top of page
  • Εικόνα συγγραφέα.

Περικλής Ροδάκης (1923-2013): Απότιση Φόρου Τιμής

19.4.2013

Του Ησαΐα Κωνσταντινίδη


Ο γράφων έχει την Ευτυχία και την Τιμή να έχουν προλογίσει βιβλία του μερικές από τις πλέον εξέχουσες προσωπικότητες όλων των χώρων του σύγχρονου ελληνισμού και όχι μόνο! Ανάμεσα σ’ αυτές τις μεγάλες μορφές του έθνους είναι και ο αείμνηστος Περικλής Ροδάκης, ο οποίος απεβίωσε σε ηλικία 90 ετών στις 18 Απριλίου του 2013. Ο Περικλής Ροδάκης μας έκανε την ύψιστη Τιμή να συγγράψει τον πρόλογο στο έργο μας «Οι θαυμαστές περιπέτειες του Μεγαλέξανδρου», το οποίο κυκλοφόρησε το 2006 και εξαντλήθηκε σε χρόνο-ρεκόρ! Γι’ αυτό σήμερα, θεωρούμε χρέος μας να αποτίσουμε Φόρο Τιμής στον αγωνιστή διανοούμενο του σύγχρονου ελληνισμού...

Ο Περικλής Ροδάκης είχε γεννηθεί το 1923 στη Λυκούργια Καλαβρύτων. Υπήρξε ταυτόχρονα έμπρακτος αγωνιστής της ζωής και διανοούμενος συγγραφέας! Ουδέποτε παρακάλεσε κανέναν και πάντοτε πολέμησε με τις δικές του δυνάμεις στον μεγάλο αγώνα της καθημερινότητας!... Δεν υπήρξε δηλ. από τα παράσιτα-καρκινώματα του έθνους και του λαού μας, από αυτά που βρίσκουμε σε κάθε κόμμα, και τα οποία απομυζούν σε βάρος της Ελλάδας! Και αυτό το πλήρωσε με την πίκρα και την απογοήτευση από το ίδιο του το κόμμα: το ΚΚΕ...

Πράγματι, ο Ροδάκης υπήρξε επί σειρά ετών αγνός αγωνιστής της Αριστεράς, με λατρεία προς την πατρίδα! Δεν είχε σχέση με τις προδοτικές ηγεσίες του ΚΚΕ, του ΕΑΜ και των άλλων «προοδευτικών» δυνάμεων!... Γι’ αυτό και, αντίθετα με τους θολοκουλτουριάρηδες, ο Ροδάκης δεν ήταν επίσης άθεος! Πίστευε πράγματι στην Αριστερά, με έναν τρόπο που σήμερα θα τον χαρακτήριζαν «αφελή». Όμως αυτό ακριβώς δείχνει το μεγαλείο του Ανδρός!

Αφού πολέμησε στην Εθνική Αντίσταση, μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ, το 1947 οι δήθεν «εθνικόφρονες» τον καταδίκασαν σε θάνατο!... Και ύστερα ακολούθησαν τα πολυετή του βασανιστήρια (και όχι απλά ταλαιπωρίες). Οι φυλακές, οι εκτοπίσεις στα ξερονήσια, οι κατηγορίες περί... κατασκοπείας (!) υπέρ της ΕΣΣΔ και άλλες ανοησίες που διέπραξαν δυστυχώς οι «δεξιοί» κατά άξιων Ελλήνων όπως ήταν ο Ροδάκης! Διότι ουδείς διαφωνεί στην παραδειγματική τιμωρία των τότε επικεφαλής της Αριστεράς, που ευθύνονται με μέγιστα αντεθνικά εγκλήματα (όπως π.χ. το ξεπούλημα της Μακεδονίας). Όχι όμως και στην ισοπέδωση των πάντων... Τελικά η «Δεξιά» πλήρωσε αυτές τις ανοησίες της μετά το 1974, όταν η Αριστερά πήρε τα ηνία στη χώρα μας, με μανία εκδίκησης και καταστροφής των πατροπαράδοτων αξιών των Ελλήνων!

Πάνω από είκοσι χρόνια τράβηξαν οι διωγμοί του Περικλή Ροδάκη. Κι όμως αυτός, αντίθετα από τους περισσότερους κομμουνιστές που μίσησαν την Ελλάδα και την Ορθοδοξία, βρήκε σε όλα αυτά τον... ελληνισμό του! Μετατράπηκε σε φανατικό Έλληνα εθνικιστή, συγγράφοντας μελέτες κλασικές για την ελληνική ιστορία. Χαρακτηριστικότερες εξ αυτών είναι οι εξής: «Τα Καβείρια μυστήρια», «Κλεομένης Γ΄ της Σπάρτης», «Μιθριδάτης Στ΄ ο Ευπάτωρ», «Οι Προέλληνες», «Ο θνήσκων Θεός» και άλλες. Αλλά και μελέτες επικριτικές του ρόλου του ΚΚΕ και της ηγεσίας του, όπως τα βιβλία «Νίκος Ζαχαριάδης» και «Δεκέμβρης 1944».

Η στροφή του Περικλή Ροδάκη προς τον ελληνισμό, τον οποίο αποθέωσε με την εργογραφία του, φάνηκε και από τις ύστερες συνεργασίες του. Ενώ οι απάτριδες της Αριστεράς του φίμωσαν τη φωνή και δεν δημοσίευαν τις μελέτες του, περιοδικά όπως το «Τότε» του επίσης αειμνήστου Άρη Μωραΐτη και ο «Αέροπος» φιλοξενούσαν τα πολύ σημαντικά κείμενα του μεγάλου αυτού Έλληνα συγγραφέα. Μία από τις τελευταίες δημοσιεύσεις του, σε ηλικία 83 πια ετών, ήταν ο πρόλογος που συνέγραψε ειδικά για το βιβλίο του υπογράφοντος αυτό το κείμενο «Οι θαυμαστές περιπέτειες του Μεγαλέξανδρου». Κείμενο που αντανακλά όλη τη σοφία του Περικλή Ροδάκη και που κοσμεί αιώνια την εργασία μας αυτή!


92 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page