top of page
  • Εικόνα συγγραφέα.

Μπιλ Γκέιτς: οραματιστής ή ψευδοπροφήτης;

31.1.2022

Του Ησαΐα Κωνσταντινίδη


“Ιός υπολογιστή: Ως κακόβουλο λογισμικό περιγράφεται οποιοδήποτε πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο να αντιγράφει τον εαυτό του σε διαφορετικά αρχεία, προκαλώντας μόλυνση στον ηλεκτρονικό υπολογιστή· ακριβώς όπως ο βιολογικός ιός αντιγράφει τον εαυτό του σε διαφορετικά κύτταρα, μολύνοντας τον ανθρώπινο οργανισμό”.

(από το Διαδίκτυο)


Λέξεις-κλειδιά: Antivirus, Κλιματική κρίση, Υπερπληθυσμός, Πυρηνική ενέργεια, Covid-19, DNA.


Bill Gates (Μπιλ Γκέιτς)... Είναι άραγε ο μεγιστάνας από το Σιάτλ των βορειοδυτικών ΗΠΑ ένας πρωτοπόρος των σύγχρονων καιρών μας, ένας φιλάνθρωπος με αγαθούς σκοπούς, ή μήπως πρόκειται για έναν αδίστακτο άνθρωπο, για έναν κερδοσκόπο που αποσκοπεί στην πραγμάτωση σκοτεινών και απάνθρωπων σχεδιασμών; Οι γνώμες διίστανται. Κι αυτό, επειδή ο Αμερικανός πολυεκατομμυριούχος (βρίσκεται μόνιμα στις τρεις πρώτες θέσεις των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο) έχει κατά καιρούς προκαλέσει το δημόσιο ενδιαφέρον με τις θέσεις που εξέφρασε πάνω σε μία ευρεία γκάμα θεμάτων, αποκτώντας παθιασμένους θαυμαστές, αλλά και φανατικούς εχθρούς...

Εν αρχή ην η Microsoft... To 1975, σε ηλικία μόλις 20 ετών, ο Μπιλ Γκέιτς δημιούργησε, από κοινού με τον Πολ Άλεν, την εταιρεία Microsoft, η οποία έφερε πραγματική επανάσταση στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και στις ζωές μας! Η εταιρεία αυτή εξελίχτηκε στη μεγαλύτερη εταιρεία λογισμικού για ηλεκτρονικούς υπολογιστές παγκοσμίως και σήμερα αποτελεί έναν παντοδύναμο οικονομικό κολοσσό. “...προκαλέσαμε μια επανάσταση, ως επί το πλείστον ειρηνική, και σήμερα ο ηλεκτρονικός υπολογιστής έχει εγκατασταθεί στα γραφεία και στα σπίτια μας. Οι υπολογιστές μίκρυναν σε μέγεθος και βελτιώθηκαν σε ισχύ, ενώ ταυτόχρονα η τιμή τους μειώθηκε εντυπωσιακά. Και όλα αυτά συνέβησαν σχετικά γρήγορα” (1). Τάδε έφη Μπιλ Γκέιτς στα μέσα της δεκαετίας του 1990 και έκτοτε βέβαια οι εξελίξεις στον κόσμο της τεχνολογίας και των κομπιούτερς έτρεξαν με ρυθμούς περίπου φρενήρεις. Μέσα σε μία γενιά ο κόσμος μας έχει αλλάξει ριζικά, στο πλαίσιο μίας επίπονης μετάβασης προς τη νέα ψηφιακή εποχή.

Και κάπου εδώ άρχισαν οι πρώτες κατηγορίες εναντίον του Γκέιτς. Ήδη από τη δεκαετία του 1980 -μία περίοδο τρομερά κρίσιμη για την εξέλιξη των υπολογιστών- και την εμφάνιση των πρώτων ηλεκτρονικών ιών (viruses), καθώς και των παρεμφερών “σκουληκιών” (“worms”) και “δούρειων ίππων” (“trojan horses”), δεν ήταν λίγοι εκείνοι που υποψιάστηκαν ότι η Microsoft βρίσκεται πίσω από τις μολύνσεις των υπολογιστών και, συνακόλουθα, πίσω από τη “θεραπεία” τους. Όλοι αυτοί υπέθεσαν ότι οι εν λόγω ηλεκτρονικοί ιοί στην πραγματικότητα δεν αποτελούσαν αυθαίρετα δημιουργήματα κάποιων ερασιτεχνών χάκερ -ατόμων που εισβάλλουν σε υπολογιστικά συστήματα, καταστρέφοντάς τα-, αλλά κατασκευάζονταν από την ίδια τη Microsoft, η οποία έπειτα... κατασκεύαζε και τα αντιϊκά (antivirus) λογισμικά προγράμματα, τα οποία πουλούσε στους πελάτες και χρήστες των υπολογιστών! Έτσι, η εταιρεία-μαμούθ ήταν που δημιουργούσε το πρόβλημα και, αμέσως μετά, σου πρόσφερε τη “λύση”, έναντι βεβαίως ενός χρηματικού αντιτίμου...

Σήμερα, η διασπορά ηλεκτρονικών ιών, αλλά και το σπάσιμο μυστικών κωδικών, και γενικά οι ζημιές σε μεγάλα δίκτυα υπολογιστών, συνιστούν ένα νέο είδος τρομοκρατίας: την κυβερνοτρομοκρατία. Ίσως μάλιστα αποδειχθεί και κάτι περισσότερο· κατά το πρότυπο της κινηματογραφικής ταινίας “Παιχνίδια πολέμου” (“War Games”, 1983) κάποιος που θα κατάφερνε να αποκτήσει πρόσβαση στον στρατιωτικό υπερυπολογιστή μιας υπερδύναμης, θα μπορούσε να “παίξει” ένα παιχνίδι προσομοίωσης πυρηνικής επίθεσης κατά του εχθρού, ο οποίος όμως εκλαμβάνοντας την προσομοίωση ως πραγματικότητα θα απαντούσε με αληθινά πυρηνικά όπλα, ξεκινώντας έτσι έναν ασύλληπτα καταστρεπτικό θερμοπυρηνικό πόλεμο... Θα έρθει άραγε το τέλος του κόσμου μέσα από έναν κυβερνο-Αρμαγεδδώνα;

