top of page
  • Εικόνα συγγραφέα.

Η εποχή του Υδροχόου

Δεκέμβριος 1989

Του Κώστα Λεφάκη


Βρισκόμαστε στο δρόμο για την εποχή του Υδροχόου. Πότε, όμως, θα έρθει αυτή η εποχή; Μήπως πρέπει να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας, ίσως στα εγγόνια μας ή ακόμα και στα δισέγγονά μας, την ελπίδα να βρούν τη νέα ισορροπία του Υδροχόου;

Τα πράγματα, ευτυχώς ή δυστυχώς, δεν είναι τόσο απλά.

Ευτυχώς, επειδή θα ήταν πραγματικά κρίμα να μην μπορέσει κανείς να διαπιστώσει με τα ίδια του τα μάτια τα πρώτα σημάδια μιας νέας εποχής.

Δυστυχώς, επειδή δεν μπορούμε να εξετάσουμε με ευχέρεια το βαθμιαίο πέρασμα από μια εποχή σε μια άλλη. Θα ήταν πιο απλά τα πράγματα, αν στις 20 Ιανουαρίου 2160 βγαίναμε από την εποχή των Ιχθύων για να μπούμε ξαφνικά στην εποχή του Υδροχόου. Θα 'πρεπε, όμως σ' αυτή την περίπτωση να ξεχάσουμε αυτό που επαναλαμβάνουμε τόσο συχνά, οτι πρέπει δηλαδή να εξετάζουμε τους πλανήτες μέσα από την αέναη κίνησή τους και όχι σαν να είναι ανεπηρέαστοι απ' αυτό που προηγείται και απ' αυτό που έπεται τη στιγμή που θα φτάσουν σε κάποιο σημείο μια δεδομένη στιγμή. Ανάμεσα στο ένα και στο πολλαπλό, ας το πούμε ακόμα μια φορά, το πολλαπλό είναι εκείνο που προσεγγίζει περισσότερο την Αλήθεια.


Ένα πέρασμα


Υπάρχει, λοιπόν, ανάμεσα στους Ιχθύς και τον Υδροχόο ένα στάδιο μεταβατικό. Αυτό το στάδιο έχει μεγάλη διάρκεια, αφού καλύπτει πολλούς αιώνες. Είδαμε πως τα πρώτα συγκεκριμένα σημάδια του τέλους της εποχής των Ιχθύων εκδηλώθηκαν στο τέλος του 18ου αιώνα. Δηλαδή 400 περίπου χρόνια πριν την αστρική ημερομηνία της αρχής του Υδροχόου. Θα επανέλθουμε, όμως, σ' αυτή την ημερομηνία, γύρω από την οποία υπάρχουν πολλές θεωρίες. Όσο διαρκεί αυτό το μεταβατικό στάδιο, παίρνοντας σαν σημείο αναφοράς την ημερομηνία που αποτελεί την άρθρωση ανάμεσα στις δύο εποχές, η επιρροή του Υδροχόου γίνεται όλο και πιο ισχυρή, ενώ αντίθετα, η επιρροή των Ιχθύων μειώνεται. Το τέλος της εποχής των Ιχθύων είναι άρρηκτα δεμένο με την αρχή της εποχής του Υδροχόου. Θα πρέπει να περιμένουμε να κλείσει ο κύκλος των Ιχθύων, για να μπορέσει ο Υδροχόος να δείξει τη δύναμή του σ' όλο το μεγαλείο της.

Αυτό σημαίνει πως ήδη μπορούμε να ανιχνεύσουμε την επίδραση του Υδροχόου πάνω στην πορεία της ανθρωπότητας. Βέβαια, τα σημάδια της επίδρασής του, δεν είναι τόσο καθαρά πάνω στα γεγονότα, όσο τα σημάδια της επίδρασης των Ιχθύων, σιγά σιγά, όμως αρχίζουν να διαγράφονται καθαρά, όσο απλώνεται η κυριαρχία του Υδροχόου. Όπως συμβαίνει με την παλίρροια. Είναι αδύνατο να τραβήξεις μια γραμμή ανάμεσα στη θάλασσα και τη στεριά. Τα όριά τους είναι ρευστά. Με τον ίδιο τρόπο και ο Υδροχόος παίρνει προοδευτικά στα χέρια του τον κόσμο. Πρέπει να παρατηρήσουμε με ιδιαίτερη προσοχή τα γεγονότα, για να βρούμε τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στους Ιχθύς και τον Υδροχόο.


Η αρχή του Υδροχόου


Τώρα μπορούμε ν' ασχοληθούμε με το χρονικό προσδιορισμό της αρχής του Υδροχόου, γνωρίζοντας καλά πως αυτή η ημερομηνία είναι περισσότερο συμβολική παρά πραγματική. Οι απόψεις εδώ διχάζονται. Ας τις απαριθμήσουμε, όχι ανάλογα με το χρόνο που ήρθαν στο φως, αλλά ανάλογα με την ημερομηνία στην οποία τοποθετούν την αρχή του Υδροχόου.

