27.06.2012
Του Ησαΐα Κωνσταντινίδη
Για την καινούρια κυβέρνηση, υπό τον Αντώνη Σαμαρά, ειπώθηκαν πολλά και διάφορα. Θετικά και αρνητικά. Θα την κρίνει όμως η ιστορία, που στέκεται πολύ πιο ψηλά από όλους μας! Πάντως είναι γεγονός ότι την χτύπησε η «κακοδαιμονία»: από το πρόβλημα με το μάτι του πρωθυπουργού και την ξαφνική ασθένεια του προοριζόμενου για υπουργός οικονομικών Βασίλη Ράπανου μέχρι και την παραίτηση του υφυπουργού ναυτιλίας Γιώργου Βερνίκου... Πολλά τα προβλήματα λοιπόν στο νέο κυβερνητικό σχήμα και πολλές οι προκλήσεις. Μακάρι βέβαια, για το καλό της χώρας, να τα καταφέρει, άσχετα με τη θέση που έχει ο καθένας από εμάς απέναντί της!...
Η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά έχει στη σύνθεσή της μόλις δύο γυναίκες... Μάλιστα στη θέση της υπουργού είναι μόνο η μία. Πρόκειται για την κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, νέα υπουργό τουρισμού, η οποία και καλείται να χειριστεί έναν πολύ νευραλγικής σημασίας τομέα για την εθνική μας οικονομία. Εξάλλου το εν λόγω κρίσιμο υπουργείο (που, κακώς, είχε καταργηθεί από τον Γιώργο Παπανδρέου το 2009 και ενσωματώθηκε τότε στο υπουργείο πολιτισμού) επανασυστήθηκε και οι προκλήσεις είναι σίγουρα τώρα ακόμα πιο μεγάλες απ’ ότι παλαιότερα!
Έχει λοιπόν ιδιαίτερη σημασία να δούμε καλύτερα την προσωπικότητα της υπουργού τουρισμού, της κυρίας Κεφαλογιάννη, καθώς και τις απόψεις και το έργο της στον παραπάνω τόσο σπουδαίο για την Ελλάδα τομέα. Πόσο μάλλον που η Όλγα Κεφαλογιάννη υπήρξε από το 2009 κιόλας υπεύθυνη του τομέα πολιτικής ευθύνης τουριστικής ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, συνεπώς ανέλαβε κυβερνητικό πόστο, γνωρίζοντας άριστα το θέμα της ενασχόλησής της (κάτι το πάρα πολύ θετικό).
Κόρη του αειμνήστου πολιτικού Ιωάννη Κεφαλογιάννη – ο οποίος υπήρξε από τους πλέον έντιμους και αξιόλογους σύγχρονους Έλληνες πολιτικούς – η κυρία Κεφαλογιάννη έχει ήδη στο ενεργητικό της, αν και σε πολύ νεαρή ηλικία, ορισμένες «πρωτιές». Πρωτοεξελέγη βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου 2007 και επανεξελέγη στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009, στον νομό Ρεθύμνου. Εδώ έχουμε ένα πρώτο «ρεκόρ», αφού είναι η πρώτη γυναίκα που εξελέγη βουλευτής της ΝΔ σε ολόκληρη την Κρήτη! Για τις δε εκλογές της 6ης Μαΐου του 2012 μεταπήδησε στη δύσκολη περιφέρεια της Α΄ Αθηνών, όπου όμως κατάφερε και εξελέγη πρώτη σε ψήφους βουλευτής! Άλλη μία πρωτιά δηλ., και μάλιστα σε μια εντελώς διαφορετική εκλογική περιφέρεια, που δείχνει περίφημα ότι η πολιτική ανέλιξη της κυρίας Κεφαλογιάννη μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί...
Φυσικά επανεξελέγη στις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012 (που έγιναν με τη λίστα και χωρίς σταυρό στους υποψηφίους) και, μετά τη συμφωνία της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, ανέλαβε το υπουργείο τουρισμού στη νέα κυβέρνηση. Εμείς – όπως πάντα δημόσια, με το όνομα και με το πρόσωπό μας – χαιρετίζουμε την επιλογή της Όλγας Κεφαλογιάννη στη θέση αυτή και πιστεύουμε ότι, έχοντας υπεύθυνες και σωστές θέσεις σε ένα μείζον ζήτημα για τη χώρα μας, θα μπορέσει να αντιστρέψει το έως πρόσφατα αρνητικό για τον ελληνικό τουρισμό κλίμα που επικρατούσε διεθνώς, εξαιτίας άστοχων και κακών χειρισμών προηγούμενων υπουργών!
Για του λόγου το αληθές αξίζει εδώ να παρατεθεί το κείμενο της ομιλίας που πραγματοποίησε η κ. Όλγα Κεφαλογιάννη ενώπιον των φορέων του τουρισμού μας, στις 1 Ιουνίου 2012, παρουσία του σημερινού πρωθυπουργού:
«Η χώρα και η οικονομία διέρχονται μια εξαιρετικά δύσκολη φάση. Μια φάση, στην οποία δεν θα πρέπει πλέον κανείς να παραβλέπει τις αναπτυξιακές προτεραιότητες και τις ανάγκες του τουρισμού. Επιβάλλεται να εμβαθύνουμε σε αυτές, αν θέλουμε να διατηρήσει ο κλάδος τη δυναμική του στην παραγωγή εθνικού εισοδήματος και στην αγορά απασχόλησης. Δεν υπάρχει διέξοδος από την κρίση με τον τουρισμό σε καθίζηση. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό.