Όλα όσα προέβλεψε στο παρελθόν ο Μπιλ Γκέιτς, επιβεβαιώθηκαν. “Θα έρθει μια μέρα, πολύ σύντομα, που θα μπορείτε να διευθύνετε την επιχείρησή σας, να σπουδάζετε, να εξερευνάτε τον κόσμο και τους πολιτισμούς του, να καλείτε στην οθόνη οποιαδήποτε διασκέδαση, να κάνετε φίλους, να παρακολουθείτε τις αγορές της γειτονιάς σας, να δείχνετε φωτογραφίες σε συγγενείς που μένουν μακριά, και όλα αυτά χωρίς να κουνηθείτε από το γραφείο ή την πολυθρόνα σας. Όταν αυτή η εποχή φτάσει στο αποκορύφωμά της, δε θα αφήνετε τη σύνδεσή σας με το δίκτυο στο γραφείο ή στην τάξη όταν φεύγετε: η σύνδεσή σας θα είναι κάτι παραπάνω από μια συσκευή που αγοράσατε ή ένα αντικείμενο που το έχετε μαζί σας. Θα είναι το διαβατήριό σας για το νέο «διαδικτυωμένο» τρόπο ζωής” (2). Και, πράγματι, μερικά χρόνια μετά ήρθαν τα περίφημα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο Διαδίκτυο (Facebook, Twitter κτλ.), αλλά και ο νέος τρισδιάστατος ψηφιακός χώρος Metaverse. Στις αρχές του 2022 ο Γκέιτς είπε χαρακτηριστικά, πως “μέσα στα επόμενα δύο με τρία χρόνια οι περισσότερες συναντήσεις θα γίνονται στο Metaverse”... (3)

Τεχνητή νοημοσύνη. Το μέλλον είναι εδώ... Έγραψε ο Μπιλ Γκέιτς πολλά χρόνια πριν: “Ένας άλλος φόβος που εκφράζει ο κόσμος είναι ότι οι υπολογιστές θα γίνουν τόσο «έξυπνοι» που θα αναλάβουν τα πάντα και ο ανθρώπινος νους θα παραγκωνιστεί. [...] Δεκαετίες ολόκληρες οι επιστήμονες της πληροφορικής μελετούσαν την τεχνητή νοημοσύνη προσπαθώντας να αναπτύξουν έναν υπολογιστή με ανθρώπινη αντίληψη και κοινή λογική. Ο Άλαν Τούρινγκ πρότεινε το 1950 αυτό που τελικά ονομάστηκε Δοκιμή Τούρινγκ: αν μπορούσατε να συνεχίσετε μια συζήτηση με έναν υπολογιστή και κάποιον άλλον άνθρωπο χωρίς να τους βλέπετε, και δεν μπορούσατε να πείτε με σιγουριά ποιος είναι ποιος, τότε θα είχατε ένα πραγματικά νοήμον μηχάνημα. Μέχρι τώρα, κάθε πρόβλεψη σχετικά με τις μεγάλες προόδους της τεχνητής νοημοσύνης αποδείχθηκε υπέρ-αισιόδοξη. [...] Με προβληματίζει, ωστόσο, η πιθανότητα ότι πολύ μακροπρόθεσμα οι υπολογιστές και το λογισμικό θα μπορούν να αποκτήσουν πραγματική νοημοσύνη. Δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί κάποιο χρονικό πλαίσιο επειδή η πρόοδος στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης είναι απίστευτα αργή. Όταν όμως τα μηχανήματα θα μπορούν πραγματικά να μαθαίνουν, θα μπορούν να αναλάβουν πολλά από τα πράγματα που κάνουν σήμερα οι άνθρωποι. Κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει ζητήματα σχετικά με το ποιος έχει τον έλεγχο και ποιος είναι ο σκοπός του ανθρωπίνου είδους”. (4) Τελικά, η πρόοδος στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης κινήθηκε γρήγορα: σήμερα όλο και περισσότερες θέσεις εργασίας ανθρώπων καταργούνται (π.χ. σε ταμεία και θυρίδες ή σε θέσεις συλλογής και διανομής ταχυδρομικών δεμάτων), με τις μηχανές να αντικαθιστούν τα ανθρώπινα όντα κι αυτά τα τελευταία να βυθίζονται στο τέλμα της ανεργίας και στα υπαρξιακά αδιέξοδα.

Το τέλος του ρευστού χρήματος στην οικονομία. Το άϋλο χρήμα είναι εδώ. Τα παρακάτω γράφτηκαν από τον Γκέιτς το 1996: “Τι μπορείτε να μεταφέρετε πάνω σας σήμερα; Τουλάχιστον τα κλειδιά σας, την ταυτότητά σας, χρήματα, και το ρολόι σας. Πολύ πιθανόν να έχετε επίσης πιστωτικές κάρτες, ένα μπλοκ επιταγών, μια ατζέντα με διευθύνσεις και ραντεβού, ένα μπλοκάκι για σημειώσεις, έγγραφα για διάβασμα, μια φωτογραφική μηχανή, ένα μαγνητόφωνο τσέπης, ένα κινητό τηλέφωνο, ένα δέκτη τηλεειδοποίησης, εισιτήρια για μια συναυλία, ένα χάρτη, μια πυξίδα, μια αριθμομηχανή, μια ηλεκτρονική κάρτα εισόδου, φωτογραφίες, και ίσως μια σφυρίχτρα για να ζητήσετε βοήθεια. Όλα αυτά, και πολύ περισσότερα ακόμη, θα μπορείτε να τα έχετε σε μια άλλη πληροφορική εφαρμογή, το λεγόμενο προσωπικό υπολογιστή τσέπης ή «πορτοφόλι» (wallet PC). Ο υπολογιστής θα έχει περίπου το μέγεθος του πορτοφολιού σας, που σημαίνει ότι θα μπορείτε να τον μεταφέρετε στην τσέπη ή την τσάντα σας. Θα εμφανίζει μηνύματα και χρονοδιαγράμματα, θα σας επιτρέπει να διαβάσετε ή να στείλετε ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και φαξ, να δείτε τον καιρό, να αποθηκεύσετε αναφορές, και να παίξετε απλά ή δύσκολα παιχνίδια. [...] Αντί να κρατάτε πάνω σας χαρτονομίσματα, το νέο σας «πορτοφόλι» θα αποθηκεύει ψηφιακό χρήμα που είναι αδύνατον να παραχαραχθεί. [...] ...το χρήμα δεν είναι απαραίτητο να εκφράζεται σε χαρτί. Οι δαπάνες με πιστωτικές κάρτες είναι συναλλαγές ψηφιακών οικονομικών πληροφοριών. Αύριο, χάρη στον προσωπικό υπολογιστή τσέπης, όλοι θα μπορούν εύκολα να συναλλάσσονται με ψηφιακό χρήμα. Το πορτοφόλι σας θα συνδέεται με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή ενός καταστήματος και θα επιτρέπει τη μεταβίβαση χρήματος χωρίς φυσική συναλλαγή στο ταμείο. Το ψηφιακό χρήμα θα χρησιμοποιείται επίσης και για διαπροσωπικές συναλλαγές. [...] Όταν διαδοθούν παντού οι υπολογιστές τσέπης, θα εκλείψει ο συνωστισμός που μαστίζει σήμερα αεροδρόμια, θέατρα, και άλλους χώρους όπου ο κόσμος κάνει ουρά για να δείξει τα χαρτιά του ή να αγοράσει εισιτήρια”. (5)

