top of page
  • Εικόνα συγγραφέα.

Οι ισραηλινές εκλογές καταδεικνύουν σαφώς την απουσία ενός εταίρου για την ειρήνη

16.3.2020

Του Marwan E. Toubassi (*)


Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, τον Σεπτέμβριο του 2014, ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρός μου ανέφερε τους στίχους του Παλαιστίνιου εθνικού ποιητή μας Mahmoud Darwish: «Υποφέρουμε από μια ανίατη ασθένεια που ονομάζεται ελπίδα» και παρακάτω «Μην σκοτώνετε την ελπίδα του Παλαιστινιακού λαού». Θυμίζοντάς μας τον αείμνηστο ηγέτη Αραφάτ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ενώπιον του ΟΗΕ, το 1974, όπου είπε: «Ήρθα εδώ με ένα κλαδί ελιάς στο ένα χέρι και ένα όπλο στο άλλο. Μην αφήσετε το κλαδί ελιάς να πέσει από το χέρι μου!». Είναι δύσκολο να μην εντυπωσιαστεί κανείς από την επιμονή του Προέδρου Αμπάς, ο οποίος χτυπά την πόρτα των Ηνωμένων Εθνών για πάνω από μια δεκαετία ώστε να πείσει τα έθνη-μέλη να δώσουν ελπίδα στον παλαιστινιακό λαό μου και να αναγνωρίσουν το δικαίωμά τους να ιδρύσουν ένα κράτος στα προ του 1967 σύνορα με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, πλάι στο Ισραήλ.

Πολλές σειρήνες συναγερμού ήχησαν φέτος, προειδοποιώντας για την άνοδο του φασισμού και του ολοκληρωτισμού, και έγιναν αμέτρητες συγκρίσεις με παρελθόντα γεγονότα, κανένα από τα οποία δεν είναι όμοιο, διότι η Ιστορία, ακόμα κι αν κάνει κύκλους, ποτέ δεν είναι ίδια. Όμως ο 20ός αιώνας απέδειξε ότι η πραγματική απειλή για τη δημοκρατία συμβαίνει όταν μια κυρίαρχη ιδεολογία που μονοπωλεί τα μέσα ενημέρωσης και επικοινωνίας συνοδεύεται από μια επίσημη ή άτυπη αστυνομία σκέψης και εφευρίσκουν επιστημονικές θεωρίες που προωθούν το σιωνιστικό όραμα.

Σε αντίθεση με τις δυο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις που έλαβαν χώρα όταν ο πρωθυπουργός ήταν μόνο ύποπτος για εγκλήματα, ο Νετανιάχου κατήλθε στις εκλογές της Κνεσσέτ της Δευτέρας -τις τρίτες κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους- ως πρόσωπο που κατηγορείται για δωροδοκία, απάτη και παραβίαση εμπιστοσύνης σε τρεις ξεχωριστές υποθέσεις. Αυτό σημαίνει ότι εκατομμύρια Ισραηλινοί ψήφισαν για έναν υποψήφιο που κατηγορείται για διάπραξη κακουργηματικών πράξεων.


Ένα de facto καθεστώς απαρτχάιντ

Πρόκειται για έργο που ξεπερνά την ασυλία ενός πρωθυπουργού κατηγορούμενου για εγκλήματα. Η ισραηλινή Δεξιά ενδιαφέρεται γι’ αυτό που ο Ναφταλί Μπένετ, πρόεδρος του κόμματος Yamina, χαρακτήρισε τη Δευτέρα "κυβερνητική κυριαρχία", η οποία θα προσαρμόζει ανάλογα το έδαφος, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου, θα κλέβει παλαιστινιακά εδάφη και θα εγκαθιδρύσει ένα de facto καθεστώς απαρτχάιντ. Για τον λόγο αυτό, τα αποτελέσματα των εκλογών δεν μπορούν να θεωρηθούν σύμπτωση: Για να υλοποιηθεί μια διεφθαρμένη πολιτική, χρειάζεται ένας διεφθαρμένος πρωθυπουργός.

