top of page
  • Εικόνα συγγραφέα.

Δρ. Ιπποκράτης Σαββούρας, τ. βουλευτής Αθηνών: «Θα παλέψω με τις μικρές δυνάμεις που διαθέτω»

24.11.2011

Συνέντευξη στον Ησαΐα Κωνσταντινίδη


Ο Ιπποκράτης Σαββούρας αποτελεί αναμφίβολα μία εμβληματική, μία θρυλική μορφή της σύγχρονης πολιτικής μας ιστορίας! Τον αποκάλεσαν «Άρη Βελουχιώτη της Δεξιάς», λόγω της μαχητικής του στάσης στην εποχή του καθεστώτος της 21ης Απριλίου, ενώ ο αείμνηστος Παναγιώτης Κανελλόπουλος, ο γίγαντας αυτός του ήθους, ανέφερε κάποτε τα εξής: «Ο Ιπποκράτης Σαββούρας έχει καρδιά λιονταριού και ψυχή μικρού παιδιού»! Εμείς να σημειώσουμε εδώ ότι ο κ. Σαββούρας είναι από τους λίγους πραγματικούς αντιστασιακούς κατά της 21ης Απριλίου, χωρίς όμως να παριστάνει τον «αντιχουντικό» κατά τον χυδαίο πράγματι τρόπο που το έκαναν ή συνεχίζουν να το κάνουν μερικοί συνεργάτες της τότε εξουσίας, που μετά την πτώση της... αυτοβαπτίστηκαν σε «αγωνιστές της δημοκρατίας»!

Μία συζήτηση λοιπόν με τον Ιπποκράτη Σαββούρα, επικεφαλής σήμερα του Κινήματος Εθνικής Αναγέννησης (Κ.Ε.ΑΝ.), είναι πάρα πολύ χρήσιμη, εφόσον πρόκειται για άνθρωπο του οποίου οι θέσεις, λόγω του πλούσιου παρελθόντος του, παρουσιάζουν πάντοτε μεγάλο ενδιαφέρον. Βουλευτής παλαιότερα της Νέας Δημοκρατίας, βρέθηκε έξω από το κόμμα αυτό δύο φορές – αμφότερες επί Καραμανλήδων, πρώτα του θείου και αργότερα του ανιψιού – επειδή στην Ελλάδα οι αρχηγοί των μεγάλων κομμάτων δεν έμαθαν να ανέχονται τις αυτοδύναμες και πατριωτικές φωνές...


Να τι μας είπε ο εκλεκτός μας συνομιλητής για τη σημερινή του πολιτική προσπάθεια:


«Θα παλέψω με τις μικρές δυνάμεις που διαθέτω, με την ελπίδα ότι υπάρχουν πολλές χιλιάδες Έλληνες σαν και μένα! Και δεν πιστεύω καθόλου σ’ αυτά που λένε μερικοί για την ελληνική νεολαία!... Έχουμε την ωραιότερη νεολαία του κόσμου! Επισκέπτομαι φυλάκια, στρατηγούς στα σύνορα και όλοι μου λένε ότι έχουμε παλικάρια, πραγματικούς Έλληνες, που είναι έτοιμοι να σκοτώσουνε και να σκοτωθούνε!... Κι όλοι είναι απελπισμένοι... Βλέπω την πίκρα και το δάκρυ του λαού μας και λέω, είναι δυνατόν να ταπεινώνεται η χώρα που έφτιαχνε Παρθενώνες, όταν αυτοί που σήμερα μας κουμαντάρουν και μας κατακρίνουν και μας ειρωνεύονται ζούσαν σε σπήλαια και τρώγανε βελανίδια; Αυτό εγώ δεν το δέχομαι! Επαναστατώ και όταν μου λένε ότι κουράστηκα τόσα χρόνια που έδωσα τα πάντα για την πατρίδα και τη δημοκρατία, λέω: Όχι, μόνο όταν πεθάνω θα σταματήσω να ασχολούμαι»!