Και αμέσως μετά, με το πρόσχημα της ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων από έκνομες δράσεις εγκληματιών, έρχεται ο στενός έλεγχος της ανθρώπινης προσωπικότητας από το υπερ-σύστημα του “Μεγάλου Αδελφού”. “Καθώς θα καταργούνται σιγά σιγά τα μετρητά και οι πιστωτικές κάρτες, οι εγκληματίες θα βάζουν στόχο τους υπολογιστές τσέπης και, επομένως, θα πρέπει να υπάρχει ασφάλεια που θα εμποδίζει να χρησιμοποιηθεί ο υπολογιστής τσέπης με τον ίδιο τρόπο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σήμερα μια κλεμμένη πιστωτική κάρτα. Ο υπολογιστής τσέπης θα έχει αποθηκευμένα τα «κλειδιά» που θα χρησιμοποιείτε για να προσδιορίσετε την ταυτότητά σας. Θα μπορείτε εύκολα να ακυρώνετε τα κλειδιά σας και να τα αλλάζετε τακτικά. Την ώρα ορισμένων σημαντικών συναλλαγών, θα χρειάζεται ίσως να πληκτρολογήσετε ένα συνθηματικό. Οι αυτόματες ταμιακές μηχανές σάς ζητούν να δώσετε τον προσωπικό κωδικό αριθμό σας, δηλαδή ένα πολύ σύντομο συνθηματικό. Άλλη δυνατότητα, που θα καταργεί την ανάγκη να θυμάστε κάποιο συνθηματικό, θα είναι η χρήση βιομετρικών μέτρων – όπως η αποτύπωση της φωνής ή το δακτυλικό αποτύπωμα. Τα ατομικά βιομετρικά μέτρα είναι ασφαλέστερα και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προστατεύουν ορισμένους υπολογιστές τσέπης”... (6)

Όμως αυτός ο “προφήτης” των ηλεκτρονικών υπολογιστών και του Διαδικτύου, ο Μπιλ Γκέιτς, δεν περιορίστηκε σ' αυτά. Το επόμενο θέμα για το οποίο έδειξε έντονο ενδιαφέρον ήταν οι πανδημίες μολυσματικών ασθενειών και, κατ' επέκταση, ο μαζικός εμβολιασμός μεγάλων πληθυσμιακών ομάδων. Υπό τη μορφή φιλανθρωπικών του δράσεων, εφοδίασε πολλές χώρες της Αφρικής με εμβόλια, προκειμένου έτσι να αντιμετωπιστούν φοβερές ασθένειες που ξεκληρίζουν ολόκληρες μάζες ανθρώπων στη “μαύρη ήπειρο”. Κατά το πρότυπο, προηγουμένως, των μολύνσεων των ηλεκτρονικών υπολογιστών, τις οποίες καταπολέμησε με τα αντιϊκά προγράμματα που δημιούργησε η Microsoft, έτσι ακριβώς και με τις θανατηφόρες αφρικανικές αρρώστιες, όπως ο ιός Έμπολα ή η πολιομυελίτιδα, κατασκευάστηκαν ειδικά εμβόλια, ενώ παράλληλα -σε συνεργασία με τη φαρμακευτική εταιρεία Moderna- ο Γκέιτς ασχολήθηκε και με την αναζήτηση εμβολίου ενάντια στον ιό HIV του AIDS. Κάποιοι όμως αμφέβαλλαν για τα ανθρωπιστικά του κίνητρα: κατηγόρησαν, λοιπόν, τον Γκέιτς ότι τα αποτελέσματα των δοκιμαστικών εμβολίων του σε Αφρικανούς προξένησαν πολλούς ξαφνικούς θανάτους, αλλά και μόνιμες σοβαρές αναπηρίες σε παιδιά, με τους φτωχούς πληθυσμούς να μετατρέπονται ουσιαστικά σε πειραματόζωά του! Τελικά, αποδείχτηκε ότι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο, δείχνοντας (υποτίθεται) σακατεμένα παιδάκια της Αφρικής από τα εμβόλια του Αμερικανού επιχειρηματία ήταν στην πραγματικότητα παιδιά που πάσχουν από πολιομυελίτιδα σε χώρες όπου δεν υπάρχει εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού (7)...

Το αποκορύφωμα ήρθε βέβαια με τον νέο κορωνοϊό/Covid-19. Είναι εκπληκτικό ότι σε ομιλία που είχε πραγματοποιήσει στις 18 Μαρτίου 2015 -πέντε ολόκληρα χρόνια πριν ο πλανήτης κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης- και διοργάνωσε η μη κερδοσκοπική οργάνωση TED, ο Γκέιτς προέβλεψε επακριβώς τη νέα πανδημία και τις τρομακτικές της συνέπειες! (8) Αλλά και στις 18 Οκτωβρίου 2019, λίγες δηλαδή εβδομάδες πριν ξεσπάσει η πανδημική κρίση, το ίδρυμα των Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς (9) σε συνεργασία με το αμερικανικό πανεπιστήμιο “Johns Hopkins” είχαν διοργανώσει ένα περίεργο συνέδριο, υπό τον τύπο “άσκησης”, το “Event 201” (“Συμβάν 201”), στο οποίο τέθηκε επί τάπητος το σοβαρό ενδεχόμενο έξαρσης ιογενούς πανδημίας στον κόσμο... Όλα τα παραπάνω ήταν ασφαλώς αρκετά, για να προξενήσουν την εκτόξευση νέων κατηγοριών εναντίον του Μπιλ Γκέιτς και της πραγματικής του σχέσης με την εξάπλωση της θανατηφόρας ασθένειας του Covid-19 και των μεταλλάξεων-παραλλαγών της.

