top of page
  • Εικόνα συγγραφέα.

Serial Killer: Τζον Άλεν Μουχάμαντ

Έγινε ενημέρωση: 7 Νοε 2020

7.11.2020

Του Ησαΐα Κωνσταντινίδη


“Σου έσφιγγε το χέρι σαν να ήθελε να το συνθλίψει. Ήξερε όσο κανείς άλλος να επισκευάζει αυτοκίνητα. Και όταν θύμωνε, ποιος είδε τον Θεό και δεν τον φοβήθηκε”...

(Οι φίλοι του, για τον Τζον Άλεν Μουχάμαντ)


Φθινόπωρο του 2002... Ο χάρος βγήκε παγανιά στην Ουάσιγκτον, την πρωτεύουσα των ΗΠΑ! Ένας άγνωστος ελεύθερος σκοπευτής σημάδευε και σκότωνε ανύποπτους περαστικούς, ψηλά πάνω από ταράτσες και από άλλα σημεία, σκορπίζοντας τον θάνατο! Μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες πυροβόλησε και σκότωσε συνολικά 10 άτομα, ενώ τρία ακόμη (ανάμεσά τους ένας 13χρονος μαθητής) τραυματίστηκαν από τα πυρά του... Τρόμος και παράλυση επικράτησαν εκείνη την εποχή στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Ποιος ήταν όμως ο δράστης; Γιατί σκότωνε ανθρώπους, τους οποίους ούτε καν γνώριζε; Το μυστήριο, αλλά και η ανησυχία, πύκνωναν όσο κυλούσαν οι μέρες, χωρίς η αστυνομία να μπορεί να βρει τον δολοφόνο, αλλά ούτε και να εξηγήσει ποια ήταν τα κίνητρά του. Ποιο θα ήταν άραγε το επόμενο αθώο θύμα του μανιακού “σειριακού δολοφόνου” (“serial killer”);

Οι τόσο παράλογες δολοφονίες είχαν ξεκινήσει στις 2 Οκτωβρίου 2002, με την εκτέλεση του 55χρονου Τζέιμς Μάρτιν και συνεχίστηκαν έως τις 22 Οκτωβρίου του ιδίου έτους (τελευταίο του θύμα, ο 35χρονος Κόνραντ Τζόνσον). Τίποτα απολύτως δεν συνέδεε τα θύματα μεταξύ τους, ενώ στο σκοτάδι συνεχίζονταν να βρίσκονται οι αστυνομικές έρευνες. Ήταν πλέον φανερό, ότι επρόκειτο για φονιά, ο οποίος ήθελε να εκδικηθεί την κοινωνία, χτυπώντας εντελώς στα τυφλά όποιον είχε την ατυχία να βρεθεί εκείνη τη στιγμή μπροστά του... Ο δολοφόνος σκότωνε τα θύματά του με μία και μόνο βολή, διαλέγοντάς τα κατά βούληση.

Ώσπου, στις 24 Οκτωβρίου 2002 το μυστήριο ξεδιαλύθηκε! Η αστυνομία ανακοίνωσε πανηγυρικά ότι συνέλαβε τον δολοφόνο στο Μέριλαντ, μαζί και τον μόλις 17χρονο συνεργό του (ο οποίος κρατούσε τσίλιες στις εκτελέσεις, παρέχοντας και μερικές ακόμη διευκολύνσεις): επρόκειτο για τον 42χρονο, γεννημένο το 1960 στη Λουϊζιάνα, Τζον Άλεν Μουχάμαντ. Ήταν ένας παράξενος Αφροαμερικανός, που το 1987 ασπάστηκε το Ισλάμ, και ο οποίος αμέσως ταυτοποιήθηκε ως ο κατά συρροή δολοφόνος, τόσο λόγω του όπλου που κατείχε -ένα ισχυρό τουφέκι που έφερε διόπτρα- όσο και από κάποια άλλα τεκμήρια που βρέθηκαν από τις αρχές.

