top of page
  • Εικόνα συγγραφέα.

“Επιστροφή στο Μέλλον” ή... προς μία “νέα λίθινη εποχή”;

Έγινε ενημέρωση: 9 Ιαν 2021

7.1.2021

Του Ησαΐα Κωνσταντινίδη


“Πίσω στη δεκαετία του '80”: η νοσταλγία του “χαμένου παραδείσου”


Ο μέγας κίνδυνος στην αυγή του 2021 φαντάζει διπλός... Αφ' ενός, είναι η απειλή εμφάνισης μιας νέας υπερ-πανδημίας, που θα εξοντώσει την πλειοψηφία των κατοίκων αυτού του πλανήτη: η διαβόητη Ασθένεια-Χ, κατά πολύ χειρότερη και πιο θανατηφόρα από τον κοροναϊό/COVID-19 και για την οποία ο καθηγητής Jean-Jacques Muyembe Tamfum (ένας από τους ερευνητές που ανακάλυψαν τον ιό Έμπολα το 1976) δήλωσε πως “σύντομα η ανθρωπότητα θα έρθει αντιμέτωπη με έναν ιό πολύ φονικότερο”! Και, αφ' ετέρου, είναι η δαμόκλειος σπάθη μιας ψηφιακής μαύρης τρύπας -βλ. άρθρο μας εδώ, που θα καταπιεί όλη τη σύγχρονη πραγματικότητά μας, με τη μορφή ηλεκτρονικής πανδημίας, για την οποία σε κείμενό μας σημειώναμε ότι θα οδηγήσει στον λεγόμενο “Σκοτεινό Χειμώνα”, όταν και θα απολεσθούν όλα τα αποθηκευμένα σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές αρχεία που απαρτίζουν τον σύγχρονο τεχνολογικό μας πολιτισμό (βλ. και εδώ).

Αν όμως όλα τα δεδομένα χαθούν από τις ηλεκτρονικές αποθηκευτικές μνήμες, η πρώτη λογική σκέψη είναι ότι η ζωή της ανθρωπότητας θα επιστρέψει στην προ του διαδικτύου (και της κινητής τηλεφωνίας) εποχή. Δηλαδή, κάπου στη δεκαετία του 1980... Με όλο το συνεπακόλουθο χάος που θα σημαίνει κάτι τέτοιο για το σύνολο των δραστηριοτήτων του ανθρώπου σ' αυτό τον πλανήτη. Ένα χάος, το οποίο δύναται να είναι καταστροφικό ή δημιουργικό, ανάλογα με το τι είδους δυνάμεις θα ενεργοποιηθούν σε παγκόσμιο επίπεδο κατά την κρίσιμη εκείνη χρονική συγκυρία, που ίσως αποδειχτεί η κομβικότερη στιγμή για τη διαμόρφωση του μέλλοντος κόσμου.

Τι ήταν η δεκαετία του 1980 για τον άνθρωπο; Η περίοδος εκείνη (μετά τις πετρελαϊκές κρίσεις της δεκαετίας του 1970 και πριν τις τεχνολογικές επαναστάσεις του ίντερνετ και του κινητού τηλεφώνου της δεκαετίας του 1990) θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως εξής: ως η μοναδική, ίσως, περίοδος στην ιστορία της ανθρωπότητας, όπου όλες (κυριολεκτικά) οι ανέσεις της καθημερινότητας, αλλά και ο τρόπος ζωής, συμπεριφοράς, ντυσίματος κτλ., ήταν όπως είναι και σήμερα, χωρίς όμως τις “υπερβολές” του διαδικτύου και της κινητής τηλεφωνίας. Ως η εποχή της πλήρους ισορροπίας, υπό την έννοια ότι ο άνθρωπος ζούσε πολύ καλύτερα από το παρελθόν, μέσα σε σύγχρονες συνθήκες ανέσεων, αλλά δίχως να τον έχει ακόμη “ρουφήξει” η αχαλίνωτη τεχνολογία, όπως συνέβη σταδιακά μετά το 1990.

