top of page
  • Εικόνα συγγραφέα.

29 Μαΐου 1453 – 31 Μαΐου 2013: Από την Άλωση της Πόλης στο πάρκο Γκεζί

7.6.2014

Του Φώτιου Μπαμπάνη


Όπως είναι γνωστό, την 29η Μαΐου 1453 η Πόλη (η χαρά όλων των Ελλήνων κατά τον τελευταίο αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Παλαιολόγο) αλώθηκε από τους Οθωμανούς... Πεντακόσια εξήντα χρόνια μετά, η Κωνσταντινούπολη συνταράχθηκε από τις διαδηλώσεις και την κατάληψη του πάρκου Γκεζί, εξαιτίας της επίδειξης αδιαλλαξίας του Νεοοθωμανού Πρωθυπουργού και ηγέτη της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τους διαδηλωτές, οι οποίοι ξεκίνησαν πρώτα από το πάρκο Γκεζί και κατόπιν κατέλαβαν ολόκληρη την πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης.

Η άλωση της Πόλης σίγουρα αποτέλεσε και αποτελεί ένα από τα πιο συγκλονιστικά και κορυφαία γεγονότα της παγκόσμιας ιστορίας. Η άλωσή της δεν αποτέλεσε μόνο μία αλλαγή φρουράς, δηλαδή αλλαγή κατακτητού. Σηματοδότησε μία σειρά από εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ευρασίας και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Αντικαταστάθηκε η Ελληνική Βυζαντινή Χριστιανική Αυτοκρατορία με μία Οθωμανική Ισλαμική Αυτοκρατορία...

Σήμερα η Κωνσταντινούπολη είναι η κορυφαία πόλη του νεοσύστατου, 91 ετών, Τουρκικού κράτους. Η άνοδος στην εξουσία του Ισλαμιστή ηγέτη Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι κομβική για τη σύγχρονη πορεία του Τουρκικού κράτους, το οποίο ενώ βρισκόταν προ των πυλών της Ε.Ε. όχι μόνο έχει απομακρυνθεί, αλλά έχει πάρει σαφή στροφή προς Ανατολάς.

Η 31η Μαΐου του 2013 είναι επίσης ημερομηνία ορόσημο, γιατί τότε ξεκίνησαν οι πρώτες και μεγάλες αντιδράσεις κατά του Νεοοθωμανού Σουλτάνου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του οποίου ο θρόνος από τότε άρχισε να τρίζει. Γι’ αυτό λοιπόν αυτή η ημερομηνία είναι σημαντική, γιατί θα αποτελέσει την απαρχή για την αποσταθεροποίηση της γείτονος, η οποία με τη σειρά της θα έχει άλλες γεωπολιτικές εξελίξεις και συνέπειες!

Βέβαια ο Ρατζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί με κάθε τρόπο να δημιουργήσει εστίες εντάσεων και να προκαλέσει τη χώρα μας. Πρόσφατα, εκμεταλλευόμενος τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, είχαμε μία πρωτοφανής έξαρση των τουρκικών προκλήσεων που δημιούργησαν για μία ακόμη φορά σκηνικό κρίσης στο Αιγαίο. Πέντε πλοία του τουρκικού πολεμικού Ναυτικού εισήλθαν ταυτόχρονα στα ελληνικά χωρικά ύδατα με πρόσχημα της διεξαγωγή μεγάλης αεροναυτικής άσκησής τους. Παράλληλα είχαμε και τις γνωστές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη.

Οι τουρκικές διεκδικήσεις και πρακτικές σε βάρος της Ελλάδας παραμένουν πάντα πάγιες και αναλλοίωτες. Ένταση στο Αρχιπέλαγος, δημιουργία τουρκικών θυλάκων, μονομερής επαναπροσδιορισμός της ΑΟΖ, αδιαλλαξία στο Κυπριακό, εμφάνιση στις πρόσφατες ευρωεκλογές τουρκικού μειονοτικού κόμματος με τη στήριξη και την ενθάρρυνση της Άγκυρας... Και απέναντι σε όλα αυτά η ελληνική στάση είναι μία, μοναδική και σταθερή. Είναι μία στάση πλήρους απάθειας και αφασίας!...

Βέβαια ο Ρατζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν συνεχίζει απλώς την πάγια τουρκική εξωτερική πολιτική. Προσπαθεί να εξαγάγει την κρίση και την αμφισβήτηση που υπάρχει σε βάρος του στο εξωτερικό, και δη στην Ελλάδα που για την Τουρκία (κακά τα ψέματα...) είναι εύκολη λεία! Θα προλάβει όμως να υλοποιήσει τους στόχους της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και να τους παρουσιάσει ως προσωπικό του θρίαμβο στο εσωτερικό;

Υπενθυμίζουμε ότι το πάρκο Γκεζί ήταν απλώς η αρχή. Ακολούθησαν τα αλλεπάλληλα οικονομικά σκάνδαλα μελών τόσο της κυβέρνησης όσο και της οικογένειας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πρόσφατα είχαμε και την απαγόρευση του Twitter, καθώς και την άνευ σχολίων άποψή του για το τραγικό ατύχημα σε ορυχείο της Τουρκίας που κόστισε τη ζωή εκατοντάδων εργαζομένων.

Με μαθηματική ακρίβεια ένα χρόνο μετά το πάρκο Γκεζί η Τουρκία βρίσκεται σε κατάσταση αποσταθεροποίησης και κρίσης σε όλους τους τομείς. Ήδη η κρίση αυτή έχει έρθει στην επιφάνεια, αργά ή γρήγορα μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει και σε εμφύλιο πόλεμο...

Επισημαίνουμε συμπτωματικά ότι σύμφωνα με τις προφητείες του Κοσμά του Αιτωλού, αλλά και άλλων πατέρων της Εκκλησίας μας, θα υπάρξουν συγκλονιστικές εξελίξεις στην περιοχή μας όταν θα συμπέσουν δύο Πασχαλιές! Φέτος συμπτωματικά συνέπεσαν δύο Πασχαλιές τόσο των Καθολικών όσο και των Ορθοδόξων...

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με το γνωστό σχέδιο «Φάρος της Ανατολής», μας επαναφέρουν πάλι τα γνωστά σχέδια για την γεωπολιτική ανάπλαση των συνόρων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.

Μήπως λοιπόν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προβαίνει σε όλες τις παραπάνω ενέργειες προκειμένου να υλοποιηθεί το ως άνω σχέδιο; Μήπως είναι ο συγκεκριμένος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση που θα υλοποιήσει το ως άνω σχέδιο; Οψόμεθα. Ο καιρός γαρ εγγύς.

Ας ελπίσουμε ότι όταν οι εξελίξεις ωριμάσουν προς την ως άνω κατεύθυνση δεν θα υπάρχει πλέον στη χώρα μας το δικομματικό κυβερνητικό έκτρωμα Σαμαρά–Βενιζέλου, και ότι μία πατριωτική κυβέρνηση που θα έχει πάρει τη θέση τους θα επιτύχει την υλοποίηση των ως άνω προφητειών των Πατέρων της Εκκλησίας μας!


12 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page