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον Μουχάμαντ και τον ανήλικο Τζαμαϊκανό λαθρομετανάστη Λη Μπόϊντ Μάλβο, ο οποίος τον βοηθούσε στα εγκλήματα, 70 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Ουάσιγκτον, ενώ εκείνοι κοιμόντουσαν μέσα στο αυτοκίνητό τους. Κατά την εκτίμηση των αρχών, “φαίνεται ότι οι άνθρωποι αυτοί που συνελήφθησαν δεν δρουν μαζί με κάποια οργανωμένη ομάδα, φαίνεται ότι ενήργησαν μόνοι τους”. Κι έτσι πράγματι αποδείχτηκε, αργότερα στο δικαστήριο, το οποίο καταδίκασε τον Μουχάμαντ στην εσχάτη των ποινών.

Ο 42χρονος δολοφόνος λεγόταν αρχικά Τζον Άλεν Γουίλιαμς, προτού αλλάξει θρήσκευμα και λάβει το επώνυμο “Μουχάμαντ”. Είχε υπηρετήσει στη στρατιωτική βάση του Φορτ Λιούις, νότια της Τακόμα (πολιτεία Ουάσιγκτον), όπου και έμαθε καλά την τέχνη του ελεύθερου σκοπευτή. Το 1991 συμμετείχε στον Πόλεμο του Κόλπου ως στρατιώτης των ΗΠΑ. Παντρεύτηκε τουλάχιστον τρεις φορές και απέκτησε συνολικά πέντε παιδιά.

Μετά την ανάκριση, ομοσπονδιακές πηγές ανέφεραν ότι τόσο ο Μουχάμαντ όσο και ο νεαρός βοηθός του υποκινήθηκαν από αντιαμερικανικά αισθήματα, ειδικά μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001. Μίλησαν μάλιστα με συμπάθεια για τους ισλαμιστές αεροπειρατές, που προξένησαν το κακό στους Δίδυμους Πύργους και στο Πεντάγωνο. Κίνητρό τους; Να κηρύξουν Τζιχάντ (“Ιερό Πόλεμο”) στο έδαφος των ΗΠΑ!

Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο 17χρονος Τζαμαϊκανός αποκαλούσε τον Μουχάμαντ “πατέρα” και τον ακολουθούσε αφοσιωμένος παντού. Έτρωγε μόνο ό,τι του υποδείκνυε εκείνος, και βασικά μπισκότα, μέλι και βιταμίνες. Έγινε γνωστό ότι ο Μουχάμαντ γνώρισε τον μικρό Μάλβο, όταν είχε δεσμό με τη μητέρα του. Μάνα και γιος είχαν συλληφθεί παλαιότερα, ως λαθρομετανάστες.

Χρόνια αργότερα, μέσα από τη φυλακή, ο ενήλικας πλέον Μάλβο δήλωσε φρικτά μετανιωμένος για τις πράξεις του και είπε μάλιστα ότι τον στοίχιωσε για πάντα μία στιγμή: η στιγμή της δολοφονίας από τον Μουχάμαντ μιας γυναίκας, της Λίντα Φράνκλιν, η οποία διάλεξε λάθος στιγμή να κάνει τα ψώνια της στο “7 Corners” της Βιρτζίνια. “Θυμάμαι ανεξίτηλα το βλέμμα του συζύγου της, του κυρίου Φράνκλιν... Την απόγνωση, το σοκ, τη θλίψη...”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μάλβο. Όσο για τον άλλοτε “πατέρα” του, τον αποκαλούσε πλέον ως “σατανικό” και “μοχθηρό” άνδρα, που είχε μετατρέψει τον ίδιο σε “δολοφονική μηχανή”...

Στο δικαστήριο, η υπεράσπιση του Μουχάμαντ πρόβαλε το “επιχείρημα”, ότι ο πελάτης της ήταν ψυχικά διαταραγμένος, όμως αυτό ουδόλως έπεισε την έδρα. Αλλά και ο Τιμ Κέιν, κυβερνήτης της πολιτείας της Βιρτζίνια την περίοδο εκείνη, αρνήθηκε να απονείμει χάρη στον φονιά. Έτσι, η ποινή που εν τέλει ανακοινώθηκε ήταν: θάνατος.

Τελικά, ο Μουχάμαντ εκτελέστηκε στις 10 Νοεμβρίου 2009, με ένεση που περιείχε θανατηφόρο διάλυμα, σε ηλικία 49 ετών. Ο συνεργός του, ο Μάλβο, καταδικάστηκε σε έξι φορές ισόβια κάθειρξη χωρίς δικαίωμα απονομής χάριτος.


269 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page