top of page
  • Εικόνα συγγραφέα.

Γιατί θα γεννηθεί μία καινούρια «17 Νοέμβρη»

(ΤΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ)

15.2.2007

Του Ησαΐα Κωνσταντινίδη


Ο υπογράφων αυτή τη στήλη συναναστρέφεται κατά 99% με απλούς ανθρώπους του λαού και του μόχθου και μόνο κατά 1% αναγκάζεται να έχει πάρε-δώσε με εκπροσώπους της οικονομικής και κοινωνικής «ελίτ». Συνεπώς μπορεί και γνωρίζει από πρώτο χέρι το τι σκέπτεται ο απλός κοσμάκης, τους προβληματισμούς και τα ζητήματα που τον αφορούν.

Εντύπωση λοιπόν μας προκαλεί το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των απλών εργαζομένων και ανθρώπων (ακόμη και δεξιές καταβολές να έχει) δικαιώνει την τρομοκρατική ομάδα της «17 Νοέμβρη» και επιζητεί άμεσα την εμφάνιση νέας ανάλογης! Χαρακτηριστικά μόλις πρόσφατα νέος άνθρωπος επιχειρηματολογούσε μπροστά μας για τα περί της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και για το πόσο χρειάζεται «ένας Κουφοντίνας» (όπως επακριβώς είπε) για να ξεκαθαρίσει κάπως η κατάσταση!...

Ας βάλουμε όμως τα πράγματα σε μια σειρά. Καταρχήν είναι γνωστή η τοποθέτησή μας υπέρ των ειρηνικών μεθόδων επίλυσης των οποιωνδήποτε διαφορών και της ομαλότητας στον τόπο μας και στον κόσμο όλο. Επομένως απορρίπτουμε σε πρώτη φάση (σε συνθήκες δηλ. γαλήνης) τη βία και όλες τις προεκτάσεις της, με ανώτερη τον πόλεμο, που είναι και η μέγιστη αμαρτία στην οποία μπορεί να υποπέσει ο άνθρωπος.

Απ’ την άλλη όμως απορρίπτουμε πλήρως και την ερμηνεία που θέλει την τρομοκρατία ένα απλό εγκληματικό φαινόμενο, που αποτελεί ζήτημα μόνο νομικής φύσης. Για μας η τρομοκρατία είναι πέρα απ’ όλα μία πολιτική τοποθέτηση, κάτι δηλ. που δημιουργείται πρώτιστα από κοινωνικοπολιτικές αιτίες και μόνο ύστερα δύναται να λάβει άλλου είδους διαστάσεις (π.χ. διάβρωση των τρομοκρατικών οργανώσεων από μυστικές υπηρεσίες). Η τρομοκρατία δηλ. δημιουργείται εκεί που υφίστανται τα γνωστά κοινωνικά ή εθνικά προβλήματα: η ανισότητα και ο κοινωνικός ή εθνοτικός ρατσισμός, η εκμετάλλευση των εργαζομένων από τα αφεντικά, η έλλειψη προοπτικής για τις μάζες και η συγκέντρωση του πλούτου στους «γνωστούς-αγνώστους» καπιταλιστές κτλ.

Μόνο αν εκλείψουν τα παραπάνω αρνητικά, μόνο τότε δεν θα υφίστανται λόγοι δημιουργίας τρομοκρατικών ομάδων και εν γένει τρομοκρατικών ενεργειών. Ας πάρουμε για παράδειγμα από τη μία την Μέση Ανατολή και απ’ την άλλη τη Σκανδιναβία: γιατί άραγε η μεν πρώτη είναι η «μήτρα» της σύγχρονης τρομοκρατίας, ενώ η δεύτερη ουδέποτε γνώρισε παρόμοια φαινόμενα; Η απάντηση είναι απλή: διότι στην Παλαιστίνη υφίσταται καταπίεση ανθρώπων από άλλους ανθρώπους, υφίσταται η δολοφονία των ονείρων και των προοπτικών των νέων ανθρώπων από τους πλουτοκράτες και στρατοκράτες, πράγματα εντελώς ξένα στον ευρωπαϊκό υπερβορρά. Αν κάποτε επιλυθεί οριστικά το μεσανατολικό, τότε θα σταματήσει άπαξ και δια παντός η γένεση τρομοκρατικών «καρκινωμάτων» εκεί.

Έτσι ακριβώς και στην Ελλάδα. Εκπλήσσεται ο πολέμιος κάθε τι του τρομοκρατικού Μητσοτάκης από παρόμοια φαινόμενα. Όμως η δικιά του πολιτική τακτική, ήδη από την εποχή της αποστασίας του ’65, αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες εμφάνισης της τρομοκρατίας στη χώρα μας. Συγκεντρώνοντας τόσο πλούτο και εξουσία οι Γραικύλοι πολιτικοί, προκάλεσαν κατά καιρούς κοινωνικές ανωμαλίες και ανισότητες, που σε μεγάλο βαθμό οδήγησαν στη δημιουργία των πρώτων τρομοκρατικών πυρήνων. Ποτέ δεν θα είχαμε τρομοκρατία στην Ελλάδα, αν οι πολιτικάντηδες που κυβερνούσαν ειδικά μετά το 1950 είχαν δημιουργήσει δίκαιη δημοκρατική κοινωνία με ίσες ευκαιρίες για όλους...

Και ερχόμαστε στο σήμερα. Πράγματι οι τωρινές συνθήκες είναι πλέον ώριμες για τη συγκρότηση νέων πυρήνων δράσης, που αργά ή γρήγορα θα οδηγήσουν – πέραν των βομβιστικών ενεργειών – και σε ανθρωποκτονίες. Η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση δια στόματος Πολύδωρα ανοίγει νέους ασκούς του Αιόλου, που σύντομα θα παρασύρουν κι αυτήν την ίδια. Εκείνοι θα χτυπήσουν ώσπου «να βγάλει αίμα»! Αν μάλιστα συνδυάσουμε το θέμα μας με την πλήρη διάλυση που επέφεραν οι πολιτικάντηδες στις υπηρεσίες πληροφοριών, «εκείνο» έρχεται πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι αναμένουν!


35 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page