Ήδη από το φθινόπωρο του 2021, άλλωστε, ο Μπιλ Γκέιτς προέβη σε μία πρόβλεψη για το μέλλον του κορωνοϊού, σε σύνδεση μάλιστα με την κοινή εποχική γρίπη (10). Κατά τον Γκέιτς, ο κορωνοϊός θα γίνει λιγότερο σοβαρός από τη γρίπη, μόνο όταν ο ρυθμός των θανάτων και των κρουσμάτων μειωθεί αρκετά δραματικά, εκτιμώντας ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί έως τα μέσα του 2022 (με την προϋπόθεση όμως να μην έχουν στο μεταξύ εμφανιστεί νέες επικίνδυνες μεταλλάξεις). Και πρόσθεσε: “Ο κόσμος θα έπρεπε να δουλεύει και για την εξάλειψη της γρίπης, προκειμένου να περιορίσει τις απειλές από τις πιθανές μελλοντικές πανδημίες”. Πάντως, στα τέλη του 2021 εμφανίστηκε μία νέα σοβαρή νόσος: η λεγόμενη Florona, συνδυασμός γρίπης (Flu) και κορωνοϊού (Corona)...

Και μετά την πανδημία... η βιοτρομοκρατία! Με δηλώσεις του, λίγο πριν τα τέλη του 2021, ο ιδρυτής της Microsoft έκανε λόγο για “νέες πανδημίες τις οποίες θα αντιμετωπίσουμε στο εγγύς μέλλον”, αλλά και ότι είναι “πολύ πιθανό, στο μέλλον να κληθούμε να αντιμετωπίσουμε και ιούς-προϊόν βιοτρομοκρατίας”. Μάλιστα, επειδή ακριβώς οι νέες αυτές μολυσματικές απειλές θα είναι σύνθετες και ποικιλόμορφες, ο Γκέιτς πρόσθεσε, πως: “Δεν διαθέτουμε εμβόλια ικανά να μπλοκάρουν τη μετάδοση του κορωνοϊού. Τα υπάρχοντα εμβόλια βοηθούν στη θεραπεία και μειώνουν λίγο τη μετάδοση του ιού. Έχουμε ανάγκη από ένα νέο είδος εμβολίων, που θα μπορούσε να είναι σαν ένα μικρό έμπλαστρο που θα φέρουμε στο μπράτσο” (11). Κάτι σαν εμφύτευμα στον ανθρώπινο οργανισμό, δηλαδή, που οι πιο ακραίοι χριστιανικοί κύκλοι θεωρούν ότι είναι το περιβόητο “χάραγμα” ή “σφράγισμα” που προφητεύθηκε στην Αποκάλυψη του Ιωάννη.

Μάλιστα ο Γκέιτς πήγε ακόμη πιο πέρα στον παραπάνω συλλογισμό του περί ενδεχόμενης μελλοντικής χρήσης των ιών για τρομοκρατικούς σκοπούς. Ζήτησε, λοιπόν, από τον ΠΟΥ [Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας] τη σύσταση μίας “Ομάδας Κρούσης της Πανδημίας” (“Task Force Pandemic”), η οποία ως στόχο θα έχει την πρόληψη μελλοντικών πανδημιών. Κάλεσε ακόμη τις κυβερνήσεις να δαπανήσουν δισεκατομμύρια στη χρηματοδότηση για έρευνα και ανάπτυξη σχετικά με την πρόληψη των πανδημιών και της βιοτρομοκρατίας, λέγοντας χαρακτηριστικά τα εξής ενδιαφέροντα: “Οι παγκόσμιοι ηγέτες πρέπει να προετοιμαστούν για καταστροφές, όπως οι τρομοκρατικές επιθέσεις με τον ιό της ευλογιάς, όποιο κι αν είναι το κόστος”. Προσθέτοντας, πως: “Αν και η έρευνα θα είναι δαπανηρή, θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε άλλες καινοτομίες, όπως η εξάλειψη της γρίπης και του κοινού κρυολογήματος”. Και τέλος, ανέφερε ότι: “Πιθανώς θα χρειαζόταν περίπου ένα δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως για μια ειδική ομάδα δράσης για την πανδημία σε επίπεδο ΠΟΥ, η οποία θα επιτηρεί αυτά που ονομάζω «παιχνίδια μικροβίων», δηλαδή ειδικές ασκήσεις. Τα «παιχνίδια μικροβίων» θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την προετοιμασία για πράξεις βιοτρομοκρατίας, όπως επιθέσεις με τον ιό της ευλογιάς σε αεροδρόμια, παρομοιάζοντάς τα με «παιχνίδια πολέμου» που χρησιμοποιούνται από στρατιωτικούς για την εκπαίδευση για συγκρούσεις ανά τον κόσμο. Υπάρχουν φυσικές επιδημίες και επιδημίες που προκαλούνται από τη βιοτρομοκρατία που θα μπορούσαν να είναι ακόμη χειρότερες από αυτές που βιώνουμε σήμερα, και παρ' όλα αυτά η πρόοδος της ιατρικής επιστήμης θα πρέπει να μας δώσει εργαλεία που ξέρετε ότι θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε πολύ καλύτερα. Επομένως, θα μπορούσατε να σκεφτείτε ότι αυτό θα ήταν προτεραιότητα. Αυτή η κατανομή θα πρέπει να γίνει το επόμενο έτος, συμπεριλαμβανομένης της παγκόσμιας ομάδας δράσης για την πανδημία»” (12)...

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου· μία ακόμα απειλή για το μέλλον (ή μήπως το παρόν;) της ανθρωπότητας... Είναι η περίφημη κλιματική αλλαγή, ή -όπως αλλιώς λέγεται- η κλιματική κρίση. Τι ακριβώς όμως είναι αυτή η νέα θανάσιμη απειλή; “Το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι η διαδικασία κατά την οποία η ατμόσφαιρα ενός πλανήτη συγκρατεί θερμότητα και συμβάλλει στην αύξηση της θερμοκρασίας της επιφάνειάς του. Ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά από τον Γάλλο μαθηματικό, αστρονόμο και φυσικό Ζοζέφ Φουριέ, το 1824, ενώ διερευνήθηκε συστηματικά από τον Σουηδό χημικό Σβάντε Αρρένιους. Σε αυτόν οφείλεται και η ονομασία του φαινομένου, όταν το 1896, την εποχή που προετοίμαζε τη διδακτορική του διατριβή, ανέπτυξε τη θεωρία ότι οι ραγδαία αυξανόμενες βιομηχανίες που στέλνουν άνθρακα και άλλους ρύπους στον αέρα ίσως να μη διαφέρουν, όσον αφορά τις επιπτώσεις στις κλιματικές αλλαγές, από τα στοιχεία που εκλύθηκαν στην ατμόσφαιρα με την έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα στην Ινδονησία το 1883. Τα τελευταία χρόνια, ο όρος συνδέεται με την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της επιφάνειας της Γης (παγκόσμια θέρμανση), ενώ θεωρείται πως το φαινόμενο έχει ενισχυθεί σημαντικά από ανθρωπογενείς δραστηριότητες” (13).

Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ομοιότητες ανάμεσα σε όσα αναφέρει για την κλιματική κρίση ο Μπιλ Γκέιτς στο πλέον πρόσφατο βιβλίο του (“Πώς να αποφύγουμε μια κλιματική καταστροφή”) και στο άκρως απόρρητο πρόγραμμα “Εναλλακτική Λύση 3” που είχε προκαλέσει σοκ όταν βγήκε στη δημοσιότητα προς τα τέλη της δεκαετίας του 1970. Αμφότεροι, Γκέιτς και σχεδιαστές της “Εναλλακτικής Λύσης 3”, θεωρούν ότι η ζωή πάνω στον πλανήτη Γη είναι ουσιαστικά καταδικασμένη, ότι η ανθρωπότητα κινδυνεύει με εξαφάνιση, κι ότι πρέπει υπερεπειγόντως να παρθούν και να επιβληθούν άμεσα μέτρα. Αιτία: το φαινόμενο του θερμοκηπίου, δηλ. η κλιματική αλλαγή (κρίση). Αρκεί μία συγκριτική αντιπαράθεση αποσπασμάτων από τα σχετικά βιβλία, για να αποδειχτεί του λόγου το αληθές. Γκέιτς: “Σε σχέση με την κλιματική αλλαγή, χρειάζεται να γνωρίζετε δύο αριθμούς. Ο πρώτος είναι το 51 δισεκατομμύρια. Ο δεύτερος το μηδέν. 51 δισεκατομμύρια είναι οι τόνοι των αερίων του θερμοκηπίου που προσθέτει συνήθως η ανθρωπότητα στην ατμόσφαιρα κάθε χρόνο. [...] Το μηδέν οφείλει να είναι ο στόχος μας. Για να μπορέσουμε να σταματήσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη και να αποφύγουμε τις χειρότερες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής -συνέπειες που θα είναι πολύ άσχημες-, πρέπει να πάψουμε να προσθέτουμε αέρια του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα. Αυτό ακούγεται δύσκολο, επειδή είναι δύσκολο. Η ανθρωπότητα δεν έχει επιχειρήσει ποτέ άλλοτε κάτι τόσο μεγάλο. Όλες οι χώρες θα χρειαστεί να αλλάξουν συνήθειες. Κυριολεκτικά όλες οι δραστηριότητες της σύγχρονης ζωής -οι καλλιέργειες, η παραγωγή των πραγμάτων, οι μετακινήσεις- οδηγούν στην έκλυση αερίων του θερμοκηπίου... [...] ...αν δεν αλλάξει κάτι, η ανθρωπότητα θα συνεχίσει να παράγει αέρια του θερμοκηπίου, η κλιματική αλλαγή θα συνεχίσει να εντείνεται και ο αντίκτυπος στους ανθρώπους θα είναι κάτα πάσα πιθανότητα καταστροφικός. [...] 1. Για να αποφύγουμε την κλιματική καταστροφή, πρέπει να φτάσουμε στο μηδέν. 2. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τα εργαλεία που διαθέτουμε ήδη, όπως είναι η ηλιακή και η αιολική ενέργεια, πιο γρήγορα και έξυπνα. 3. Και πρέπει να δημιουργήσουμε και να αξιοποιήσουμε καινοτόμες τεχνολογίες, που θα μας βοηθήσουν να καλύψουμε την υπόλοιπη απόσταση” (14)... “Εναλλακτική Λύση 3”: “...σκοτώνουμε τον πλανήτη μας. [...] Σ' όλες τις εποχές ο άνθρωπος θεωρούσε την ατμόσφαιρα που μας περιβάλλει τόσο τεράστια που δεν υπήρχε ποτέ περίπτωση να τη βλάψει. [...] Κι έτσι συνέχεια την κακομεταχειριζόμαστε και τη μολύναμε... και τώρα είναι πολύ αργά. [...] Έχουμε φτιάξει ένα θερμοκήπιο γύρω απ' αυτόν τον κόσμο... ένα θερμοκήπιο από διοξείδιο του άνθρακα. Η ακτινοβολία του ήλιου που έχει αρκετά μικρό μήκος κύματος περνάει εύκολα από μέσα του, όπως στα συνηθισμένα θερμοκήπια, αλλά το στρώμα αυτό απορροφά και κρατάει τη θερμότητα που εκπέμπεται από την επιφάνεια της γης. Ξέρετε πόσο διοξείδιο του άνθρακα έχουμε στείλει εκεί πάνω τα τελευταία εκατό χρόνια; Πάνω από 360 τρισεκατομμύρια τόνους. Και όταν ανεβεί εκεί πάνω, μένει εκεί – και προσθέτουμε όλο και περισσότερο κάθε χρόνο. [...] Αυτός ο πλανήτης θα γίνεται θερμότερος και θερμότερος, ώσπου θα γίνει σαν την Αφροδίτη. [...] Όταν έλθει αυτός ο καιρός, ο Βόρειος και ο Νότιος Πόλος θα είναι τόσο θερμοί όσο είναι σήμερα η τροπική ζώνη. Κι όσο για τον υπόλοιπο κόσμο... δε θα μπορεί να συντηρήσει καμιά μορφή ζωής εκτός από έντομα και ψυχρόαιμα ζώα όπως οι σαύρες. [...] Όλα αυτά έξω, όλο αυτό το πράσινο και η ομορφιά, θα είναι μια καμένη ερημιά. Δεν θα υπάρχουν καθόλου άνθρωποι τότε... [...] Πιθανόν να υπάρχουν επιζήσαντες στους Πόλους αλλά κι αυτοί μετά από λίγο θα πεθάνουν από τη ζέστη – κι αυτό θα 'ναι το τέλος” (15).

