top of page
Εικόνα συγγραφέα.

Περί του ρωσοουκρανικού πολέμου

3.3.2014

Του Γεώργιου Καραμαδούκη


Ο ρωσοουκρανικός πόλεμος ανέδειξε μια σειρά πραγμάτων, στα οποία οφείλουμε να σταθούμε για να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα και διδάγματα. Η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία κατέδειξε πως εξακολουθεί να λειτουργεί το δίκαιο του ισχυροτέρου που τσαλακώνει διεθνείς νόμους και συνθήκες. Στον πόλεμο αυτό ασφαλώς αυτοί που θα χάσουν είναι οι Ευρωπαίοι και οι Ρώσοι ανεξαρτήτως ποιος από τους δυο θα χάσει περισσότερο και θα κερδίσει οπωσδήποτε η Αμερική.

Από τον πόλεμο αυτό όμως αναδείχθηκε και η ανικανότητα του Ουκρανού Προέδρου να προετοιμάσει την χώρα του σωστά έναντι της Ρωσίας. Παρά τις πολιτικές αστοχίες του ο ουκρανικός λαός απέδειξε πως το υψηλό πατριωτικό φρόνημα μπορεί να είναι τόσο ισχυρό που να σταθεί σοβαρό εμπόδιο ακόμα και σε μια υπερδύναμη.

Από την άλλη η αργοπορημένη αντίδραση των Ευρωπαίων ανέδειξε την ανάγκη δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού στρατού που θα αναλαμβάνει άμεση δράση σε τέτοιες περιστάσεις. Ένας τέτοιος στρατός θα μπορούσε να απαλλάξει την Ευρώπη από την επιρροή ΝΑΤΟ-ΗΠΑ, αλλά και την επιθετικότητα της Ρωσίας. Η ουκρανική κρίση έδωσε αφορμή στην Γερμανία να επανέλθει με το πρόγραμμα μαμουθ που εξήγγειλε και ως ισχυρός στρατιωτικός παράγοντας στην Ευρώπη.

Όσο αφορά την στάση της ελληνικής κυβερνήσεως, ορθώς κατά την γνώμη μου έστειλε στρατιωτικό υλικό, διότι οι Ρώσοι όχι μόνο σκότωσαν Έλληνες ομογενείς στην περιοχή του Σαρτανά, αλλά προέβησαν σε δηλώσεις εναντίον των εθνικών μας συμφερόντων. Ο υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας Λαβρωφ έκανε λόγο για Βόρεια Δημοκρατία της Κύπρου και χρησιμοποίησε ως επιχείρημα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία την αντίστοιχη της Τουρκίας στην Κύπρο. Είναι γνωστό επίσης ότι η Ρωσία έχει πουλήσει S 400 στους Τούρκους και συνεργάζεται μαζί τους για την δημιουργία πυρηνικού σταθμού ενέργειας.

Στα ερωτήματα γιατί η Ελλάς δεν έστειλε όπλα στην Αρμενία, στην Λιβύη και στο Αφγανιστάν και στέλνει στην Ουκρανία απαντώ τα ακόλουθα. Στην Αρμενία δεν έστειλε όπλα η ίδια η Ρωσία, θα έστελνε η Ελλάς; Έχουμε μήπως Έλληνες ομογενείς εκεί ως ιστορική κοινότητα; Μήπως έστειλε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα για να στείλουμε και εμείς;

Όσο αφορά την Λιβύη τίθενται και πάλι τα παραπάνω ερωτήματα συν επίσης το γεγονός ότι η υποστήριξη του Χάφταρ θα είχε αρνητικές συνέπειες. Αυτό διότι η Ελλάς έχει ως προμετωπίδα της εξωτερικής της πολιτικής την τήρηση του Διεθνούς Δικαίου και το να στηρίζεις έναν επαναστάτη δίνει πάτημα στην Τουρκία να σε καταγγείλει ότι δεν το τηρείς. Τέλος στο Αφγανιστάν στείλαμε κυρίως υγειονομικούς, αλλά και εξοπλισμό να στέλναμε θα το κάνουμε μέσα στα πλαίσια των υποχρεώσεών μας στο ΝΑΤΟ.