Η ανακάλυψη του πλανήτη Ουρανού, στα 1781, είναι για μερικούς καθαρό σημάδι. Ο Ουρανός έχει την κατοικία του στον Υδροχόο και κατά συνέπεια το γεγονός και μόνο της ανακάλυψης του πλανήτη υπονοεί το πέρασμα στην εποχή του ζωδίου. Την ανακάλυψη αυτή την έκανε ο Αγγλο-Γερμανός William Herschel (1738 - 1822). Είναι η πρώτη που έγινε χάρη στο τηλεσκόπιο, το οποίο εφευρέθηκε το 17ο αιώνα και από τότε τελειοποιήθηκε. Υπολογισμοί που έγιναν από την Πυραμίδα του Χέοπος καταλήγουν στη χρονιά 1881 (είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η αρχή της εποχής εδώ τοποθετείται έναν αιώνα μετά την ανακάλυψη του Ουρανού). Αυτή η θέση υποστηρίχτηκε από τον Mac Cormack, ο οποίος χρησιμοποίησε τη γωνία της Εκλειπτικής πάνω στον Ισημερινό, για να φτάσει σ' αυτό το συμπέρασμα. Πολλοί αστρολόγοι τοποθετούν την αρχή της εποχής του υδροχόου στις 5 Φεβρουαρίου 1962. Πράγματι, αυτή την ημέρα επτά πλανήτες (σε σύνολο δέκα πλανητών) συγκεντρώθηκαν στο ζώδιο του Υδροχόου: - Ο Άρης στις 2º - Ο Κρόνος στις 3º - Η Σελήνη στις 15º - Ο Ήλιος στις 15º - Ο Ερμής στις 16º - Η Αφροδίτη στις 17º - Ο Δίας στις 18º.

Γι' αυτούς που τους ενδιαφέρει η απόλυτη ακρίβεια συμπληρώνουμε ότι η συγκέντρωση άρχισε στις 4 Φεβρουαρίου, λίγο πριν τα μεσάνυχτα (η Σελήνη βρισκόταν τα μεσάνυχτα GMT στις 0º 39' του Υδροχόου) και τελείωσε στις 6 Φεβρουαρίου, πάλι λίγο πριν τα μεσάνυχτα (η Σελήνη τα μεσάνυχτα GMT βρισκόταν στις 0º 42' των Ιχθύων).

Είναι αλήθεια ότι αυτή η συζυγία (αν και η λέξη συζυγία σ' αυτή την περίπτωση είναι μάλλον καταχρηστική, αφού 16º χωρίζουν τους ακραίους πλανήτες) είναι πολύ σημαντική.

Επιπλέον, οι οπαδοί αυτής της θεωρίας συγκρίνουν τη συζυγία αυτή με μια άλλη, που πραγματοποιήθηκε στους Ιχθύς το Μάρτιο του 6 π.Χ. και συγκέντρωνε εφτά πλανήτες: Σελήνη, Ήλιος, Κρόνος, Αφροδίτη, Ερμής, Δίας Ουρανός.

Τελικά η αστρονομική μέθοδος δεν προσφέρει μεγάλη ακρίβεια, αφού το εαρινό σημείο θα μπει στον Υδροχόο περίπου το έτος 2160. Η χρονολογία αυτή συμφωνεί με τη χρονολογία πόυ δίνει και η ινδική αστρολογία.

Πρέπει πραγματικά να διαλέξουμε; Ας πούμε αμέσως ότι οι δυο πρώτες χρονολογίες είναι πολύ πρώιμες. Τα γεγονότα που ζούμε σήμερα αντιστοιχούν περισσότερο στο τέλος μιας εποχής παρά στο ξεκίνημα μιας νέας.

Αντίθετα, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις δύο τελευταίες. Προσωπικά τείνω ν' απορρίψω τη χρονολογία του 1962 για πολλούς λόγους. Πρώτα απ' όλα, η συζυγία στον Υδροχόο, όσο σπάνια και αν είναι, δεν αποτελεί επαρκές στοιχείο για να εντοπιστεί το τέλος μιας εποχής. Έπειτα, αποτελείται από γρήγορους πλανήτες, αν εξαιρέσουμε τον Κρόνο. Η συζυγία του έτους 6 π.Χ. περιλάμβανε δυο αργούς πλανήτες (Κρόνο και Ουρανό), κάτι που ήδη είναι αρκετά σημαντικό. Τελικά, ξεκινώντας από εμπειρικά δεδομένα, διαπιστώνουμε οτι ο Υδροχόος έχει πολύ ισχυρότερη επιρροή σήμερα, που βρισκόμαστε στον προθάλαμο της εποχής του, και ότι οι Ιχθύες εξακολουθούν να κατέχουν κάποια θέση αστρολογικά. Επομένως θα πρέπει να περιμένουμε το 2160, για να μπούμε οριστικά στον Υδροχόο.