Αυτή είναι η δική μας αντίληψη και την έχουμε στηρίξει απόλυτα την τελευταία διετία. Είπαμε πολλές φορές ότι ο τουρισμός πρέπει να αποτελέσει εθνική προτεραιότητα. Ότι χρειάζεται να γίνουν παρεμβάσεις που θα καλύπτουν τα χρόνια διαρθρωτικά κενά, θα τονώνουν την ανταγωνιστικότητά του και θα τον βοηθούν να «σταθεί» μέσα σε μια πολύ σκληρή, συνεχώς εξελισσόμενη διεθνή αγορά. Τίποτα σχετικό δεν έγινε στο διάστημα της διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Υπήρξε απόλυτη αδιαφορία και αδράνεια απέναντι στις αυξανόμενες ανάγκες του κλάδου.
Τα προβλήματα που ανέκυψαν τα γνωρίζετε εσείς καλύτερα από όλους. Η εικόνα της χώρας είναι η χειρότερη που έχει υπάρξει τα τελευταία χρόνια. Ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα, και κύρια στην Αθήνα, κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Οι κρατήσεις καταγράφουν μείωση σε σχέση με πέρυσι, ενώ δύσκολα είναι τα πράγματα και για τον θαλάσσιο τουρισμό που, παρά το τεράστιο συγκριτικό μας πλεονέκτημα, παραμένει σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητος. Δεν θα επεκταθώ όμως άλλο στο τι δεν έκαναν οι άλλοι... Δεν είναι αυτός ο σκοπός της σημερινής συνάντησης.
Σκοπός είναι να πούμε τι μπορούμε να κάνουμε εμείς από εδώ και πέρα. Γιατί μπορούμε να κάνουμε και να πετύχουμε πολλά. Μπορούμε να αποκαταστήσουμε την εικόνα και τη φήμη της Ελλάδας στη διεθνή τουριστική αγορά και να απευθυνθούμε σε ακόμα περισσότερες, νέες αγορές. Το έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό, η ποιότητα των υπηρεσιών, η δική σας ενεργοποίηση σε έκτακτες καταστάσεις, προκειμένου να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα της τουριστικής επιχείρησης, τα φυσικά πλεονεκτήματα της χώρας, οι σύγχρονες υποδομές που αποκτήθηκαν για τους Ολυμπιακούς, όλα αυτά είναι «δυνατά» χαρτιά που μπορούμε ακόμα να τα αξιοποιήσουμε! Φτάνει να υπάρξει πολιτική βούληση και συγκεκριμένο σχέδιο.
Σε αυτό το πλαίσιο, θέλω να σταθώ σε δύο ζητούμενα, στα οποία θα πρέπει να απαντάει ο σχεδιασμός της επόμενης διακυβέρνησης για την τουριστική ανάπτυξη.
Πρώτον: Οφείλουμε να δούμε τον τουρισμό ως εθνική υπόθεση. Σαν ένα ζωτικό τομέα για την οικονομία συνολικά. Αυτό που δεν έγινε κατανοητό την τελευταία διετία, ας γίνει από εδώ και πέρα! Την ύστατη αυτή στιγμή για την ελληνική οικονομία... Είναι αδιανόητο να υποβαθμίζεται η σημασία ενός κλάδου που έχει τέτοια συμμετοχή στο ΑΕΠ και την απασχόληση. Που αποτελεί μοναδική ευκαιρία ευημερίας και συνοχής για πολλές, αμιγώς τουριστικές, τοπικές κοινωνίες της χώρας. Οι ανάγκες σας – των τουριστικών φορέων – είναι οι δικές μας ευθύνες και μπορούμε να τις αναλάβουμε, καταρτίζοντας μια υπεύθυνη, μακροπρόθεσμη στρατηγική για τον τουρισμό. Όχι με αποσπασματικές και ευκαιριακές ενέργειες, όπως έγινε την τελευταία διετία.
Δεύτερον: Είναι ζητούμενο για την εθνική μας περηφάνεια και την εθνική μας αυτοπεποίθηση να βελτιώσουμε την εικόνα και τη φήμη... Και της Ελλάδας, που πλήττεται συνολικά από την παρατεταμένη πολιτική και οικονομική ρευστότητα, και της Αθήνας, που με την εγκληματικότητα, τη λαθρομετανάστευση, την υποβάθμιση του ιστορικού κέντρου, τις καταστροφικές διαδηλώσεις και πολλά άλλα προβλήματα, έχει χαρακτηριστικά πόλης σε ανθρωπιστική κρίση...
Αυτά τα δύο πιστεύω πως πρέπει να αποτελέσουν τον πυρήνα μιας συζήτησης που οφείλουμε να την κάνουμε από την αρχή. Χωρίς να θεωρούμε τίποτα δεδομένο! Γιατί δεν είναι τίποτα δεδομένο... Χρειάζεται από την αρχή να σκεφτούμε ένα εφαρμόσιμο πλαίσιο ιδεών που θα επιτρέπει στον τουρισμό να εξαντλεί τη δυναμική του και θα επιτρέπει στη χώρα μας να στηρίζεται στον τουρισμό για την οικονομική της ανάκαμψη.
Ο στόχος είναι εθνικός! Από κοινού, μπορούμε να πετύχουμε!... Μπορούμε, και είμαι βέβαιη πως θα το κάνουμε, χάρη και στις δικές σας πολύτιμες προσπάθειες, να δημιουργήσουμε ένα καινούργιο κεφάλαιο θετικής φήμης, ασφάλειας, ποιότητας υποδομών και υπηρεσιών για τον τουρισμό μας. Με σημαντικά οφέλη για τους ανθρώπους του τουρισμού. Για την ελληνική κοινωνία. Για την οικονομία μας συνολικά και για την εθνική αναπτυξιακή μας προοπτική».
Comments