Γεμάτα πάθος και δυναμισμό τα λόγια του περίφημου «Στρατηγού Ακρίτα» που κάποτε δεν δίστασε να τα βάλει με το παντοδύναμο τότε απριλιανό καθεστώς. Κι αυτό νομίζουμε τα λέει πραγματικά όλα! Ιδιαίτερη όμως σημασία έχουν και τα όσα μας ανέφερε ο κ. Σαββούρας για διάφορες παλαιότερες καταστάσεις της σύγχρονης πολιτικής μας ιστορίας. Παραθέτουμε εδώ αυτούσια τα όσα πολύ ενδιαφέροντα μας ανέφερε για τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και τις διαδοχικές εκλογές του 1989-1990:


«Εγώ τον Μητσοτάκη τον έβγαλα πρωθυπουργό! Κανείς δεν πιστεύει πώς άραγε είναι δυνατόν, όταν εγώ κατέβηκα υποψήφιος βουλευτής στον νομό Λέσβου – κατάγομαι απ’ τη Λήμνο – να πάρει η Νέα Δημοκρατία πάνω από 52%, όταν ποτέ μέχρι τότε δεν είχε ξεπεράσει ποτέ το 36% στον νομό!... Και ύστερα, στις επόμενες εκλογές με πήρε από εκεί, με κατέβασε υποψήφιο στην Αθήνα, όπου «θάφτηκα» κυριολεκτικά, επειδή όλοι νόμιζαν ότι κατέβαινα και πάλι υποψήφιος στη Λέσβο, με αποτέλεσμα σε χρόνο-ρεκόρ το 52% της ΝΔ στον νομό να κατέβει και πάλι... στο 36%! Αλλά εξασφάλισα και τον μοναδικό τότε βουλευτή της ΔΗ.ΑΝΑ. να έρθει στη Νέα Δημοκρατία και να αποκτήσει έτσι ο κ. Μητσοτάκης την κοινοβουλευτική πλειοψηφία»...


Εξίσου ενδιαφέροντα και τα όσα ανέφερε για τον «εθνάρχη» Κωνσταντίνο Καραμανλή, ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος διέγραψε στη συνέχεια τον Ιπποκράτη Σαββούρα από το κόμμα:


«Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήθελε να άρει τη βουλευτική μου ασυλία! Εγώ τότε, όντας βουλευτής της ΝΔ, αγόρευσα επί δύο ώρες στη βουλή και σηκώθηκε όλο το σώμα και με χειροκρότησε όρθιο!... Έγινε λοιπόν η ψηφοφορία και παμψηφεί η βουλή, και οι κομμουνιστές ακόμα, είπαν: Κάτω τα χέρια απ’ τον Σαββούρα! Κι όλα αυτά παρά το ότι ήταν προσωπική εντολή του τότε πρωθυπουργού Καραμανλή να αρθεί η ασυλία μου!... Όπως είπε μετά ένας ακαδημαϊκός, μια μεγάλη προσωπικότητα, αν ο Καραμανλής είχε φιλότιμο θα έπρεπε, μετά από τέτοια ήττα που υπέστη, να έχει παραιτηθεί»...


Αλλά και για τον Ανδρέα Παπανδρέου, πολιτικό της άλλης πλευράς, ο κ. Σαββούρας μας είπε πράγματα συγκλονιστικά, που τα παραθέτουμε ως πολύτιμο ιστορικό ντοκουμέντο:


«Όταν με διέγραψε ο Καραμανλής και κατέβηκα ανεξάρτητος, έφαγα τότε μια σφαίρα στο κεφάλι και έζησα εκ θαύματος! Πήγα λοιπόν στο ΚΑΤ, όπου νοσηλεύτηκα, και τότε μου έστειλε ο Ανδρέας ο Παπανδρέου, που με λάτρευε, λουλούδια!... Από τη Νέα Δημοκρατία, κανένας! Και τι μου είπε κάποτε ο Ανδρέας; ΄΄Ιπποκράτη, είμαστε οι μόνοι Έλληνες πολιτικοί που ο ελληνικός λαός μας ξέρει με τα μικρά μας ονόματα΄΄! Κι αυτό λέει πολλά»!...


Η κουβέντα μας επανήλθε έπειτα στη σημερινή «πεζή» πραγματικότητα και στα πολιτικά σχέδια του κ. Σαββούρα, που ο ίδιος μας περιέγραψε ως εξής:


