top of page
  • Εικόνα συγγραφέα.

Φώτης Ξηροκώστας, των εκδόσεων «Θούλη»

«Χαρακτηριστικό των εκδόσεών μας, τα επιλεγμένα βιβλία!»

9.3.2012

Συνέντευξη στον Ησαΐα Κωνσταντινίδη


Οι σχετικά καινούριες εκδόσεις «Θούλη» αποτελούν αυτή τη στιγμή για την ελληνική βιβλιογραφική πραγματικότητα μία όαση κυριολεκτικά ιδεολογικής και εκδοτικής συνέπειας! Και αυτό, διότι σε μια εποχή που ακόμα και έννοιες όπως η πατρίδα και το έθνος αντιμετωπίζονται από πολλούς με αποκλειστικό γνώμονα την εξυπηρέτηση άλλων, πολλές φορές και προσωπικών, συμφερόντων, είναι παρήγορο το γεγονός ότι υπάρχουν προσπάθειες – όπως αυτή των εκδόσεων «Θούλη» – που προβάλλουν την ιδεολογική διάσταση της πατριωτικής-εθνικής κοσμοθεώρησης. Με βιβλία κλασικά, όπως π.χ. το άκρως ενδιαφέρον έργο για τον μπολσεβικισμό «Ψυχικό και πνευματικό δηλητήριο» των Ίλγιν-Σίτσας Καραϊσκάκη ή και με τα ιστορικά κείμενα του IRA, έργα που εκδόθηκαν από τη «Θούλη», η δουλειά που κάνουν οι εν λόγω εκδόσεις είναι πολύτιμη και πολύ αξιόλογη. Και συγχαρητήρια αξίζουν στον άνθρωπο που έχει την ευθύνη αυτών των εκδόσεων, τον εκδότη κ. Φώτη Ξηροκώστα, για την όλη προσπάθεια!...

Με τον Φώτη Ξηροκώστα κάναμε μία διεξοδική συζήτηση σχετικά με τη φύση και το νόημα των εκδόσεων, των οποίων έχει την πρωτοβουλία και την ευθύνη. Μας είπε λοιπόν ο εκλεκτός μας συνομιλητής:

«Ξεκινήσαμε το βιβλιοπωλείο μας ως ηλεκτρονικό (e-shop) τον Ιούλιο του 2010, με προοπτική εκτός από την πώληση και την έκδοση βιβλίων. Χαρακτηριστικό του βιβλιοπωλείου μας – και πιστεύουμε και των εκδόσεών μας – είναι τα επιλεγμένα βιβλία. Έτσι, στην ιστοσελίδα μας θα βρει κάποιος, κατανεμημένα σε κατηγορίες, βιβλία ποιότητας που μπορούν να καλύψουν και να ικανοποιήσουν κάθε αναγνώστη. Ακόμη, η ιστοσελίδα μας είναι σύγχρονη και λειτουργική, εύκολη στη χρήση και παρέχει απόλυτη ασφάλεια. Ενημερώνεται συνεχώς με βιβλία (νέες αλλά και παλαιές εκδόσεις), κάτι το οποίο σε καθημερινή βάση διαπιστώνει ο χρήστης από τη σχετική στήλη (νέες παραλαβές), με αποτέλεσμα να μην είναι στατική αλλά να κρατά ζωντανό το ενδιαφέρον του επισκέπτη. Ο αριθμός των on-line επισκεπτών είναι μεγάλος. Επιπλέον, από την κεντρική σελίδα μας μπορεί κάποιος να μεταβεί στο ιστολόγιό μας (thulebooks.blogspot.com) και να βρει σ’ αυτό παρουσιάσεις βιβλίων αλλά και των συγγραφέων τους, διάφορα σχετικά βίντεο, πληροφορίες, αποσπάσματα από βιβλία και παραλειπόμενα! Ερευνούμε συνεχώς για νέα και παλαιά ξεχωριστά βιβλία, συγγραφείς, λεπτομέρειες της ζωής τους που ενδιαφέρουν τον αναγνώστη, το ιστορικό πλαίσιο στο οποίο έζησαν αυτοί κ.α.

Αποστέλλουμε βιβλία σ’ όλην την Ελλάδα αλλά και σ’ ολόκληρο τον κόσμο καθημερινώς. Η ανταπόκριση είναι μεγάλη και θερμή, έχουμε συχνά προσωπική επικοινωνία με τους πελάτες μας. Έτσι, παρ’ ότι το βιβλιοπωλείο μας είναι κατά βάση ηλεκτρονικό δεν είναι απρόσωπο, αφού πέραν της τηλεφωνικής και ηλεκτρονικής επικοινωνίας, υπάρχει και ο φυσικός μας χώρος στο κέντρο των Αθηνών, στο Σύνταγμα. Εδώ, κάθε μέρα μας επισκέπτεται πλήθος φίλων, μέσα σε χαρούμενη ατμόσφαιρα. Συγκινητική και αμοιβαία ενθαρρυντική είναι η επικοινωνία μας με Έλληνες της Αυστραλίας, των Η.Π.Α αλλά και της Ευρώπης.