Ως προς τα παραπάνω πρέπει να κατανοήσουν αυτοί που τα προβάλλουν ότι η πολιτική της Ελλάδος στα ελληνοτουρκικά είναι η αντιπαράθεση Ευρώπης – Τουρκίας και όχι Ελλάδος – Τουρκίας. Η πολιτική αυτή είναι ορθή διότι το πλεονέκτημά μας πως είμαστε χώρα μέλος της Ε.Ε. μας ενισχύει έναντι της Τουρκίας. Η εμπλοκή μας λοιπόν σε υποθέσεις εξωχώριες προϋποθέτει και την εμπλοκή πρώτα ευρωπαϊκών δυνάμεων, αλλιώς μπαίνουμε σε μια αντιπαράθεση με την Τουρκία σε ξένο έδαφος. Τόσο στην Αρμενία λοιπόν όσο και στην Λιβύη υπήρχε απουσία της Ευρώπης και συνεπώς ορθώς απουσιάσαμε ώστε να μην απομονωθούμε από την ευρωπαϊκή πολιτική και μπούμε σε μια αντιπαράθεση με την Τουρκία χωρίς ουσιαστικό συμφέρον για εμάς.

Η Ελλάς δεν μπορεί παρά να είναι έστω και αναγκαστικώς στο ΝΑΤΟ και να συνταχθεί με την Ε.Ε. Άλλωστε στην οικονομική κρίση η Ε.Ε ήταν αυτή που έβαλε πλάτη και όχι η Ρωσία, αλλά και στην πολεμική κρίση με την Τουρκία ήταν κυρίως η Γαλλία που έτριξε τα δόντια στον Ερντογάν και όχι ο Πούτιν. Και ενώ η Ρωσία ιστορικώς (με ελάχιστες εξαιρέσεις) είχε εχθρική στάση απέναντί μας, σημαντική μερίδα του εθνικιστικού χώρου αδυνατεί να εξέλθει του ρωσόφιλου δόγματος από έναν στείρο αντιαμερικανισμό και από ρομαντικές αντιλήψεις περί ξανθού γένους…

Ας παρουσιάσουμε όμως τα επιχειρήματά αυτής της ρωσόφιλης μερίδας των εθνικιστών και ας απαντήσουμε ένα ένα σε αυτά. Ζητούν να κρατήσουμε ουδέτερη στάση και φέρνουν ως παράδειγμά αυτό της Τουρκίας. Μα η Τουρκία είναι φορέας αναθεωρητισμού, όπως και η Ρωσία και ασφαλώς η τελευταία συνιστά πηγή εξοπλισμού για τους Τούρκους και μοχλός πιέσεως που θέλουν να ασκήσουν προς τους Αμερικανούς. Ουδετερότητα προς την Ρωσία θα ήταν σαν να νομιμοποιούσαμε την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Πέραν των παραπάνω η Τουρκία δεν είναι μέλος της Ευρώπης και δεν δεσμεύεται από καμία ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Αν η Τουρκία όμως, μας επιτεθεί θα είναι η Ε.Ε που θα μας βοηθήσει στρατιωτικώς και όχι η Ρωσία. Συνεπώς αν θέλουμε στρατιωτική βοήθεια θα πρέπει και εμείς να στέλνουμε στρατιωτική βοήθεια. Εκτός αν επιθυμείτε να προστατεύουμε τους ομογενείς μας με γάζες και ιώδια όταν θα πέφτουν οι βόμβες των Ρώσων στα χωριά τους. Μετέχοντας στις κυρώσεις ενισχύουμε την θέση μας στο να επιβληθούν κυρώσεις και στην Τουρκία που έχει την ίδια παραβατική συμπεριφορά.

Όσο αφορά το επιχείρημα πως στην περίπτωση επικρατήσεως των Ρώσων θα υπάρξει πογκρόμ της ελληνικής ομογένειας απαντούμε πως αυτό είναι εκτός πραγματικότητος. Αν ήθελαν να επιδείξουν τέτοια συμπεριφορά οι Ρώσοι, τότε δεν θα νοιάζονταν καν για τους Ουκρανούς πολίτες και θα προχωρούσαν σε μαζικούς βομβαρδισμούς. Όταν κατηγορούν αυτοί οι ίδιοι τους Ουκρανούς για γενοκτονία πως κατόπιν θα δικαιολογούσαν μια ελληνική γενοκτονία;

Φέρουν μάλιστα ως παράδειγμα αυτό της εκστρατείας στην Ουκρανία το 1919 και τις αρνητικές συνέπειες που είχε για τους Έλληνες. Όμως εδώ γίνεται ένας αναχρονισμός δίχως να λαμβάνονται υπόψη οι διαφορετικοί όροι. Ο πόλεμος τότε ήταν επιθετικός εναντίον των μπολσεβίκων και όχι αμυντικός για την υπεράσπιση της Ουκρανίας όπως είναι σήμερα. Επίσης τότε δεν υπήρχε μόνιμος ισχυρός πολεμικός συνασπισμός, όπως είναι το ΝΑΤΟ ούτε και Ευρωπαϊκή Ένωση. Τέλος οι γενοκτονίες δεν είχαν θεσμοθετηθεί νομικά και ήταν σαφώς πιο εύκολο κάποιος να τις διαπράξει. Επαναλαμβάνω όμως ότι το πιο σημαντικό είναι πως οι Ρώσοι επικαλούνται για την εισβολή τους την παύση της γενοκτονίας των Ρώσων στην Ουκρανία και συνεπώς δεν θα μπορούσαν κατόπιν να γενοκτονήσουν τους Έλληνες.

