top of page
Εικόνα συγγραφέα.

Πρόγραμμα «Πόλεμος των άστρων» και τραγωδία του «Τσάλεντζερ»…

ΠΟΙΑ Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ «ΟΜΑΔΑ ΕΨΙΛΟΝ»;

28.1.2017

Του Ησαΐα Κωνσταντινίδη


Σαν σήμερα, στις 28 Ιανουαρίου του 1986, σημειώθηκε μία από τις μεγαλύτερες και συγκλονιστικότερες διαστημικές τραγωδίες: 73 δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευσή του, το πανάκριβο αμερικανικό διαστημικό λεωφορείο «Challenger» («Τσάλεντζερ») εξερράγη ξαφνικά στον αέρα, πάνω από το ακρωτήριο Κανάβεραλ, με συνέπεια τον τραγικό θάνατο του επταμελούς του πληρώματος… Η τραγωδία απέκτησε ακόμη πιο μεγάλες διαστάσεις, επειδή στο πλήρωμα συμμετείχε για πρώτη φορά και μία πολίτης, η Αμερικανίδα δασκάλα Κρίστα Μακάλφι, η οποία θα μιλούσε μετά για το συναρπαστικό ταξίδι-εμπειρία της στους μαθητές της.

Η επίσημη αιτία της έκρηξης του «Τσάλεντζερ» έκανε λόγο για το ότι σημειώθηκε αποκόλληση σε δακτύλιο σφραγίσματος (O-ring) στους αγωγούς στερεών καυσίμων, η οποία προκάλεσε ρήγμα στον δεξιό πύραυλο καυσίμων, επιτρέποντας θερμό αέριο υπό πίεση από το εσωτερικό του κινητήρα του πυραύλου να διαρρεύσει έξω. Η διαρροή αυτή έσπασε την πρόσδεση που συνέδεε τον πύραυλο με την εξωτερική δεξαμενή καυσίμων, με αποτέλεσμα την αποκόλλησή τους. Μετά από μία ανεξέλεγκτη τροχιά μερικών δευτερολέπτων, το λεωφορείο καταστράφηκε από δυνάμεις αεροδυναμικής αντίστασης, πέφτοντας διαλυμένο στον ωκεανό…

Οι συνέπειες της τραγωδίας του «Τσάλεντζερ» δεν ήταν μόνο ανθρωπιστικές. Ουσιαστικά το φοβερό δυστύχημα πήγε πίσω και «κόλλησε» για τα καλά το φιλόδοξο αμερικανικό πρόγραμμα «Πόλεμος των άστρων» («Star Wars»), που ήταν ένα από κοινού διαστημικό και στρατιωτικό πρόγραμμα της NASA και των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ. Το εν λόγω πρόγραμμα, η ονομασία του οποίου παρέπεμπε στην πασίγνωστη κινηματογραφική σειρά επιστημονικής φαντασίας του Τζορτζ Λούκας, προωθήθηκε δυναμικά από τον τότε Αμερικανό πρόεδρο Ρόναλντ Ρέιγκαν και σκόπευε να λυγίσει την άμυνα της Σοβιετικής Ένωσης, βασικής αντιπάλου δυνάμεως των ΗΠΑ επί Ψυχρού πολέμου, και να τελειώσει μια και καλή με τον περιβόητο «κομμουνιστικό κίνδυνο».

Λίγη γεωπολιτική ιστορία… Τα χρόνια εκείνα, από την άνοδο του Ρέιγκαν στην ηγεσία των ΗΠΑ (Ιανουάριος 1981) και μετά, η ανθρωπότητα βίωσε μία δεύτερη επικίνδυνη φάση του Ψυχρού πολέμου Δύσης-Ανατολής. Η πρώτη «καυτή» φάση του Ψυχρού πολέμου παίχτηκε βασικά στη δεκαετία του 1950 (επί Στάλιν) και συνεχίστηκε έως την παγκόσμια κρίση της Κούβας το 1962. Τελικά, ο Ρέιγκαν κατάφερε να «τσακίσει» την αντίσταση της Σοβιετικής Ένωσης, η οποία παρήκμασε και, εν τέλει, διαλύθηκε στις 25 Δεκεμβρίου του 1991. Τους καρπούς της επιτυχούς πολιτικής του Ρέιγκαν τους γεύτηκε ο διάδοχός του στο αξίωμα του προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους (ο πατέρας). Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι η νίκη των ΗΠΑ επί της ΕΣΣΔ δεν συνέβη χάρη στο πρόγραμμα «Πόλεμος των άστρων», όπως περίμεναν σχεδόν οι πάντες, δηλ. δεν συνέβη έπειτα από μία θερμή σύγκρουση· συνέβη εξαιτίας της εσωτερικής παρακμής και καθίζησης της Σοβιετικής Ένωσης…

