top of page
  • Εικόνα συγγραφέα.

Τραμπ: τι μέλλει γενέσθαι;

11.11.2020

Του Ησαΐα Κωνσταντινίδη


Βρίσκεται η Αμερική ενώπιον ενός νέου εμφυλίου πολέμου; Ουδείς μπορεί να το αποκλείσει. Για πρώτη φορά, εδώ και ολόκληρες δεκαετίες, η όξυνση των πολιτικών πραγμάτων ξεπέρασε κατά πολύ τα “εσκαμμένα”. Εδώ και μήνες, με αφορμή τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό (25 Μαΐου 2020, στη Μινεάπολη), διαδηλώσεις κατά του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και γενική αναρχία επικράτησαν σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ. Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με την τραγωδία του κοροναϊού όπου εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανοί έχασαν τη ζωή τους, οδήγησε σε “νεκρανάσταση” το έως τότε πολιτικό πτώμα που λεγόταν Τζο Μπάιντεν...

Αποτέλεσμα, η υπονόμευση της προεδρίας του Τραμπ στο τελικό της στάδιο (μέχρι την περασμένη άνοιξη επροηγείτο πεντακάθαρα του Μπάιντεν, για μία δεύτερη εκλογική θητεία) και, εν τέλει, η ήττα στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2020. Μία ήττα βέβαια εξαιρετικά αμφισβητούμενη από πλευράς Τραμπ, ο οποίος από την πρώτη ώρα έκανε λόγο για “νοθεία” στις εκλογές υπέρ του αντιπάλου του, ο οποίος είδε το όνειρό του -εκδήλωσε για πρώτη φορά την πρόθεσή του να διεκδικήσει το προεδρικό χρίσμα το έτος 1988!- να γίνεται σχεδόν πραγματικότητα.

Και τώρα, τι; Θα παραδώσει άραγε ο Ντόναλντ Τραμπ ομαλά την προεδρία; Και τι θα μπορούσε να κάνει έως τις 20 Ιανουαρίου 2021, ημερομηνία κατά την οποία γίνεται η αλλαγή προεδρίας στις ΗΠΑ σύμφωνα με τον καθιερωμένο τρόπο; Οι γνώμες ποικίλουν και διίστανται. Ήδη τέθηκε το (ακραίο) σενάριο, ότι εάν τελικά ο Τραμπ αρνηθεί να παραδώσει την εξουσία, τότε να επέμβει στον Λευκό Οίκο ο... αμερικανικός στρατός, για να τον βγάλει έξω με τη βία! Ίσως άλλοτε αυτό να φαινόταν απλώς αδιανόητο. Σήμερα όμως, με όλα αυτά τα παράδοξα που συμβαίνουν στις ΗΠΑ και στον κόσμο, κανένας σοβαρός αναλυτής δεν θα μπορούσε να το αποκλείσει.

Υπερβολικές εκδοχές διακινούνται ήδη, εν σχέσει με το πώς θα μπορούσε ο Τραμπ να παρατείνει την παραμονή του στην προεδρία, ακυρώνοντας ουσιαστικά το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα.

Εκδοχή 1η: Να κηρύξει πόλεμο (π.χ. εναντίον του Ιράν), ο οποίος θα μπορούσε άνετα να μετατραπεί σε παγκόσμιο, και έτσι να επιβάλλει στις ΗΠΑ στρατιωτικό νόμο· κατά τον τρόπο αυτό, η θητεία του ως νυν προέδρου αυτοδικαίως παρατείνεται -το προβλέπει ρητά το αμερικανικό Σύνταγμα- και αλλαγή στον Λευκό Οίκο δεν θα υπάρξει, τουλάχιστον έως ότου τελειώσει ο πόλεμος.

Εκδοχή 2η: Να προκληθεί κάποιου είδους φοβερή και τρομερή προβοκάτσια, α λα 11η Σεπτεμβρίου του 2001, μέσα στο έδαφος των ΗΠΑ, κι έτσι να κηρυχθεί η χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Για τον σκοπό αυτό -που και πάλι οδηγεί σε παράταση της θητείας του εν ενεργεία προέδρου- θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το φάντασμα της ισλαμιστικής τρομοκρατίας, κάτι που θα συσπείρωνε αυτόματα τους Αμερικανούς έναντι του κοινού “επικίνδυνου εχθρού”.

Εκδοχή 3η: Να αποδειχτεί, πράγματι, ότι έγινε εκτεταμένη νόθευση του εκλογικού αποτελέσματος της 3ης Νοεμβρίου, και μάλιστα με τη μέθοδο των “σημαδεμένων” ψηφοδελτίων. Ήδη στο επιτελείο του Τραμπ υπάρχει η υποψία ότι εκατομμύρια ψηφοδέλτια με το όνομα του Μπάιντεν, τα οποία ρίχθηκαν στις κάλπες αλλοιώνοντας το αποτέλεσμα, φέρουν ειδικό υδατογράφημα· πρόκειται για κατασκευασμένα ψηφοδέλτια, που κανείς πραγματικός ψηφοφόρος δεν χρησιμοποίησε, προσμετρήθηκαν όμως στις επίσημες μετρήσεις. Έτσι, το ανώτατο δικαστήριο ενδεχομένως να ξεσκεπάσει την απάτη, ανακηρύσσοντας τελικό νικητή των εκλογών τον Τραμπ.

Θα συμβεί κάποια από τις παραπάνω εκδοχές, ή όχι; Όλα είναι ανοιχτά. Πάνω από δύο μήνες μας χωρίζουν από τις 20 Ιανουαρίου 2021, εξάλλου, και όλα θα μπορούσαν να γίνουν μέχρι τότε. Σε διαφορετική περίπτωση, ο Τραμπ θα αναγκαστεί να παραδώσει τη διακυβέρνηση και ο Μπάιντεν θα ορκιστεί ως ο 46ος πρόεδρος στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, εκπληρώνοντας το παλιό του όνειρο. Όσο για τον Τραμπ, το μέλλον άδηλο... Θα διεκδικήσει εκ νέου το “χρίσμα” των Ρεπουμπλικάνων για τις επόμενες προεδρικές εκλογές, του 2024; Ή θα οδηγηθεί μήπως σε ειδικό δικαστήριο από τους πολιτικούς του αντιπάλους για τα πεπραγμένα του στη διάρκεια της ταραχώδους τετραετίας του στην εξουσία; Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με ασφάλεια. Ζούμε στην εποχή του αναπάντεχου, όπου το οτιδήποτε πια -ακόμη και το πλέον απίθανο- θα μπορούσε να συμβεί! Και δεν είναι λίγοι όλοι εκείνοι που πιστεύουν ότι ο Τραμπ δεν έχει πει ακόμη την τελευταία του κουβέντα, ότι κρύβει πολλές εκπλήξεις ως τον Ιανουάριο που καταφθάνει...


366 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page