Όσο αφορά το επιχείρημα ότι δεν θα μας υποστηρίξουν στους διεθνείς οργανισμούς απαντάμε ότι δεν τους έχουμε ανάγκη. Ήδη ο ΟΗΕ έχει βγάλει καταδικαστικές αποφάσεις για την τουρκική εισβολή. Άλλο ότι δεν εφαρμόζονται. Ενδεχομένως όμως να εφαρμοστούν στο μέλλον με αφορμή την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το να αναγνωρίσουν πάλι το ψευδοκράτος δεν έχει απολύτως καμία συνέπεια για εμάς.

Όσο αφορά τις συνέπειες του ενεργειακού ασφαλώς η Ευρώπη θα υποφέρει από κύμα ακρίβειας. Το να κλείσει όμως την κάνουλα ο Πούτιν στην Ευρώπη δεν είναι εύκολη υπόθεση, διότι δεν είναι μόνο ότι χάνει κάποιους πελάτες (ενδεχομένως να βρει άλλους π.χ Κίνα), αλλά χάνει οποιοδήποτε έρεισμα στην Ευρώπη αφήνοντάς την οικονομικώς στα χέρια των Η.Π.Α και της Γερμανίας.

Η Ελλάς δεν θα αντιμετωπίσει θέμα ελλείματος στην ενέργεια, καθώς υπάρχει ο σταθμός Υγροποιημένου αερίου στην Ρεβιθούσα και πλήθος ελληνικών πλοίων γκαζάδικων που μπορούν να κάνουν τις μεταφορές. Επίσης σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μητσοτάκη θα κατασκευαστεί και άλλος σταθμός στην Αλεξανδρούπολη.

Ως προς το επιχείρημα ότι θα πληγεί ο τουρισμός μας απαντάμε πως ο ίδιος ο πόλεμος είναι που ακυρώνει τις διακοπές Ουκρανών και Ρώσων. Επιπρόσθετα τα οικονομικά πλήγματα των κυρώσεων θα πλήξουν έτι περαιτέρω τον ρωσικό λαό. Συνεπώς ακόμα και εμείς να λαμβάναμε ουδέτερη στάση, πάλι η έλευση τους θα ήταν περιορισμένη εξαιτίας πολεμικών γεγονότων και οικονομικών κυρώσεων. Ωστόσο ο τουρισμός μας με την άρση των υγειονομικών πρωτοκόλλων μπορεί να μειώσει τους κραδασμούς ως έναν βαθμό και με την κατάλληλη διαφήμιση να ελκύσουμε τουρίστες από άλλες χώρες.

Ως προς το επιχείρημα ότι ο Πούτιν μας στοχεύει με πυρηνικά είναι και αστείο κάποιος να το συζητά. Δεν είναι τόσο βλαξ να ξεκινήσει έναν πυρηνικό πόλεμο που θα ήταν καταστροφικός για την ανθρωπότητα. Ήδη οι απειλές του γύρισαν μπούμεραγκ με Φιλανδία και Σουηδία να επιθυμούν ένταξη στο ΝΑΤΟ. Τα πυρηνικά είναι μόνο για την προστασία της ίδιας της Ρωσίας σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση στα εδάφη της.

Δυστυχώς τα παραπάνω επιχειρήματα χρησιμοποιούν κομματικοί ηγετίσκοι του εθνικιστικού χώρου, καθώς ξέρουν πως είναι πολλά τα ψηφαλάκια των ρωσωλάγνων. Πρέπει κάποτε ο εθνικισμός να απαλλαγεί από δόγματα και να κοιτάξει πραγματικά το εθνικό συμφέρον. Στην συγκεκριμένη περίπτωση καλώς λάβαμε αντιρωσική στάση, καθώς η πολιτική της Ρωσίας είναι αντίθετη των συμφερόντων μας. Ως προς τους Ουκρανούς υποστηρίζω πως σε περίπτωση επικρατήσεώς τους θα πρέπει πριν στείλουμε άλλο πολεμικό υλικό να βάλουμε ως όρο την εξασφάλιση της προστασίας της ελληνικής ομογένειας από τα νεοναζιστικά τάγματα του Αζόφ.


51 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Περί Κορανίου

留言


留言功能已關閉。
bottom of page