top of page
  • Εικόνα συγγραφέα.

Η συμφωνία των Πρεσπών: Σημείο ορόσημο της εθνικής αυτοκτονίας και της πολιτιστικής κατολίσθησης

ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΝΕ...

27.1.2019

Της Χριστίνας Ευθυμίου


Εδώ και πολύ καιρό ασχολούμαστε με το πιο καυτό και επίκαιρο εθνικό θέμα λίγο πολύ όλοι συνειδητά ή ασυνείδητα, ψάχνοντας το κουβάρι του νήματος, περπατώντας φοβισμένοι στα τυφλά σαν στο σπήλαιο της Αμάλθειας, της Κυμαίας Σίβυλλας να πάρουμε χρησμό, διότι ακόμη όλα παραμένουν ένα μυστήριο και το φως πνίγεται μέσα στο σκοτάδι. Μέσα μου ξυπνούν μνήμες που ταράσσουν συθέμελα την ύπαρξή μου και συγκινούν ξυπνώντας κάθε κύτταρο αλήθειας και μεγαλείου ψυχής και υπερηφάνειας. Μνήμες από ηρωικές μορφές του ελληνισμού, αθάνατες και ιερές, όπως η Μελίνα και ο Ελύτης, αρχές δεκαετίας του 1990, θα σας θυμίσω και κάποιοι άλλοι σπουδαίοι άνθρωποι, όπως ο Γιάννης Γεωργάκης, η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, ο Αριστόβουλος Μάνεσης και ο Δημήτρης Τσάτσος...

Ήταν Μάρτιος του 1992, όταν έστειλαν εκείνη την ξακουστή επιστολή στην τότε Ε.Ο.Κ. δηλώνοντας ορθά, κοφτά και ξάστερα με λόγια κοφτερά ότι δεν θα αποδεχτούν κανένα σφετερισμό και ιδιοποίηση της ονομασίας “Μακεδονία”. Τα άγια εκείνα λόγια δεν ξεχνιούνται γιατί μιλάνε στο βάθος της καρδιάς και του εθνικού φρονήματος του Έλληνα: “Για μας η ψυχή μας είναι το όνομά μας”!

Πόσο έχουν αλλάξει οι εποχές! Για δείτε σήμερα: Ούτε η φτώχεια, ούτε η εξαθλίωση, ούτε η μετανάστευση των νέων, ούτε οι πολιτειακές εκτροπές ερεθίζουν τον Έλληνα! Μόνο οι εμμονές του διεγείρουν την αδρεναλίνη. Οι συνήθεις άνθρωποι και λαοί κάνουν όνειρα, σχέδια για το μέλλον, οι Έλληνες ανοίγουν τους τάφους του παρελθόντος, η Ιστορία από κοινωνική επιστήμη έγινε μεταφυσική! Ακόμη και το χαριτολόγημα ότι στα πλαίσια του Μουντιάλ η Γερμανία ξαναηττήθηκε στη Μόσχα με υπονοούμενο την ήττα του ναζισμού κι όλα τ' άλλα που ζούμε με τις Πρέσπες θα άφηναν μ' ανοιχτό το στόμα έναν Μαρξιστή... γνώμη μου... πάντα.

Τα προσβλητικά λόγια και η κάθε είδους υποτίμηση και κακολογία από ξένους πολιτικούς μας αφήνουν αδιάφορους, η παραβίαση του Συντάγματός μας επίσης, η παραχάραξη της ιστορίας μας ασυγκίνητους και το διεθνές μπαστάρδεμα αξιών εις βάρος του ονόματος και του εδάφους, των πλουτοπαραγωγικών μας πηγών και της εθνικής μας υπερηφάνειας αμετακίνητους και υπνωτισμένους. Ούτε μία αντίδραση για τα πολύ συνταρακτικά που είπε η κυρία Μέρκελ, συνεντευξιαζόμενη σε Γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι. Όταν την ρώτησαν το γιατί της καταστροφικής πολιτικής της προς την Ελλάδα και τους Έλληνες αυτή απάντησε: “Η Ελλάδα δεν είναι για μας ήλιος και θάλασσα μόνο. Είναι ο πλούτος στην ειδική και γενική έννοια της λέξης που δεν μπορούμε να αποκτήσουμε. Ζηλεύουμε κι όποιος ζηλεύει μισεί”.