Ήταν η εποχή όπου εμφανίστηκαν ανησυχητικότατα “σημεία των καιρών”. Το έτος 1986, για παράδειγμα, ο δυσοίωνος κομήτης του Χάλεϊ πέρασε ξανά από τον ουρανό της Γης μας, φέρνοντας κακά μαντάτα με το πέρασμά του: η έκρηξη του αμερικανικού διαστημικού λεωφορείου “Challenger” (28 Ιανουαρίου 1986) “κόλλησε” το φιλόδοξο διαστημικό πρόγραμμα της NASA για μία σχεδόν γενιά, ενώ το πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνόμπιλ της Σοβιετικής Ένωσης, τρεις περίπου μήνες αργότερα, προκάλεσε τη μόλυνση της υφηλίου με ραδιενέργεια, με αποτέλεσμα οι καρκινογενέσεις στον κόσμο -και ειδικότερα στις περιοχές της Ευρασίας, της Ανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου- να πολλαπλασιασθούν δραματικά.

Κι όμως, παρ' όλα αυτά, η εποχή εκείνη έχει αποκτήσει στο υποσυνείδητο της ανθρωπότητας τα χαρακτηριστικά ενός “χαμένου παραδείσου”. Όπως ο Γάλλος στοχαστής Ζαν-Ζακ Ρουσσώ αναπολούσε ήδη από τον 18ο αιώνα την πρωτόγονη κατάσταση των κοινωνιών, ως τη χαμένη αθωότητα του ανθρώπου, και όπως προηγουμένως ο Άγγλος ποιητής Τζον Μίλτον στο επικό του έργο “Paradise Lost” (1667) περιγράφει δραματικά τον απολεσθέντα παράδεισο του κήπου της Εδέμ, έτσι και σήμερα οι προ του 1980 γεννηθείσες γενιές νοσταλγούν την εποχή των “80's”: συγκρίνουν την τεχνο-μιζέρια που προέκυψε σταδιακά μετά το 1990, με το τέλος της ψυχροπολεμικής εποχής, και πιο απότομα την τελευταία δεκαετία, με τα ξέγνοιαστα χρόνια του πικ-απ και των γουόκι-τόκι, της πειρατικής ραδιοφωνίας και των βιντεοκασετών. Η πλανητική κατάθλιψη της τρίτης δεκαετίας του 21ου αιώνα μοιάζει λες και απέχει αιώνες ολόκληρους από τη μόλις πριν 30-40 χρόνια “χρυσή εποχή” της δεκαετίας του 1980...

Ο Packman ως Ησιόδεια αναπόληση μιας περασμένης ζωής... Όταν όλα απολύτως τριγύρω μας ήσαν πιο απλοϊκά μέσα στο καθημερινό μεγαλείο τους, ήταν λιτά και απέριττα. Σε βαθμό τέτοιο, που όλοι όσοι βιώσαμε εκείνες τις περιόδους να θεωρούμαστε τυχεροί και προνομιούχοι εν σχέσει με τις επόμενες γενιές ανθρώπων, που δεν μπόρεσαν να ζήσουν τη “μαγεία” της Μεγάλης Στιγμής των 80's. Πόσα και πόσα σχόλια, π.χ. κάτω από παλιά τραγούδια ποιοτικών καλλιτεχνών στο YouTube, παλαιότερων -αλλά και νεώτερων- δεν εκθειάζουν τα δρώμενα της εποχής εκείνης... Οι πιο παλιοί (και ο γράφων) ονειρεύονται τη μεγάλη αυτή επιστροφή, αποστρεφόμενοι το άγευστο, άοσμο και άχρωμο Σήμερα. Όσο για τους πιο νέους -εκείνους που δεν πρόλαβαν...-, αυτοί αρκούνται στο να καταδικάσουν τα τωρινά καλλιτεχνικά (και όχι μόνο) σκουπίδια, προτιμώντας τα παλιά ακούσματα και τις συνήθειες. Τι πήγε λάθος;

