top of page
  • Εικόνα συγγραφέα.

Ιφικράτης Αμυράς

«Δεν μίλησα για καταστάσεις τύπου 17 Νοέμβρη, αλλά για παλλαϊκή εξέγερση και εθνοαπελευθερωτικό αγώνα»!

21.6.2012

Συνέντευξη στον Ησαΐα Κωνσταντινίδη


Μέσα στη φόρτιση του προεκλογικού κλίματος εν όψει των εκλογών της 17ης Ιουνίου του 2012 (που διαφημίστηκαν ως... «οι κρισιμότερες της Μεταπολίτευσης»!) σημειώθηκε πλήθος αντεγκλίσεων και προστριβών ανάμεσα στις αντίπαλες δυνάμεις. Ειδικά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αναβίωσαν συγκρουσιακές καταστάσεις που μας θύμισαν τον άλλοτε δικομματισμό «πράσινων» και «μπλε», ο οποίος όμως είχε διχάσει την κοινωνία μας, συντηρώντας μία νοοτροπία σχεδόν εμφυλιοπολεμική... Ακριβώς μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες προέκυψε και το θέμα με τον κ. Ιφικράτη Αμυρά και κάποιες τοποθετήσεις του, τις οποίες εκμεταλλεύθηκε με περίπου χυδαίο τρόπο το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, για να αποκομίσει – έτσι νόμιζε – εκλογικά οφέλη!

Ο Ιφικράτης Αμυράς λοιπόν, που άθελά του έγινε ένα από τα κεντρικά πρόσωπα της προεκλογικής διαμάχης, μίλησε μαζί μας για μια σειρά θεμάτων που αφορούν την πολιτική, ιστορική, πολιτισμική αλλά και θρησκευτική πορεία του τόπου μας. Όντας ένας άνθρωπος με πολλές και ιδιαίτερες γνώσεις, καθώς και με πολύ ενδιαφέρουσες – και για πολλούς πρωτόγνωρες – απόψεις και αντιλήψεις, μας εξέθεσε τη γνώμη του για κρίσιμα ζητήματα της εποχής μας. Εμείς είναι γνωστό ότι σεβόμαστε και προωθούμε ΟΛΕΣ απολύτως τις απόψεις, από όπου και αν προέρχονται, οι οποίες όμως σέβονται τους κανόνες της δημοκρατίας και δεν παραβιάζουν το γενικό συμφέρον. Παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα δεν διαπιστώσαμε, και από το σύνολο των γνώσεων που έχουμε για αυτόν, ο κ. Αμυράς να έρχεται σε αντίθεση με τις ως άνω προϋποθέσεις και συνεπώς οι αντιλήψεις του είναι για εμάς απόλυτα σεβαστές.


Στην άκρως ενδιαφέρουσα κουβέντα μας ο Ιφικράτης Αμυράς ανέφερε καταρχάς ορισμένα πράγματα που ξεδιαλύνουν τα όλα όσα ακούστηκαν για την προσωπικότητά του το τελευταίο διάστημα:


«Θα ήθελα να ξεκινήσω με μία δήλωση που για εμένα είναι από τις πιο σημαντικές σε ό,τι αφορά το πλαίσιο όλων των όσων έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες. Αυτό που δεν ακούστηκε και δεν πέρασε από τα Μ.Μ.Ε. είναι ότι όλο το πολιτικό φάσμα – από την άκρα Αριστερά μέχρι την άκρα Δεξιά – ορίζεται κατ’ εμέ (έτσι όπως έχουν φτάσει τα πράγματα σήμερα) με μια οριζόντια γραμμή. Από τη μια μεριά βρίσκονται οι Έλληνες πατριώτες, που βρίσκονται και στη Δεξιά και στο Κέντρο και στην Αριστερά, και από την άλλη μεριά οι κοσμοπολίτες, οι νεοταξίτες και οι εθνομηδενιστές... Εμένα αυτό ήταν το «έγκλημά» μου, διότι προδότες έχουμε μέσα σε όλους τους πολιτικούς χώρους! Και ένα από τα πράγματα που με πείραξε, αγαπητέ κ. Κωνσταντινίδη, ήταν ότι αρκετοί Δεξιοί, χωρίς καν να καθίσουν να διαβάσουν το τι ακριβώς λέω (σε αντίθεση με εσάς, που καθίσατε και διαβάσατε!) άρχισαν να «πυροβολούν», νομίζοντας ότι εγώ μιλάω για... την πηγάδα του Μελιγαλά!!! Ενώ εγώ μιλούσα για εθνοαπελευθερωτικό αγώνα!... Και αυτό που με πειράζει αυτή τη στιγμή είναι ότι για να εξυπηρετηθούν κάποια μικροκομματικά οφέλη είτε από τη Νέα Δημοκρατία είτε από άλλα κόμματα προσπαθούν να αποσιωπήσουν την ξένη κατοχή!

