top of page
  • Εικόνα συγγραφέα.

Η δολοφονία του Lokman Mohsen Slim

10.10.2021

Του William Goulielmos


Στις 4 Φεβρουαρίου του 2021 ο σκηνοθέτης, εκδότης και ακτιβιστής Lokman Mohsen Slim δολοφονήθηκε από φανατικούς ισλαμιστές της Χεζμπολλάχ στο αυτοκίνητό του λίγο έξω από την Σιδώνα, κοντά στα χωριά Addousiyeh και Tafahta. Ο Lokman Mohsen Slim ήταν μόλις πενήντα οκτώ ετών.

Ο Lokman Mohsen Slim γεννήθηκε από Σιίτη πατέρα και Χριστιανή μητέρα. Σκηνοθέτησε ανάμεσα σε άλλες και την ταινία «Massaker», για την οποία βραβεύτηκε. Ο Lokman Mohsen Slim παντρεύτηκε την Γερμανίδα δημοσιογράφο Monika Borgmann. Ήδη από το 2019 ο Lokman Mohsen Slim δέχθηκε κάποιες απειλές από μέλη της Χεζμπολλάχ. Λίγους μήνες πριν, στις 4 Αυγούστου του 2020 η Χεζμπολλάχ ήταν υπεύθυνη για μια έκρηξη νιτρικού αμμωνίου στην Βηρυττό. Η έκρηξη στοίχησε την ζωή σε διακόσια δεκαοκτώ άτομα και άφησε εξήμισι χιλιάδες τραυματίες και τριακόσιους χιλιάδες πολίτες άστεγους. H oικονομία του Λίβανου έχασε τουλάχιστον δεκαπέντε δισεκατομμύρια δολάρια. Η κοινή γνώμη των Λιβανέζων για την Χεζμπολλάχ (πλην των Σιιτών) μετά την έκρηξη έγινε πολύ αρνητική. Ενώ γενικά οι Λιβανέζοι φοβόντουσαν να εκφραστούν κατά της Χεζμπολλάχ, από φόβο αντιποίνων μετά την έκρηξη, τώρα το κάνουν τώρα όλο και πιο ανοικτά. Ο Lokman Mohsen Slim δήλωσε πως η Χεζμπολλάχ ήταν υπεύθυνη για την έκρηξη.

Το 1975 ξεκίνησε ο εμφύλιος πόλεμος στον Λίβανο. Σιιτικές ένοπλες ομάδες (οι Amal movement και οι Marada brigades), Σουνίτικες ομάδες, οι Παλαιστίνιοι της PLO και οι κομμουνιστές άρχισαν να σφάζουν Χριστιανούς. Το 1982 το Ισραήλ επενέβη στον Λίβανο για να προστατεύσει τους Χριστιανούς φαλαγγίτες. Οι Μαρωνίτες χωρίσθηκαν σε τρεις ομάδες, το Lebanese Front, το Army of FreeLebanon και το South Lebanon Army. Τότε οι Ιρανοί Ayatollah και οι Σοβιετικοί δημιούργησαν την Σιιτική ένοπλη οργάνωση Χεζμπολλάχ, που στα Αραβικά σημαίνει «Το κόμμα του θεού». Το ίδιο έτος ένας φιλο-Ισλαμιστής κομμουνιστής δολοφόνησε τον αρχηγό των Χριστιανών, τον Bachir Gemayel. Το 1983 η Χεζμπολλάχ έβαλε βόμβες στην Αμερικανική πρεσβεία και σκότωσε εξήντα τρεις πολίτες και λίγο αργότερα έβαλε βόμβες στο στρατόπεδο και σκότωσε διακόσιους σαράντα έναν Αμερικανούς στρατιώτες, πενήντα οκτώ Γάλλους στρατιώτες και έξη πολίτες.