Και έτσι η επιστροφή στη δεκαετία του '80 ομοιάζει με Επιστροφή στο Μέλλον. Σαν τη γνωστή και πολυεπιτυχημένη αμερικανική ταινία (“Back to the Future”), με πρωταγωνιστή τον νεαρό τότε Καναδό ηθοποιό Μάικλ Τζ. Φοξ, που αποτέλεσε τριλογία, το πρώτο μέρος της οποίας προβλήθηκε το καλοκαίρι του 1985· την ώρα που στην Ελλάδα ξεκινούσε η δεύτερη τετραετία της “Αλλαγής” και λίγες ημέρες πριν το “Live Aid” στο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου, η ταινία αυτή -με δημιουργό (σεναριογράφο και σκηνοθέτη) τον Αμερικανό, λιθουανικής καταγωγής, Ρόμπερτ Ζεμέκις- υπήρξε μείγμα κωμωδίας και επιστημονικής φαντασίας, πίσω από τα οποία όμως διακρινόταν καθαρά η σκιά ενός μελλοντικού πανανθρώπινου δράματος.

Υπήρξε επίσης προφητική. Την θυμήθηκαν, αρκετά χρόνια μετά, κάποιοι ερευνητές, επισημαίνοντας τις ανατριχιαστικές συμπτώσεις ανάμεσα σε άμεσα και έμμεσα υπονοούμενα και εικόνες της ταινίας και την τραγωδία των Δίδυμων Πύργων της Νέας Υόρκης, στις 11 Σεπτεμβρίου 2001! Πώς γνώριζε, άραγε, ο Ρόμπερτ Ζεμέκις τι επρόκειτο να συμβεί περίπου μια δεκαπενταετία αργότερα; Πράγματι, η συμφωνία προ-απεικονίσεων της ταινίας και αληθινών συμβάντων στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, η οποία παρατηρείται, είναι όχι απλώς αξιοσημείωτη, αλλά κυριολεκτικά φοβερή: ταυτοποίηση τέτοιου βαθμού, ώστε σοκάρει! Πόσω μάλλον, όταν ο Ζεμέκις -που, προφανώς, έχει γνώση των παρασκηνιακών μηχανισμών της ψυχοϊστορίας- δημιούργησε το 2015 μια άλλη ταινία, με θέμα... τους Δίδυμους Πύργους!!! Είναι η ταινία “The Walk”, η οποία αναφέρεται στην ιστορία του Γάλλου ακροβάτη Φιλίπ Πετί, ο οποίος το 1974 είχε διέλθει με άκρως επικίνδυνο τρόπο από την κορυφή του ενός Πύργου σ' εκείνη του άλλου, μέσω ενός πολύ λεπτού καλωδίου. Εάν όμως συγκρίνει κανείς το πρόσωπο που υποδύεται τον Πετί στην ταινία του 2015, θα διαπιστώσει έκπληκτος ότι είναι Ο ΙΔΙΟΣ ακριβώς πρωταγωνιστής του “Back to the Future”, του 1985 (με τα ίδια ρούχα κτλ.)! Τι θέλει να μας πει, άραγε, βαθιά στο ασυνείδητό μας ο Ρόμπερτ Ζεμέκις;

Όλα κινούνται πλέον μέσα σε μία θολή ατμόσφαιρα ονείρου. Σύντομα η ανθρωπότητα δεν θα είναι σε θέση να ξεχωρίζει την ονειρική από την αληθινή πραγματικότητα. Ο εικονικός κόσμος, ως κόσμος ίσκιων και σκοτεινών περιοχών, δημιουργεί την υποψία του επερχόμενου συμπαντικού δράματος. Μπροστά στο γενικό αδιέξοδο, το Ολοκαύτωμα του πλανήτη, ως αναπόφευκτος Αρμαγεδδών, προβάλλει πια ως “μια κάποια λύσις” (για να θυμηθούμε και τον Αλεξανδρινό ποιητή Κωνσταντίνο Καβάφη). Οι έσχατοι χρόνοι, στους οποίους ήδη εισήλθαμε, δύνανται να αποδειχτούν το πισωγύρισμα σε μία νέα λίθινη εποχή του ανθρώπου, δικαιώνοντας τον Άλμπερτ Αϊνστάιν, ο οποίος μετά το τέλος του Β΄ παγκοσμίου πολέμου είχε πει: “Δεν γνωρίζω με τι είδους όπλα θα γίνει ο Γ΄ παγκόσμιος πόλεμος, αλλά ο Δ΄ παγκόσμιος θα γίνει με πέτρες και ξύλα”.