Εξάλλου, και στο ίδιο το βιβλίο-μανιφέστο της Νέας (υδροχοϊκής) Εποχής, τη “Μεγάλη επανεκκίνηση” των Κλάους Σβαμπ και Τιερί Μαλερέ, η ατμοσφαιρική ρύπανση και οι εκπομπές άνθρακα θεωρούνται τεράστιες απειλές, γι' αυτό και προτείνεται μία “περιβαλλοντική επανεκκίνηση”. Συγκεκριμένα, διαβάζουμε ανάμεσα σε άλλα: “Είναι γνωστό επί πολλά χρόνια ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση, που οφείλεται κυρίως στις εκπομπές οι οποίες συμβάλλουν και στην πλανητική υπερθέρμανση, είναι ένας σιωπηλός δολοφόνος που σχετίζεται με διάφορες συνθήκες επιβαρυντικές της υγείας, όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης και ο καρκίνος, μέχρι και οι καρδιαγγειακές και αναπνευστικές παθήσεις. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού αναπνέει αέρα που δεν ανταποκρίνεται στις οδηγίες ασφαλείας, γεγονός που προκαλεί τον πρόωρο θάνατο σε 7 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε έτος ωθώντας τον εν λόγω οργανισμό να ορίσει την ατμοσφαιρική ρύπανση ως «επείγουσα κατάσταση για τη δημόσια υγεία». [...] Με τι θα μπορούσε να μοιάζει, λοιπόν, μια στρατηγική μείωσης των εκπομπών άνθρακα; Το σημαντικό μέγεθος και εύρος αυτής της πρόκλησης μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με τον συνδυασμό: 1) μιας ριζοσπαστικής και μεγάλης συστημικής αλλαγής στον τρόπο που παράγουμε την ενέργεια που χρειάζεται για να λειτουργούμε· και 2) της δομικής αλλαγής της καταναλωτικής συμπεριφοράς μας. Εάν, στη μετά την πανδημία εποχή, αποφασίσουμε να ζούμε και πάλι όπως πριν από την πανδημία (οδηγώντας τα ίδια αυτοκίνητα, πετώντας προς τους ίδιους προορισμούς, τρώγοντας τα ίδια πράγματα, θερμαίνοντας τα σπίτια μας με τον ίδιο τρόπο κ.ο.κ.), η κρίση της Covid-19 θα έχει πάει χαμένη όσον αφορά το κλίμα. Αντίστροφα, αν κάποιες από τις συνήθειες που αναγκαστήκαμε να υιοθετήσουμε μέσα στην πανδημία μεταφραστούν σε δομικές αλλαγές της συμπεριφοράς μας, ίσως η έκβαση για το κλίμα να είναι διαφορετική” (16).

Φυσικά, ένας τρόπος αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης θα μπορούσε να είναι ο λεγόμενος αποπληθυσμός, η μείωση δηλ. του παγκόσμιου πληθυσμού (σήμερα, με την ανθρωπότητα να έχει πλέον ξεπεράσει τα 7,5 δις ψυχών, το παγκόσμιο σύστημα θεωρεί ότι υφίσταται πάνω στη Γη υπερπληθυσμός, ο οποίος πρέπει να καταπολεμηθεί διά της πληθυσμιακής αποκλιμάκωσης). Έτσι, ήδη από τον Ιούνιο του 2011 -σχεδόν μια δεκαετία πριν την κρίση του Covid-19- ο Μπιλ Γκέιτς είχε κάνει λόγο για μείωση του ρυθμού ανάπτυξης του πληθυσμού μέσω αναγκαστικού εμβολιασμού! Η δήλωση αυτή παρουσιάστηκε στο πρωτοσέλιδο της αγγλόφωνης ιρλανδικής εφημερίδας “The Sovereign Independent”, όπου διαβάζουμε τα εξής συγκλονιστικά: “Μείωση πληθυσμού μέσω υποχρεωτικού εμβολιασμού: Η λύση του μηδενικού άνθρακα”. Πράγματι, η ως άνω εφημερίδα επικαλείται στο δημοσίευμά της μία ομιλία που είχε πραγματοποιήσει ο Γκέιτς στο TED (πάλι...), τον Φεβρουάριο του 2010, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε τα κάτωθι: “Τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα σχετίζονται με το μέγεθος του πληθυσμού, την ενέργεια που αυτός καταναλώνει και τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπει. Για να μειωθούν οι εκπομπές άνθρακα, καθεμία από τις τρεις παραμέτρους πρέπει να αντιμετωπιστεί. [...] Ο κόσμος έχει σήμερα 6,8 δις ανθρώπους, και κατευθύνεται στο να φτάσει έως και τα 9 δις. Τώρα, εάν κάνουμε μια πραγματικά καλή δουλειά ως προς τα νέα εμβόλια, τα συστήματα υγείας, τις υπηρεσίες αναπαραγωγικής υγείας, θα μπορούσαμε ίσως να μειώσουμε τον αριθμό αυτό κατά 10% ή 15%”...

Μία ενδιαφέρουσα ελληνική εκδοχή του κόσμου που γεννιέται δίνει στο βιβλίο του “Άνθρωπος 4.0”, ο Δημήτριος Λακασάς, συνδυάζοντας μάλιστα τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και της πανδημίας του Covid-19 με την 4η Βιομηχανική Επανάσταση και την ψηφιακή μετάβαση (ψηφιοποίηση). Γράφει, λοιπόν, τα εξής συμπεράσματα: “Η κλιματική αλλαγή έχει αρχίσει να ξεφεύγει από τον έλεγχο του ανθρώπου, διότι η ανθρώπινη δραστηριότητα μολύνει το περιβάλλον. Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση παρέχει τη δυνατότητα αντιμετώπισης του προβλήματος αξιοποιώντας τα ψηφιακά εργαλεία. Ο Άνθρωπος 4.0 θα πρέπει να δημιουργήσει «έξυπνα» κτίρια, «έξυπνες» πόλεις και χώρες, αλλά και «έξυπνους» ανθρώπους, γιατί μόνο έτσι θα καταφέρει να προστατεύσει το περιβάλλον. Με την εφαρμογή τεχνολογικών λύσεων οι έξυπνες πόλεις δίνουν τη δυνατότητα περιβαλλοντικής βελτιστοποίησης μέσω του ελέγχου των αποβλήτων, ανάλυσης της ποιότητας του νερού, διαχείρισης των οχημάτων, εκτός των άλλων πλεονεκτημάτων τους. Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση θα πρέπει να εγκολπώσει τη βιωσιμότητα, τη σταθερότητα και την ασφάλεια, υιοθετώντας το μοντέλο 3S Initiative, για να χαρακτηριστεί επιτυχημένη και να αντιμετωπίσει το μείζον πρόβλημα της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος” (17).