Σε όλα τα βιβλία μας, είτε παραγγέλλονται μέσω διαδικτύου ή μέσω τηλεφώνου είτε αγοράζονται απ’ ευθείας από το βιβλιοπωλείο μας, κάνουμε έκπτωση που ξεκινά από 10%. Η παραγγελία είναι πολύ εύκολη αφού γίνεται είτε μέσω διαδικτύου είτε με ένα απλό τηλεφώνημα, ακόμη και με sms. Η αποστολή είναι άμεση, συνήθως σε μία εργάσιμη ημέρα για αποστολές εντός Ελλάδος και σε 2-3 στο εξωτερικό.

Το διαδίκτυο σήμερα μπορεί να προσφέρει τη δυνατότητα σε όσους ζουν στην περιφέρεια αλλά και σ’ αυτούς που δεν διαθέτουν τον πολύ χρόνο που απαιτεί η περιήγηση σ’ ένα βιβλιοπωλείο, να επισκεφθούν ένα ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο σαν το δικό μας, όποτε και όση ώρα θέλουν και να διαβάσουν με προσοχή, απερίσπαστοι την περιγραφή των βιβλίων που τους ενδιαφέρουν. Σ’ ό,τι αφορά εμάς, αυτή η δυνατότητα σε συνδυασμό με τις αναρτήσεις και παρουσιάσεις στο ιστολόγιό μας, βοηθά τον χρήστη να αντλήσει πλήθος πληροφοριών για το βιβλίο, τον συγγραφέα του, το ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο έζησε ή ζει ο τελευταίος και για πολλά άλλα.

Καθώς της ενάρξεως της επιχειρήσεώς μας προηγήθηκε ένα έτος συστηματικής και συνεχούς προετοιμασίας γνωρίζουμε και μπορούμε να δώσουμε κι επιπλέον πληροφορίες για όλα τα βιβλία που διαθέτουμε στην ιστοσελίδα αλλά και στο βιβλιοπωλείο μας. Επιπλέον, συνεχώς ερευνούμε, ενημερωνόμαστε και προσπαθούμε να βελτιωνόμαστε, κι όλα αυτά σ’ ένα περιβάλλον και κλίμα χαράς, δημιουργικότητας και ευχάριστης και επωφελούς ανταλλαγής απόψεων με τους πελάτες μας. Πιστεύουμε στην ομαδική εργασία. Είμαστε τυχεροί γιατί συνεργαζόμαστε με ταλαντούχους ανθρώπους, στην Ελλάδα και το εξωτερικό και είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες ακόμη και με πολύ νέους ανθρώπους».


Σχετικά δε με τα πολύ σπουδαία όντως έργα που εξέδωσαν οι εκδόσεις «Θούλη» μέχρι στιγμής, ο κ. Ξηροκώστας μας ανέφερε τα εξής:

«Από τον Μάιο 2011 ξεκίνησε και η εκδοτική δραστηριότητά μας με την έκδοση, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, του «Εγχειριδίου του Εθελοντή» του IRA. Το βιβλίο αυτό εκδόθηκε και διακινήθηκε – παρανόμως – από τα Γραφεία Κεντρικής Διοικήσεως του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού. Το βιβλίο μας γνώρισε μεγάλη επιτυχία και ετοιμάζεται η δεύτερη έκδοσή του. Ακολούθησαν δύο βιβλία της Σίτσας Καραϊσκάκη, μιας κορυφαίας πολυβραβευμένης στην Ελλάδα και το εξωτερικό συγγραφέως, με αξιοσημείωτη σε ευρωπαϊκή κλίμακα πατριωτική δράση, σκόπιμα αποσιωπημένης σήμερα. Πρόκειται για το μυθιστόρημα «Ανάμεσα σε δυο μυλόπετρες» και μια σπουδαία κοινωνιολογική μελέτη, από κοινού με τον Γερμανό καθηγητή Πανεπιστημίου Ι. Ίλγιν, πάνω στον μπολσεβικισμό με τον τίτλο «Ψυχικό και Πνευματικό Δηλητήριο- η ουσία και το πνεύμα του μπολσεβικισμού». Επίσης, εκδώσαμε μια σπάνια εργασία του Carlalberto Grillenzoni, «Το Συντεχνιακόν Κράτος». Το 2011 έκλεισε με την έκδοση ενός ξεχωριστού βιβλίου, του Περίανδρου Ανδρουτσόπουλου, το «Παραμύθια στην λάσπη», το οποίο το αναγνωστικό κοινό και στην Ελλάδα και σ’ ολόκληρο τον κόσμο το έχει υποδεχθεί με μεγάλο ενθουσιασμό.