Υπερ-δίκτυο 5G αντί του Διαδικτύου


Καταρρέει το Διαδίκτυο -και, ταυτοχρόνως, η κινητή τηλεφωνία, αλλά και η ηλεκτροδότηση του πλανήτη-, μέσα σε συνθήκες πιθανού μελλοντικού ενεργειακού κραχ; Το φοβούνται πολλοί διεθνείς αναλυτές, όπως έχουμε αναφέρει και σε σχετικά κείμενά μας (βλ. πιο πάνω, στην προηγούμενη ενότητα, τους σχετικούς συνδέσμους αυτών των άρθρων μας). Πώς θα είναι ο κόσμος χωρίς ενέργεια; Αναμφίβολα, σκοτεινός. Και πολύ-πολύ πιο επικίνδυνος και απρόβλεπτος. Θα κυριαρχήσει το Αναπάντεχο, ως η νέα ιδεολογία των επερχομένων αιώνων, που θα θυμίζουν πραγματικά τους περίφημους “σκοτεινούς χρόνους” της αρχαιότητας: τη μεταβατική περίοδο της Γεωμετρικής εποχής (από τα μέσα του 11ου π.Χ. αιώνος έως περίπου το έτος 700 π.Χ.), για την οποία μία αμυδρή -και πολύ ονειρική- εικόνα μας δίδουν τα ομηρικά έπη, η Ιλιάδα και η Οδύσσεια.

Όμως, αν τελικά το Διαδίκτυο υποστεί όντως μία ολική του καθίζηση, ποια πραγματικότητα θα το αντικαταστήσει; Ιδού μία αξιοπρόσεκτη θεωρία. Η κατάρρευση του σημερινού Ίντερνετ (δηλ. του παγκοσμίου συστήματος διασυνδεδεμένων δικτύων ηλεκτρονικών υπολογιστών) ενδέχεται να πραγματοποιηθεί... τεχνηέντως, άρα εξεπίτηδες, από την πλανητική ελίτ, προκειμένου έτσι να περάσουμε γρήγορα και ξαφνικά στην επόμενη φάση, που σηματοδοτείται από το υπερ-διαδίκτυο που λέγεται 5G! [Γι' αυτό το “Δίκτυο πέμπτης γενιάς” καθώς και τα στάδια που προηγήθηκαν, με τα προηγούμενα δίκτυα, αναφερόμαστε στο κείμενό μας “Το δίκτυο 5G: εμπόδια και προοπτικές”, βλ. σχετικά εδώ]. Η εταιρεία Vodafone, που επίσης δηλώνει παρούσα στον εκσυγχρονισμό των ελληνικών δικτύων, δίνει τον εξής ορισμό για το υπερσύγχρονο δίκτυο που σύντομα θα καλύψει κάθε γωνιά αέρα ανά την υφήλιο: “...είναι το νέο, υπερσύγχρονο δικτύο που θα αλλάξει την Ελλάδα. Μια νέα γενιά τεχνολογίας που θα βοηθήσει την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, θα επιταχύνει την οικονομία και θα μεταμορφώσει την Ελλάδα σε μία ψηφιακή κοινωνία, ισότιμη για όλους. Το 5G είναι μια τεχνολογία νέας γενιάς για κινητή ευρυζωνική σύνδεση που θα φέρει πολύ γρήγορες ταχύτητες, καλύτερες συνδέσεις και κάλυψη. Το 5G είναι μία εξέλιξη των σημερινών δικτύων 4G και σχεδιάστηκε για να υποστηρίξει τη μεταφορά ακόμη πιο μεγάλων ποσοτήτων data, αλλά και τη διασύνδεση εκατομμυρίων συσκευών, μέσω του Internet of Things (IoT)”.

