top of page
  • Εικόνα συγγραφέα.

Ωρωπός: Ώρα Χ για το περιβάλλον

ΤΙ ΜΑΣ ΕΙΠΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΩΡΩΠΟΥ κ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΣΗΜΑΚΗΣ

28.8.2020

Του Ησαΐα Κωνσταντινίδη


Οι πρόσφατες πλημμύρες στην Εύβοια, με τα γνωστά τραγικά επακόλουθα (ανθρώπινες απώλειες και υλικές καταστροφές), έθεσαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και την περιοχή των παραλίων της βορειοανατολικής Αττικής, αναδεικνύοντας ξανά τα περιβαλλοντικά ζητήματα που εδώ και δεκαετίες την βασανίζουν. Από την Αυλίδα έως την Αγία Μαρίνα των Αγίων Αποστόλων, η κατάσταση κρίθηκε ως ιδιαίτερα δραματική, επηρεάζοντας τη ζωή των κατοίκων και, φυσικά, λόγω θερινής σεζόν την τουριστική κίνηση της περιοχής.

Ένα οδοιπορικό στην ευρύτερη περιοχή του Ωρωπού Αττικής που πλήγηκε από τη θεομηνία της 9ης Αυγούστου 2020, αλλά και που ταλαιπωρείται από διαρκή εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος, φανερώνει ότι έχει φτάσει η μεγάλη στιγμή -η Ώρα Χ- για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπονομεύουν το φυσικό τοπίο του Ωρωπού.


Ο Ασωπός ποταμός, εστία μόλυνσης για τον νότιο Ευβοϊκό κόλπο και τον Ωρωπό


Τα νερά του Ασωπού ποταμού, ο οποίος εκβάλλει στο Χαλκούτσι, είναι βαριά ρυπασμένα, όπως έδειξαν παλαιότερες έρευνες του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ). Σύμφωνα μ' αυτές, σημαντική επιβάρυνση από μέταλλα και κολοβακτηρίδια παρατηρείται στα ύδατα του Ωρωπού. Αποτέλεσμα: η υποβάθμιση του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής.

Κι όμως, η κατάσταση αυτή συνεχίζεται και επιδεινώνεται. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν πρόσφατα περιστατικά, όπως η απελπιστική εικόνα του ποταμού γεμάτη με νερά μετά τις έντονες βροχοπτώσεις του περασμένου χειμώνα, αλλά και διάφορα περίεργα συμβάντα. Όπως για παράδειγμα το γεγονός πως πριν από μερικούς μήνες άγνωστοι άφησαν επικίνδυνο τοξικό υγρό κοντά στο Δέλτα του Ασωπού ποταμού (Άγιος Κωνσταντίνος Ωρωπού)! Και πιο συγκεκριμένα, έξι δεξαμενές των 1.300 lt η κάθε μία, περιέχουσες θανατηφόρο χημικό υλικό, μία εκ των οποίων παρουσίασε μάλιστα διαρροή...

Νότιος Ευβοϊκός κόλπος και περιοχή του Ωρωπού, δεινοπαθούν από τα τοξικά λύματα και περιμένουν εδώ και δεκαετίες λύσεις! Οι ρύποι αυτοί, παραμένοντας στο νερό ή το χώμα, αλλάζουν μορφές και πολλαπλασιάζονται, προκαλώντας τρομερή τοξικότητα για το οικοσύστημα. Σε ορισμένες περιπτώσεις ενσωματώνονται τόσο πολύ στο περιβάλλον, ώστε δεν αποτελεί υπερβολή να πει κανείς πως είναι ύποπτοι ακόμα και για γενετικές μεταλλάξεις! Παρά τις κατά καιρούς διαπιστώσεις και “προσπάθειες”, όμως, τα αποτελέσματα παραμένουν αρνητικά.


Δήμαρχος Ωρωπού: “Μεγάλη η καταστροφή από τις πλημμύρες... Με αυτοθυσία των εργαζομένων του Δήμου αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα!”