Τα στοιχεία του Υδροχόου


Τι είναι, λοιπόν, ο Υδροχόος; Και πώς μπορεί, ή θα μπορέσει, να επηρεάσει τη ζωή πάνω στον πλανήτη μας; Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του; Ας εξετάσουμε λεπτομερώς τα στοιχεία που τον συνιστούν.


Ο ΑΕΡΑΣ


Ο Ταύρος είναι ζώδιο της γης, ο Κριός της φωτιάς και οι Ιχθύες του νερού. Με τον Υδροχόο συμπληρώνουμε την πανοπλία των τεσσάρων βασικών στοιχείων, αφού ο αέρας είναι το στοχείο του.

Ορισμένα χαρακτηριστικά του νερού ισχύουν και για τον αέρα και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό. Η εποχή του Υδροχόου θα πρέπει να είναι η εποχή των μεγάλων προσωπικοτήτων, που δεν αποκόβονται, όμως από τον υπόλοιπο κόσμο. Μια πνοή του αέρα και όλα τα μόριά του μετακινούνται προς την ίδια κατεύθυνση...

Πρέπει να κατανοήσουμε πως αυτό το στοχείο μπορεί να έχει κεφαλαιώδη σημασία στα χρόνια του Υδροχόου. Η συνεχής ανύψωσή του (ο αέρας βρίσκεται πάνω από το νερό και τη γη, ανεβαίνει πάνω από τη φωτιά που τον ζεσταίνει) θα οδηγήσει τους ανθρώπόυς της εποχής του Υδροχόου στην ανακάλυψη μιας διαφορετικής αρμονίας που πιθανόν να έχει κατεύθυνση περισσότερο προς τον άνθρωπο. Η μεγάλη αλληλεγγύη που θα αναπτυχθεί ανάμεσα στους ανθρώπους θα τους επιτρέψει να σπάσουν τα παλιά φράγματα για να οικοδομήσουν μια κοινωνία πιο ανθρώπινη.

ΤΟ "ΑΡΣΕΝΙΚΟ" ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΟΥ ΥΔΡΟΧΟΟΥ


Στον Υδροχόο ξαναβρίσκουμε το "αρσενικό" στοιχείο του Κριού, αλλά μέσα αππό ένα πρίσμα διαφορετικό, αφού τα πράγματα έχουν αλλάξει εντελώς. Σ' αυτό το αρσενικό στοιχείο πρέπει να ανιχνεύσουμε την ικανότητα δράσης και να ξεχάσουμε τη βία που συνδέεται με τον Κριό (εξαιτίας της φωτιάς και του Άρη). Η εποχή του Υδροχόου δε θα είναι παθητική.

Μ' αυτή την έννοια μπορούμε να πούμε πως ο ρόλος της θρησκείας είναι άχρηστος. Αν, κατά τη "θηλυκή" εποχή των Ιχθύων, ο άνθρωπος είχε ανάγκη να ακουμπήσει πάνω σε μια υπέρτατη εξουσία για να ζήσει, τώρα, στην εποχή του Υδροχόου, ο άνθρωπος θ' αναζητήσει μέσα του τα αναγκαία αποθέματα για να αντιμετωπίσει τη νέα πραγματικότητα.


Ουρανός, ο κυρίαρχος πλανήτης του


Ο Ουρανός έχει την κατοικία του στον Υδροχόο. Είναι ο πλανήτης της εξέγερσης και της ανεξαρτησίας. Οδηγεί τους ανθρώπους που βρίσκονται κάτω από την κυριαρχία του να αντιτάσσονται σε κάθε είδους κονφορμισμό και να υπερπηδούν τους φραγμούς που τους εμποδίζουν να ζήσουν όπως πραγματικά επιθυμούν.

Μέσα απ' αυτή την οπτική, μπορούμε να φανταστούμε πώς διαγράφεται η πραγματικότητα της εποχής του Υδροχόου, όπου ο άνθρωπος έχει διασφαλίσει την ατομικότητά του, χωρίς να καταπιέζει τους άλλους. Μια συνισταμένη που θα μπορούσε να οδηγήσει στην ειρήνη...

Ο Ουρανός προικίζει τον Υδροχόο με μια μοναδική εφευρετικότητα και αχαλίνωτη φαντασία. Αν και η εποχή των Ιχθύων δεν έκλεισε τον κύκλο της, ο Υδροχόος άρχισε ήδη να μας δίνει τα πρώτα ίχνη της επιρροής του. Ας εξετάσουμε ορισμένα γεγονότα που την επιβεβαιώνουν.


Διάφορα γεγονότα ως προάγγελοι του ερχομού του


ΜΑΪΟΣ '68: Η ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ


Την άνοιξη του 1968 οι Παριζιάνοι φοιτητές, και όχι μόνο, πίστεψαν πως μια νέα εποχή έφτασε. Το σύνθημα "Η φαντασία στην εξουσία" κυριαρχούσε. Και τα θεμέλια της εξουσίας αυτής έτριζαν εν μέσω διακρυγόνων.