Όπως διαφημίζουν οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες, με την πλήρη ανάπτυξη του δικτύου 5G, οι ταχύτητες θα είναι 10 φορές μεγαλύτερες και οι καθυστερήσεις σχεδόν θα μηδενιστούν. Θα έχουμε, δηλαδή, φαινόμενα όπως η ανάπτυξη έξυπνων πόλεων, εικονική (VR) και επαυξημένη (AR) πραγματικότητα, αλλά και ζωντανές ολογραφικές κλήσεις, και όλα αυτά μόνο ως μερικές από τις δυνατότητες που θα προσφέρει το νέο δίκτυο! Θα αλλάξει -μας λένε- θεαματικά ο τρόπος ζωής μας, με την ανθρωπότητα να προχωράει στον ψηφιακό μετασχηματισμό της (με ό,τι μπορεί να σημαίνει κάτι τέτοιο). Με τη συνεχόμενη live σύνδεση, δηλ. τη ζωντανή τροφοδότηση των πληροφοριών που θα έχουμε στη διάθεσή μας, θα ζούμε όντως μέσα σε μία εικονικού τύπου πραγματικότητα...

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, εικόνας μιας πόλης από το μέλλον... Η πόλη του Αβέιρο, στην Πορτογαλία. Είναι μία μικρή πόλη στα δυτικά πορτογαλικά παράλια, που διαμέσου της υποδομής για το “Διαδίκτυο των Πραγμάτων” και την τεχνολογία κοντά στους δημότες, υιοθέτησε πλήρως την τεχνολογία 5G. Όπως μαθαίνουμε από τη σχετική ιστοσελίδα, στην καρδιά των νέων καινοτόμων αστικών υπηρεσιών διακίνησης (urban mobility services), περιβαλλοντικής διαχείρισης και διαχείρισης ενέργειας, βρίσκονται τεχνολογίες αιχμής, όπως μηχανική μάθηση (machine learning) και αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης. Επίσης, το έργο STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts & Mathematics, δηλαδή Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική, Τέχνες & Μαθηματικά) έφερε στην περιοχή 34 εταιρείες τεχνολογίας και πληροφορικής, οι οποίες εργοδοτούν πέραν των 1.300 υπαλλήλων και ωφελούν 300 φοιτητές μέσω σχετικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων και τεχνικών εργαστηρίων... Μια πραγματικά νέα εποχή τεχνολογικών καινοτομιών, πέρα από το γνωστό “Τρίτο Κύμα” που είχε προβλέψει πριν από 40 και πλέον χρόνια ο Άλβιν Τόφλερ...

Τα γεγονότα επιταχύνονται, οι εξελίξεις τρέχουν πλέον με ιλιγγιώδη (υπερ)ταχύτητα... Ήδη, άλλωστε, τον Δεκέμβριο του 2020, μέσω του δικτύου του ΟΤΕ, παρουσία μάλιστα του πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη, πραγματοποιήθηκε η πρώτη βιντεοκλήση σε δίκτυο 5G στη χώρα. Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι ξεκίνησε και η εμπορική διάθεση δικτύου 5G σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις στην Ελλάδα από την Cosmote, αρκεί οι πολίτες να διαθέτουν τις κατάλληλες συσκευές, ενώ και η εταιρεία Wind ανακοίνωσε ότι σπεύδει να μπει και αυτή στη νέα εποχή των τηλεπικοινωνιών. Η πρόβλεψη είναι, ότι έως το τέλος του 2021 η κάλυψη του δικτύου 5G θα έχει ξεπεράσει στην ελλαδική επικράτεια το 50%...

Πέραν αυτών, σε δημοσίευμα της εφ. “Η Καθημερινή” (7 Δεκεμβρίου 2020), με τίτλο “Δορυφορικό ίντερνετ στην Ελλάδα από τον Έλον Μασκ”, διαβάζουμε τα εξής: “Γρήγορο δορυφορικό ίντερνετ για όλους φέρνει στην Ελλάδα ο Έλον Μασκ. Σύμφωνα με άριστα ενημερωμένες πηγές η κάλυψη της χώρας μας από τους δορυφόρους του προγράμματος Starlink της SpaceX αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2021.

