ο ίδιος ο κεντρικός πρωταγωνιστής τους, δηλ. ο Καρατζαφέρης, έλαβαν χώρα τον Φεβρουάριο του 2012. Σε μία πολύ κρίσιμη καμπή για την Ελλάδα: η τρικομματική κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ) έφτανε στον τρίτο μήνα ζωής της – σχηματίστηκε, παράλληλα με την επίσης τεχνοκρατική κυβέρνηση του Μάριο Μόντι στην Ιταλία στις 11 Νοεμβρίου του 2011 – και η χώρα γνώριζε την τεράστια διαδήλωση των Αθηνών, στις 12 Φεβρουαρίου του 2012, όπου κάηκε το κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας. Η χώρα δεν είχε αποφύγει καθόλου το φάσμα μιας άτακτης χρεοκοπίας και η κατάσταση ήταν ακόμη στο «κόκκινο». Το παρασκήνιο που παίχτηκε εκείνες τις ημέρες υπήρξε απίστευτο...

Τότε, εν μέσω μιας «καυτής» πολιτικής πραγματικότητας, ο Καρατζαφέρης έλαβε την κρίσιμη απόφαση: ο ΛΑΟΣ έπαυε να στηρίζει την κυβέρνηση Παπαδήμου, εφόσον αυτή φαινόταν να μην παράγει το έργο για το οποίο δημιουργήθηκε. Η χώρα όδευε προς πρόωρες βουλευτικές εκλογές (που ορίστηκαν για τις 6 Μαΐου του 2012) και η κυβέρνηση στηριζόταν πια μόνο στα – τότε – δύο μεγαλύτερα κόμματα της χώρας. Άλλωστε, έναν μήνα μετά, με την εκλογή στη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου (18 Μαρτίου 2012), οι εξελίξεις επιταχύνθηκαν. Η Ελλάδα έμπαινε σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, με τελική απόληξη το ουσιαστικό τέλος της Μεταπολίτευσης, εφόσον στις δίδυμες εκλογές του Μαΐου-Ιουνίου 2012 ο άλλοτε κραταιός δικομματισμός κατέρρευσε πλήρως: μόλις 31% τον Μάιο και 41% τον Ιούνιο έλαβαν αθροιστικά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ!

Την κίνηση του Καρατζαφέρη να αποχωρήσει από την κυβέρνηση Παπαδήμου δεν ακολούθησαν δύο κορυφαία στελέχη του ΛΑΟΣ και ήδη υπουργοί εκείνης της κυβέρνησης: οι Μάκης Βορίδης και Άδωνις Γεωργιάδης. Ο ΛΑΟΣ έκανε λόγο για «Αποστασία», πόσο μάλλον που τα δύο εν λόγω πολιτικά πρόσωπα όχι μόνο εξακολουθούσαν να στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου και να παραμένουν υπουργοί, αλλά επιπρόσθετα προσχώρησαν με εντυπωσιακό τρόπο στη ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά. Με την κίνηση αυτή ήταν φανερό ότι άλλαζαν δυναμικά τα πράγματα στον χώρο της Κεντροδεξιάς. Οι συσχετισμοί μεταβλήθηκαν για τον ΛΑΟΣ προς την αρνητική κατεύθυνση, πόσο μάλλον που τις ίδιες ακριβώς ημέρες – και μετά τις διαγραφές από τον Σαμαρά των 22 βουλευτών της ΝΔ που δεν ψήφισαν το Μνημόνιο 2 – ο Πάνος Καμμένος ίδρυσε ένα άκρως ανταγωνιστικό προς τον ΛΑΟΣ κόμμα: τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Τα νέα αυτά δεδομένα λειτούργησαν με τρόπο φθοροποιό για τον ΛΑΟΣ και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι την ίδια εκείνη περίοδο άρχισε να παρατηρείται η ραγδαία δημοσκοπική αύξηση της Χρυσής Αυγής.

Ήταν ολοφάνερο ότι στο παρασκήνιο οι διεργασίες ήταν έντονες. Τα αόρατα «γρανάζια» που κινούν την πολιτική ιστορία είχαν τεθεί σε πλήρη λειτουργία. Και το σχέδιο πλήρους απαξίωσης του ΛΑΟΣ και του προέδρου του βρήκε αμέσως εφαρμογή στον υπέρτατο βαθμό. Ένα κόμμα που μόλις τρεις μήνες προηγουμένως ήταν σχεδόν κοντά στο 10% των βαρομέτρων-ευρημάτων της κοινής γνώμης βρέθηκε ξαφνικά να «φλερτάρει» ακόμα και με τη μη είσοδό του στο κοινοβούλιο. Κάτι που τελικά συνέβη για μερικές μόλις χιλιάδες ψήφους στις 6 Μαΐου του 2012. Για να ακολουθήσουν στις 17 Ιουνίου τα χειρότερα.