Σ' αυτή τη φάση, που θα μείνει στην Ιστορία σαν σημείο αναφοράς, ο Υδροχόος δοκίμαζε την εξουσία του, τη δύναμή του. Τελικά απέτυχε, αλλά είναι σαν κάποιος να 'ριξε μια μπουκάλα μ' ένα μήνυμα στη θάλασσα, με την ελπίδα να πέσει στα χέρια κάποιου μια μέρα.

Πραγματικά, η επανάσταση δε γίνεται μέσα σε μια μέρα, έστω κι αν η Βαστίλη καταλήφθηκε στις 14 Ιουλίου και όχι στις 13 ή στις 15. Χρειάζεται πολύς χρόνος για ν' αλλάξει ο κόσμος νοοτροπία. Πώς να εξηγήσουμε διαφορετικά ότι ο Ναπολέοντας 10 χρόνια μετά τη γαλλική επανάσταση, έκανε μια θεαματική στροφή στο Θείο Δίκαιο; Ή πώς να εξηγήσουμε διαφορετικά ότι οι περισσότεροι αμφισβητίες εκείνης της εποχής έχουν καταλάβει σήμερα τις θέσεις εκείνων που αμφισβητήθηκαν;

Ο παραλληλισμός ανάμεσα στη γαλλική επανάσταση και το Μάιο του '68 κρίθηκε αναγκαίος, απλά επειδή αυτά τα δυο γεγονότα καθρεφτίζουν μια πραγματικότητα που συνδέεται με το τέλος της εποχής των Ιχθύων και το ξεκίνημα της εποχής του Υδροχόου. Πρέπει, όμως να περιμένουμε ακόμα μέχρι να εγκαθιδρυθεί οριστικά η εξουσία του Υδροχόου...


ΑΛΜΑΤΩΔΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ


Μέχρι την αρχή του 20ού αιώνα οι άνθρωποι μετακινούνταν ελάχιστα. Μόνο ορισμένοι μεγάλοι ταξιδευτές, που διέθεταν σεβαστή περιουσία και αόρταγη περιέργεια, έβγαιναν από τη χώρα τους και πολύ σπανιότερα από την ήπειρό τους.

Και ξαφνικά άρχισε μια αλματώδης εξέλιξη... Αυτοκίνητο, σιδηρόδρομος, αεροπλάνο... Τόσα μέσα μεταφοράς που εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν άνοιξαν τον δρόμο για μετακινήσεις που πραγματοποιούνταν σε ελάχιστο χρόνο.

Η αλματώδης αυτή πρόοδος συνδέεται με τα μόρια του αέρα - που χαρακτηρίζει το ζώδιο του Υδροχόου - που είναι περισσότερο ευκίνητα από τα μόρια του νερού. Μ' άλλα λόγια, δράση και κίνηση αποτελούν το στίγμα της εποχής του Υδροχόου.

Ανάλογα αναπτύχθηκαν και τα μέσα επικοινωνίας. Η ταχυδρομική άμαξα, μόλις λίγους αιώνες πριν, αντικαταστάθηκε από τα ταχυδρομεία, που χρησιμοποιούν όλα τα σύγχρονα μέσα μεταφοράς. Υπάρχει το τηλέφωνο, το τέλεξ, η τηλεόραση... και σύντομα θα εξαπλωθεί περισσότερο η χρήση του βιντεοφώνου, του βιντεοτέλεξ, της τράπεζας πληροφοριών κτλ. Όλα αυτά τα μέσα έφεραν τους ανθρώπους πιο κοντά και διευκόλυναν τις ανταλλαγές μεταξύ τους. Λίγες ώρες πτήσης με αεροπλάνο ή λίγα λεπτά τηλεφωνικής συνδιάλεξης καλύπτουν τεράστιες χιλιομετρικές αποστάσεις.

Η επιρροή του Υδροχόου πάνω σ' όλες τις τεχνικές της επικοινωνίας είναι ολοφάνερη. Χωρίς αυτήν τίποτα δε θα μπορούσε να εξελιχθεί με τέτοια ταχύτητα.


Η ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΦΥΛΩΝ


Μέσα στο πνεύμα του Υδροχόου όλοι είναι ίσοι. Είναι άνθρωποι, άρρενες και θήλεις...

Το κίνημα της απελευθέρωσης της γυναίκας, που άνοιξε με τις σουφραέτες στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, πέρασε από διάφορες φάσεις, όπου το φολκλόρ εναλλασσόταν με την πραγματική διεκδίκηση διικαιωμάτων και κατέληξε σε μια αληθινή κατάκτηση, την κοινωνική πρόοδο της γυναίκας.

Σήμερα η γυναίκα έχει δικαίωμα ψήφου. Η Μαργκερίτ Γιουρσενάρ εκλέχτηκε μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι γυναίκες μπορούν ν' αναδειχούν και στην πολιτική. Απόδειξη η Ίντιρα Γκάντι, η Μάργκαρετ Θάτσερ, η Γκλόντα Μεΐρ κ.α. Οι καιροί άλλαξαν.

