top of page
  • Εικόνα συγγραφέα.

Καθηγητής Δημήτρης Κιτσίκης

Έγινε ενημέρωση: 25 Ιουν 2020

«Ελληνοκεντρισμός και όχι εθνικισμός! Ελληνισμός είναι όλος ο πλανήτης!...»

6.9.2011

Συνέντευξη στον Ησαΐα Κωνσταντινίδη


Πάντοτε μία συζήτηση με τον καθηγητή Δημήτρη Κιτσίκη έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Προσωπικότητα παγκοσμίου βεληνεκούς, ακαδημαϊκός και καθηγητής πανεπιστημίου επί σειρά δεκαετιών, ο καθηγητής Κιτσίκης διακρίνεται για τις προωθημένες θέσεις του, ασυνήθιστες στη σημερινή παρακμιακή Ελλάδα, που ωστόσο συχνά επαληθεύονται. Εκτός από ιστορικός, ο Κιτσίκης είναι επίσης καθηγητής διεθνών σχέσεων και πολιτικών ιδεολογιών, ενώ θεωρείται ως ο σημαντικότερος εν ζωή Έλληνας τουρκολόγος. Με τον καθηγητή Κιτσίκη είχαμε μία διεξοδική συνομιλία, που άγγιξε «καυτά» θέματα της τρέχουσας ελληνικής (και όχι μόνο) επικαιρότητας. Ειπώθηκαν πράγματα εξαιρετικής σπουδαιότητας, πάντοτε με αγωνία για το μέλλον του ελληνισμού...

Θέσαμε στον καθηγητή το ζήτημα των «αγανακτισμένων» της πλατείας Συντάγματος και ζητήσαμε τη γνώμη του. Χωρίς περιστροφές η γνώμη του κ. Κιτσίκη έχει ως εξής:

Θεωρώ ότι οι ΄΄αγανακτισμένοι΄΄ δεν έχουν καμία οργάνωση και καμία κατεύθυνση. Απόδειξη αυτού είναι ότι αποτελούνται από ανθρώπους δεξιάς, αριστερής κτλ. προελεύσεως. Είναι δηλ. όλοι αυτοί που νιώθουν δυσαρεστημένοι, π.χ. επειδή τους έκοψαν 100 ευρώ από τον μισθό τους ή που δεν δέχονται ότι οι ίδιοι είναι κλέφτες και είναι όλοι οι άλλοι... Όλη η υπόθεση των ΄΄αγανακτισμένων΄΄ δεν έχει κανένα νόημα, εκτός αν είναι κατευθυνόμενη από το εξωτερικό, από άλλες δυνάμεις, όπως εγώ πιστεύω, κατά το πρότυπο των λεγόμενων ΄΄έγχρωμων επαναστάσεων΄΄ της Ουκρανίας, της Γεωργίας κ.ά., μόνο που εδώ... δεν είναι ΄΄έγχρωμη΄΄! Είναι ένα σενάριο, που το είδαμε επανειλημμένως και το είδαμε και το 1973 στην Ελλάδα, στο Πολυτεχνείο. Είναι με δυο λόγια οργανωμένες από τον ξένο παράγοντα, για την αποσταθεροποίηση του καθεστώτος...

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απόψεις του καθηγητή Κιτσίκη για τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου:

Υποστήριξα εξαρχής τον Γ.Α.Π. για έναν και μοναδικό λόγο. Αυτό που θέλει να κάνει, και το οποίο εγώ υποστηρίζω, είναι ότι το καπιταλιστικό σύστημα που έχουμε πρέπει να πάψει να είναι τριτοκοσμικό και να γίνει ανεπτυγμένο! Δηλ. να γίνουμε η ΄΄Δανία της Μεσογείου΄΄, μία καπιταλιστική προηγμένη χώρα. Έχουμε που έχουμε τον καπιταλισμό, τουλάχιστον να τον εφαρμόζουμε σωστά!... Βέβαια ο Γ.Α.Π. δεν είναι επαναστάτης και κάνει μία πολιτική σύμφωνη με τον αμερικανικό παράγοντα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Πάντως, πιστεύω ότι τελικά ο Γ.Α.Π. θα αποτύχει στο έργο του!

