top of page
  • Εικόνα συγγραφέα.

Παλαιστίνη και αμερικανικές εκλογές

23.10.2020


Του Marwan E. Toubassi (*)


Το ενδιαφέρον μας ως Παλαιστινίων γι' αυτές τις εκλογές ανακύπτει από το γεγονός ότι η περιοχή της Μέσης Ανατολής έχει μεγάλη σημασία για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις διοικήσεις τους και αποτελεί ένα από τα βασικά ζητήματα αυτών των εκλογών, λόγω των πολιτικών, στρατηγικών, οικονομικών, θεμάτων ασφαλείας και θρησκευτικών εκτιμήσεων. Η πολιτική των ΗΠΑ έχει πάγιες σταθερές όσον αφορά αυτήν την περιοχή, ανεξάρτητα από το ποιος διοικεί τον Λευκό Οίκο. Εναπόκειται σε όλους τους Προέδρους των Ηνωμένων Πολιτειών, ανεξάρτητα από το κόμμα τους, να διατηρήσουν το Ισραήλ ασφαλές και να διασφαλίσουν την ποιοτική του υπεροχή έναντι όλων των γειτόνων του στην ευρύτερη περιοχή.

Το επίκεντρο αυτών των σταθερών είναι η διατήρηση της ασφάλειας του Ισραήλ και αυτό φανερώνει το κύριο συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών ενόψει της οργανικής σύνδεσης που καλλιεργείται μεταξύ των δύο χωρών και εκπροσωπείται από εκείνους που πιστεύουν ότι υπάρχουν κοινές αξίες και πολιτιστική διασύνδεση μεταξύ της αμερικανικής και της ισραηλινής κοινωνίας. Δεν μας εκπλήσσει, καθώς και τα δύο κράτη ιδρύθηκαν εις βάρος του αυτόχθονα λαού της Αμερικής και της Παλαιστίνης και ακολούθησε η ρατσιστική καταπίεση εναντίον του γηγενή πληθυσμού και όλων των άλλων μειονοτήτων.

Μία ακόμη σταθερά σχετίζεται με τα όπλα μαζικής καταστροφής στη Μέση Ανατολή, των οποίων τη διασπορά επιδιώκουν οι Ηνωμένες Πολιτείες να αποτρέψουν (εξαιρώντας το Ισραήλ) καθώς θα μπορούσαν να απειλήσουν τόσο την ασφάλεια του Ισραήλ όσο και τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή, τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας και τη διατήρηση της ροής του πετρελαίου σε λογικές τιμές από τη Μέση Ανατολή, πέραν του φυσικού αερίου, που είναι ένας άλλος στρατηγικός στόχος των Ηνωμένων Πολιτειών και αποτελεί μία από τις σταθερές και αρχές που δεν μπορούν να διακινδυνεύσουν, ιδίως υπό το πρίσμα των ρωσικών αγωγών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.


Στην προεκλογική ατζέντα η Μέση Ανατολή


Παρ' όλο που οι προεκλογικές εκλογές των ΗΠΑ επικεντρώνονται ανελλιπώς σε εσωτερικά ζητήματα που σχετίζονται άμεσα με τους Αμερικανούς πολίτες, όπως η εκπαίδευση, η υγειονομική περίθαλψη και τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης, ωστόσο τα ζητήματα της Μέσης Ανατολής υπάρχουν στις προεκλογικές εκστρατείες τόσο του Ντόναλντ Τράμπ όσο και του Τζο Μπάιντεν. Όπου η πάγια υποστήριξη στο Ισραήλ και η οπτική τους για το παλαιστινιακό ζήτημα είναι ένα από τα κύρια θέματα που τέθηκαν στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, καθώς και οι δύο υποψήφιοι επιδιώκουν να το εκμεταλλευτούν πολιτικά για να αποσπάσουν την υποστήριξη του ισχυρού εβραϊκού λόμπι.

Η παλαιστινιακή μου ηγεσία, η PLO, παραμένει δεσμευμένη, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα των εκλογών, στην αρχή της λύσης των δύο κρατών στα σύνορα πριν από το 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, για την επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ (ψήφισμα 194) και του Διεθνούς Δικαίου. Δυστυχώς, η μονομερής προσέγγιση του Τραμπ οδήγησε τη δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας (βάσει των δύο κρατών) σε αδιέξοδο και, φυσικά, δεν μπορούμε πλέον να αποδεχτούμε τις ΗΠΑ ως μοναδικό μεσολαβητή σε οποιαδήποτε ειρηνευτική διαδικασία. Καλούμε για μια Διεθνή Διάσκεψη Ειρήνης υπό την αιγίδα του Κουαρτέτου.


