(εκτός από τους χάρτες του ναύαρχου του Μεγαλέξανδρου Νέαρχου...)
14.2.2014
Του Ησαΐα Κωνσταντινίδη
Μια πάρα πολύ σημαντική αποκάλυψη μας έρχεται από την Τουρκία! Ως γνωστόν, στη γειτονική χώρα τα τελευταία χρόνια αναθερμαίνεται το ενδιαφέρον για τον μεγάλο Οθωμανό ναύαρχο του μεσαίωνα Πιρί Ρεΐς (που υπήρξε, συν τοις άλλοις, μέγας ναύαρχος του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς). Ο Πιρί Ρεΐς έγινε πασίγνωστος από τους περίφημους χάρτες του, που ήταν εξαιρετικής ακρίβειας και εκπλήσσουν ακόμη και στις ημέρες μας τους σύγχρονους χαρτογράφους. Σε μια εποχή που το “Google Earth” ήταν παντελώς άγνωστο και δεν θα μπορούσε να είναι ούτε καν επιστημονική φαντασία, ο εν λόγω «θαλασσόλυκος» κατόρθωσε και σχεδίασε χάρτες εξαιρετικής ακρίβειας, πολύ μπροστά από την εποχή τους...
Πού όμως βασίστηκε ο Πιρί Ρεΐς στο τεράστιας σημασίας έργο του; Η γνώση μας επί του όλου ζητήματος θέλει τις άκρως προωθημένες για την εποχή του πληροφορίες σχετικά με τη γεωγραφία ολόκληρου του πλανήτη να στηρίζονται σε προγενέστερη σοφία, και μάλιστα στη σοφία του αρχαιοελληνικού πνεύματος! Μέχρι και Τούρκοι ακαδημαϊκοί, για παράδειγμα, αποδέχτηκαν ότι ο συμπατριώτης τους έλαβε γνώση των «απόκρυφων» πληροφοριών γεωγραφικής φύσης του ναύαρχου που είχε μαζί του ο Μεγαλέξανδρος στις εκστρατείες του, δηλ. του Νέαρχου...
Ο Νέαρχος, με καταγωγή από τη νήσο της Κρήτης, ήταν ο επικεφαλής του στόλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ακολουθούσε, με τα πλοία του, από θαλάσσης τα στρατεύματα του μεγάλου Μακεδόνα στην από ξηράς εκστρατεία τους προς Ανατολάς. Όμως ο ρόλος του Νέαρχου δεν ήταν μόνο στρατιωτικού χαρακτήρα. Ο ίδιος ήταν πάνω απ’ όλα επιστήμονας ερευνητής και ανακάλυψε, στη διάρκεια της περιοδείας του, πολλές άγνωστες τον καιρό εκείνο γνώσεις για τους πολιτισμένους Έλληνες. Νέα είδη ψαριών, φυτών, αλλά και ανθρώπων έγιναν γνωστά στον ελληνικό κόσμο χάρη στο εξαιρετικό έργο του Νέαρχου!
Στο βιβλίο του «Νέο φως στα μεγαλύτερα μυστήρια του κόσμου», ο αείμνηστος Έλληνας ερευνητής Θεόδωρος Αξιώτης γράφει και τα εξής πολύ ενδιαφέροντα:
«Το 1927 στην Κωνσταντινούπολη σ’ ένα από τα παλιά παλάτια της βασιλεύουσας ανακαλύφτηκαν χάρτες που χρονολογήθηκαν μερικά χρόνια μετά την άλωση της Πόλης. Οι χάρτες αυτοί, όπως αποδείχτηκε, ήταν αντίγραφα από παλαιότερους χάρτες πιθανόν της Βυζαντινής αυτοκρατορίας που κληρονόμησε τον Ελληνικό Πολιτισμό. Οι Τούρκοι δήλωσαν ότι ανακαλύφτηκαν από τον Πίρι-Ρέις, Τούρκο αξιωματικό του ναυτικού, απόγονο του μεγάλου ναυάρχου του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή, που κι εκείνος ονομαζόταν Πίρι-Ρέις.
Οι Τούρκοι ειδικοί διαπίστωσαν αμέσως ότι υπήρχαν άγνωστες λεπτομέρειες στους χάρτες, αλλά αγνοούσαν πόσο πίσω πήγαιναν στους αιώνες. Μα έστω και μερικά χρόνια να υποχωρούσαν προς το παρελθόν παντού ξεπρόβαλλε ο Ελληνικός Πολιτισμός σαν Ρωμαϊκός ή Βυζαντινός και διεκδικούσε την πατρότητα των πρωτοτύπων. Τότε λοιπόν ο Πίρι-Ρέις, ο ναύαρχος του Σουλτάνου, υποβιβάστηκε σε πρώην πειρατή, που πήρε αποστολή να πολιορκήσει το Γιβραλτάρ. Επειδή όμως δεν έκανε καλά τη δουλειά του, αποκεφαλίστηκε. Ένας πειρατής που τριγυρίζει τις θάλασσες, και μάλιστα στο Γιβραλτάρ, θα μπορούσε να λύσει πολλά γεωγραφικά προβλήματα.