Αναπόφευκτα η κουβέντα με τον Δημήτρη Κιτσίκη έφτασε και στο επίκαιρο σίγουρα ζήτημα της επανάστασης, σε μια εποχή όπου ξεσηκώνονται όλοι οι λαοί της Ευρώπης και της Μεσογείου. Η γνώμη του Κιτσίκη περί επανάστασης έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, δεδομένου ότι ο ίδιος διδάσκει επί δεκαετίες το μάθημα των πολιτικών ιδεολογιών στο εξωτερικό:

Στην Ελλάδα χρειάζεται επανάσταση, δεν υπάρχει αμφιβολία! Και για να είναι ολοκληρωμένη, πρέπει να είναι και πολιτική και κοινωνική και οικονομική. Η επανάσταση γίνεται με διαφόρους τρόπους, αφού ούτως ή άλλως πρέπει να βρει κάποιον τρόπο για να επιβληθεί. Η επανάσταση της 21ης Απριλίου του 1967, όπως κι εκείνη των μπολσεβίκων στη Ρωσία τον Οκτώβρη του 1917, έγινε μέσω πραξικοπήματος. Δηλ. στις 3 το πρωί έρχεται μία στρατιωτική δύναμη και καταλαμβάνει τα διάφορα υπουργεία κτλ. Κι όταν ξυπνούν το πρωί οι άνθρωποι έχει ήδη επιβληθεί... Άλλος τρόπος για να κάνεις επανάσταση είναι το ΄΄προνουτσιαμέντο΄΄, όπως έγινε στο κίνημα του 1909 στο Γουδί. Στέλνεις δηλ. ένα τελεσίγραφο στην κυβέρνηση και την καλείς να παραιτηθεί εντός 24 ωρών, σε διαφορετική περίπτωση επεμβαίνεις! Ένας άλλος τρόπος πάλι είναι να κατεβάσεις τον κόσμο στον δρόμο, όπως έγινε στο Ιράν το 1979, που – αντίθετα από τους Έλληνες ΄΄αγανακτισμένους΄΄ που δεν έχουν πίσω τους καμία κατεύθυνση – εκεί είχανε πίσω τους τον Χομεϊνί, ο οποίος περίμενε στη Γαλλία και ο οποίος χρησιμοποίησε την όλη κατάσταση για να γυρίσει στη χώρα του και να επιβληθεί. Τέλος, ένας άλλος τρόπος είναι να πάρεις τα όπλα και ν’ ανέβεις στα βουνά, όπως έκαναν το ΚΚΕ και ο Άρης Βελουχιώτης στη δεκαετία του 1940, αλλά και αργότερα ο Κάστρο στην Κούβα κτλ....

Δεν θα μπορούσαμε βέβαια να μην μιλήσουμε για τη θέση της πατρίδας μας στο διεθνές περιβάλλον. Οι αντιλήψεις του Δημήτρη Κιτσίκη παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αποτελούν μία εναλλακτική άποψη απέναντι στον παραδοσιακό ελληνικό εθνικισμό, απορρίπτοντας παράλληλα τον ενδοτισμό των απάτριδων «θολοκουλτουριάρηδων»:

Ελληνοκεντρισμός και όχι εθνικισμός! Ο εθνικισμός συρρικνώνει τον ελληνισμό, διότι η Μεγάλη Ιδέα και τριπλάσιο ακόμη έδαφος να μας αποδώσει σε σχέση μ’ εκείνο που ήθελε ο Βενιζέλος (των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών), ακόμη και μέχρι την... Κίνα να φτάναμε τα σύνορά μας, πάλι θα είχαμε σύνορα. Συνεπώς και πάλι θα είχαμε έναν κόσμο εντός συνόρων και έναν κόσμο εκτός συνόρων... Εγώ έχω την άποψη ότι ο ελληνισμός είναι όλος ο πλανήτης! Συνεπώς δεν μπορεί να έχει σύνορα... Κάτι παραπάνω, αφού λέω με τρόπο συμβολικό ότι ο ελληνικός πολιτισμός δεν είναι απλώς πλανητικός, είναι συμπαντικός!... Ο ελληνισμός στον 19ο αιώνα έφτανε από τον Δούναβη μέχρι τη Βαγδάτη και, εξαιτίας του εθνικισμού και της Μεγάλης Ιδέας, συρρικνωθήκαμε και γίναμε τώρα αυτό το κρατίδιο... Είμαστε όλος ο πλανήτης, συνεπώς δεν πρέπει να αντιγράφουμε τις άλλες χώρες. Ο εθνικισμός είναι καλός για όλους τους άλλους, όχι όμως και για εμάς...