Με λίγα λόγια, μέσα σε μερικές δεκαετίες, περάσαμε από μια κοινωνία ανδροκρατούμενη σε μια κοινωνία περισσότερο ανθρώπινη, όπου τα δικαιώματα του άνδρα και της γυναίκας βρίσκονται σε ίση μοίρα και η κοινωνία αντιμετωπίζει και τα δύο φύλα ισότιμα. Και εδώ ο Υδροχόος παίζει, επίσης, έναν πολύ σημαντικό ρόλο.


Οι αποτυχίες του Υδροχόου


Πρέπει, όμως, να αναγνωρίσουμε ότι ο Υδροχόος δεν έχει ακόμα παγιώσει την εξουσία του στον κόσμο του 20ού αιώνα. Έχουν γίνει πολλές απόπειρες για ν' αποκατασταθεί μια καινούρια τάξη πραγμάτων, χωρίς αποτέλεσμα. Μιλήσαμε για τη γαλλική επανάσταση και το Μάιο του '68, αλλά δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις οπισθοδρόμησης. Ας πάρουμε για παράδειγμα το τέλος του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου. Τη στιγμή που όλος ο κόσμος είχε πιστέψει πραγματικά στην ειρήνη, διαπιστώσαμε ότι οι πολιτικοί ξανάπεφταν στα ίδια λάθη και τα ολοκληρωτικά καθεστώτα εξακολουθούν μέχρι σήμερα να επιβάλλουν την τυραννία τους πάνω στις ανθρώπινες κοινωνίες.

Το έδαφος δεν είναι ακόμα γόνιμο, ώστε ο Υδροχόος να επιβάλει την κυριαρχία του, είναι, όμως, καιρός να το προετοιμάσουμε. Αυτό προσπαθεί να κάνει και ο Υδροχόος σήμερα, αφήνοντας τους Ιχθύς να ρευστοποιήσουν την κληρονομιά του παρελθόντος, ώστε ν' ανατείλει στον ορίζοντα ένα μέλλον διαφορετικό (άραγε καλύτερο;) από το παρόν.


Στο δρόμο για την ειρήνη


Αν και γνωρίζουμε καλά πως έχουμε να διανύσουμε ακόμη αρκετές περιόδους κρίσης, δεν πρέπει να χάσουμε κάθε ελπίδα. Το μέλον προβλέπεται καλύτερο από το παρόν. Μένει σε μας να το προετοιμάσουμε, για να εγκαινιάσουμε από δω και πέρα την εποχή του Υδροχόου. Παρακάτω θα αναλύσουμε τη στάση που πρέπει να κρατήσει καθένας ατομικά.

Προς το παρόν παραθέτουμε σε γενικές γραμμές το ημερολογιακό διάγραμμα της εξέλιξης του κόσμου από το έτος 2000 μέχρι το έτος 4000. Πρέπει, όμως, να έχουμε υπόψη ότι οι χρονολογίες που δίνουμε είναι κατά προσέγγιση, με απόκλιση τριών αιώνων περίπου. Αν και είναι δυνατόν να υπολογίσουμε ακριβώς τη θέση όλων των πλανητών στο Σύμπαν οποιαδήποτε στιγμή, φτάνοντας μέχρι το έτος 8653 -με την προϋπόθεση, φυσικά, πως δε θα ανατρέψει τα μαθηματικά δεδομένα κάποιος αστάθμητος παράγοντας- ωστόσο, μόνο ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής θα μπορούσε να αποθηκεύσει τόσες πληροφορίες. Έτσι, περιοριζόμαστε να χαράξουμε ακόμα μια φορά τις καμπύλες των πολιτισμών που συναντήσαμε ήδη στον Ταύρο, τον Κριό και τους Ιχθύς και να τις ενσωματώσουμε στα δεδομένα που έχουμε για τον Υδροχόο. Η μέθοδος αυτή δεν είναι ακριβής, αλλά είναι σίγουρη. Εξάλλου τι μας ενδιαφέρει να μάθουμε τι ακριβώς πρόκειται να συμβεί το έτος 3000; Μια ανάλυση των τάσεων που διαμορφώνονται μέσα από την πορεία του κόσμου είναι αρκετή.


Από το 2000 μέχρι το 2100 το οριστικό τέλος της εποχής των Ιχθύων


Στη διάρκεια των δυο αιώνων που θ' ακολουθήσουν μετά το 2000 πρέπει να περιμένουμε πολλές συγκρούσεις. Είναι πιθανό, γύρω στο 2100, να ξεσπάσει μια παγκόσμια σύρραξη, σαν επακόλουθο του κλίματος αναταραχής που θα επικρατήσει για πολύ καιρο στη ζωή των ανθρώπων.