Τελικά, δεν μας απάντησαν: αυτά που είπε ο Ιφικράτης ισχύουν ή δεν ισχύουν; Τι θέλω να πω; Αν είμαστε υπό ξένη κατοχή θα πρέπει κάτι να κάνουμε... Προφανώς μπορούμε να κάνουμε αυτά ή μπορούμε να μην κάνουμε αυτά που είπε ο Ιφικράτης. Αυτό ας το ξεχάσουμε! Είμαστε όμως υπό ξένη κατοχή; Αν είμαστε υπό ξένη κατοχή τότε όλοι μας, είτε είμαστε Αριστεροί είτε Κεντρώοι είτε Δεξιοί, πρέπει να μιλάμε για εθνοαπελευθερωτικό αγώνα!...

Πώς θα γίνει αυτό; Να το συζητήσουμε... Μπορεί να γίνει άραγε ήρεμα κι ειρηνικά; Ακόμα καλύτερα! Δεν είναι όμως δυνατό αυτή τη στιγμή να περνάει ένα μήνυμα από κάποιους Δεξιούς ότι αυτά που εγώ είπα να μας φέρνουν πίσω στον Εμφύλιο... Εδώ πέρα χρειαζόμαστε εθνική ενότητα εναντίον των ξένων κατακτητών! Αυτό ήταν το μήνυμα που πέρασα!... Και σ’ αυτόν τον εθνοαπελευθερωτικό αγώνα πρέπει να είμαστε όλοι μαζί! Όχι να πέφτουμε στην παγίδα που έστησε ο κ. Μιχελάκης, που είπε ότι δήθεν μιλάω για καταστάσεις τύπου «17 Νοέμβρη»!... Εγώ δεν μίλησα καθόλου για καταστάσεις τύπου «17 Νοέμβρη», αλλά για παλλαϊκή εξέγερση και εθνοαπελευθερωτικό αγώνα»!


Στα όσα άκρως ενδιαφέροντα ανέφερε πιο πάνω ο συνομιλητής μας πρόσθεσε επίσης τα παρακάτω που επεξηγούν και επεκτείνουν τη σκέψη του:


«Αυτά που ισχυρίζομαι η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να τα καταλάβει... Όμως το μεγαλύτερο ποσοστό της λαϊκής Δεξιάς και των εθνικιστών είναι με την Πατρίδα, είναι με τον Λαό! Και σ’ αυτό το πλαίσιο πρέπει να τα βρούμε οι Αριστεροί με τους Δεξιούς. Αυτό που πρέπει να χτυπήσουμε είναι η Μέρκελ, η Τρόικα, η συμμορία των τραπεζιτών που αυτή τη στιγμή καταστρέφουν όλο τον κόσμο! Και αν χρειαστεί να είμαστε στους δρόμους, θα πρέπει να είμαστε δίπλα-δίπλα: και οι Αριστεροί και οι Κεντρώοι και οι Δεξιοί»!...