Κάποιοι από εκείνους που κινούνται στα άδυτα των αδύτων της πολιτικής ζωής του τόπου έψαξαν να βρουν τον λεγόμενο «βρετανικό κωδικό» πίσω απ’ όλα αυτά. Ο οποίος έχει τη δυνατότητα να «ταρακουνά» ενίοτε τις «τεκτονικές πλάκες» στον χώρο της ελληνικής Δεξιάς. Κεντρικό πρόσωπο στις προωθημένες αναλύσεις του παρασκηνίου: ο Μάκης Βορίδης. Εκείνος δηλ. που – υπονομεύοντας κατ’ ουσίαν τον ΛΑΟΣ – άλλαξε άρδην τα δεδομένα μιας ολόκληρης παράταξης. Μάλιστα ο Βορίδης αναμφίβολα ενισχύθηκε στο εσωτερικό της ΝΔ με το που μπήκε κιόλας σ’ αυτή λόγω της παράλληλης εξόδου το ίδιο ακριβώς χρονικό διάστημα από το «μεγάλο διαμέρισμα της δεξιάς πολυκατοικίας» του Πάνου Καμμένου. Γύρω από τον Μάκη Βορίδη κινήθηκαν έκτοτε όλες οι διαδικασίες στον χώρο αυτό που βρίσκεται στα δεξιότερα της δεξιάς παράταξης.

Όμως... Ορισμένοι συνέδεσαν την είσοδο του Βορίδη στη ΝΔ και την έξοδο του Καμμένου από αυτή με ευρύτερα γεωπολιτικά παιχνίδια. Είδαν για παράδειγμα τον «δάκτυλο» της Αυτού Μεγαλειότητος, αλλά και το μακρύ υπερατλαντικό «χέρι». Και θυμήθηκαν επίσης κάποια χαρακτηριζόμενη ως «παράξενη» (και αρκετά μπροστά από την εποχή της) ειδική ανάλυση επί των ελληνικών πολιτικών πραγμάτων από το κάπως μακρινό 2002, η οποία – «περιέργως» – έκανε λόγο για τις μετά από 10 έτη εξελίξεις. Μία ανάλυση που γράφτηκε στο σκοτάδι και διοχετεύτηκε μέσα από υπόγειες διαδρομές «καναλιών» που σχετίζονται με τον μυστικό κόσμο της εξουσίας πέρα στο βάθος του πολιτικού τούνελ. Το παράξενο της εν λόγω ανάλυσης; Ότι θεωρεί τον Μάκη Βορίδη (αρχηγό τότε του άσημου και μικροσκοπικού Ελληνικού Μετώπου) ως... εν δυνάμει συνιστώσα της ΝΔ!!! Κάνοντας λόγο ακόμα και για (υφ)υπουργοποίησή του...

Ήταν την ίδια ακριβώς περίοδο που αρκετοί ξαφνιάστηκαν, βλέποντας τον Βορίδη να αναλύει διαρκώς τα τεκταινόμενα τότε στον χώρο της ελλαδικής τρομοκρατίας, με την σύλληψη της 17 Νοέμβρη και του ΕΛΑ. Η απορία τους ήταν εύλογη: πώς και γιατί καλείται ο ηγέτης ενός μάλλον αμελητέου ακροδεξιού κόμματος παντού και πάντα ως εξειδικευμένος πάνω στο θέμα της τρομοκρατίας; Λογική απορία, διότι η υπερπροβολή του φέρελπι τότε πολιτικού από τα περιβόητα «κανάλια της διαπλοκής» χαρακτηρίστηκε ως σκανδαλώδης. Χρειαζόταν κάποιος να βλέπει βαθιά μέσα στα πράγματα, αλλά και στο μέλλον, προκειμένου να κατανοήσει το απίστευτο παρασκηνιακό παιχνίδι που παιζόταν.

Ένα παιχνίδι που παίζεται ακόμα και σήμερα. Μόνο που αυτό πια γίνεται με άλλους όρους. Με τον ΛΑΟΣ που τότε βρισκόταν σε συνεχή άνοδο να είναι πια εκτός βουλής και λαβωμένος από τις αποχωρήσεις (πρόσφατες και παλαιότερες). Με το πολιτικό σύστημα να έχει υποστεί στο μεταξύ απίστευτη μετάλλαξη. Και με τον Μάκη Βορίδη να προβάλλεται πια εντός της ΝΔ ως μία σημαντική μονάδα. Με το όποιο παρελθόν του να έχει διαγραφεί σαν από σφουγγάρι. Όμως «έχει ο καιρός γυρίσματα». Και «γυρίζει ο τροχός». Μάκης Βορίδης... ex nihilo (εκ του μηδενός); Ή προς το Μηδέν; Στα «μαθηματικά» της πολιτικής Μηδέν + Μηδέν δεν μας δίνουν πάντοτε Μηδέν.

157 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page