Ποιοι όμως είναι οι εχθροί και ποιοι οι φίλοι του ελληνισμού κατά τον καθηγητή Κιτσίκη; Ιδού τι απαντάει ο ίδιος:

Στο επίπεδο της εξωτερικής πολιτικής ήδη από το 1996-1997, στο περιοδικό ΄΄Ενδιάμεση Περιοχή΄΄, είχα ως κύριο άρθρο ποιοι είναι οι εχθροί μας και ποιοι οι φίλοι μας. Οι εχθροί μας είναι, ιεραρχικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι πολυεθνικές, ο Πάπας, η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο ισλαμισμός! Εγώ βέβαια συζητώ με όλες τις θρησκείες, συνεπώς και με το Ισλάμ (με τον Φετχουλάχ Γιουλέν). Δεν παύω όμως να επιμένω ότι ο ισλαμισμός είναι κίνδυνος για την Ελλάδα. Οι φίλοι και αδερφοί μας είναι, ιεραρχικά, οι αλεβήδες της Τουρκίας (το 1/3 του τουρκικού πληθυσμού, που κατά τον Πατροκοσμά θα επανέλθει στον ελληνισμό), το Ισραήλ και στην περιφέρειά μας εκείνοι που μπορούμε ενδεχομένως να τους χρησιμοποιήσουμε προς όφελός μας, όπως οι Κούρδοι, οι Αρμένιοι, οι Γεωργιανοί, οι Σύριοι και το Ιράν. Έρχεται λοιπόν τώρα ο Γ.Α.Π. και κάνει αυτήν την πολιτική!


Ακολούθησε διάλογός μας για τα ελληνοτουρκικά (στα οποία, όπως πολλοί πιστεύουν, ο καθ. Κιτσίκης είναι ο πλέον ειδικός) και τη θέση της Ελλάδας στη σημερινή τουρκοϊσραηλινή διαμάχη. Άκρως ενδιαφέροντα τα όσα ειπώθηκαν από το στόμα του συνομιλητή μας:


Έχω γράψει επανειλημμένως για το γεωπολιτικό τρίγωνο Ελλάδας-Τουρκίας-Ισραήλ, στο οποίο και θα πρέπει να βασίζεται όλη μας η εξωτερική πολιτική. Χωρίς αυτό το τρίγωνο δεν μπορούμε να προσωρήσουμε, διότι ακριβώς μ’ αυτό πολλαπλασιάζουμε τη δύναμή μας έναντι των εχθρών μας (την επέκταση της Ε.Ε. από τη δύση, τη σλαβική επέκταση από το βορρά, την αραβική επέκταση από τον νότο και την επέκταση της Κίνας από την ανατολή) και επίσης κρατάμε το κέντρο της Ενδιάμεσης Περιοχής (της πλέον νευραλγικής περιοχής του πλανήτη)! Η Τουρκία σήμερα παριστάνει ότι είναι δήθεν ΄΄έξω φρενών΄΄ με το Ισραήλ, προσεγγίζοντας φαινομενικά τους Άραβες και το Ισλάμ. Όμως η Τουρκία δεν είναι πραγματικά ισλαμική (είναι Ισλάμ χαλαρό, με πολύ ρακί!), βρίσκεται ουσιαστικά πιο κοντά στους χριστιανούς – μέσω των Αλεβήδων – απ’ ότι στους μουσουλμάνους. Για να έχει όμως επιρροή σήμερα στον κόσμο του Ισλάμ παριστάνει τώρα την... ΄΄αντιϊσραηλινή΄΄!


Τέλος, παραθέτουμε την άποψη του Κιτσίκη για τη θέση της Κύπρου στο κέντρο του διαφαινόμενου αυτού τριγώνου της Ανατολικής Μεσογείου:


Οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από τη συμφωνία Κύπρου-Ισραήλ για το πετρέλαιο! Συνεπώς η Τουρκία δεν πρόκειται να κινηθεί κατά της Κύπρου, διότι τότε οι Αμερικανοί θα αντιδράσουν, πόσο μάλλον που η Άγκυρα κατέχει στρατιωτικά το βόρειο τμήμα της Μεγαλονήσου... Παράλληλα όμως οι ΗΠΑ έχουν αποδυναμώσει και τον Χριστόφια, βάζοντάς τον σε πολύ δύσκολη θέση, λόγω της γνωστής ανατίναξης των πολεμοφοδίων κτλ. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι θέλουν να τον διώξουν, απλά θέλουν να τον έχουν ακόμα περισσότερο υποχείριό τους!... Οπότε για να επιβάλλουν ένα νέο σχέδιο Ανάν, που είναι ήδη έτοιμο, πιέζουν αφενός την τουρκική πλευρά (λόγω της κατοχής της Β. Κύπρου) και αφετέρου πιέζουν και τον Χριστόφια, που τον έχουν ήδη στο χέρι...


1.529 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page