Και μέσα σ' όλα αυτά, ήρθε η πρόταση του Μπιλ Γκέιτς (Φεβρουάριος 2021) για την κατάργηση της βρώσης και κατανάλωσης του κρέατος ζώων και την αντικατάστασή του, κατά ποσοστό 100% μάλιστα, από συνθετικό -ή μεταλλαγμένο- κρέας, για να μην επιβαρύνεται το περιβάλλον! Πιο συγκεκριμένα, όπως είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο περιοδικό “MIT Technology Review”: “Να καταναλώνουμε 100% συνθετικό κρέας, προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου που οδηγούν στην κλιματική αλλαγή. [...] Δεν νομίζω ότι οι φτωχότερες χώρες θα τρώνε συνθετικό βόειο κρέας. Νομίζω ότι όλες οι πλούσιες χώρες πρέπει να προσανατολιστούν στο 100% συνθετικό βόειο κρέας. [...] Το συνθετικό κρέας θα έχει ακόμη καλύτερη γεύση με την πάροδο του χρόνου. Μια διατροφή βασισμένη σε πρωτεΐνη, θα βοηθήσει στην καταπολέμηση των εκπομπών μεθανίου που παράγει η κτηνοτροφία” (18)... Φυσικά, την πρόταση αυτή του Γκέιτς την υποστηρίζουν οι περισσότεροι οικολόγοι του κόσμου, διότι το συνθετικό κρέας παράγεται από in vitro (δηλ. σε δοκιμαστικό σωλήνα ή υπό αυστηρά ελεγχόμενες συνθήκες έξω από τους ζωντανούς οργανισμούς) καλλιέργειες ζωικών κυττάρων και δεν προϋποθέτει σφαγή ζώων.

Για τον σκοπό αυτό, ο Γκέιτς αγόρασε σχετικά πρόσφατα τεράστιες αγροτικές εκτάσεις στις ΗΠΑ, αλλά και στην Τουρκία. Το φθινόπωρο του 2021 έγινε πράγματι γνωστό ότι αγόρασε περίπου 90.000 στρέμματα γης στην περιοχή της Ευρωπαϊκής Τουρκίας [Ανατολική Θράκη], για να δημιουργήσει εκεί μία γιγάντια βιώσιμη φάρμα, η οποία αποσκοπεί στο να αποτελέσει πρότυπο για τους μικροκαλλιεργητές, βοηθώντας τους αγρότες να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή και να αναπτύξουν τις κατάλληλες ανθεκτικές καλλιέργειες. Επίσης, έκανε λόγο για “κονσόρτσιουμ σπόρων”, το οποίο θα παράσχει αρωγή σε όποιον γεωργό προσχωρήσει στη λογική του Γκέιτς για τις μελλοντικές καλλιέργειες, μέσα στο πλαίσιο της “σταυροφορίας” για το κλίμα που έχει εξαπολύσει ταξιδεύοντας παντού ανά τον κόσμο με το πλεούμενο υπερ-σκάφος του, το “Lana”...

Από εδώ, ίσως, προκύπτει και το ενδιαφέρον του Μπιλ Γκέιτς τώρα τελευταία για την πυρηνική ενέργεια. Είναι γνωστό, ότι πολλοί ανά τον κόσμο οικολόγοι-πράσινοι θεωρούν το είδος αυτό ενέργειας ως “ιδιαίτερα φιλικό προς το περιβάλλον”, που συνδυαστικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δύναται να καταπολεμήσει αποτελεσματικά την κλιματική αλλαγή. Έτσι, ο Γκέιτς ανακοίνωσε τον Νοέμβριο του 2021 ότι η εταιρεία πυρηνικής ενέργειας που είχε ιδρύσει πριν από μερικά χρόνια, η TerraPower, πρόκειται να χτίσει στην πλέον αραιοκατοικημένη πολιτεία των ΗΠΑ, το Ουαϊόμινγκ, το πρώτο της πυρηνικό εργοστάσιο (19). Στα ορυχεία της αμερικανικής αυτής πολιτείας παράγεται το 40% του άνθρακα στις ΗΠΑ, ενώ το Ουαϊόμινγκ είναι παράλληλα η βασική παραγωγός ουρανίου της χώρας, γι' αυτό και κρίθηκε ως η πλέον κατάλληλη περιοχή για την παραγωγή ατομικής ενέργειας. Ένας νέος τύπος αντιδραστήρα, ονόματι Natrium, τον οποίο ανέπτυξε η TerraPower, θα αποτελέσει την “πράσινη” εναλλακτική σε ό,τι έως σήμερα γνωρίζαμε ως “παραδοσιακή” πυρηνική ενέργεια.

Γιατί ο Μπιλ Γκέιτς ερευνά σχετικά με το σπάσιμο της έλικας του DNA; (20) Το πολύ ενδιαφέρον είναι ότι, ταυτόχρονα με όλες τις περίπλοκες δραστηριότητές του, ο Γκέιτς χρηματοδοτεί εδώ και καιρό εξειδικευμένους επιστήμονες, ώστε να καταφέρουν αυτοί οι τελευταίοι να αποκωδικοποιήσουν το γονιδίωμα του ανθρώπινου οργανισμού (DNA: γενετικό υλικό), προς αναζήτηση του γονιδίου E1b1b· είναι αυτό που οι βιολόγοι αποκαλούν επίσης ως “γονίδιο Έψιλον”, το οποίο πιστεύεται ότι ταυτίζεται με τη θεία ουσία Ιχώρ που περιγράφεται σε αρχαία ελληνικά και χριστιανικά κείμενα (21). Είναι, λοιπόν, το DNA όσων φέρουν αυτό το γονίδιο διαφορετικό από εκείνο των υπολοίπων ανθρώπων. Αυτό το “αίμα των θεών και των αθανάτων”, όπως το χαρακτήρισε ο Πλάτων στο έργο του “Τίμαιος”, αναζητάται ανάμεσα στους 144.000 που αναφέρονται στην Αποκάλυψη του Ιωάννη ως οι Εσφραγισμένοι με το όνομα του Χριστού (άρα, που δεν θα λάβουν ποτέ κάποιο “χάραγμα” μέσω του εμβολιασμού), ειδικά δε ανάμεσα σε 144 Εκλεκτούς Επιβιώσαντες των Ελλήνων. Ο μυστικός πόλεμος για τον εντοπισμό των ανθρώπων που θα φέρουν τη Σφραγίδα του Κυρίου και δεν θα δεχτούν το “χάραγμα” με τον αριθμό “χξς'”, και κυρίως των εκατόν σαράντα τεσσάρων εξ αυτών που θα αποτελέσουν τους επίλεκτους του Πολέμου Όλων Εναντίον Όλων που πλησιάζει, συνεχίζεται ολοένα και πιο εντεινόμενος στο παρασκήνιο...