Όπως και να έχει το πράγμα, όποια κατεύθυνση και να πάρουν τα γεγονότα, ο αντίκτυπος της εποχής των Ιχθύων θα εκδηλωθεί με καταστροφές που θα συγκλονίσουν τον κόσμο. Οι θρησκείες, και ιδιαίτερα οι χριστιανικές, θα περάσουν από πολλές δοκιμασίες. Θρησκευτικοί πόλεμοι μπορεί να φέρουν αντιμέτωπους το Ισλάμ με τις καθολικές χώρες, και αυτή τη φορά οι συνέπειες μιας τέτοιας σύγκρουσης δε θα είναι και τόσο ευνοϊκές για τη Δύση.

Βαθμηδόν, όσο πλησιάζουμε προς το έτος 2200, τα σημάδια για το τέλος του χριστιανισμού πληθαίνουν. Πολύ πιθανό οι τελευταίοι χριστιανοί να επιστρέψουν στον τρόπο ζωής των πρώτων χριστιανών. Θα έχουν τους μάρτυρές τους, τις κατακόμβες τους, και τις κρυφές λειτουργίες και γιορτές τους. Αντίθετα, όμως, μ' εκείνες τις εποχές, όπου οι περιστάσεις ευνοούσαν τον προσηλυτισμό, στο μέλλον η πίστη απέναντι στο χριστιανισμό χάνει έδαφος και το αντίτιμό της για όσους την υπηρετούν θα είναι πολύ ακριβό.

Θα έρθει μια μέρα που ένας και μοναδικός πιστός αυτής της θρησκείας θα αναρωτηθεί γιατί προσεύχεται ακόμα σ' ένα θεό που δεν υπάρχει. Αυτό θα είναι και ο θάνατος του χριστιανισμού. (Αυτό, όμως μπορεί να συμβεί 400 με 500 χρόνια μετά το τέλος της εποχής των Ιχθύων.)


2200 - 2600: η κυριαρχία του Υδροχόου


Θα χρειαστούν περίπου 4 αιώνες στον Υδροχόο για να σβήσει προοδευτικά τα τελευταία ίχνη των πολιτισμών που γνώρισε η Γη. Σ' όλο τον κόσμο θα σχηματιστούν πυρήνες αντίστασης, που θα εκπροσωπούν ένα είδος φεουδαλισμού, τον οποίο η Δεξιά θα χρησιμοποιήσει σαν όπλο ενάντια στο πνεύμα της εποχής. Θα χρειαστεί να χυθεί κι άλλο αίμα για να μπουν τα πράγματα σε καινούριο δρόμο.

Αυτή την περίοδο οι μεγάλες δυνάμεις, που θα έχουν θυσιάσει ένα μεγάλο μέρος των ψευδαισθήσεών τους στους θρησκευτικούς πολέμους, θα συσπειρωθούν. Για πρώτη φορά στην Ιστορία της ανθρωπότητας, θα μπούμε σε μια περίοδο ανάπαυλας, στο διάστημα της οποίας οι άνθρωποι θα αρχίσουν να βρίσκουν προκοπή και ευημερία.

Η ευημερία, όμως, αυτή δε θα είναι άμεση. Θα υπάρξουν σίγουρα, μεταβατικά στάδια στην πολιτική και την παγκόσμια οικονομία. Οικονομικές κρίσεις θα διαδέχονται η μία την άλλη, με σοβαρό αντίκτυπο στην ειρήνη και την ευημερία των κρατών. Τα παλιά πάθη αναζωπυρώνονται και πολλά έθνη καταλήγουν στην εξαθλίωση. Μ' άλλα λόγια, θα σημειωθεί μια βίαιη ανατροπή αξιών.

Προς το έτος 2600 (πάντα κατά προσέγγιση) οι χώρες που σήμερα αποτελούν τον τρίτο κόσμο θα κυριαρχήσουν έναντι των αναπτυγμένων στην παγκόσμια οικονομία.

Ορισμένοι ηγέτες των χωρών του Νότου θα προσπαθήσουν να πάρουν τη ρεβάνς από τις χώρες του Βορρά και να ξεδιψάσουν το πάθος τους για εξουσία. Το βόρειο τμήμα της γήινης σφαίρας θα γίνει αποικία των Νοτίων, οι οποίοι θα πάρουν τη θέση των "μεγάλων", χωρίς όμως να προσεγγίσουν ποτέ το τεχνολογικό επίπεδο που θα σφραγίσει το έτος 2000.


2600 - 3000: στο δρόμο για τη χρυσή εποχή


Τους επόμενους 4 αιώνες η κατάσταση αρχίζει να σταθεροποιείται προοδευτικά. Οι άνθρωποι εγκαταλείπουν σιγά σιγά το πάθος τους για δύναμη και εξουσία και στρέφονται σε κατευθύνσεις πιο δημιουργικές.

Νέα κέντρα ενδιαφέροντος θα πάρουν τη θέση των παλιών μέσα στους πολιτισμούς-πιλότους αυτής της εποχής. Θα ξαναβρούμε τα μυστικά της επικοινωνίας, θα επεκταθούμε στο Σύμπαν και παλιοί δορυφόροι θα ξαναμπούν σε λειτουργία για το σκοπό αυτό. Επιπλέον, θα προσανατολιστούμε σε νέες πηγές ενέργειας που θα μειώνουν τα προβλήματα αληλεξάρτησης των εθνών στον τομέα αυτό.

