top of page
  • Εικόνα συγγραφέα.

Αποκλειστική δήλωση υψηλόβαθμου τέκτονα:

«Η Μεγάλη Στοά ανοίγεται στην κοινωνία, με πιο ενεργή συμμετοχή στα δρώμενα»!

ΒΡΑΒΕΙΑ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΑΠΕΝΕΙΜΕ Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΤΟΑ

1.4.2017

Του Ησαΐα Κωνσταντινίδη


Ο κ. Σ.Γ. είναι ανώτατος τέκτων. Σήμερα βρίσκεται στη σύνταξη, αλλά επί σειρά ετών υπήρξε σημαντικός δημόσιος λειτουργός, κατέχοντας αξιώματα νευραλγικής σημασίας στο ελληνικό διοικητικό σύστημα. Εκ των θέσεων που ανέλαβε στο παρελθόν έχει τη δυνατότητα να γνωρίζει ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ για την πολιτική, οικονομική κτλ. ζωή του τόπου. Ο ίδιος φρόντισε επιτυχώς, αν και ο ρόλος του πάντοτε ήταν κεντρικής σημασίας και ξέρει «καυτά» μυστικά, να μην απασχολεί τη δημοσιότητα και να περνάει στα «ψιλά» των εφημερίδων και των άλλων ΜΜΕ. Μία κουβέντα λοιπόν μαζί του έχει φοβερά μεγάλο ενδιαφέρον, για πολλά και διάφορα ζητήματα. Είχαμε τη μεγάλη τιμή να τον επισκεφτούμε στην οικία του, όπου και μας παρέθεσε δείπνο. Αμέσως μετά, «μεταξύ τυρού και αχλαδιού», δέχτηκε να μας μιλήσει για το θέμα του τεκτονισμού και τον ρόλο του στην Ελλάδα…

«Όχι, δεν έχω πρόβλημα να λέω ότι είμαι τέκτων», μας είπε όταν τον ρωτήσαμε πώς νιώθει ως ανώτατος μασόνος. Και συμπλήρωσε: «Δεν το διαλαλώ δεξιά-αριστερά, βέβαια. Δεν είναι σωστά πράγματα αυτά. Διότι δεν μπορεί κάποιος να εκμεταλλεύεται τη μύησή του στον τεκτονισμό, για να κάνει καριέρες ή να παριστάνει τον σπουδαίο. Εγώ δεν έχω πρόβλημα ενώπιον φίλων, όπως καλή ώρα τώρα μ’ εσάς, να λέω ότι έχω μυηθεί στον τεκτονισμό και έχω ακολουθήσει εντός του τεκτονισμού στάδια ανελίξεως. Ως εκεί όμως, όχι περισσότερα».

Συμβαδίζει όμως η ιδιότητα του μασόνου με τον επαγγελματικό και κοινωνικό ρόλο ενός δημοσίου λειτουργού; Τον επηρεάζει στο έργο του; Πάνω σ’ αυτά, ο συνομιλητής μας, μας είπε τα ακόλουθα: «Είναι θέμα συνειδήσεως του καθενός. Να, εγώ που σας μιλάω ουδέποτε επηρεάστηκα στο έργο μου από την τεκτονική μου ιδιότητα. Και εάν υπήρξε κάποια επίδραση της ιδιότητάς μου αυτής στο έργο μου τόσα χρόνια, ήταν αποκλειστικά και μόνο προς θετική κατεύθυνση. Διότι ο τεκτονισμός με έμαθε να ξεχωρίζω το ορθό από το λάθος στην επαγγελματική μου πορεία. Αυτά που σας λέω ισχύουν για εμένα τον ίδιο, φυσικά, εφόσον και στον τεκτονισμό υπάρχει το αίσθημα της ατομικής ευθύνης».

Είναι όμως όλοι οι τέκτονες ευσυνείδητοι, όπως ο ίδιος; Σκέφτηκε λίγο, πριν μας απαντήσει: «Ο τεκτονισμός είναι μία μεγάλη και ιστορική κοινότητα. Πολυάριθμος, αποτελείται από ένα μωσαϊκό χαρακτήρων και νοοτροπιών. Όπως έξω στην κοινωνία, ακόμη και στο ίδιο μας το λειτούργημα, δεν είμαστε όλοι ίδιοι, έτσι συμβαίνει και στον τεκτονισμό. Κι από τον τεκτονισμό έχουν περάσει κατά καιρούς άνθρωποι τυχάρπαστοι ή τυχοδιώκτες. Δεν μένουν όμως για πολύ. Είναι άνθρωποι που νομίζουν ότι εάν μυηθούν στον τεκτονισμό, θα αποκομίσουν χρηματικό κέρδος ή θα κερδίσουν διάφορα αξιώματα. Αυτή η αντίληψη είναι λάθος. Εγώ πάντως δεν μυήθηκα στον τεκτονισμό για τίποτα από αυτά, απλούστατα διότι ποτέ δεν τα επεδίωξα ούτε τα είχα ανάγκη».