Στις 22 Νοεμβρίου του 1989 η Χεζμπολλάχ και οι Σύριοι δολοφόνησαν τον Χριστιανό πρόεδρο René Moawad. Στις 13 Οκτωβρίου του 1990 τελείωσε ο εμφύλιος πόλεμος στον Λίβανο με τους Ισλαμιστές να θριαμβεύουν. Ο πόλεμος στοίχησε την ζωή σε εκατόν πενήντα χιλιάδες Λιβανέζους. Στις 21 του ίδιου μήνα η Χεζμπολλάχ και οι Σύριοι δολοφόνησαν τον αρχηγό των Χριστιανών Μαρωνιτών, τον Dany Chamoun, μαζί με την οικογένειά του. Το 1992 το Ισραήλ δολοφόνησε τον Abbas al-Musawi, τον δεύτερο αρχηγό της Χεζμπολλάχ. Τον Abbas al-Musawi τον διαδέχθηκε ο Hassan Nasrallah, τίτλο που κρατάει ως σήμερα. Η Χεζμπολλάχ μαζί με Κολομβιανούς και Μεξικανούς εμπόρους ναρκωτικών πωλούν σκληρά ναρκωτικά σε όλο τον κόσμο και έτσι χρηματοδοτούν την οργάνωσή τους. Το 1993 η Χεζμπολλάχ βρέθηκε σε πόλεμο με το Ισραήλ και ο πόλεμος ονομάστηκε ‘Operation Accountability’. Το Ισραήλ σκότωσε δεκατρείς μαχητές της Χεζμπολλάχ και έχασε ένα στρατιώτη. Στις 18 Ιουλίου του 1994 η Χεζμπολλάχ έβαλε βόμβες στο Μπουένος Άιρες και σκότωσε ογδόντα πέντε Εβραίους της κοινότητας και Αργεντινούς πολίτες.

Το 1996 η Χεζμπολλάχ και οι Σύριοι βρέθηκαν σε πόλεμο με το Ισραήλ και ο πόλεμος αυτός έμεινε γνωστός ως ‘Operation Grapes of Wrath’. Το Ισραήλ σκότωσε δεκατρείς μαχητές της Χεζμπολλάχ. Το 2000 η προδοτική κυβέρνηση του Ehud Βarak διέταξε αποχώρηση του Ισραηλινού στρατού από το Νότιο Λίβανο. Μαζί με τους Ισραηλινούς, χιλιάδες Λιβανέζοι χριστιανοί επίσης δραπέτευσαν στο Ισραήλ. Η Χεζμπολλάχ αμέσως μετά κατέλαβε το νότιο Λίβανο και σε σπίτια πολιτών τοποθέτησε πυραύλους. Η Χεζμπολλάχ κρατάει τις οικογένειες αυτές ομήρους. Η Χεζμπολλάχ επίσης στο νότιο Λίβανο κατασκευάζει τούνελ αξίας εκατομμυρίων δολαρίων που καταλήγουν στο Ισραήλ, όλα όμως εντοπίσθηκαν και καταστράφηκαν από τον Ισραηλινό στρατό. Στις 14 Φεβρουαρίου του 2005 η Χεζμπολλάχ σε συνεργασία με τον Bashar alAssad ανατίναξε την λιμουζίνα του πρωθυπουργού Rafic Hariri, στο κέντρο της Βηρυττού. Στην έκρηξη σκοτώθηκε ο Rafic Hariri με τους φρουρούς του και κάποιους αθώους περαστικούς, συνολικά είκοσι τρεις ανθρώπους.

Στην συνέχεια η Χεζμπολλάχ δολοφόνησε τους Χριστιανούς διανοούμενους Samir Kassir, George Hawi, Pierre AmineGemayel, τον Σουνίτη WalidEido και έναν αστυνομικό που έκανε έρευνες. Η Χεζμπολλάχ επίσης αποπειράθηκε αλλά απέτυχε να δολοφονήσει τους διανοούμενους Elias Murr, May Chidiac και Samir Shehade. Οι δολοφόνοι του Rafic Hariri είναι γνωστοί στις αρχές αλλά ουδείς τολμά να τους συλλάβει!!! Μετά την δολοφονία του Rafic Hariri ξεσηκώθηκε ο λαός και ο Συριακός στρατός αναγκάστηκε να υποχωρήσει, αλλά άφησε την Χεζμπολλάχ ως τοποτηρητή. Την περίοδο αυτή ο χριστιανός στρατηγός Michel Aoun επέστρεψε από την Γαλλία και έγινε μαριονέτα της Χεζμπολλάχ (αν και χριστιανός).