Μήπως ίδρωσε το αυτό μας για τα συγχαρητήρια Τραμπ προς την ΠΓΔΜ, όπου ανέφερε το όνομα “Μακεδονία” 6 φορές; Όσο για τις προκλητικές δηλώσεις Ζάεφ περί “Μακεδόνων του Αιγαίου” οι οποίοι – όπως χαρακτηριστικά είπε - “δεν αποκλείεται να διδάσκονται την «μακεδονική γλώσσα»“ - προκάλεσαν αμηχανία και προβληματισμό. Θα σας θυμίσω πως όσο πλησίαζε η συμφωνία οι προκλητικές δηλώσεις του πρωθυπουργού των Σκοπίων αύξαναν με κερασάκι στην τούρτα τα λόγια του πρόσφατα:

“Αυτό είναι που προκαλεί δυσάρεστα συναισθήματα στους πολίτες της Μακεδονίας, όμως, είναι γεγονός ότι εμείς είμαστε το βόρειο τμήμα αυτής της ιστορικής περιοχής, όπως είναι γεγονός ότι δεν έχουμε φιλοδοξία να προσαρτήσουμε την Ελλάδα, την Αλβανία, τη Βουλγαρία ή την όποια άλλη γειτονική χώρα. Μοναδική μας φιλοδοξία είναι να ανοίξουμε τα σύνορα, να τείνουμε το χέρι, να χτίσουμε φιλίες, κάτι που θα φέρει οικονομική ευημερία και ένα σωρό άλλες δυνατότητες για τις σημερινές και τις επόμενες γενιές” είπε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ και συνέχισε:

“Γι' αυτό είναι σημαντικό για εμάς να απεμπλακεί η πορεία μας προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και το ζήτημα του ονόματος να λυθεί μόνιμα. Γι' αυτό φτάσαμε στην αλλαγή του Συντάγματος”, σημείωσε ο Ζόραν Ζάεφ μεταξύ άλλων σε μια πρόσφατη συζήτηση στα Σκόπια, στο πλαίσιο της διαδικασίας δημόσιας διαβούλευσης για την τροποποίηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ.

Πρόσθεσε, δε, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών επιτρέπει το σεβασμό του δικαιώματος του αυτοπροσδιορισμού και υπενθύμισε ότι η ΕΕ απευθυνόταν στην ΠΓΔΜ με εκφράσεις όπως “η γλώσσα σας”, αποφεύγοντας να μιλήσει για “μακεδονική γλώσσα” παρά το γεγονός ότι αυτή είναι αναγνωρισμένη από το 1977, όπως χρησιμοποιούσε και την έκφραση “ο λαός σας”, αποφεύγοντας να μιλήσει για “μακεδονικό λαό”.

“Δεν γινόμαστε Βορειομακεδόνες διότι είναι σαφές καθορισμένο ότι είμαστε Μακεδόνες, που μιλάμε μακεδονική γλώσσα. Και είναι πολύ σημαντικό που αυτό δεν πρόκειται κανείς να μας το αμφισβητήσει. Το δικαίωμα να αυτοπροσδιοριζόμαστε ως Μακεδόνες θεωρείται πλέον λήξαν. Η χώρα μας πλέον αναγνωρίζεται απ' όλους. Δεν πρόκειται να χρησιμοποιείται άλλο η υποτιμητική για εμάς ονομασία FYROM. Το ζήτημα είναι τι μέλλον θα δημιουργήσουμε για τα παιδιά μας. Ναι, είναι ακριβές ότι θα είμαστε Βόρεια Μακεδονία. Όμως θα είμαστε Μακεδόνες, θα μιλάμε μακεδονική γλώσσα”, σημείωσε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.

Καινούργια στοιχεία ήρθαν στο φως πρόσφατα από τη ρώσικη ιστοσελίδα “Γεωπολιτική”, η οποία αναφέρει ότι έχει μυστικές πληροφορίες από τα Σκόπια για επικείμενο πραξικόπημα στην ΠΓΔΜ και λέγεται ότι ο Ζόραν Ζάεφ θα συλλάβει τον πρόεδρο Γκεόργκι Ιβάνοφ! Όπως υποστηρίζει η εν λόγω ιστοσελίδα, ο Ζάεφ είναι γνωστό ότι έχει διορισθεί από τον Τζορτζ Σόρος που σημαίνει από την “παγκόσμια ελίτ” και επίσης υπό την σκέπη της CIA. Η πολιτική κρίση της γειτονικής χώρας οφείλεται επίσης στο παιχνίδι του αλβανικού παράγοντα. Ο πρωθυπουργός προσπαθεί σκόπιμα να επισημοποιήσει την αλβανική γλώσσα.

Οι εξελίξεις έχουν τελματώσει σε ατελείωτες διαπραγματεύσεις και εικασίες. Το αδιέξοδο της αβύσσου γίνεται όλο και πιο βαθύ καθώς φτηνές δικαιολογίες και προπαγανδιστικά σενάρια, όπως και παράλογα ψέματα δίνουν και παίρνουν. Έχουμε μπει σ' ένα επικίνδυνο λαβύρινθο στον οποίο ο μίτος της Αριάδνης δεν διαφαίνεται πουθενά. Και αναρωτιέται κανείς γιατί, αφού τα πράγματα για τον υγιή σκεπτόμενο είναι απλά.