«Είχα αυτές τις μέρες μια συζήτηση με έναν αρχηγό μικρού κόμματος για ενδεχόμενη εκλογική συνεργασία, την οποία όμως δεν βλέπω να πραγματοποιείται... Κι αυτό διότι στην Ελλάδα κανένας δεν δέχεται τον άλλο ως ανώτερό του! Αλλά εγώ θυμάμαι μια φράση που μου είχε πει κάποτε ο Καραμανλής ο παλιός, ότι έχω μαζί μου το ανώνυμο πλήθος! Πράγματι, όπου πάω έρχονται οι άνθρωποι και με συγκινούνε με τα αισθήματα που εκφράζουν για το πρόσωπό μου... Με πήρανε λοιπόν τηλέφωνο από διάφορα μέρη και όλοι όσοι διαβάζουν τις προκηρύξεις που εκδίδω είπανε πολύ κολακευτικά λόγια! Εγώ σέβομαι όλες τις παρατάξεις, όλες τις ιδεολογίες και καλώ κοντά μας ακόμα και τους Αριστερούς, όπως άλλωστε αυτό είχε συμβεί και το 1989 στη Λέσβο, όταν κατέβηκα υποψήφιος και η Νέα Δημοκρατία πήρε το 52%. Αλλά και ο Φλωράκης όταν έμπαινε στη βουλή και με έβλεπε ύψωνε τη γροθιά και μου έλεγε: Γεια σου, Άρη Βελουχιώτη της Δεξιάς»!


Αναπόφευκτα η τόσο ενδιαφέρουσα αυτή συζήτηση με έναν ζωντανό πολιτικό θρύλο έφτασε και στα όσα θλιβερά συνέβησαν τον τελευταίο καιρό στην πατρίδα μας με την κρίση της οικονομίας και του πολιτικού μας συστήματος. Χωρίς περιστροφές και διάθεση υπεκφυγής, ο Ιπποκράτης Σαββούρας ήταν αμεσότατος, τονίζοντας μια άλλη οπτική γωνία του όλου ζητήματος:


«Βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος! Η Τρόικα μας προσέφερε μεγάλη υπηρεσία, αφού χωρίς αυτή θα είχαμε βουλιάξει εδώ και πάρα πολλά χρόνια... Θα πρέπει να της χρωστάμε ευγνωμοσύνη, αφού σχεδόν επί 40 χρόνια τον ιδρώτα των κατοίκων τους αυτοί οι Ευρωπαίοι, που τους βρίζουν μερικοί σήμερα, τον έστελναν στην Ελλάδα για να γίνουν έργα και επενδύσεις. Όμως πήραν τα λεφτά αυτά όλα οι επιτήδειοι και τα έκαναν... τραπεζικές καταθέσεις!!! Πώς λοιπόν έτσι να πάμε μπρος; Εμένα λοιπόν με ενδιαφέρει η ελληνική Τρόικα, εδώ αυτά τα λαμόγια, το πώς θα πάνε φυλακή και πώς θα απαλλάξουν την πατρίδα μας από την παρουσία τους. Καμία λοιπόν παραγραφή εγκλημάτων διασπάθισης δημοσίου χρήματος και για κανέναν! Κάποτε είχα κάνει μία πρόταση και την πήραν οι Κινέζοι, που μάλιστα τουφέκισαν και δύο πρώην υπουργούς και δεν ξανάκλεψε ποτέ κανείς!... Εδώ βέβαια δεν υπάρχει τουφέκισμα, αλλά υπάρχουν ισόβια. Και όταν λέμε ισόβια να εννοούμε πραγματικά ισόβια! Όχι πάντως σαν αυτά που έλεγε ο Καραμανλής»...


Τέλος, παραθέτουμε τι δηλώνει σήμερα ο κ. Σαββούρας για τον Γεώργιο Παπαδόπουλο της 21ης Απριλίου, εναντίον του οποίου κάποτε διέπραξε τη γνωστή απόπειρα με συνέπεια τη σύλληψη και τον βασανισμό του. Η απάντησή του είναι πράγματι πολύ χαρακτηριστική:


«Εμένα αυτός ο άνθρωπος που πήγα κάποτε να τον σκοτώσω με τίμησε! Με κάλεσε λοιπόν να τον επισκεφτώ στον Κορυδαλλό και, σε στάση προσοχής, μου είπε: Τιμώ τους γενναίους έστω και αν διαφωνώ!... Και μου είπε ότι λυπάται πολύ για τα βασανιστήρια από τα οποία πέρασα κατόπιν. Αλλά και εγώ πήγα αργότερα και έριξα ένα τριαντάφυλλο στον τάφο του και τότε είπα: Πρόεδρε, με συγχωρείς! Ο Θεός με προστάτεψε και δεν μ’ άφησε να σε σκοτώσω!... Εσύ την αγάπησες την Ελλάδα, με τον τρόπο σου. Άλλοι όμως την ρήμαξαν την Ελλάδα, κι αυτοί με τον τρόπο τους»!...


665 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page