Άμεσα, θα κυκλοφορήσουν από τις εκδόσεις μας δύο εξαιρετικά ενδιαφέροντα βιβλία, την έκδοση των οποίων αναγγέλλουμε για πρώτη φορά μέσα από τις φιλόξενες σελίδες σας. Το ένα είναι μία ιστορική έρευνα του επιτυχημένου ιστορικού συγγραφέα Ιάκωβου Χονδροματίδη, τον οποίο, λόγω της πληρότητας, της πρωτοτυπίας και της αντικειμενικότητας των ερευνών του, άνετα μπορούμε να αποκαλέσουμε «Ντέιβιντ Ίρβινγκ της Ελλάδας». Ο τίτλος είναι «Η συνωμοσία της Αγγλίας κατά της Ελλάδας, 1935-1944» - σ’ αυτό παρουσιάζονται, για πρώτη φορά στη χώρα μας, στοιχεία και ντοκουμέντα, που ανατρέπουν κυριολεκτικά όσα πιστεύαμε και ήταν γνωστά μέχρι σήμερα για τον ρόλο των Βρετανών και των ελληνικών κυβερνήσεων πριν και κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου. Το άλλο είναι επίσης ένα πολύ ιδιαίτερο βιβλίο, το οποίο για πρώτη φορά εκδίδεται στην ελληνική γλώσσα. Είναι το «Mea Culpa» του εκπληκτικού Γάλλου λογοτέχνη Λουί Φερντινάν Σελίν, στην εμπνευσμένη μετάφραση του Βασίλη Φράγκου, ενός νεαρού Έλληνα που ζει στο Παρίσι, ο οποίος κατορθώνει με αξιοθαύμαστο τρόπο, να αποδώσει πλήρως το έργο στα ελληνικά, επιτυγχάνοντας με μαεστρία αυτό που ήταν το κυρίαρχο γνώρισμα στη γραφή του Σελίν: τη μεταφορά της αμεσότητας και της ζωντάνιας του προφορικού λόγου στον γραπτό. Το «Mea Culpa» γράφτηκε μετά από ένα ταξίδι του Σελίν στη Σοβιετική Ένωση, το 1936, και αποτελεί μια δριμύτατη, πολιτική κριτική με το χαρακτηριστικό στυλ του συγγραφέα στο κομμουνιστικό καθεστώς. Ακόμη, ετοιμάζονται για να εκδοθούν προσεχώς, έργα των Γιούκιο Μισίμα, Ιουλίου Έβολα, Ρομπέρ Μπραζιγιάκ, Έζρα Πάουντ και κάποια άλλα βιβλία-εκπλήξεις»!


Πραγματικά δεν χρειάζεται να προσθέσουμε εμείς κάτι παραπάνω στα λεγόμενα αυτά του κ. Ξηροκώστα, που περιγράφουν πλήρως την πολύ αξιόλογη εργασία που γίνεται απ’ τις εκδόσεις του, κάτι που αποτελεί σημαντική προσφορά για τον ελληνισμό στις σημερινές δυσμενείς συνθήκες για τη χώρα και τον λαό της! Ολοκληρώνοντας την κουβέντα μας αυτή, ο Φώτης Ξηροκώστας μας ανέφερε τα κάτωθι επίσης πολύ ενδεικτικά της όλης φιλοσοφίας του:


«Με τους συνεργάτες μας εργαζόμαστε συνεχώς, για την ενημέρωσή μας για ό,τι νέο στον τομέα της τεχνολογίας και με στόχους αφενός μεν το ηλεκτρονικό μας βιβλιοπωλείο να διακρίνεται για την υψηλή αισθητική και λειτουργικότητά του, αφετέρου δε οι εκδόσεις μας να είναι ποιοτικές από κάθε άποψη. Γι’ αυτό δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση και στον καλλιτεχνικό σχεδιασμό και στην επιμέλεια, και – φυσικά – και στο χαρτί που χρησιμοποιούμε! Συμμεριζόμαστε απόλυτα την άποψη του Γάλλου ποιητή Στεφάν Μαλαρμέ ότι «ο κόσμος είναι φτιαγμένος για να καταλήξει σ’ ένα ωραίο βιβλίο»!..


313 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page