top of page
  • Εικόνα συγγραφέα.

“Κοινό Πάσχα”: το πρώτο βήμα για την “Ένωση” των Εκκλησιών

15.6.2015

Του Ησαΐα Κωνσταντινίδη


961 έτη πέρασαν από το Σχίσμα του 1054 και πολλοί πιστεύουν ότι... δεν θα προλάβει να τα “χιλιάσει”! Διότι το έτος 2054, χίλια χρόνια μετά το εκκλησιαστικό διαζύγιο Δύσης-Ανατολής, οι χριστιανικές Εκκλησίες θα έχουν ήδη προ πολλού ενωθεί σε ένα σχήμα “οικουμενισμού”, στον δρόμο προς την περιβόητη Πανθρησκεία... Ορθόδοξοι, Καθολικοί και Διαμαρτυρόμενοι θα φθάσουν σε έναν “κοινό τόπο” και η χριστιανοσύνη θα στέκεται “ενωμένη” (υπό την “καθοδήγηση” του Πάπα της Ρώμης φυσικά) απέναντι στο διαρκώς ανερχόμενο Ισλάμ.

Αποτελούν μήπως τα παραπάνω “επιστημονική φαντασία”; Καθόλου! Διότι ήδη στα “σκαριά” βρίσκονται τα πρώτα (αναγκαία) βήματα στην πορεία προς την περίφημη “Ένωση” των Εκκλησιών. Και μία πρόταση-έκπληξη που έκανε πριν από μερικές μόνο ημέρες ο Πάπας Φραγκίσκος. Εάν τελικά η πρόταση αυτή του Ποντίφικα υλοποιηθεί, τότε η “Ένωση” των Εκκλησιών θα έχει κάνει το πρώτο, και ίσως σημαντικότερο, βήμα της.

Τι ακριβώς πρότεινε ο “μαύρος Πάπας” της προφητείας; Αναφέρθηκε στην πρόθεση της ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας να ορίσει σταθερή ημερομηνία εορτασμού του Πάσχα, έτσι ώστε όλοι οι Χριστιανοί του κόσμου να το γιορτάζουν από κοινού! Είπε συγκεκριμένα ο Πάπας Φραγκίσκος σε ομιλία του στη βασιλική εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Λατερανού, στη Ρώμη: “Η [ρωμαιοκαθολική] Εκκλησία είναι διατεθειμένη να ορίσει μια σταθερή ημερομηνία για το Πάσχα, ώστε να μπορεί να γιορτάζεται την ίδια ημέρα από όλους τους Χριστιανούς. Από τους Καθολικούς, Ορθόδοξους και Προτεστάντες”.

Και πρόσθεσε: “Η Καθολική Εκκλησία είναι διατεθειμένη να σταματήσει να ακολουθεί την καθορισμένη, έως τώρα, ημερομηνία η οποία αντιστοιχεί στην πρώτη πανσέληνο μετά την εαρινή ισημερία”.

Τι να σημαίνει άραγε αυτή η πρόταση του Πάπα, που αλλάζει τα δεδομένα αιώνων; Ένδειξη “καλής θέλησης” προς τους Ορθοδόξους ή μήπως μία ύπουλη παγίδα του Βατικανού με στόχο τον “οικουμενισμό” και την Πανθρησκεία; Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί θυμούνται τον Πατροκοσμά: “Τον Πάπα να καταράσθε, διότι αυτός θα είναι η αιτία”!

Όμως ο Πατροκοσμάς είχε επίσης προβλέψει ότι το μεγάλο κακό (ο “γενικός πόλεμος”) θα συμβεί στη διάρκεια του έτους εκείνου, στο οποίο θα συμπέσουν “διπλή Πασχαλιά και διπλό καλοκαίρι”. Και ασφαλώς, για την αινιγματική αυτή προφητική ρήση του Αγίου Κοσμά έχουν ειπωθεί και γραφτεί πολλές και διάφορες ερμηνείες. Μία λοιπόν ερμηνεία, που αποκτά άλλες διαστάσεις μετά την ως άνω πρόταση του Πάπα Φραγκίσκου, είναι ότι “διπλή Πασχαλιά” θα μπορούσε κάλλιστα να είναι... ο κοινός εορτασμός της Αναστάσεως του Κυρίου από Ορθοδόξους και Καθολικούς!

Γιατί όμως η πρόταση του Πάπα, αυτό το “άνοιγμα φιλίας” προς την Ορθοδοξία, έρχεται αυτή τη δεδομένη στιγμή; Γύρω μας βλέπουμε ξεκάθαρα πού οδηγούνται τα πράγματα: προς το αδιέξοδο και τη σύγκρουση. Η Ελλάδα καταρρέει με πάταγο και η Ευρωζώνη κινδυνεύει με διάλυση! Η Τουρκία οδηγείται σε κυβερνητικό αδιέξοδο και το ανεξάρτητο Κουρδιστάν καραδοκεί! Ο αραβικός κόσμος κι η Μέση Ανατολή “βράζουν”, ενώ Ιράν και Ισραήλ “κονταροχτυπιούνται”! Η ΠΓΔΜ κινδυνεύει με διάλυση από τους αλβανόφωνους, που επιδιώκουν απόσχιση του δυτικού τμήματος του κρατιδίου! Στη Συρία μαίνεται επί χρόνια πλέον ένας αδυσώπητος εμφύλιος πόλεμος, ενώ το καθεστώς του Άσαντ είναι στο στόχαστρο των ΗΠΑ! Το ουκρανικό ζήτημα “δηλητηρίασε” τις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση και οδήγησε σε νέο Ψυχρό πόλεμο! Και τόσα άλλα...

Τι συμβαίνει λοιπόν; Οδεύουμε προς Γ΄ παγκόσμιο πόλεμο; Εάν ναι, τότε είναι παραπάνω από βέβαιο ότι ο πλανήτης Γη κινδυνεύει με ολική του καταστροφή, εφόσον στον πόλεμο αυτό θα χρησιμοποιηθούν τα πλέον υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα (υπερόπλα), τα οποία θα προκαλέσουν θερμοπυρηνικό ολοκαύτωμα και ο κόσμος μας θα βιώσει έναν εφιαλτικό Αρμαγεδδώνα...

Υπό αυτό το πρίσμα η πρόταση του Πάπα για κοινό εορτασμό του Πάσχα από όλους τους Χριστιανούς δεν σημαίνει παρά ένα βήμα παραπέρα στον δρόμο προς την Πανθρησκεία και τη Νέα Εποχή... Είναι και το περίφημο Υπερμνημόνιο στη μέση. Σύμφωνα μ' αυτό, εντός του 2016 θα έχει προωθηθεί σημαντικά η “Ένωση” των Εκκλησιών!

Άλλωστε και ο οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος δεν έχει κρύψει τις προθέσεις του για “συνεννόηση” με το Βατικανό. Οπότε, προκύπτει εύκολα το συμπέρασμα ότι οι δύο (τουλάχιστον) Εκκλησίες, ορθόδοξη και καθολική, θα προωθήσουν το εξής σχέδιο: “Ένωσή” τους κάτω από ενιαία διοίκηση και ενός είδους γεωγραφικός διαμερισμός τους σε “δυτική” και “ανατολική” Εκκλησία! Φυσικά, η “πρωτοκαθεδρία” του Πάπα δεν τίθεται καν επί τάπητος, αφού είναι μέσα στη φύση του καθολικισμού να θεωρεί τον Πάπα απευθείας εκπρόσωπο του Θεού στη Γη και αλάθητο.


109 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page