Ο κύριος Γιώργος Γιασημάκης είναι από πέρυσι (2019) δήμαρχος Ωρωπού και κλήθηκε, πέρα από τα “μόνιμα” πια προβλήματα, να αντιμετωπίσει και τις φοβερές υλικές κτλ. ζημίες που προξένησε η νεροποντή της 9ης Αυγούστου. Με τον κύριο Γιασημάκη συζητήσαμε για όλα αυτά τα τρέχοντα ζητήματα που αναζητούν άμεσες λύσεις, και να τι μας είπε.


- Μετά τις πρόσφατες πλημμύρες της Εύβοιας, αντικρίσαμε εικόνες πραγματικής καταστροφής και στην περιοχή του Ωρωπού. Ως Δήμος, τι μέτρα λάβατε για το καθάρισμα της περιοχής και ποια είναι τα αποτελέσματα;

- Πρόκειται πραγματικά για μία μεγάλη καταστροφή. Η φονική πλημμύρα στην Εύβοια έριξε στη θάλασσα φερτά υλικά και θα μπορούσαμε να πούμε ότι με μπάζα κατακλύστηκε μία περιοχή που ξεκινά από τη θέση Πηγαδάκια στο Χαλκούτσι, έως την παραλία των Αγίων Αποστόλων. Λάβετε υπ' όψη, ότι δημιουργήθηκε μία συμπαγής μάζα πλάτους δεκάδων μέτρων από διάφορα υλικά όπως πλαστικά, ξύλα, στύλους της ΔΕΗ, ακόμα και νεκρά ζώα, που γέμισε τις παραλίες μας. Αυτό το κακό δεν έχει προηγούμενο και θα έλεγα ότι είναι για μας πρωτόγνωρες εικόνες βγαλμένες από την Αποκάλυψη...

Εμείς ως Δήμος κάναμε από την πρώτη στιγμή ό,τι ήταν δυνατό για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Αιτηθήκαμε αμέσως να κηρυχθεί ο Δήμος μας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Δημιουργήσαμε χωρίς καθυστέρηση δύο χώρους κοντά στις πληγείσες περιοχές, όπου και συγκεντρώσαμε το υλικό που περιμαζέψαμε.

Και θα ήθελα να σταθώ εδώ στο γεγονός, ότι μπορέσαμε τελικά και αντιμετωπίσαμε το μεγάλο πρόβλημα που προέκυψε χάρη στους υπαλλήλους της καθαριότητας του Δήμου μας, οι οποίοι με διπλές και τριπλές βάρδιες έδωσαν πραγματικά όλες τους τις δυνάμεις για να τελειώσει άμεσα αυτός ο εφιάλτης! Οι άνθρωποι αυτοί, με την αυτοθυσία τους, μας βοήθησαν να επιλύσουμε πράγματα που υπό άλλες συνθήκες θα ήθελαν πολύ περισσότερο χρόνο.

Θέλω να επισημάνω εδώ, επίσης, τη σημαντική βοήθεια που μας έδωσε η Περιφέρεια Αττικής, προσφέροντάς μας δεκάδες οχήματα και μηχανήματα για να καθαρίσουμε την περιοχή γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα, πράγμα που νομίζω ότι τελικά -και παρά τις αντίξοες συνθήκες- το επιτύχαμε.

- Με τις παραλίες του Δήμου Ωρωπού τι γίνεται, ιδιαίτερα βέβαια μετά την πρόσφατη φυσική καταστροφή που έπληξε την περιοχή;

- Όπως σας είπα, χιλάδες στην κυριολεξία τόνοι φερτά υλικά κατέκλυσαν τις ακτές μας, απ' άκρη σ' άκρη. Και ο κίνδυνος να καταστραφεί ανεπανόρθωτα η εικόνα της περιοχής μας μέσα στη θερινή περίοδο ήταν παραπάνω από υπαρκτός.