Η συζήτησή μας με τον κ. Αμυρά έφτασε και σε άλλα ζητήματα, ιστορικής (και όχι μόνο), σημασίας για το έθνος και τον λαό μας, για τα οποία η άποψη του συνομιλητή μας παρουσιάζει επίσης μεγάλο ενδιαφέρον. Βασικά στο θέμα της σύγχρονης ταυτότητας του ελληνισμού και το κατά πόσο αυτός επηρεάστηκε στη διάρκεια των αιώνων από την επικράτηση του χριστιανισμού. Ένα ζήτημα που ακόμα και στις ημέρες μας δημιουργεί – πολλές φορές τεχνητές και περιττές – οξύνσεις από διάφορους κύκλους... Είπε λοιπόν συγκεκριμένα ο Ιφικράτης Αμυράς:


«Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα στο ζήτημα της θρησκείας. Πολλοί (όπως κι εσείς κύριε Κωνσταντινίδη) μιλάνε για τον χριστιανισμό και ισχυρίζονται ότι διατήρησε πολλά στοιχεία από τον αρχαίο ελληνισμό και ότι βοήθησε τους Έλληνες στους εθνικούς τους αγώνες. Είναι όμως δυνατόν σήμερα κάποιος να ισχυρίζεται ότι είναι Έλληνας και Χριστιανός και να έχει ως ιερό βιβλίο την Παλαιά Διαθήκη; Αυτό όμως δεν συνάδει, διότι όσο και να βλέπει κάποιος καλοπροαίρετα τον χριστιανισμό δεν μπορεί να «καταπιεί» κάποια καθαρά εβραϊκά στοιχεία της Παλαιάς Διαθήκης... Δεν είναι δυνατόν στα σχολεία πρώτα να μαθαίνουμε εμείς οι Έλληνες για τον Μωϋσή και κάποια στιγμή αργότερα για τον Ορφέα! Γιατί όταν ήμουν μικρό παιδί έπρεπε να μου λέει η δασκάλα μου ότι αυτά που λέει ο Όμηρος είναι παραμύθια;... Τη στιγμή μάλιστα που έχουν βρεθεί όλοι οι τάφοι, του Πριάμου κτλ., και όμως παρ’ όλα αυτά εμένα η δασκάλα μου μου έλεγε ότι ο Όμηρος έγραφε... παραμύθια!

Επίσης επιτρέπεται αυτή τη στιγμή – ακόμη και σήμερα... – να διαβάζονται οι αφορισμοί κατά των Ελλήνων, που είναι από τα χρόνια του Βυζαντίου; Άρα λοιπόν εδώ πέρα υπάρχει ένα σοβαρότατο ζήτημα... Και το πιο σημαντικό. Αυτό το κράτος που λέει ότι σέβεται όλες τις απόψεις επιτρέπεται να έχει νομιμοποιήσει από το ισλάμ μέχρι τον βουδισμό και μέχρι τους πάντες, πλην όμως της αρχαίας ελληνικής θρησκείας; Δεν έχει σημασία πόσοι την πιστεύουνε, αλλά είναι γεγονός πως παραμένει εκτός νόμου επί 17 αιώνες, με τα διατάγματα του Θεοδοσίου. Ε, αυτά τα πράγματα δεν συνάδουν με κάποιον που λέει ότι είμαι Έλληνας, δημοκράτης και Χριστιανός!

Ο ιουδαϊσμός είναι μισελληνικός!... Δεν είναι ο χριστιανισμός που λέει «αν θέλετε ελάτε μαζί μου». Δυστυχώς έχει επικρατήσει ένας μισελληνικός ιουδαϊσμός, ο οποίος έχει «παντρευτεί» με ένα δογματισμό και έτσι επικρατούν κάποιες απόψεις ότι δήθεν οι Έλληνες είναι ειδωλολάτρες, άνθρωποι του Σατανά κτλ.! Δεν επιτρέπεται κανένας να λέει ότι οι πρόγονοί μας ήτανε... βλάκες (!), ενώ οι Εβραίοι προφήτες είναι σωστοί... Αυτό το πράγμα δεν επιτρέπεται! Αυτά τα πράγματα δεν έχουνε ακόμα ξεκαθαριστεί και υπάρχει ακόμα ένα μεγάλο τραύμα εξαιτίας του ότι η ελληνική πατρώα θρησκεία συνεχίζει να είναι εκτός νόμου»...


230 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page