2.2.2019
Της Σοφίας Κωνσταντινίδου
Η συγχώρεση και η μη συγχώρεση, ίσως είναι το πιο κρίσιμο θέμα στη ζωή όλων μας… Γιατί αυτό; Γιατί ειδικοί επιστήμονες, ομοιοπαθητικοί, γιατροί, ενεργειακοί θεραπευτές, ψυχολόγοι και θεραπευτές κάθε είδους, που ασχολούνται με τον άνθρωπο και τις ασθένειές του, συμφωνούν ότι έχουν δει έλλειψη συγχώρεσης στη ρίζα σχεδόν κάθε εκδηλωμένης ασθένειες των πελατών τους.
Πίσω από το θυμό, το φόβο, τη λύπη, την κατάθλιψη, τη ζήλεια, την πίκρα, την αδικία και άλλα αρνητικά συναισθήματα σαν κι αυτά, κρύβεται σχεδόν πάντα ένα θέμα έλλειψης συγχώρεσης. Έτσι, αν νομίζετε ότι δεν έχετε θέματα έλλειψης συγχώρεσης, τότε ρωτήσετε τον εαυτό σας, με ποιον ή με τι αισθάνομαι θυμωμένος-θυμωμένη; Τι φοβάμαι; Τι με αγανακτεί; Τι με θλίβει; Τι με πικραίνεις
Συνήθως θα βρείτε έλλειψη συγχώρεσης στο βάθος, πίσω από αυτά τα συναισθήματα, Μπορεί να μη συγχωρούμε τον εαυτό μας ή τους άλλους, που μας έβλαψαν με κάποιο τρόπο. Αυτό μπλοκάρει την ευτυχία μας. Το θεμέλιο μιας ζωής γεμάτης αφθονία, χαρά και υγεία σε όλους τους τομείς, είναι… η τέχνη της συγχώρεσης!
Και τώρα, ας προσέξουμε το παρακάτω, για να το κατανοήσουμε και να το ξεκαθαρίσουμε. Συγχωρώ, δε σημαίνει καθόλου ότι χρειάζεται να είμαι μαζί με τον άλλον, που δεν επικροτώ τις πράξεις του. Μπορώ να συγχωρώ κάποιον και να μην τον συναναστρέφομαι, γιατί δεν εγκρίνω τη συμπεριφορά του. Όμως είναι άλλο πράγμα οι πράξεις κάποιου και άλλο πράγμα το εσωτερικό μεγαλείο του κάθε ανθρώπου, έστω κι αν αυτό δεν είναι ακόμα εκδηλωμένο. Ας το ξεκαθαρίσουμε αυτό.
Επίσης, αν το σκεφτούμε καλύτερα, και η δική μας πράξη της μη συγχώρεσης είναι καταστροφική πράξη ως προς τον εαυτό μας τον ίδιο. Έτσι, έχουμε δύο επιλογές. Ή επιλέγουμε τη μη συγχώρεση και καταστρέφουμε, αρρωσταίνουμε τον εαυτό μας, ή επιλέγουμε να αγαπάμε τον εαυτό μας και του κάνουμε το δώρο της απελευθέρωσης.
Συγχωρώ, γιατί με συμφέρει. Και με συμφέρει, γιατί συγχωρώντας ανοίγω την πόρτα της φυλακής μου και απελευθερώνω τον εαυτό μου από τα δεσμά της πίκρας, του παράπονου, του θυμού, της αδικίας και του ρόλου του θύματος. Συγχωρώντας, κόβω τα σχοινιά, που με κρατάνε δεμένο-δεμένη με την κατάσταση ή με τον άνθρωπο που δεν συγχωρώ.
Συγχωρώ σημαίνει, ότι λειτουργώ από τη θέση του εσωτερικού μου «ηγέτη» και της ανώτερης ευφυΐας μου και όχι από τη θέση του μικρού, πληγωμένου μου Εγώ… Και ηγέτης είναι αυτός, που έχει αποφασίσει να αναλάβει την ευθύνη για τη ζωή του. Και… όταν το καταφέρουμε με ευκοία αυτό, τότε ποιος ξέρει… Ίσως κάποτε, σε μια «ανώτερη τάξη»… Ίσως τότε μπορεί να καταφέρουμε να λύσουμε τη «δύσκολη εξίσωση» της άνευ όρων αγάπης και για τους άλλους!
Ο Dr. Joseph Murphy, στο βιβλίο του «Η δύναμη του υποσυνείδητου», μας δίνει μια θαυμάσια, απλή και σύντομη μέθοδο συγχώρεσης, που γίνεται άπαξ. Κάποια δικά του λόγια για τη συγχώρεση είναι: «Η ζωή μας συγχωρεί. Όταν κόψουμε το δάχτυλό μας, η ζωή μας συγχωρεί και το επουλώνει. Αν κάψουμε το δέρμα μας, μας δίνει καινούριο δέρμα, ιστούς και κύτταρα. Η ζωή δε μας κρατά κακία»…
Με αυτή, λοιπόν, την αίσθηση μέσα σου, ότι η ζωή μας συγχωρεί και δε μας κρατάει κακία, κάθισε κάπου αναπαυτικά, χαλάρωσε και όταν είσαι έτοιμος, χρειάζεται να πεις τα παρακάτω: «Ειλικρινά και ελεύθερα, συγχωρώ τον / την Χ., τον απαλλάσσω με το νου και την καρδιά μου. Συγχωρώ ολότελα οτιδήποτε σχετίζεται με το θέμα αυτό. Είμαι ελεύθερος-ελεύθερη και είναι ελεύθερος-ελεύθερη. Είναι υπέροχο το αίσθημα αυτό! Σήμερα είναι για μένα ημέρα γενικής αμνηστίας. Συγχωρώ όλους, για όλα όσα μου έχουν κάνει κάποτε και με έχουν ενοχλήσει! Εύχομαι σε όλους και στον καθένα ξεχωριστά υγεία, ευτυχία, γαλήνη και όλα τα καλά της ζωής! Το κάνω αυτό ελεύθερα, με χαρά και με αγάπη»!
Sofiakonstantinidou12@gmail.com
www.sofiakonstantinidou.gr
youtube: ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΟΦΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ
τηλ.: 6988060763
*Η Σοφία Κωνσταντινίδου είναι δασκάλα προσωπικής ανάπτυξης, συγγραφέας και lifecoach.
Comments