Ήδη στελέχη του project βρίσκονται σε επαφές τόσο με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) όσο και με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προκειμένου να αποκτήσουν την απαραίτητη αδειοδότηση. Η είσοδος της Starlink στην αγορά υπηρεσιών σύνδεσης με το διαδίκτυο αναμένεται να προκαλέσει κλυδωνισμούς στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών, καθώς αν και αναμένεται να τιμολογείται κατά τι ακριβότερα, εκτιμάται περί το 20% ακριβότερα, θα παρέχει 100% κάλυψη της ελληνικής επικρατείας και υπόσχεται ταχύτητες που φτάνουν και τα 150 mbps.

Με δεδομένο ότι το μεγαλύτερο μέρος της χώρας παραμένει όμηρος απαρχαιωμένων υποδομών και επομένως και χαμηλών ταχυτήτων, ακόμα και μέσα στην Αθήνα, καθίσταται αντιληπτός ο αντίκτυπος που θα έχει η απόβαση της θυγατρικής του Μασκ”.

Πώς όμως συνδέεται, σε ευρύτερο πλαίσιο, η ανάπτυξη του δικτύου 5G του μέλλοντος με τις εξελίξεις της κοροναϊκής πανδημίας; Οι συνωμοσιολόγοι (που το σύστημα αποκαλεί “ψεκασμένους”), οι οποίοι φωλιάζουν κυρίως στα πολιτικά, θρησκευτικά κτλ. άκρα, θεωρούν ότι το 5G, εκτός του ότι θα έχει ανεπανόρθωτες βλάβες για την υγεία μας -αλλοιώνοντας το DNA μας και καίγοντας τον εγκέφαλό μας- είναι ακόμη το “έτερον ήμισυ” της παγκόσμιας συνωμοσίας του Covid-19. Μήπως, αναρωτιούνται, αποτελεί σύμπτωση το γεγονός, ότι η εξάπλωση του 5G συμβαίνει ταυτόχρονα με τους μαζικούς εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού; Υπονοώντας, ότι πρόκειται για μία διπλή απειλή καταστροφής της ανθρώπινης προσωπικότητας και μετατροπής του ανθρώπινου όντος από εικόνα και ομοίωση Θεού σε μεταλλαγμένο μετάνθρωπο: το 5G, στην πραγματικότητα, ενεργοποιεί το εμφύτευμα που (υποτίθεται) εμπεριέχεται μέσα στο εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Κατ' αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η διαρκής μας παρακολούθηση από τους εξουσιαστές του κόσμου τούτου και ο έλεγχος επί των ζωών μας...

Η Παγκόσμια Τάξη εντόπισε, ήδη από την άνοιξη του 2020, τον “εγκέφαλο” πίσω από τις θεωρίες συνωμοσίας για τον κορονοϊό και το 5G. Πρόκειται για τον Βρετανό ιεροκήρυκα Jonathon James, ο οποίος συστηνόταν ως “πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλης εταιρείας τηλεπικοινωνιών” και ισχυριζόταν ότι η πανδημία του κορονοϊού στην πραγματικότητα αποτελεί συγκάλυψη μιας διεθνούς συνωμοσίας για την εγκατάσταση κεραιών 5G, τον έλεγχο του παγκοσμίου πληθυσμού μέσω εμβολίων και, εν τέλει, την καταστροφή της ανθρώπινης κοινωνίας όπως την γνωρίζαμε μέχρι σήμερα! Κατά τον James (σε ηχογραφημένο μήνυμά του, περί τα τέλη Μαρτίου 2020): “Δεν πρόκειται για βιολογικό πόλεμο, αλλά για την αντίδραση των σωμάτων μας στη ραδιοσυχνότητα και την ακτινοβολία. Η αύξηση των νεκρών σε όλο τον κόσμο προκύπτει από τη δηλητηρίαση των ανθρώπινων κυττάρων από τις νέες τεχνολογίες της κινητής τηλεφωνίας. Χρησιμοποιούν τον κορονοϊό για να αποκρύψουν το γεγονός ότι οι άνθρωποι πεθαίνουν από τη συχνότητα 5G... Ο Covid-19 είναι μία ψεύτικη ασθένεια που εφευρέθηκε για να καλύψει τις επιπτώσεις του 5G. Ο Θεός με ευλόγησε με την ικανότητα να συνδέσω τα κομμάτια της πληροφορίας που συμπληρώνουν το παζλ και το κάνουν να βγάζει νόημα”!


416 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page