«Η ελληνική κοινωνία, αλλά και άλλες κοινωνίες στον κόσμο, έχουν μία μάλλον διαστρεβλωμένη αντίληψη για το τι είναι τεκτονισμός. Δεν πρέπει όμως να επιρρίπτουμε όλη την ευθύνη γι’ αυτό στις ίδιες τις κοινωνίες. Επί σειρά αιώνων, ο τεκτονισμός λειτούργησε -ως και όφειλε- πιο πολύ ως μία δομή κλειστού τύπου. Αυτό είχε να κάνει και με τις παλαιότερες διώξεις που υπέστησαν οι αδελφοί τέκτονες σε άλλες εποχές. Η παραπάνω λειτουργία του τεκτονισμού προξένησε σε κάποιους φόβο και στους εχθρούς του μία εκμετάλλευση με στόχο να χτυπηθεί το τεκτονικό ιδεώδες. Από εκεί προέρχεται το όποιο μυστήριο γύρω απ’ τον τεκτονισμό». Αυτά μας είπε ο μασόνος συνομιλητής μας, όταν αναφερθήκαμε στην αρνητική εικόνα που έχουν οι περισσότεροι συμπολίτες μας για τον θεσμό του τεκτονισμού…

Όμως ο ανώτατος τέκτων προχώρησε ακόμη περισσότερο, επεκτείνοντας το σκεπτικό του: «Σήμερα βέβαια οι ανάγκες είναι διαφορετικές. Γι’ αυτό και η Μεγάλη Στοά ανοίγεται πλέον στην κοινωνία, έχοντας ως στόχο μια πιο ενεργό συμμετοχή στα κοινωνικά δρώμενα. Μόλις πέρυσι (2016) έκανε ένα τολμηρό άνοιγμα στον χώρο του διαδικτύου, αναρτώντας στην πλήρως ανανεωμένη ιστοσελίδα της φωτογραφίες από το εσωτερικό του κεντρικού της κτιρίου [ΣΗΜ.: στη συμβολή των οδών Αχαρνών και Σουρμελή]. Και τώρα, σας το αποκαλύπτω αυτό, ετοιμάζει και μια ακόμη σειρά από σημαντικές δράσεις, δημόσιες και διαφανείς. Όλα αυτά, αργά ή γρήγορα, θα συμβάλλουν στη βελτίωση της εικόνας του τεκτονισμού εντός της κοινωνίας μας και στην αποκάθαρσή της από κατηγορίες και αφορισμούς, που κατά καιρούς ειπώθηκαν».

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι συνθήκες που αναδύονται σε Ελλάδα και κόσμο («Νέα Εποχή») ευνοούν τον στόχο αυτό της μασονίας; Ένα δύσκολο ερώτημα, στο οποίο όμως ο συνομιλητής μας δεν δίστασε να απαντήσει αμέσως: «Ο τεκτονισμός δεν είναι αυτός που δημιουργεί τις νέες συνθήκες, αλλά αυτός που τις υπηρετεί. Οπωσδήποτε οι νέες τεχνολογίες και οι παγκόσμιες ανακατατάξεις αποτελούν μία πρόκληση. Όπως όμως βλέπετε, ο τεκτονικός θεσμός ακολουθεί το πνεύμα των καιρών, δεν είναι αναχρονιστικός. Γιατί όχι, λοιπόν; Με χαρά και μεγάλο ενδιαφέρον αναμένουμε τον νέο κόσμο που γεννιέται στις ημέρες μας! Είναι μια καινούρια πρόκληση, στην οποία πρέπει να φανούμε αντάξιοι»…

Κάπου εκεί έληξε ο διάλογός μας για τον τεκτονισμό και ο καθένας μπορεί να εξάγει από τα παραπάνω τα δικά του συμπεράσματα. Εμείς, παραθέσαμε τα λεγόμενα του ανωτάτου τέκτονα αναλλοίωτα και χωρίς δικά μας σχόλια, όπως και υποσχεθήκαμε στον ίδιο να πράξουμε, αλλά και όπως επιβάλλει η δεοντολογία. Άλλωστε, δεν είναι και τόσο συχνό φαινόμενο να μιλάει δημόσια ένας ανώτατος τέκτονας και μάλιστα πρώην σημαντικός δημόσιος λειτουργός του τόπου. Γι’ αυτό και πιστεύουμε ότι τα παραπάνω έχουν μεγάλη αξία, εφόσον αποτελούν μία πρωτογενή μαρτυρία για το θέμα της μασονίας, για το οποίο τόση μελάνη έχει κατά καιρούς χυθεί…

Ως άμεση επιβεβαίωση των παραπάνω, ήρθε η είδηση ότι βραβεία σε Έλληνες επώνυμους, αλλά και σε πολίτες που διακρίθηκαν για την κοινωνική συνεισφορά και το έργο τους, μοίρασε η Μεγάλη Στοά της Ελλάδας στην ετήσια εκδήλωση αλληλεγγύης που πραγματοποίησε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας! Η εκδήλωση έγινε υπό την αιγίδα του Τεκτονικού Ιδρύματος, του οποίου πρόεδρος είναι ο κ. Κωνσταντίνος Πολίτης. Η αίθουσα του ξενοδοχείου ήταν κατάμεστη από κόσμο, ενώ στους παρακολουθήσαντες την εκδήλωση διακρινόταν… και ο συνομιλητής μας, τις απόψεις του οποίου παραθέσαμε πιο πάνω!

Σημειώνεται ότι ανάμεσα στους βραβευθέντες στην τεκτονική εκδήλωση ήταν ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης Νικήτας Τσακίρογλου, καθώς και ο παραολυμπιονίκης Παύλος Μάμαλος. Την παράσταση έκλεψαν επίσης τέσσερις μαθητές για την επίδοσή τους στην ρομποτική, ενώ -όπως αναφέρεται- διατέθηκαν 100.000 ευρώ σε υποτροφίες και χορηγίες σε φορείς όπως η Μαθηματική Εταιρεία και η Ένωση Φυσικών. Χρηματικά βραβεία επίσης δόθηκαν σε αριστεύσαντες μαθητές, ενώ έγιναν δωρεές και σε φορείς, όπως το Κέντρο Εκπαίδευσης Τυφλών και η Αντικαρκινική Εταιρεία.

141 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page