Το 2006 η Χεζμπολλάχ βρέθηκε σε πόλεμο με το Ισραήλ, ο πόλεμος αυτός έμεινε γνωστός ως ‘2006 Israel–Hezbollah War’. Το Ισραήλ έχασε εκατόν είκοσι στρατιώτες και σαράντα τέσσερις πολίτες. H Χεζμπολλάχ έχασε οκτακόσιους μαχητές και ογδόντα τρεις σύμμαχούς της. Έκτοτε ο Hassan Nasrallah μαζί με το επιτελείο του κρύβεται σε υπόγειο τούνελ.

Το 2011 ο Συριακός λαός ξεσηκώθηκε κατά του φανατικού ισλαμιστή δικάτορα Bashar al-Assad. Η Χεζμπολλάχ και το Ιράν (Ayatollah) έστειλαν χιλιάδες μαχητές για να στηρίξουν τον Bashar al-Assad. Έκτοτε η Χεζμπολλάχ και το Ιράν (Ayatollah) δολοφονούν χιλιάδες άοπλους Σύριους πολίτες. Ισραηλινά πολεμικά αεροπλάνα σκότωνουν χιλιάδες μαχητές της Χεζμπολλάχ και του Ιράν (Ayatollah), στην Συρία. Άλλοι μαχητές της Χεζμπολλάχ σκοτώθηκαν πολεμόντας με τους φανατικούς ισλαμιστές Isis και Al Nursa. Τον Ιούλιο του 2012 ένας μαχητής της Χεζμπολλάχ συνελήφθη στην Λεμεσό της Κύπρου για απόπειρα να βάλει βόμβες σε Ισραηλινά τουριστικά πούλμαν. Το ίδιο έτος μαχητής της Χεζμπολλάχ σκότωσε στο Μπουργκάς πέντε Ισραηλινούς τουρίστες και τον Βούλγαρο οδηγό και σκοτώθηκε και ο ίδιος. Στις 28 Ιανουαρίου του 2015 μαχητές της Χεζμπολάχ σε αψιμαχία στα Shebaa Farms σκότωσαν δύο Ισραηλινούς στρατιώτες. Στις 29 Ιουνίου του 2015 ένας δεύτερος μαχητής της Χεζμπολλάχ συνελήφθη στην Λάρνακα της Κύπρου για απόπειρα να βάλει βόμβες σε Ισραηλινούς.

Η Ρωσία του δικτάτορα Vladimir Putin, η κομμουνιστική Κίνα του δικτάτορα Xi Jinping, η κομμουνιστική Βόρεια Κορέα του δικτάτορα Kim Jong-un, η Συρία του δικτάτορα Bashar al-Assad, η Αλγερία, το Ιράκ, η Βενεζουέλα του δικτάτορα Maduro και η κομμουνιστική Κούβα των διαδόχων των Κάστρο όχι μόνο αρνούνται να κατατάξουν την Χεζμπολλάχ ως τρομοκρατική οργάνωση, αλλά και την στηρίζουν οικονομικά. Ανεπίσημα η Λευκορωσία του κομμουνιστή δικτάτορα Alexander Lukashenko στηρίζει την Χεζμπολλάχ. Στην Ελλάδα κάποιοι του ακρο-αριστερού αλλά και του ακροδεξιού χώρου συμπαθούν την Ισλαμική τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολλάχ.

Η Χεζμπολλάχ, όπως κάνει πάντα, επίσημα αρνήθηκε την ανάμιξή της στις δολοφονίες που της προσάπτονται. Η Χεζμπολλάχ μάλιστα καταδίκασε την δολοφονία του Lokman Mohsen Slim, παρόλα αυτά ένα μέλος της, ο Bassem Sabeh υπονόησε πως τον δολοφόνησε η Χεζμπολλάχ για παραδειγματισμό. Η αδελφή του Lokman Mohsen Slim, η Al-Ameer κατηγόρησε ανοικτά την Χεζμπολλάχ για την δολοφονία. H χήρα του Lokman Mohsen Slim, η Monika Borgmann, ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα και να συλληφθούν οι δολοφόνοι. Το κανάλι DW News κατηγόρησε την Χεζμπολλάχ για την δολοφονία. Ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Antony Blinken, καταδίκασε την δολοφονία. Οι περισσότεροι υπολογίζουν πως, όπως έγινε με την δολοφονία του Rafic Hariri, ουδείς θα τολμήσει να φυλακίσει τους ύποπτους Χεζμπολλάδες...

110 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page