top of page
  • Εικόνα συγγραφέα.

Το τέλος της εποχής Τραμπ και η Παλαιστίνη

24.11.2020

Του Marwan E. Toubassi (*)

Όλος ο κόσμος ζει ακόμα στον απόηχο των πιο αμφιλεγόμενων αμερικανικών εκλογών στην Ιστορία, καθώς ο Τραμπ εξακολουθεί να αρνείται να παραδεχθεί την ήττα και να αναγνωρίσει τον νεοεκλεγμένο πρόεδρο Μπάιντεν. Όλος ο κόσμος περιμένει το τέλος της εποχής του μίσους και των διαχωρισμών που δημιουργήθηκε από τον πρόσφατα ηττημένο Τραμπ, ο οποίος οδήγησε τον κόσμο, κατά την τετραετή προεδρία του, σε βαθύτερο διχασμό μέσω της ηγεμονικής του πολιτικής και των εκβιασμών που ασκήθηκαν σε όλες τις χώρες για να συναινέσουν ώστε να εφαρμόσει τις λαϊκίστικες ακροδεξιές πολιτικές του, που είχαν ως στόχο τον έλεγχο του κόσμου ώστε να εξυπηρετήσουν τη νοοτροπία της λευκής υπεροχής, του ρατσισμού και του θρησκευτικού φανατισμού των ευαγγελιστών, διχάζοντας τον αμερικανικό λαό με τρόπο που δεν θα επουλωθεί σύντομα.

Στο εσωτερικό της η Αμερική βιώνει τις χειρότερες συνθήκες σε πολλαπλά επίπεδα, καθώς η ένταση του μίσους και της βίας μεταξύ των διάφορων εθνοτήτων έχει αυξηθεί και η πανδημία της Covid-19 είναι εκτός ελέγχου, με καταστροφικά αποτελέσματα για τον αμερικανικό λαό. Έχουμε δει τις αιματηρές αντιπαραθέσεις που έλαβαν χώρα στους δρόμους και τη ρητορική μίσους που υποκινήθηκε από τις πολιτικές του Τραμπ, που θεωρεί ολόκληρο τον κόσμο εμπόρευμα στην παλάμη του.

Εμείς οι Παλαιστίνιοι μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο είδαμε τον τρόπο με τον οποίο ο Τραμπ αντιμετώπισε το Παλαιστινιακό ζήτημα, μέσω της λεγόμενης συμφωνίας του αιώνα, με στόχο την εκκαθάριση της υπόθεσής μας, μέσω πρωτοφανών πιέσεων και εκβιασμών που ασκήθηκαν στην παλαιστινιακή ηγεσία, αλλά και κλείνοντας το γραφείο της Οργάνωσης Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης (PLO) στην Ουάσιγκτον, σταματώντας την παροχή αμερικανικής οικονομικής βοήθειας προς την UNRWA και μεταφέροντας την πρεσβεία της χώρας του από το Τελ Αβίβ στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ, αφού την αναγνώρισε ως την ενοποιημένη πρωτεύουσα του Ισραήλ. Το αποχαιρετιστήριο πάρτι δεν έχει τελειώσει ακόμα. Θα υπάρξουν επιπρόσθετες βεβιασμένες κινήσεις, με στόχο τον εξαναγκασμό της κυβέρνησης Μπάιντεν, μέχρι την τελευταία στιγμή της παραμονής του Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο επισκέφθηκε έναν αποικιακό ισραηλινό οικισμό (Psagot) στην κατεχόμενη Παλαιστινιακή Δυτική Όχθη κοντά στη Ραμάλα και στα κατεχόμενα Συριακά Υψίπεδα του Γκολάν, μια άνευ προηγουμένου κίνηση για έναν υπουργό κράτους, μια κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και όλων των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του ψηφίσματος 2334 του Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ. Μια πράξη που καταδικάστηκε από τη διεθνή κοινότητα μέσω της συντριπτικής ψηφοφορίας που έλαβε χώρα στον ΟΗΕ την περασμένη εβδομάδα για την υποστήριξη του «δικαιώματος του Παλαιστινιακού λαού στην αυτοδιάθεση, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματός τους σε ένα ανεξάρτητο κράτος της Παλαιστίνης βάσει της λύσης των δύο κρατών» και «τόνισε την επείγουσα ανάγκη να επιτευχθεί χωρίς καθυστέρηση το τέλος της ισραηλινής κατοχής που ξεκίνησε το 1967». Το ψήφισμα του ΟΗΕ ψηφίστηκε με τη συντριπτική πλειοψηφία των 163 ψήφων, με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ να καταψηφίζουν.

