top of page
  • Εικόνα συγγραφέα.

Πέθανε ο άνθρωπος των μεγάλων μυστικών, ο στρατηγός Νίκος Γρυλλάκης

26.10.2017

Του Ησαΐα Κωνσταντινίδη


«Έφυγε» χθες, Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017, σε ηλικία 91 ετών, ο στρατηγός Νίκος Γρυλλάκης, ένας εκ των στενότερων συνεργατών του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη -πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδας και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας-, μία προσωπικότητα που προκάλεσε θόρυβο προ ετών με τη δράση της και τα όσα αυτή συνεπαγόταν για την πολιτική ζωή του τόπου. Ο στρατηγός Γρυλλάκης, αν και κινήθηκε κυρίως στο παρασκήνιο, επέδρασε τα μέγιστα στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας μας, ειδικά τη δεκαετία 1985-95. Δεν θα ήταν υπερβολή μάλιστα να πούμε ότι, τρόπον τινά, υπήρξε ο «Κουτσόγιωργας της Δεξιάς», αφού όπως ο μακαρίτης Αχαιός πολιτικός έτσι κι ο ίδιος «θυσιάστηκε» από την ίδια του την παράταξη για το «καλό» της τότε κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας…

Σύμφωνα με το επίσημο βιογραφικό του, ο στρατηγός Νικόλαος Γρυλλάκης είχε γεννηθεί το έτος 1926 στον Αλίκαμπο Αποκωρώνου Χανίων και αποφοίτησε το 1950 από τη Σχολή Ευελπίδων ως ανθυπολοχαγός των Τεθωρακισμένων και το 1963 ως ίλαρχος από την Ανωτέρα Σχολή Πολέμου, καθώς και από τη Σχολή Εθνικής Άμυνας ως αντισυνταγματάρχης το 1977. Εκπαιδεύτηκε σε θέματα κατασκοπίας και αντικατασκοπίας τόσο από την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών (CIA) όσο και από την ισραηλινή μυστική υπηρεσία (Μοσάντ), ενώ υπηρέτησε στο περίφημο Τμήμα Επιχειρήσεων Αντικατασκοπίας της ΕΥΠ, αλλά και στο Γραφείο Πληροφοριών του ΓΕΣ.

Τη δεκαετία του 1960 τραυματίστηκε σε επιχείρηση αντικατασκοπίας (κατά των βουλγαρικών μυστικών υπηρεσιών), ενώ τιμήθηκε κατ’ επανάληψη με επαίνους και ευφήμους μνείες, διότι «κατέβαλε επαινετή προσπάθεια πολύ πέραν του καλώς εννοουμένου καθήκοντος», για θέματα που σχετίζονταν με την ασφάλεια της Ελλάδος. Τιμήθηκε ακόμη με πλειάδα παρασήμων και μεταλλίων του Στρατού και της Εκκλησίας της Ελλάδος. Μετά από μια αρκετά «πλούσια» σε τιμές και δραστηριότητες στρατιωτική καριέρα -στις Ένοπλες Δυνάμεις και τις μυστικές υπηρεσίες της πατρίδας μας- αποστρατεύτηκε εν έτει 1986 με τον βαθμό του επίτιμου αντιστρατήγου.

Μετά την αποστρατεία αξιοποιήθηκε από τον συντοπίτη του, αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας και επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Έτσι, διετέλεσε διευθυντής ασφαλείας και πληροφοριών του κόμματος της ΝΔ από το 1986 μέχρι το 1989, ενώ από το 1989 μέχρι και το 1993 υπήρξε σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ και πρωθυπουργού Μητσοτάκη για θέματα άμυνας, ασφάλειας και διαβαλκανικών σχέσεων. Άλλωστε, ο στρατηγός Γρυλλάκης εθεωρείτο και ήταν ένας άριστος γνώστης της βαλκανικής πραγματικότητας και η δράση του είχε στραφεί κυρίως στον βαλκανικό (βόρεια της Ελλάδας) χώρο, αφού ήταν συν τοις άλλοις υποστηρικτής του δόγματος του «κινδύνου από τον βορρά»…

Ήταν λοιπόν ο άνθρωπος των ΜΕΓΑΛΩΝ ΜΥΣΤΙΚΩΝ, και μάλιστα η θέση του στο σύστημα διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ήταν άκρως νευραλγική, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν ότι εκείνη ακριβώς την περίοδο τα Βαλκάνια αποσταθεροποιούντο (λόγω της πτώσης των κομμουνιστικών καθεστώτων σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Αλβανία, αλλά και λόγω της διάλυσης της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας) και ολόκληροι οι συσχετισμοί της περιοχής μας ανακατατάσσονταν ραγδαία και ριζικά. Ο στρατηγός Γρυλλάκης έχαιρε της πλήρους εμπιστοσύνης του τότε Έλληνα πρωθυπουργού αειμνήστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, αλλά από ένα σημείο και ύστερα κατέστη στόχος όχι μόνο των πολιτικών αντιπάλων της ΝΔ, αλλά και εσωκομματικών παραγόντων. Αργότερα, ο Νίκος Γρυλλάκης δεν έκρυψε την πικρία του για τη συμπεριφορά αυτή των εξεχόντων στελεχών της ΝΔ εναντίον του και στράφηκε δημόσια κατά συγκεκριμένων πρώην μεγαλοϋπουργών κτλ. της κυβέρνησης Μητσοτάκη…