Γυρω στα 3000 θα έχουμε χτίσει την καινούρια πραγματικότητα. Αυτό, βέβαια, δε θα γίνει χωρίς θυσίες, αφού ορισμένοι νοσταλγοί του παρελθόντος θα προσπαθήσουν να αντισταθούν. Αλλά η γενική επιταγή θα είναι τόσο ισχυρή, ώστε η αντίσταση θα καμφθεί εύκολα.


3000 - 3500: η εποχή του Υδροχόου


Μέσα στους 5 επόμενους αιώνες η ανθρωπότητα θα γνωρίσει την ευτυχία, την ειρήνη και την ευημερία. Δε θα είναι πια αναγκαίο να καταφύγουμε σε καμιά "ανώτερη δύναμη" για να βρούμε τη χαρά της ζωής και τίποτα δε θα μπαίνει εμπόδιο στις επαφές των ανθρώπων.

Δεν είναι, βέβαια, δυνατόν ν' ανιχνεύσουμε λεπτομερειακά τον πολιτισμό μιας τόσο μακρινής εποχής. Η τεχνολογία θα υπηρετεί κανονικά την καθημερινότητα κάθε ανθρώπου, αλλά αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε παρά να καταφεύγουμε σε γενικότητες και εικασίες, αφού δε γνωρίζουμε μέχρι πού μπορεί να φτάσει η τεχνολογία.

Αυτοί που θα ζήσουν σ' αυτή την εποχή θα εκπλαγούν όταν διαπιστώσουν οτι μερικοί από τους ουτοπιστές της εποχής των Ιχθύων είχαν προβλέψει το κοινωνικο σύστημα μέσα στο οποίο θα ζήσει ο άνθρωπος της 4ης χιλιετίας. Θα υπάρχει δουλειά για όλο τον κόσμο. Ο καθένας θα είναι ελεύθερος να επιλέξει την απασχόληση που του ταιριάζει κι η οποία πολλές φορές δε θ' απέχει πολύ απ' την ψυχαγωγία και την ξεκούραση, μια και ο καθένας θα τη διαλέγει ανάλογα με τα γούστα του. Σε κάθε δραστηριότητα, ακόμα και την πιο ασήμαντη, θα υπάρχει παραγωγικότητα, αφού το κέρδος δε θα είναι το βασικό κριτήριο εκτίμησης. Θα αρκεί να προσθέσεις κάτι στην ατομική σου ευτυχία, για να ευτυχήσει η παγκόσμια κοινότητα. Σ' αυτή τη χρυσή εποχή όλοι οι άνθρωποι (και οι γυναίκες φυσικά!) θα είναι ίσοι, δε θα υπάρχουν πολιτικά κόμματα. Ούτε συνδικάτα ούτε αφεντικά. Ωστόσο θα υπάρχει ακόμα σ' όλους τους τομείς μια ιεραρχία. Τα υλικά αγαθά δε θα λείψουν, μόνο που θα έχουν χάσει την αξία τους στα μάτια των ανθρώπων. Και στο χρηματιστήριο των αξιών η αγάπη θα κατέχει καλύτερη θέση από τους πολύτιμους λίθους.

Αυτή η περιγραφή φαίνεται αρκετά ουτοπιστική, αλλά ας μην ξεχνάμε οτι μπαίνοντας στην εποχή του Υδροχόου, εγκαταλείπουμε όλα τα σημεία αναφοράς που μας ήταν οικεία εδώ και χιλιάδες χρόνια. Γιατί το ζώδιο του Υδροχόου είναι το πρώτο, εδώ και καιρό, που στρέφεται αποκλειστικά προς τον άνθρωπο. Ο Ταύρος, ο Κριός, οι Ιχθύες είναι σύμβολα ζώων, ενώ ο Γανυμήδης, αυτός ο νέος άνδρας που χύνει το νερό του ουρανού πάνω στη Γη, είναι σύμβολο ανθρώπινο. Η θεαματική πτώση -αν και προοδευτική, το επαναλαμβάνουμε- των αξιών που θα ακολουθήσει θα αλλάξει εντελώς την εικόνα του κόσμου. Το χάσμα ανάμεσα στις γενιές θα γεφυρωθεί, γιατί όλα θα γίνουν σταδιακά. Σκεφτείτε την παραλία που μεγαλώνει ή μικραίνει ανάλογα με την κατεύθυνση της παλίρροιας...


3500 - 4000: η αρχή του τέλους...


