top of page
  • Εικόνα συγγραφέα.

Παναγιώτης Βήχος, 40 μέρες μετά...

18.1.2014

Του Ησαΐα Κωνσταντινίδη


Πάντοτε τοποθετούσαμε τις πολιτικές σχέσεις πέρα από τις καθαρά ανθρώπινες. Γι’ αυτό και πετύχαμε να έχουμε καλές σχέσεις και επαφές με ανθρώπους από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα Ελλάδας και εξωτερικού, ανεξαρτήτως ιδεολογικών κτλ. προτιμήσεων. Με σεβασμό στις απόψεις όλων, έστω και αν προσωπικά διαφωνούμε κάποιες φορές, αλλά και με την προϋπόθεση σεβασμού από τους άλλους των δικών μας θέσεων και κοσμοαντίληψης.

Ήδη πέρασαν πάνω από 40 ημέρες από τον θάνατο του Παναγιώτη Βήχου, μουσικού και ακτιβιστή της Αριστεράς. Ο Βήχος πέθανε, μετά από μεγάλο αγώνα με την αρρώστια, στις 3 Δεκεμβρίου του 2013, σε ηλικία 69 ετών. Είχε γεννηθεί το 1944 στο Ναύπλιο, λίγο μόλις καιρό πριν οι Γερμανοί Ναζί φύγουν από την Ελλάδα. Γόνος μουσικής οικογένειας, έγινε και ο ίδιος μουσικός και διακρίθηκε στον χώρο της τέχνης.

Είχαμε επισκεφτεί στο σπίτι του, στην Καλλιθέα των Αθηνών, τον Παναγιώτη Βήχο προ μερικών ετών και είχαμε συνομιλίες μαζί του. Χαρακτηριστική του φράση προς τον γράφοντα: «Εμένα δεν με ενδιαφέρει τι είναι πολιτικά ο άλλος, μόνο να είναι άνθρωπος»! Και πάντα με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και στις αντιλήψεις των άλλων πορεύτηκε ο Βήχος, στο πλαίσιο πάντοτε της δικής του παράταξης και ιδεών.

Αν και οργανωμένος από νέος στο ΚΚΕ, εν τούτοις συγκρούστηκε με την ηγεσία του, το 1987, και αποχώρησε από αυτό. Προηγουμένως, ήταν από τους ελάχιστους που τολμούσαν να ασκήσουν κριτική στις επιλογές του ιστορικού κόμματος της Αριστεράς. Αργότερα προσχώρησε στον τροτσκισμό, ενώ εσχάτως στήριξε την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, πιστεύοντας ότι έφτασε η ώρα η ελληνική Αριστερά να καταλάβει την εξουσία...

Συγγραφέας μεταξύ άλλων του έργου «Κρατική τρομοκρατία και κοινωνικές αντιστάσεις», που εκδόθηκε το 1992, στο οποίο και ασκεί καυστική κριτική στην τότε κυβέρνηση της ΝΔ (ειδικά σε ό,τι αφορά το «κυνήγι τρομοκρατών-μαγισσών», που είχε εξαπολύσει τον καιρό εκείνο ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης). Οι θέσεις μας για την τρομοκρατία είναι γνωστές. Όμως σεβόμαστε και τη διαφορετική τοποθέτηση που δημόσια εξέθεσε ο Παναγιώτης Βήχος, έστω και αν σε πολλά σημεία της δεν είμαστε σύμφωνοι με το όλο αυτό πνεύμα.

Στη μουσική του πορεία συνεργάστηκε με τους κορυφαίους Έλληνες συνθέτες, ενώ η δουλειά του για την οποία και διακρίθηκε ιδιαίτερα ήταν το έργο «Ο Μεγάλος Ανατολικός», που παίζει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, αλλά και τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ. Εμπνευστής και του θρυλικού «Πολιτικού Καφενείου» στο διαδίκτυο, όπου μάλιστα ο Βήχος είχε παλαιότερα την πρωτοβουλία να δημοσιεύσει και κείμενα του υπογράφοντος αυτές τις γραμμές! Είχε πει τότε ο Βήχος στον γράφοντα: «Τα κείμενά σου, κύριε Κωνσταντινίδη, έχουν αξία, διότι γίνονται αποδεκτά και δημοσιεύονται από ένα ευρύ πολιτικό φάσμα, από την άκρα Δεξιά μέχρι την άκρα Αριστερά»!...

19 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page