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ομοιότητες ανάμεσα στο δυστύχημα του διαστημικού λεωφορείου «Τσάλεντζερ» και το δυστύχημα, αρκετά χρόνια μετά, του επίσης διαστημικού λεωφορείου «Κολούμπια». Καταρχάς, αμφότερα ανήκαν στον ίδιο στόλο διαστημικών λεωφορείων της NASA, είχαν την ίδια κατασκευή κι αρχιτεκτονική, και τέθηκαν σε κίνηση το ίδιο έτος, το 1981. Επίσης και τα δύο αυτά διαστημικά λεωφορεία μετέφεραν τον ίδιο αριθμό πληρώματος-θυμάτων, δηλ. συνολικά επτά (7) άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους στα δυστυχήματα. Πέραν αυτών, αμφότερα τα διαστημικά αυτά λεωφορεία «έσκασαν» στον αέρα με τον ίδιο περίπου τρόπο, με τη διαφορά ότι το μεν «Τσάλεντζερ» εξερράγη λίγο μετά την εκτόξευσή του, ενώ το «Κολούμπια» εξερράγη στον γυρισμό του πίσω στη Γη μετά από διαστημικό ταξίδι. Τέλος, και τα δύο δυστυχήματα συνέβησαν την ίδια εποχή του έτους και σχεδόν στην ίδια ημερομηνία (με μερικά εικοσιτετράωρα διαφορά): το «Τσάλεντζερ» έπεσε στις 28 Ιανουαρίου 1986, ενώ το «Κολούμπια» την 1η Φεβρουαρίου του 2003…

Κι εδώ μπαίνει έντονο το στοιχείο του μεταφυσικού! Σε μία παλαιότερη συνέντευξή του, ο αείμνηστος ερευνητής και γνωστός συγγραφέας Ιωάννης Φουράκης (1937-2010), είχε κάνει ορισμένες αναφορές που προκάλεσαν εντύπωση και δημιούργησαν θόρυβο στο παρασκήνιο. Η συνέντευξή του εκείνη είχε δημοσιευτεί στην εφημερίδα «Ελευθερία» της Λάρισας, την Τρίτη 7 Μαρτίου 1995, και σ’ αυτή ο Ιωάννης Φουράκης έλεγε μεταξύ των άλλων και τα εξής ενδιαφέροντα:

«Ερώτηση δημοσιογράφου: Η ομάδα «Ε» έδειξε καμιά φορά την δύναμή της παρεμβαίνοντας στα διεθνή πράγματα;

Η απάντηση του Ι. Φουράκη: Βεβαίως, στην μάχη του Κόλπου το 1990, όπου έγινε επίδειξη μιας άγνωστης δύναμης. Αυτό έγραψα και πριν από χρόνια στο βιβλίο μου «Τα Προμηνύματα των Δελφών» όπως και το ότι θα διαλυθεί η Σοβιετική Ένωση. Η ομάδα «Ε» ακόμα έριξε και το Τσάλεντζερ, το διαστημόπλοιο που οδήγησε στην διακοπή του προγράμματος «Πόλεμος των Άστρων». Στον Κόλπο η «Ε» αναμετρήθηκε με τις δυτικές δυνάμεις καταστρέφοντας ουσιαστικά τους Αμερικάνους με το «Σύνδρομο του Κόλπου» μία ασθένεια που χτύπησε τους στρατιώτες, τα παιδιά και τις γυναίκες τους , ενεργοποιώντας άγνωστες δυνάμεις. Αυτές τις δυνάμεις τις ενεργοποίησαν οι σοφοί του Ισλάμ, οι Σούφι που είναι και οι μόνοι που μελετούν τα αρχαία κείμενα».

Σήμερα, 31 χρόνια μετά την έκρηξη του «Τσάλεντζερ», παραμένει αίνιγμα η φράση του Ι. Φουράκη που παραθέσαμε αυτούσια παραπάνω. Τι λοιπόν εννοούσε ο αείμνηστος Φουράκης με τους ως άνω ισχυρισμούς του; Ποιο απίστευτο και μεγάλο παρασκηνιακό παιχνίδι παίζεται πίσω από τις πλάτες της ανθρωπότητας (και) στο διάστημα;…



97 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comentários


Os comentários foram desativados.
bottom of page