top of page
  • Εικόνα συγγραφέα.

Άστρο της Βηθλεέμ: ο Σείριος ή... ο κομήτης του Χάλεϊ;

Έγινε ενημέρωση: 23 Οκτ 2020

8.9.2015

Του Ησαΐα Κωνσταντινίδη


Γνωστό το περίφημο (και προαιώνιο) σύμβολο του πανελληνισμού, το λεγόμενο «διπλό έψιλον». Δύο έψιλον, που αντανακλούν το ένα το άλλο, σαν μέσα σε καθρέφτη, σχηματίζοντας παράλληλα το σχήμα του σταυρού. Για το πανάρχαιο ετούτο ελληνικό σύμβολο σχετικά πρόσφατα συγγράψαμε το άρθρο «Διπλό Έψιλον: πανάρχαιο πλανητικό σύμβολο του ελληνισμού!» (βλ. εδώ ), όπου παραθέταμε μοναδικές φωτογραφίες κι εικόνες από τα πλέον διαφορετικά σημεία του κόσμου, όπου αυτό συναντάται.

Γράφαμε, μεταξύ πολλών άλλων, στο ως άνω άρθρο μας και τα εξής: «Τι θα μπορούσε όμως να σημαίνει το «διπλό έψιλον», με όρους Απόκρυφης Γεωπολιτικής; Όταν κάτι προστίθεται στον εαυτό του, τότε διπλασιάζεται αυτομάτως και η αξία του. Ε + Ε λοιπόν, άρα 5 + 5, μας κάνει τη Δεκάδα: τον ανώτατο πυθαγορικό αριθμό, σύμφωνα με το σύστημα του οποίου 1 + 2 + 3 + 4 = 10. Δηλ. τα τέσσερα σημεία της σύμπασας φύσης, για τα οποία γράψαμε και προηγουμένως («γη, αήρ, ύδωρ, πυρ») προστιθέμενα βγάζουν ως άθροισμα τον θεϊκό αριθμό της Δεκάδος (το 10). Οπότε βγαίνει και το συμπέρασμα ότι ενώ το απλό «Ε» είναι ο «αιθήρ», η ανώτερη ουσία των πραγμάτων, τότε το «Ε» διπλασιαζόμενο είναι η ίδια η σκέψη του Θεού»…

Σήμερα παρουσιάζουμε μία ακόμη θεωρία περί του «διπλού έψιλον», συνδυάζοντάς την μάλιστα με το περιβόητο… άστρο της Βηθλεέμ! Υφίσταται λοιπόν, με όρους Απόκρυφης Γεωπολιτικής, η αντίληψη ότι το «διπλό έψιλον» στην πραγματικότητα είναι το άστρο του Σειρίου, δηλ. το λαμπρότερο αστέρι που φαίνεται στον νυχτερινό ουρανό! Βρίσκεται στον αστερισμό του Μεγάλου Κυνός, η δε ονομασία του ετυμολογικά αναλύεται ως εξής: «Σε-ί-(ρ)ιος», εκ του «Σε-ί-(λ)ιος», μετεξέλιξη και παραφθορά του αρχέγονου «Σέ(λ)ιος», που φυσικά είναι η λέξη «Ήλιος» δασυνόμενη («(Σ)ήλιος» ή «(Χ)ήλιος», όπως και «(Σ)έλιος» ή «(Σ)ήλιος», αφού η μεν δασεία μεταφράζεται ως «χ», αλλά και ως «σ», το δε «ε» εκπίπτει γλωσσικά σε «η». Όσο για τη μετατροπή του «ρ» σε «λ», υπάρχουν χιλιάδες παραδείγματα. Άρα, Σείριος σημαίνει Ήλιος!

Πράγματι, εάν δούμε το άστρο του Σειρίου στον ουρανό, με τηλεσκόπιο ή ακόμη και με γυμνό μάτι, τότε διακρίνουμε… το περίφημο «διπλό έψιλον»! Διότι ο Σείριος, λάμποντας μέσα στο σκότος, σχηματίζει το σύμβολο του αθανάτου πανελληνισμού!... [βλ. εικόνα 1] Ήξεραν λοιπόν πολύ καλά οι αρχαίοι Έλληνες για ποιον λόγο δημιουργούσαν το ως άνω προαιώνιο σύμβολο. Άλλωστε υπάρχει και μία παράδοση, σύμφωνα με την οποία… το ελληνικό γένος προέρχεται από το άστρο του Σειρίου!!! Αυτό όμως είναι θέμα που χρήζει ιδιαίτερης και ευρείας ανάλυσης…