Με σχεδόν όλες τις ψήφους καταμετρημένες, τα αποτελέσματα των εκλογών του Ισραήλ δείχνουν ότι το Likud του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου είναι το μεγαλύτερο κόμμα - αλλά το ακροδεξιό μπλοκ απέτυχε να εξασφαλίσει πλειοψηφία 61 εδρών για να σχηματίσει κυβέρνηση. Το κόμμα Kahol Lavan του Μπένι Γκαντζ ακολουθεί το Likud με διαφορά αρκετών εδρών. Η ισραηλινή πολιτική σκηνή, μετά τα αποτελέσματα αυτού του γύρου των εκλογών, θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια πιο μπερδεμένη και βαθύτερη κρίση ο σχηματισμός κυβέρνησης δεν θα είναι εύκολο έργο και θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν τέταρτο γύρο εκλογών. Τα αποτελέσματα των εκλογών θα μπορούσαν να δώσουν τέλος στην τεχνητή συζήτηση για τον Νετανιάχου ή τον Γκαντζ και αυτό που θα παραμείνει είναι μια ομόφωνη συμφωνία για την εξωτερική πολιτική, την προσάρτηση και την περιφρόνηση της αραβικής κοινότητας του Ισραήλ. Το ποσοστό του εβραϊκού λαού που ρητά απαιτεί διπλωματικές λύσεις, για να μην αναφερθούμε στον τερματισμό της κατοχής ως ηθικής θέσης, έχει συρρικνωθεί κατά τη διάρκεια αυτών των διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων σε ένα μικροσκοπικό υποσύνολο της λεγόμενης Αριστεράς.

Η ουσία είναι ότι αν η μάχη εντατικοποιήθηκε μεταξύ των δύο κορυφαίων υποψηφίων σε συγκεκριμένα ζητήματα, σε άλλα η αναμέτρηση ήταν ένα βαρόμετρο για το πώς η ισραηλινή πολιτική προσανατολίζεται τώρα αποφασιστικά προς τη συντηρητική Δεξιά. Οι ισραηλινές εκλογές κατακλύστηκαν από τα πολιτικά προγράμματα συναγωνιζόμενων σιωνιστικών κομμάτων που βασίζονται στον ρατσισμό, την καταπίεση, την υποκίνηση βίας και την περιφρόνηση του Διεθνούς Δικαίου. Είμαστε μάρτυρες του αποτελέσματος των 100 χρόνων σιωνιστικής εξάπλωσης, που περιλαμβάνει την κλοπή εδαφών, τους παράνομους οικισμούς, τις αλλεπάλληλες παραβιάσεις των παλαιστινιακών δικαιωμάτων και πλήρη απόρριψη οποιασδήποτε ιδέας για δίκαιη και μακρόβια ειρήνη. Τα προγράμματα των κυριότερων ανταγωνιστών αποσκοπούν στην ολοκλήρωση της σταθεροποίησης του σιωνιστικού έργου εναντίον του λαού μας σε όλη την ιστορική γη της Παλαιστίνης, γεγονός που καταδεικνύει ότι τα δύο κύρια μπλοκ είναι οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος.