Όμως με την άμεση κινητοποίησή μας κατορθώσαμε να καθαρίσουμε κάθε σημείο του παραλιακού μετώπου και να προχωρήσουμε σε εργαστηριακούς ελέγχους των νερών για να διαπιστωθεί η ποιότητά τους. Έγιναν λεπτομερείς έλεγχοι παντού -πλην Χαλκουτσίου, κι αυτό προς ώρας-, οι οποίοι έδειξαν ότι τα νερά μας είναι καθαρά. Φυσικά, έλεγχοι θα συνεχίζουν να πραγματοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα, και στο μέλλον.

- Ποιες υπήρξαν οι παρενέργειες της θεομηνίας για την καθημερινή και την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής;

- Αποτελεί θα έλεγα ειρωνεία το γεγονός, ότι η πλημμύρα ήρθε μόλις λίγες ημέρες από τότε που ξεκίνησε πλήρως η τουριστική και επιχειρηματική δραστηριότητα στην περιοχή μας! 30 Ιουλίου άρχισε ουσιαστικά η τουριστική περίοδος και 9 Αυγούστου είχαμε την καταστροφή... Και αμέσως πιο πριν είχαμε τους γνωστούς περιορισμούς εξ αιτίας του COVID-19, με τα γνωστά καταστρεπτικά αποτελέσματα για τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους.

Δεν θα ήταν υπερβολικό να πούμε, ότι οι καταστηματάρχες της περιοχής μας έφτασαν σε απόγνωση. Πάρα πολλοί παραθεριστές έφυγαν από τον Ωρωπό, αμέσως μετά την πλημμύρα, αφού οι παραλίες μας είχαν μετατραπεί σε χωματερή. Έτσι, εκτός από την υγειονομική κατάσταση της περιοχής που την επιβαρύνει και η πανδημία του COVID-19, είχαμε και το θέμα με τις τεράστιες ζημίες των επιχειρήσεων. Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί πόσο σύνθετη είναι η κατάσταση.

- Ένα θέμα που ταλαιπωρεί την περιοχή του Ωρωπού εδώ και πολλά χρόνια είναι η διαχείριση των απορριμμάτων. Είναι γεγονός, βέβαια, ότι κληρονομήσατε μία αναμφίβολα δυσάρεστη κατάσταση. Πώς το έχετε αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής ως δημοτική Αρχή;

- Υπήρχε όντως σοβαρό θέμα με τα απορρίμματα στον Ωρωπό. Σας ενημερώνω ότι τα προηγούμενα χρόνια είχε ανατεθεί η αποκομιδή των απορριμμάτων σε ιδιωτική εταιρεία, γεγονός όμως που προκάλεσε έλλειψη σε απορριμματοφόρα. Τελικά, μετά τις 15 Ιανουαρίου 2020, όταν και έληξε η σχετική σύμβαση με τον ιδιώτη, η καθαριότητα της περιοχής μας επέστρεψε στην αρμόδια δημοτική υπηρεσία του Δήμου.

Είχαμε ασφαλώς να αντιμετωπίσουμε το σοβαρό πρόβλημα με την έλλειψη οχημάτων αποκομιδής. Όμως τα καταφέραμε, αφού και το προσωπικό της καθαριότητας του Δήμου έβαλε πλάτη -ακόμα και εκτελώντας 2 και 3 συνεχή δρομολόγια-, ενώ παράλληλα νοικιάσαμε και μερικά απορριμματοφόρα, απαραίτητα για τον καθαρισμό της περιοχής. Μας βοήθησε βέβαια σημαντικά και ο εφοπλιστής κύριος Μαρτίνος, με τα απορριμματοφόρα που έθεσε στη διάθεσή μας.