Ελάχιστοι γνωρίζουν πως όταν το ΠΑΣΟΚ έπεσε από την εξουσία το καλοκαίρι του 1989, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης προόριζε τον Γρυλλάκη για διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ)! Ήταν η εποχή της συγκυβέρνησης ΝΔ-Αριστεράς, με τον τότε ενιαίο ΣΥΝ να αντιδρά εναντίον της τοποθέτησης του στρατηγού σ’ αυτό το νευραλγικό πόστο. Έτσι, ο Μητσοτάκης απέσυρε την πρότασή του αυτή και τελικά ο Γρυλλάκης δεν διορίστηκε ποτέ αρχηγός της ΕΥΠ. Ο λόγος που οι κομμουνιστές αντέδρασαν κατά του Γρυλλάκη ήταν ότι τον θεωρούσαν φανατικό τους αντίπαλο, ενώ δεν ξέχασαν την αντικομμουνιστική του δράση, ειδικά τον καιρό που υπηρετούσε στην τότε ΚΥΠ.

Ο στρατηγός Γρυλλάκης, από το 1989 και έπειτα, στράφηκε με εντολή Μητσοτάκη, προς την ενδοχώρα των Βαλκανίων, με στόχο να εξασφαλίσει για την Ελλάδα συμμαχίες στο νέο πολιτικό τοπίο που αναδυόταν στις μετακομμουνιστικές χώρες της περιοχής. Πράγματι, ο Γρυλλάκης βοήθησε όσο μπορούσε τις αντικομμουνιστικές δυνάμεις της Βουλγαρίας και της Αλβανίας να καταλάβουν την εξουσία· όταν όμως αυτές ανέβηκαν στην κυβέρνηση (το 1991 και το 1992 αντίστοιχα), φάνηκαν αχάριστες στη βοήθεια που τους είχαν προσφέρει οι Μητσοτάκης-Γρυλλάκης και έστρεψαν τα πυρά τους κατά της Ελλάδας, συμμαχώντας με την Τουρκία… Με μεγαλύτερη επιτυχία στέφθηκαν οι προσπάθειες του Γρυλλάκη στη Ρουμανία, με τους εκεί ιθύνοντες να ακυρώνουν μετά το 1990 το περίφημο «κουτσοβλαχικό» ζήτημα, που έθετε θέμα… «ρουμανικής μειονότητας» στον ελλαδικό χώρο! Τέλος, ο στρατηγός Γρυλλάκης συνδέθηκε με στενή φιλία με τον μακαρίτη Κοσοβάρο πνευματικό ηγέτη Ιμπραήμ Ρουγκόβα, ο οποίος κινήθηκε σε μια φιλελληνική εξωτερική πολιτική.

Ο Γρυλλάκης κατηγορήθηκε σφόδρα από τον περιβόητο Χρήστο Μαυρίκη, ο οποίος το 1993 ισχυρίστηκε ότι ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης μαζί με την κόρη του Ντόρα Μπακογιάννη προέβαιναν σε μαζικές τηλεφωνικές υποκλοπές των πολιτικών τους αντιπάλων. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο του Μαυρίκη, ο Γρυλλάκης ήταν το «εκτελεστικό χέρι» των υποκλοπών, ενώ «εγκέφαλός» του ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη. Τότε, ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης αποφάσισε να «θυσιάσει» τον Γρυλλάκη, ο οποίος επί πολύ καιρό ήταν φυγόδικος (διέφυγε από τη χώρα και κρυβόταν κάπου στο εξωτερικό) και ταλαιπωρήθηκε αφάνταστα… Ίσως είναι ειρωνεία, αλλά ο στρατηγός Γρυλλάκης επανήλθε στην Ελλάδα και αποκαταστάθηκε πλήρως μόνο μετά από προσωπική παρέμβαση του νικητή των πρόωρων εκλογών του ΠΑΣΟΚ, προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος έδειξε μεγαλοψυχία προς τον στενό συνεργάτη του Μητσοτάκη, κάτι που ο στρατηγός Γρυλλάκης αναγνώρισε δημόσια.

Το όνομα του Νίκου Γρυλλάκη ακούστηκε ξανά έντονα, όταν τον Δεκέμβριο του 2001 εξέδωσε ένα βιβλίο-«φωτιά», υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο «Αποκαλύπτω» (εκδόσεις «Λιβάνη»)! Στο έργο του αυτό ο στρατηγός Γρυλλάκης αποκαλύπτει, πράγματι, πολλά πρόσωπα και καταστάσεις, ενώ ενδεικτικό της αξίας του βιβλίου είναι ότι αμέσως το ζήτησαν και το προμηθεύτηκαν, για να το μεταφράσουν στις γλώσσες τους, ξένες (βαλκανικές, κυρίως) μυστικές υπηρεσίες. Ήταν ουσιαστικά το «κύκνειο άσμα» μιας προσωπικότητας που κινήθηκε σχεδόν αποκλειστικά στο ελληνικό και, εν μέρει, διεθνές παρασκήνιο, γνωρίζοντας ΠΟΛΛΑ «καυτά» μυστικά των πολιτικών κτλ. δρώμενων…


164 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page