Μια ιστορική νίκη


Η Αραβική Κοινή Λίστα (Arab Joint List) με επικεφαλής τον Άιμαν Οντέ είναι ένας συνασπισμός των παλαιστινιακών δυνάμεων στο Ισραήλ (συμπεριλαμβάνει τον Ισραηλινό Εβραίο καθηγητή Ofer Cassif) και του Ισραηλινού Κομμουνιστικού Κόμματος (Rakah, Haddash), κατάφερε μια ιστορική νίκη και όχι μόνο παραμένει το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα του Ισραήλ αλλά κερδίζει περισσότερη δύναμη αποκτώντας 15 έδρες από τις 120 στην ισραηλινή Κνεσσέτ (Βουλή) και το 0,004% του συνόλου των εβραϊκών ψήφων. Το πρόγραμμά τους περιλαμβάνει το τέλος της κατοχής, υπερασπίζοντας το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, στην ισότητα και στην απόλυτη απόρριψη της Συμφωνίας του Αιώνα (Deal of the Century). Κατά τη γνώμη μου, είναι σαφές ότι τα αποτελέσματα των εκλογών ενίσχυσαν, αφενός, τη φύση του ισραηλινού πολιτικού συστήματος ενός αδίστακτου κράτους που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, αφετέρου την αντοχή του παλαιστινιακού λαού στο Ισραήλ, δηλαδή των ιδιοκτητών της γης, ενόψει των πολιτικών του απαρτχάιντ, των αποπειρών απέλασης και του ρατσιστικού εθνικού δικαίου μέσω των αποτελεσμάτων που επιτεύχθηκαν από την Κοινή Λίστα, η οποία αντιπροσωπεύει την ενότητα του λαού μας στο εσωτερικό του Ισραήλ και την υποστήριξη από τους εναπομείναντες της πραγματικής Αριστεράς στο Ισραήλ.

Το επόμενο στάδιο δεν θα είναι εύκολο για τον λαό μας απέναντι σε ένα ρατσιστικό, φασιστικό και προσβλητικό όραμα, παράλληλα με την άνοδο της ακραίας λαϊκιστικής Δεξιάς στην Αμερική και σε άλλες περιοχές του κόσμου και υπό το πρίσμα της ανικανότητας της διεθνούς κοινότητας να αμυνθεί πλην της λεκτικής καταδίκης. Αυτή η διεθνής κοινότητα θα κληθεί σύντομα να αντιμετωπίσει τις σοβαρές προκλήσεις που σχετίζονται με τις επιλογές της υποτιθέμενης συμμόρφωσής της με τις αξίες της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθερίας, του αντι-ρατσισμού και της εναντίωσης στην κατοχή.


Διεθνής αλληλεγγύη, λαϊκή αντίσταση και διπλωματία


Η αντιπαράθεση θα ενταθεί με αυτό το σιωνιστικό πόνημα, έχουμε όμως ακόμα φίλους και υποστηρικτές ανά τον κόσμο και εξακολουθούν να υπάρχουν δημοκρατικοί άνθρωποι και δυνάμεις που υποστηρίζουν την αληθινή ειρήνη, παρά τους γοργούς πολιτικούς μετασχηματισμούς και μεταβολές στον κόσμο. Είναι απαραίτητο να συνεργαστούμε, να οικοδομήσουμε και να επεκτείνουμε τη συμμαχία μας και να εργαστούμε με αυτές τις δυνάμεις σε όλες τις διεθνείς αρένες προκειμένου να ενεργοποιήσουμε τη διεθνή αλληλεγγύη, τη λαϊκή αντίσταση και τη διπλωματία. Ο λαός μας, υπό την ηγεσία της ΟΑΠ (PLO), που αγωνίστηκε για την ύπαρξή του με προηγούμενους ιστορικούς αρμούς, θα μπορέσει να κερδίσει αυτή τη νέα ένωση αντιμετωπίζοντας τον νεοφασισμό και το δυσοίωνο μίσος. Είμαστε έτοιμοι να συνομιλήσουμε με οποιαδήποτε ισραηλινή κυβέρνηση δεσμεύεται ώστε να επιτευχθεί μια δίκαιη και καθολική ειρήνη με βάση τη διεθνή νομιμότητα και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για τη δημιουργία ενός κυρίαρχου και ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ στα σύνορα προ του 1967.


(*) Ο Marwan Emile Toubassi είναι πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης στην Ελλάδα.


153 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Περί Κορανίου

bottom of page