Ωστόσο, χάρη στην αταλάντευτη στάση του Προέδρου μου Μαχμούντ Αμπάς και της παλαιστινιακής ηγεσίας και στην ισχυρή επιμονή του λαού μας, που πλήρωσε βαρύ τίμημα για τα τελευταία τέσσερα χρόνια των ευμετάβλητων και λανθασμένων πολιτικών των ΗΠΑ, διατηρήσαμε την αξιοπρέπεια, την υπερηφάνεια και αντέξαμε, παρά τους χαμηλούς μισθούς, τις κακές συνθήκες και τον ασφυκτικό αποκλεισμό που επέβαλε η Αμερική και η κατοχική δύναμη, το Ισραήλ. Ο λαός μας, όπως πάντα, βγαίνει από κάθε μάχη με το κεφάλι ψηλά, λόγω της πίστης μας στο δίκαιο του σκοπού μας και το αναπόφευκτο της νίκης ενάντια στην αδικία και το σκοτάδι, ανεξάρτητα από το πόσο σκληρές είναι οι συνθήκες και ανεξάρτητα από τη διάρκεια. Πρέπει να τερματιστεί αυτή η ιστορική αδικία, που τροφοδοτείται από τον Τραμπ και τον Νετανιάχου.

Η νίκη του νεοεκλεγμένου Προέδρου Μπάιντεν σημαίνει τουλάχιστον τη σωτηρία από τον Τραμπ, τους βοηθούς και τον γαμπρό του. Η εποχή του προκατειλημμένου ναρκισσιστή που μισεί τα πάντα έχει παρέλθει, τώρα έχουμε έναν νέο Πρόεδρο και πρέπει όλοι να αξιοποιήσουμε αυτήν την ατμόσφαιρα για να αναδιατάξουμε τα χαρτιά μας ώστε να μετατρέψουμε την εξίσωση προς όφελος του σκοπού και του λαού μας.

Πιστεύω ότι οι δηλώσεις της νέας αντιπροέδρου είναι ένα θετικό σημάδι αλλά θα πρέπει επίσης να δούμε αλλαγές και διορθώσεις σε πολλές πολιτικές θέσεις των ΗΠΑ προκειμένου να αποκατασταθεί η δέσμευση του νέου Προέδρου στο Διεθνές Δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, που διατηρούν το Παλαιστινιακό ζήτημα στη φυσική του θέση προκειμένου να επιτευχθεί μια δίκαιη και ολοκληρωμένη λύση στη σύγκρουση. Αναζητούμε μια λύση που θα μας φέρει σε ένα πλήρως κυρίαρχο κράτος, στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, και θα επιτύχουμε τη δίκαιη ειρήνη για την οποία έχουν αγωνιστεί εκατοντάδες χιλιάδες του λαού μας ως μάρτυρες, φυλακισμένοι, τραυματίες και εξόριστοι.

Ήρθε η ώρα να σταματήσουμε το μίσος και τη βία, που επικράτησαν μέσα στα 72 χρόνια αποικιοκρατίας και αποστέρησης των αναφαίρετων εθνικών δικαιωμάτων του λαού μου, μέσω μιας διεθνούς διάσκεψης ειρήνης, στην οποία καλεί ο Πρόεδρός μου και που θα πρέπει να μας επαναφέρει σε σοβαρές διαπραγματεύσεις βάσει του Διεθνούς Δικαίου, της Χάρτας και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και της αρχής του δικαιώματος αυτοδιάθεσης του λαού μου.


(*) Ο Marwan Emile Toubassi είναι πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης στην Ελλάδα.


132 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Περί Κορανίου

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page