Είναι φανερό ότι ο Μπιλ Γκέιτς προετοιμάζει τον ερχομό ενός άλλου, καινούριου κόσμου· ίσως και ενός προσώπου, το οποίο θα εμφανιστεί ως “Λυτρωτής” ή “Μεσσίας” για την ανθρωπότητα, φέρνοντας μαζί του τις λύσεις για όλα τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν σήμερα τον κόσμο μας και εγκαθιδρύοντας μία σταθερή περίοδο ειρήνης και ευημερίας. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως οι μεγαλύτεροι εχθροί του Γκέιτς εντοπίζονται στους εξτρεμιστικούς χριστιανικούς κύκλους, οι οποίοι τον θεωρούν ως... το δεύτερο θηρίο της Αποκάλυψης, αυτό που αναδύεται από τη γη, και ως προάγγελο του αποκαλούμενου “Αντιχρίστου” (του πρώτου αποκαλυπτικού Θηρίου). Δεν μπορεί να είναι τυχαίο -λένε όλοι αυτοί-, που η Microsoft κατέθεσε την πατέντα υπ' αριθμόν “WO2020060606” (τρία εξάρια: το 666 της Αποκάλυψης), με ονομασία “Σύστημα κρυπτονομισμάτων που χρησιμοποιεί τα δεδομένα του σώματος” (22): η ευρεσιτεχνία αυτή ουσιαστικά επιβάλλει το περίφημο “χάραγμα” στον άνθρωπο, μέσω μετατροπής του σε κυβερνο-οργανισμό, ενώνοντάς τον δηλ. με την τεχνολογία και ψηφιοποιώντας τον. Υπό αυτή την έννοια, η Νέα Εποχή, που λέγεται ότι προετοίμασε ο Γκέιτς και κατά την οποία θα κυβερνήσει τον κόσμο το επερχόμενο Θηρίο, μοιραία θα σηματοδοτήσει το τέλος του χριστιανισμού και των πατροπαράδοτων αντιλήψεων που είχαν κυριαρχήσει τα τελευταία 2.000 χρόνια, με την επικράτηση του μετανθρώπου και την επάνοδο ενός παλιού ιερατείου στην πλανητική εξουσία. Η μετάβαση, συνεπώς, από την εποχή των Ιχθύων σ' αυτή του Υδροχόου φέρει αναπόφευκτα τη σφραγίδα του Μπιλ Γκέιτς, στην ανατολή μίας ολοκαίνουριας πνευματικής περιόδου για το ανθρώπινο είδος.


ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ


(1) Bill Gates, “Ο δρόμος προς το μέλλον” (εκδ. “Κλειδάριθμος”, Αθήνα 1996), σελ. 25.

(2) ό.π., σελ. 27.

(3) Βλ.: https://techmaniacs.gr/bill-gates-sta-epomena-tria-oi-perissoteres-synantiseis-tha-ginontai-sto-metaverse/?fbclid=IwAR2aveFPPEEv3WZ6aemjPjdol_IIkQkaOH4obElgwEDY-dasJ-llrN4FBVk#.

(4) Bill Gates, “Ο δρόμος προς το μέλλον”, σελ. 342-344.

(5) ό.π., σελ. 114-115.

(6) ό.π., σελ. 115.

(7) Βλ.: https://www.ellinikahoaxes.gr/2020/05/27/polio-consequences-not-by-vaccines/.

(8) Ολόκληρη η ομιλία αυτή του Μπιλ Γκέιτς υπάρχει αυτούσια, μεταφρασμένη στα ελληνικά, στο βιβλίο του Ησαΐα Κωνσταντινίδη “COVID-19, η επόμενη μέρα” (εκδ. “Ελληνική Άνοδος”, Αθήνα 2020).

(9) Η Μελίντα Γκέιτς υπήρξε επί σειρά δεκαετιών σύζυγος του Μπιλ Γκέιτς, με τον οποίο τελικά οδηγήθηκαν σε διαζύγιο στα μέσα του 2021.

(10) Βλ.: https://www.moneyreview.gr/world/56353/mpil-gkeits-pote-tha-ginei-o-koronoios-ligotero-sovaros-apo-ti-gripi/.

(11) Βλ. εφημερίδα “Το Βήμα”, 3 Δεκεμβρίου 2021: “Μπιλ Γκέιτς – Στο μέλλον μπορεί να αντιμετωπίσουμε ιούς προϊόν βιοτρομοκρατίας – Τι λέει για τα εμβόλια κατά του κοροναϊού”.

(12) Βλ. εφημερίδα “Πρώτο Θέμα”, 5 Νοεμβρίου 2021: “Τρομοκράτες θα προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν την «ευλογιά» ως βιολογικό όπλο, προειδοποιεί ο Μπιλ Γκέιτς”.

(13) Λήμμα “Φαινόμενο του θερμοκηπίου” στην ελληνική Βικιπαίδεια (wikipedia.org).

(14) Bill Gates, “Πώς να αποφύγουμε μια κλιματική καταστροφή” (εκδ. “Πατάκη”, Αθήνα 2021), σελ. 11-19.

(15) Λέσλυ Γουάτκινς, “Εναλλακτική Λύση 3” (εκδ. “Κονιδάρη”, Αθήνα 1978), σελ. 106-109.

(16) Klaus Schwab, Thierry Malleret, “Η μεγάλη επανεκκίνηση” (εκδ. “Α.Α. Λιβάνη”, Αθήνα 2021), σελ. 149-152.

(17) Δημήτριος Λακασάς, “Άνθρωπος 4.0” (εκδ. “Κλειδάριθμος”, Αθήνα 2021), σελ. 234.

(18) Βλ.: https://www.technologyreview.com/2021/02/14/1018296/bill-gates-climate-change-beef-trees-microsoft/.

(19) Βλ.: https://www.in.gr/2021/11/22/b-science/perivallon-b-science/mpil-gkeits-o-oikologos-kroisos-pou-pontarei-pyrinika/.

(20) Βλ.: https://directorsblog.nih.gov/tag/bill-and-melinda-gates-foundation/?fbclid=IwAR2aIvMeI1N8EFuv0W40oF14hrlwzZd_TFvf5-GPulBpIDKWrXr7U-zkx4Q.

(21) Βλ. το κείμενο του Ησαΐα Κωνσταντινίδη “Η θεία ουσία Ιχώρ”.

(22) Βλ.: https://www.flogasport.gr/%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%84%CE%AD%CE%B8%CE%B7%CE%BA%CE%B5-%CE%B7-%CF%80%CE%B1%CF%84%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%B1-060606-%CF%84%CE%B7%CF%82-microsoft-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF/.


6.645 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page