Πέραν αυτών, που ήδη έγιναν, συμμετέχουμε ως Δήμος στο νέο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας Αττικής, με την ανακύκλωση να αποτελεί για εμάς προτεραιότητα. Είμαστε ένας από τους πρώτους Δήμους της Αττικής που ζητήσαμε να ενταχθούμε στο πρόγραμμα διαχείρισης βιοαποβλήτων, το οποίο σημειώνω ότι απαιτείται πλέον από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Προχωρήσαμε ακόμη σε ενέργειες για να εξασφαλίσουμε ένα ειδικό όχημα αποκομιδής βιοαποβλήτων και τους ανάλογους καφέ κάδους, μικρούς και μεγάλους, για την συλλογή αποβλήτων, αρχικά από τις επιχειρήσεις εστίασης στον Δήμο μας. Τέλος, με τη στήριξη και τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας, προχωράμε σε αναθεώρηση του τοπικού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων του Δήμου μας, στην προσπάθειά μας να εξαλείψουμε τα όποια λάθη του παρελθόντος.


Κάτοικοι Ωρωπού: “Οι ρύποι του Ασωπού σκοτώνουν την περιοχή - Ζούμε σε ανασφάλεια μετά την καταστροφή του Αυγούστου...”


Με αφορμή τις πρόσφατες πλημμύρες του Αυγούστου, αλλά και τα γνωστά περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής, συζητήσαμε με κατοίκους του Ωρωπού και εργαζομένους, οι οποίοι επίσης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Καταστηματάρχης στη Σκάλα Ωρωπού και κάτοικος της ευρύτερης περιοχής, μάς είπε χωρίς αναστολές: “Οι ρύποι του Ασωπού σκοτώνουν την περιοχή”! Για να συμπληρώσει: “Τόσα και τόσα επιστημονικά συμπεράσματα, αλλά και υποσχέσεις των αρμόδιων, εγώ όμως βλέπω ότι τίποτα δεν άλλαξε, αλλά μόνο προς το χειρότερο”. Κι όσο για την επίδραση που είχαν στις επαγγελματικές του δραστηριότητες οι πλημμύρες της Εύβοιας, ανέφερε: “Είχαμε όλα όσα ζήσαμε με τον κοροναϊό, ήρθε αμέσως μετά κι αυτό το κακό, να μας αποτελειώσει! Μιλάμε για ένα χαμένο καλοκαίρι”...

Εργαζόμενος στον κλάδο της εστίασης επιβεβαίωσε τα παραπάνω, προσθέτοντας: “Προσωπικά, ποτέ δεν μπαίνω για κολύμπι όχι μόνο στο σημείο που βλέπετε [ΣΗΜ.: Σκάλα Ωρωπού], αλλά και στις γύρω παραλίες, γιατί δεν ξέρω πόσο μολυσμένα μπορεί να είναι τα νερά. Είναι μία άσχημη κατάσταση που πρέπει να αλλάξει”. Είχαν αντίκτυπο οι πλημμύρες του Αυγούστου στον τουρισμό; “Πολύ αρνητικό, τα πράγματα φέτος είναι πολύ πεσμένα, τόσο στη δική μας δουλειά όσο και γενικότερα για τους μαγαζάτορες”, μάς δήλωσε.

Τέλος, μία κυρία, κάτοικος της περιοχής από τις παλαιότερες, μίλησε για το κακό με τη ρύπανση που ξεκίνησε “τουλάχιστον εδώ και 50 χρόνια”, όπως χαρακτηριστικά είπε. Για να ολοκληρώσει, λέγοντας: “Ξέρετε από τι πεθαίνουμε εμείς εδώ; Από τερατογενέσεις, από καρκίνο στομάχου και πνεύμονα, κι από λευχαιμία! Αυτά μάς φέρνει το ποτάμι”... Κι όσο για το πρόσφατο κακό με τις πλημμύρες, να τι μάς είπε: “Είμαστε στο έλεος της φύσης... Ξέρετε τι έγινε όχι μόνο εδώ, αλλά και σε απόσταση 30 τουλάχιστον χιλιομέτρων; Ακόμα και νεκρά ζώα αλλά και... ζωντανά φίδια ξέβρασαν τα νερά! Δράμα σας λέω... Ζούμε πλέον σε ανασφάλεια”.

541 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page