Ο Τραμπ και "η συμφωνία του αιώνα"

Το λεγόμενο σχέδιο ειρήνης, «η συμφωνία του αιώνα» του Τραμπ και του Νετανιάχου, που ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο του 2020 και ενθαρρύνει το Ισραήλ να προσαρτήσει τα περισσότερα από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, είναι θεμελιώδης λίθος για την επανεκλογή του Τραμπ, κινητοποιώντας την υποστήριξη των Ευαγγελικών στην Αμερική (αποτελούν περίπου το ένα τρίτο των ψηφοφόρων), το οποίο σχετίζεται επίσης με τις πρόσφατες συμφωνίες εξομάλυνσης του Ισραήλ που περιφρονούν την Αραβική Ειρηνευτική Πρωτοβουλία και τα διεθνή ψηφίσματα, ακόμη και τα ακλόνητα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού μας, κυρίως το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό. Αυτές οι «συμφωνίες εξομάλυνσης» ήρθαν για να εξυπηρετήσουν μόνο τη συνέχιση της κατοχής και του σιωνιστικού αποικιακού έργου και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για πραγματική και δίκαιη ειρήνη.

Οι συμφωνίες εξομάλυνσης με αραβικά κράτη του Κόλπου που βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση δεν θα φέρουν ειρήνη ή σταθερότητα στο Ισραήλ. Στην πραγματικότητα, αυτές οι συμφωνίες αντικατοπτρίζουν την κρίση εμπιστοσύνης που βιώνει το Ισραήλ με τους γείτονές του όσο παραμένει ένα κράτος κατοχής που αντανακλά την απομόνωση, την εσωτερική κρίση και ενσωματώνει την ύπαρξή του ως κράτους του απαρτχάιντ.


Νέα φόρμουλα επίλυσης αν εκλεγεί ο Μπάιντεν


Σε περίπτωση που ο Τραμπ κερδίσει τις προεδρικές εκλογές, θα συνεχίσει την ίδια πολιτική στην περιοχή της Μέσης Ανατολής στη δεύτερη θητεία του με πιο βάναυσο και φανατικό τρόπο. Όμως, στην περίπτωση που ο Τζο Μπάιντεν κερδίσει τον εκλογικό αγώνα, είναι πιθανό ότι η πολιτική των ΗΠΑ θα διαφοροποιηθεί σε ορισμένα ζητήματα όπως οι εξωτερικές υποθέσεις και σίγουρα η φύση του ρόλου που υποτίθεται ότι πρέπει να διαδραματίσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στη Μέση Ανατολή αλλά και στο παγκόσμιο στερέωμα γενικά από την οπτική του Δημοκρατικού Κόμματος.

Εάν κερδίσει ο Μπάιντεν, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εξετάσουν πιθανώς μια νέα φόρμουλα μαζί με την Ε.Ε. και τη Ρωσία για την επίλυση της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης, λαμβάνοντας υπόψη τις εκτεταμένες αντιθέσεις στο λεγόμενο ειρηνευτικό σχέδιο του Τραμπ ("συμφωνία του αιώνα"), ακόμη και από μερικούς Αμερικανούς Εβραίους.

Εάν ο Τραμπ χάσει τις εκλογές, πιθανότατα θα προσπαθήσει να παρακάμψει το αποτέλεσμα, κάτι το οποίο θα επιδεινώσει περαιτέρω την εσωτερική κρίση οδηγώντας σε ανεξέλεγκτες δημόσιες αντιδράσεις και κλιμάκωση των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων σε πλήθος πολιτειών. Η κατάσταση θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην επιτάχυνση της επικείμενης αλλαγής στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς δεν θα παραμείνουν όπως ήταν προηγουμένως.

Επομένως, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών, θα επικρατήσει η μεγαλομανία και το εγώ του Τραμπ. Θα επιφέρει την αμερικανική αποσύνδεση και το "έθνος Τραμπ" θα διαχωριστεί από το "αντι-Τραμπ έθνος".


(*) Ο Marwan Emile Toubassi είναι πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης στην Ελλάδα.

135 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page