Γύρω στγα μέσα της 4ης χιλιετίας ο ορίζοντας σκοτεινιάζει. Κάποιοι τροχοί στην αλυσίδα του συστήματος θα κολλήσουν. Κάποια εμπόδια, τελείως απρόβλεπτα, θα παρεμβληθούν ανάμεσα στην πραγματικότητα που θα' χει διαμορφώσει ο πολιτισμός του Υδροχόου και στο όραμα που οι άνθρωποι πίστεψαν οτι άγγιξαν. Όμως σ' όλες τις περιπτώσεις, η ιστορία ξαναρχίζει: δεν υπάρχει παράδεισος στη Γη και τη στιγμή που νομίζουμε πως τον κρατάμε, φεύγει μέσα από τα χέρια μας. Οι άνθρωποι θα πρέπει να καταβάλουν τεράστιες προσπάθειες για να συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο. Η πορεία τους θα πάρει ανεπαίσθητα την κατιούσα και θα πρέπει να ξαναρχίσουν από την αρχή.

Έτσι και θα γίνει. Πάλι από την αρχή. Μια δυο τρεις φορές, όσες φορές χρειαστεί για να καταλάβουμε κάποτε ότι τίποτα δεν μπορεί να ξαναγίνει ακριβώς όπως πριν.

Ορισμένοι θ' αρχίσουν να θρηνούν για την ευτυχία που χένεται. Οι τέχνες θα προβάλουν ξανά στο προσκήνιο και θα γνωρίσουν μεγάλη ακμή. Οι καλλιτέχνες, σημαδεμένοι βαθιά από τη γενική πτώση, θα εκφράσουν τη δυστυχία του κόσμου. Τα θετικά όπλα της επικοινωνίας θα στραφούν εναντίον των ανθρώπων, ανοίγοντας το δρόμο για μια άμεση μετάδοση πληροφοριών, αληθινών ή ψεύτικων, που θα βυθίσουν την ανθρωπότητα στη θλίψη.

Οι προφήτες ξαναγυρίζουν. Θα φέρουν στο προσκήνιο μια θρησκεία, πολύ πιθανόν από το παρελθόν (ίσως το Ισλάμ), και θα γυρίζουν όλο τον κόσμο προαναγγέλοντας για μια ακόμα φορά το τέλος του κόσμου, ενώ στην πραγματικότητα θα πρόκειται για το τέλος ενός κόσμου.

Αφού οι άνθρωποι δεν κατάφεραν να φτιάξουν μια ενιαία γλώσσα σαν κώδικα επικοινωνίας και αφού οι μηχανές που επέτρεπαν την ταυτόχρονη μετάφραση θα έχουν πέσει σε αχρηστία, θα δημιουργηθούν προβλήματα στην επικοινωνία. Η έννοια της λέξης "παρεξήγηση" θ' αρχίσει πάλι να κυριαρχεί σαν προανάκρουσμα καινούργιων πολέμων.


4000 - 4320: προς την εποχή του Αιγόκερου


Στην αρχή της 5ης χιλιετίας η εποχή του Υδροχόου αρχίζει να φθίνει. Ορισμένοι ισχυροί άνδρες θα επωφεληθούν κάνοντας τα όπλα να ηχήσουν. Ευτυχώς, όμως, για την ανθρωπότητα, η εποχή του Υδροχόου δε θα ευνοήσει την ανάπτυξη στρατιωτικών τεχνικών και έτσι οι ενδεχόμενες συρράξεις μπορεί να διεξάγονται σε διαφορετικά επίπεδα απ' αυτά που γνωρίζουμε σήμερα. Δηλαδή τον πρώτο καιρό θα κυριαρχήσει ο φόβος μάλλον παρά ο πόνος. Αλλά η ανθρωπότητα, που θα' χει αφήσει για καιρό πίσω της την επιθετικότητα, δε θα επιτρέψει σε κανένα πόλεμο να πάρει μεγάλες διαστάσεις.

Θα προβάλλουν ξανά στο προσκήνιο υπερδυνάμεις, αλλά τα όρια της εξουσίας τους αυτή τη φορά θα είναι πιο περιορισμένα. Σιγά σιγά ο κόσμος οδηγείται σε μια κατάσταση παρόμοια μ' αυτή που σημάδεψε το τέλος της εποχής των Ιχθύων.

Την εποχή αυτή οι θρησκείες παίρνουν πάλι το προβάδισμα και αρχίζουν να συνδέονται γρήγορα με τη Νέα Εξουσία. Οπως η χριστιανική θρησκεία στην αρχή της εποχής των Ιχθύων γνώρισε τρομακτική εξάπλωση, έτσι και τώρα, στο τέλος της εποχής του Υδροχόου, θα προβάλει στο προσκήνιο μια νέα θρησκεία, που στην εποχή του Αιγόκερου θα εκφράζει επίσημα το θρησκευτικό αίσθημα των ανθρώπων.

Ο κόσμος άλλαξε, αλλά, τουλάχιστον, πέρασε από ένα στάδιο ευημερίας, που ποτέ άλλοτε δε γνώρισε. Ορισμένοι άνθρωποι αρχίζουν να εργάζονται, για να οδηγήσουν πάλι την ανθρωπότητα στη χρυσή εποχή του Υδροχόου. Θα είναι οι μέλλοντες ουτοπιστές...

680 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Περί Κορανίου

bottom of page