Μιλάει η ίδια η ιστορία 20.000 ετών (και όχι μόλις 2.000 ετών όπως μας λένε. Πράγματα που κρύβουν εσκεμμένα, έχοντας παραχαράξει όλη την ιστορία) και η γλώσσα μας που κραυγάζουν την αλήθεια, την οποία αλήθεια πάνε να σπιλώσουνε κάποιοι κοροϊδεύοντας τον αδαή, σύγχρονο Νεοέλληνα που αγνοεί τι διαμάντια ιερά διαθέτει στον πλούσιο θησαυρό του. Οι εκπρόσωποί του τον προδίδουν, με τόση ευκολία, που είναι πραγματικά άξιον απορίας, πώς ανέχεται την τόση κοροϊδία, όπως και το πόσο επιτρέπει να μιλούν προσβλητικά γι' αυτόν σπιλώνοντας τον μέγιστο των μεγίστων πολιτισμό του.

Δεν θα σας μιλήσω με ωραία, ακαδημαϊκά λόγια, διότι απευθύνομαι στον απλό λαό, στον κάθε Έλληνα πολίτη, κάθε τάξης, δίχως διαχωρισμό. Στο κάτω-κάτω οι “μορφωμένοι” τα γνωρίζουν, άσχετα αν παριστάνουν πως δεν ξέρουν τίποτα...

Η Δύση για ένα μόνο πράγμα ενδιαφέρεται: Να κλείσει κάθε πόρτα ανοιχτή που εμποδίζει το “σφράγισμα” της περιοχής των δυτικών Βαλκανίων από τη ρωσική επιρροή. Ας ελπίσουμε ότι η γεωπολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας δεν είναι μια υπόσχεση χωρίς αντίκρισμα και ότι η χώρα μας θα είναι πλέον χώρα πρώτης γραμμής από χώρα δεύτερης γραμμής που ήταν μέχρι πρότινος και ότι θα ωφεληθούμε στο μεταμνημονιακό καθεστώς και με την ελάφρυνση του πλασματικά δημιουργημένου χρέους. Γιατί και λίγα ζητάμε, όπως πάντα! Μας έφαγε η ξενομανία μας, η βλακώδης υπερφιλοξενία μας για κάθε ξένο και η εσωτερική μας φαγωμάρα...

Χθες και σήμερα: Πόσο απέχουν; Από τα “Μυστικά του Βάλτου” στη Συμφωνία των Πρεσπών. Η ιστορία δεν έπαψε να επαναλαμβάνεται. Τα σλαβόφωνα έθνη ζητιανεύοντας όνομα, ιστορία, εδάφη και ασκώντας προπαγάνδα αιώνων διεκδικούν ακόμα και σήμερα, πράγματα ιερά που δεν τους ανήκουν. Η “Μεγάλη ιδέα” της χώρας του Ήλιου που τόσοι πολέμησαν με νύχια και με δόντια να την βυθίσουν στο σκοτάδι, να την ληστέψουν ύπουλα και να την πνίξουν στο αίμα. Και μην ακούτε παραμύθια ότι τα κάνουν όλα για το ΝΑΤΟ ή τους Τούρκους, τους Ρώσους και λοιπές φτηνές δικαιολογίες. Θέλουν να φέρουν τα πάνω κάτω για να δημιουργήσουν χάος, θέλουν την πρόσβαση στο Αιγαίο και την Ανατολή για μυστικούς σκοπούς πέρα από κάθε φαντασία. Ούτε να πιστεύετε ότι η Ελλάδα κάτι θα κερδίσει από αυτό το εγχείρημα, μόνο οι τσέπες μερικών θα γεμίσουν και θα λάμψει το γόητρό τους απατηλά.

Ας μην αφήσουμε τον κάθε πολιτικάντη με προσωπικές φιλοδοξίες εύκολου πλουτισμού, που προσπαθεί να εδραιώσει και να εξασφαλίσει την καρέκλα του να μας ρίχνει στάχτη στα μάτια. Να πώς έχουν τα πράγματα. Η Αμερική (ΗΠΑ) αποτελεί έθνος γιατί μιλάει αμερικάνικα και η Ρωσία γιατί μιλάει ρώσικα, κτλ.

Η περίπτωση του Βελγίου θα ήταν ένα καλό παράδειγμα. Το Βέλγιο οδεύει σε διαχωρισμό εδώ και χρόνια γιατί το ένα μέρος του μιλάει ολλανδικά και το άλλο γαλλικά, άσχετα αν τα βαθύτερα κίνητρα είναι οικονομικά. Επίσης ας μην ξεχνάμε την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου το 1948 όπου το γεγονός ότι οι κάτοικοι μιλούσαν ελληνικά οδήγησε σ' αυτήν.

Θα σας θυμίσω τι έγινε με τον Τίτο το 1944 όπου πρώτη φορά ειπώθηκαν λόγια για την αυτονομία της Μακεδονίας, και το Σύμφωνο των Καρυδιών της Εδέσσης. Ας μας πούνε οι “φίλοι” εταίροι μας της Ε.Ε. τι απέγινε με τη Συνθήκη της Λισαβόνας της 27/6/1992. Πώς και κανείς δεν αναφέρθηκε σ' αυτή κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για τη Συμφωνία των Πρεσπών; Ξεχνάνε τόσο εύκολα ό,τι δεν τους συμφέρει...


60 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page