Γνωστή στους κύκλους του παράξενου και του μεταφυσικού είναι και η θεωρία που ταυτίζει τον αστέρα Σείριο με το άστρο της Βηθλεέμ! Δηλ. με το αστέρι εκείνο που εμφανίσθηκε στον ουρανό, όταν γεννήθηκε ο Θεάνθρωπος Ιησούς Χριστός, οδηγώντας τους τρεις μάγους της Ανατολής στο Θείο Βρέφος. Σύμφωνα με τη γενική αντίληψη, αυτό συνέβη στις 25 Δεκεμβρίου του έτους 1 π.Χ. ή το αργότερο στις 6 Ιανουαρίου του έτους 0. Γι’ αυτό και σήμερα εορτάζουμε τα Χριστούγεννα κάθε 25 Δεκεμβρίου, ενώ με το παλαιό ή πατρώο ημερολόγιο αυτό συμβαίνει κάθε 6 Ιανουαρίου (τα Θεοφάνεια ή Φώτα).

Το θέμα είναι, σύμφωνα με την ως άνω άποψη, καθαρά αστρολογικό. Οι τρεις μάγοι (ή βασιλιάδες) της Ανατολής δεν είναι παρά τρία αστέρια συνοδευτικά του Σειρίου [βλ. εικόνα 2] που κατευθύνθηκαν μαζί του προς την τοποθεσία γεννήσεως του Κυρίου [βλ. εικόνα 3].

«Βηθλεέμ» στα εβραϊκά προφέρεται ως «Μπεθ Λεχέμ» και σημαίνει «Οίκος του άρτου» [ΣΗΜ.: από τα πρώιμα ελληνικά, «Μπεθ» εκ του «Βήτα» ή «Βέτα», «οίκος», και «Λεχέμ» από το «λαγάνη», βλ. και σήμερα τη λέξη «λαγάνα»]. Αστρονόμοι θεωρούν ότι κάθε 25η Δεκεμβρίου τα τρία λαμπρότερα αστέρια της ζώνης του Ωρίωνα (οι «τρεις μάγοι») ευθυγραμμίζονται με τον Σείριο (το «άστρο της Βηθλεέμ») και έτσι τη νύχτα της γέννησης του Χριστού παρατηρήθηκε αυτό το αστρονομικό φαινόμενο ψηλά στον ουρανό.

Η ως άνω άποψη συγκρούεται με εκείνη που θέλει το άστρο της Βηθλεέμ να είναι στην πραγματικότητα… ο κομήτης του Χάλεϊ! Ο κομήτης δηλ. που εμφανίζεται περιοδικά σε τροχιά γύρω από τη Γη (ανά 75 με 76 έτη), τον οποίο ανακάλυψε ο Άγγλος αστρονόμος Έντμουντ Χάλεϊ το 1682, γι’ αυτό και έλαβε το όνομά του. Για τελευταία φορά ο κομήτης του Χάλεϊ πέρασε κοντά από τη Γη το 1986. Είναι δε πασίγνωστος ο παγκόσμιος πανικός που προκλήθηκε το 1910, όταν οι άνθρωποι ανά τον πλανήτη πίστεψαν ότι… θα καταστρέψει τον κόσμο!

Οι υποστηρικτές της θεωρίας ότι το άστρο της Βηθλεέμ δεν είναι παρά ο κομήτης του Χάλεϊ στηρίζονται σε τρεις βασικά αρχαίες πηγές. Κατά πρώτον, στον Έλληνα ιστορικό Ηρόδοτο, κατά τον οποίο οι τρεις μάγοι δεν ήταν παρά Πέρσες ιερείς που είδαν στον ουρανό ένα άστρο απερίγραπτα και ασυνήθιστα μεγάλο, κάτι σαν μήνυμα ότι ένας Μεσσίας πρόκειται να γεννηθεί. Επίσης, στηρίζονται στον Ευαγγελιστή Ματθαίο, που είναι και ο μοναδικός που αναφέρει για τους τρεις μάγους στην Καινή Διαθήκη (κεφ. 2, στίχοι 1-2): «Του δε Ιησού γεννηθέντος εν Βηθλεέμ της Ιουδαίας εν ημέραις Ηρώδου του βασιλέως, ιδού μάγοι από ανατολών παρεγένοντο εις Ιεροσόλυμα λέγοντες· πού εστίν ο τεχθείς βασιλεύς των Ιουδαίων; είδομεν γαρ αυτού τον αστέρα εν τη ανατολή και ήλθομεν προσκυνήσαι αυτώ». Τέλος, λαμβάνουν υπ’ όψιν τη γνώμη του Χριστιανού φιλοσόφου Ωριγένη, σύμφωνα με τον οποίο η παρουσία του άστρου της Βηθλεέμ πρέπει να συνδέεται με κάτι το φυσικό, όπως π.χ. η εμφάνιση ενός τεραστίου κομήτη.

171 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page