Οι χάρτες αυτοί έδειχναν όχι μόνο την ακτή της βόρειας και νότιας Αμερικής με το εσωτερικό τους, αλλά και την Ανταρκτική. Είχαν λεπτομέρειες στις καμπύλες που ο Αμερικανός μηχανολόγος Αρλινγκούχ Μάλλερυ δήλωσε ότι οι αρχαίοι γεωγράφοι δίνουν την εντύπωση ότι έκαναν εναέριες παρατηρήσεις. Το ίδιο έκπληκτοι έμειναν και οι χαρτογράφοι του Υδρογραφικού Τμήματος του Αμερικανικού Ναυτικού. Ο δε Τζωρτζ Κέτμον δήλωσε ότι η μόνη εξήγηση είναι να παραδεχτούμε ότι υπήρξαν προηγμένοι πολιτισμοί στη Γη. Οι δε παγετωνολόγοι που μελέτησαν τη διαδικασία της διάβρωσης των ακτών δήλωσαν ότι οι χάρτες παριστάνουν την επιφάνεια της Γης, όπως πρέπει να διαμορφώθηκε πριν από 10.000 χρόνια!
Ο Τσαρλ Μπέρλιτζ σχετικά με το χάρτη του Πίρι-Ρέις έγραψε πως υπήρχε μια σημείωση του ίδιου του ναυάρχου που έλεγε ότι: «όταν συγκέντρωνε στοιχεία για το χάρτη του είχε χρησιμοποιήσει παλιά σχέδια και παγκόσμιους χάρτες που φτιάχτηκαν την εποχή του Αλεξάνδρου, Κυρίου, των δύο Κεράτων, και που δείχνουν τις κατοικημένες περιοχές του κόσμου...». Ο ίδιος συγγραφέας πιστεύει ότι μερικοί χάρτες διασώθηκαν, από ορισμένα άτομα, από τη γενική καταστροφή των αρχείων της αρχαιότητας και μετά χρησιμοποιήθηκαν από Άραβες και Τούρκους ναυτικούς και αργότερα και από Ευρωπαίους. Ο ίδιος ο Κολόμβος χρησιμοποίησε τους ελληνικούς χάρτες, για ν’ ακολουθήσει τα ίχνη τους μετά από 3.000 χρόνια. Την τελευταία γραπτή μαρτυρία που είχαμε για τα ταξίδια αυτά ήταν του Περσέα, που από το νησί Γοργώ (Μέδουσα, Σαντάνα, Σατανά, Τρίγωνο Διαβόλου) έφθασε στις Εσπερίδες, για ν’ αφήσει τα σύμβολα της Μέδουσας».
Αυτά γράφει ο αείμνηστος Αξιώτης σε ένα από τα πιο σημαντικά έργα του. Τώρα, ας αναφερθούμε και στην πολύ σπουδαία όντως πληροφορία που μας ήρθε μόλις από τη γειτονική Τουρκία... Είναι γνωστό στους «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» ότι τα τελευταία είκοσι περίπου χρόνια αρκετοί Τούρκοι, βασικά της λεγόμενης «κοινωνικής ελίτ», έχουν κάτι σαν «μόδα» να καταγίνονται με τις ελληνικές σπουδές: μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα, την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό! Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό φαινόμενο, ελάχιστα γνωστό στην Ελλάδα, που πιθανώς φανερώνει την τάση αυτών των ανθρώπων να επανεύρουν τις χαμένες ρίζες τους.
Από αυτούς τους τουρκικούς κύκλους των ελληνικών σπουδών έχουν προκύψει, κατά τη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων, μερικοί αξιόλογοι ερευνητές. Όπως κι εμείς εδώ, έτσι κι εκεί «σκαλίζουν» τις αρχαίες ελληνικές πηγές, αλλά και τις βυζαντινές, προκειμένου να λάβουν γνώση για το ιστορικό παρελθόν της περιοχής μας (και όχι μόνο). Ιδού λοιπόν τώρα τι λέει ένας ανώνυμος ερευνητής (σεβόμαστε την ανωνυμία του, που ίσως και να οφείλεται σε... «βαθύτερους» λόγους!).
Κατά τον ερευνητή αυτό, ο Πιρί Ρεΐς δεν απέκτησε τις φοβερές πληροφορίες του περί της γεωγραφικής κατάστασης του πλανήτη μόνο από τους ερευνητές του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Μία άλλη πολύ σοβαρή και αξιόπιστη αρχαία πηγή του Πιρί Ρεΐς (πιο παλιά μάλιστα χρονικά από τον Μεγαλέξανδρο) ήταν και τα... «Ορφικά» κείμενα! Δηλ. (βασικά) οι «Ύμνοι» και τα «Αργοναυτικά» του Ορφέα...
Πράγματι, στα κείμενα αυτά, που μας έρχονται από την απώτατη προϊστορία, περιγράφεται ο πλανήτης μας, όπως και όλο το σύμπαν, θαρρείς και... κάποιος το βλέπει από ψηλά, από τον ουρανό! Είναι όντως εκπληκτικές οι σχετικές αναφορές των «Ορφικών» κειμένων, ώστε αρκετοί σύγχρονοι ερευνητές ισχυρίζονται ότι είναι πιο μπροστά ακόμα και από την επιστήμη των ημερών μας!... Τόσο την κοσμολογία, όσο και τη χαρτογραφία. Και να που τώρα ακόμα και στην Τουρκία ανακαλύπτουν το μεγαλείο του Ορφέα και τον αιώνιο πλούτο του αρχαίου ελληνικού πνεύματος, που είναι συμπαντικού (και όχι απλά πανγήινου) χαρακτήρα...
Σχόλια