20.11.2020
Του Τάσου Συμιγδαλά
Εκδόσεις “Ήλεκτρον”
Αλήθεια! Πόσο σοφοί ήταν οι αρχαίοι μας πρόγονοι, που η φωνή τους έρχεται από το βάθος τόσων αιώνων να μας θυμίζει σε κάθε ευκαιρία, πως άλλα σκέπτονται και προγραμματίζουν οι άνθρωποι και άλλα παραγγέλλει και διατάσσει ο θεός να πραγματοποιηθούν. Και τώρα, με την αφορμή του μεγάλου σεισμού στο στενό της Μυκάλης, μεταξύ της Σάμου και της απέναντι στεριάς της Ιωνίας, των 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, έρχεται να μας επιβεβαιώσει αυτή τη μεγάλη αλήθεια των αρχαίων σοφών μας.
Δεν είμαστε "πεσιμιστές" να θεωρούμε πως οι δραστηριότητες και οι πράξεις των ανθρώπων είναι ματαιοπονία, αφού άλλος διαφεντεύει τη ζωή μας και ό,τι εμείς, ως άνθρωποι, σκεφτόμαστε και πραγματοποιούμε είναι μάταιο. Όχι. Όμως θα πρέπει να έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας αυτή την αλήθεια των προγόνων μας για να μας καθοδηγεί σε πράξεις δίκαιες και όχι συμφεροντολογικές για να έχουμε την ικανοποίηση ότι πορευόμαστε τηρούντες τον νόμο.
Αυτός ο σεισμός των 6,7 ρίχτερ συγκλόνισε ψυχές και από τις δύο πλευρές του στενού της Μυκάλης, με πολύ βαριές συνέπειες στην απέναντι της Ελλάδας χώρα, θυμίζοντας στον ηγέτη της Ερντογάν, ότι οι εξοπλισμοί, τα ερευνητικά και τα γεωτρύπανα, οι S400 και τα ατσάλινα φτερά είναι τελείως αδύναμα να αντιμετωπίσουν αυτές τις βουλές του Θεού, ή της φύσης.
"Ουδέν κακόν αμιγές καλού" έλεγαν οι αρχαίοι σοφοί μας και γίναμε μάρτυρες αυτής της αλήθειας με την προσέγγιση των ηγετών των δύο γειτονικών χωρών, Μητσοτάκη - Ερντογάν, που όλοι οι διεθνείς Οργανισμοί, (Ο.Η.Ε., Ν.Α.Τ.Ο.) και όλα τα μεγάλα κράτη προσπαθούσαν να πείσουν, χωρίς να το κατορθώνουν, αυτούς τους ηγέτες να προσεγγίσουν ο ένας τον άλλον. Και το κατόρθωσε ο καταστροφικός σεισμός της 30ης Οκτωβρίου 2020, με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού της Ελλάδος Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ήταν μια νότα αισιοδοξίας των δύο λαών ότι μπορούν να πορευθούν και χωρίς εντάσεις, προκλήσεις και επιθέσεις, σύμφωνα με τα διεθνώς ισχύοντα για όποιες διαφορές υπάρχουν μεταξύ όμορων κρατών.
Το δίκαιο του ισχυρότερου, τείνει να ατονεί στις μέρες μας και να γιγαντώνονται οι ανθρώπινες αξίες, του δικαίου και της ηθικής. Ο σεισμός αυτός της 30ης Οκτωβρίου 2020, που είχε ως επίκεντρο το στενό της Μυκάλης και άφησε πίσω του τεράστιες καταστροφές και πολλούς νεκρούς, ιδιαίτερα στην τουρκική πλευρά, κυρίως στην πόλη της Σμύρνης, ίσως δίνει και μια συμβολική προειδοποίηση, γιατί ακριβώς σ' αυτό το σημείο πραγματοποιήθηκε το 479 π.Χ. μια μεγάλη "πεζοναυμαχία" μεταξύ Ελλήνων και Περσών, κάτω από τις ακόλουθες συνθήκες.
Ο Θεμιστοκλής μετά τη νίκη στη Σαλαμίνα, θεώρησε ότι δεν αρκούσε η νίκη αυτή να αποτελέσει το καθοριστικό πλήγμα κατά του περσικού στρατού, ώστε να μη διανοηθεί μελλοντικά να επιχειρήσει κατά των Ελλήνων.
Ο περσικός στόλος υποχωρώντας από τη Σαλαμίνα πήγε στη Σάμο. Κατόπιν αυτού, μόλις μπήκε η άνοιξη, οι Έλληνες κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν 110 τριήρεις κάτω από τις διαταγές του Πελοποννησίου Λεωτυχίδη, με "πεζοναύτες" θα λέγαμε σήμερα υπό τον Αθηναίο Ξάνθιππο, οι οποίοι έπλευσαν προς τη Σάμο, με πρόθεση η εμφάνισή τους στα παράλια της Ιωνίας να κινητοποιήσει τους Ίωνες. Όταν οι Πέρσες πληροφορήθηκαν αυτό το γεγονός, έσυραν τα πλοία τους στην ακτή και τα πληρώματά τους ενώθηκαν με τον στρατό των Περσών που αριθμούσε 40 χιλιάδες άνδρες, υπό τον στρατηγό Τιγράνη. Οι Έλληνες με δύναμη 25 χιλιάδων πεζοναυτών βοηθούμενοι και υπό των Σαμίων και των Μιλησίων, επετέθησαν και κατενίκησαν τους Πέρσες, φονεύσαντες το ναύαρχο Μαρδόντη και τον στρατηγό Τιγράνη και πυρπόλησαν ολόκληρο τον περσικό στόλο.
Αυτό το γεγονός υπήρξε το καθοριστικό πλήγμα κατά των Περσών, που έθεσε τέρμα στους Μηδικούς πολέμους και δεν ξαναεπεχείρησαν οι Πέρσες να εκστρατεύουν κατά της Ελλάδος.
Μήπως αυτό το γεγονός του μεγάλου αυτού σεισμού των 6,7 Ρίχτερ, αποτελεί μια ισχυρή προειδοποίηση στον ηγέτη της Τουρκίας Ερντογάν, που είχε επίκεντρο το ίδιο σημείο που πραγματοποιήθηκε το 479 π.Χ. η "πεζοναυμαχία" της Μυκάλης και που είχε ως αποτέλεσμα τον τερματισμό των επιθέσεων των από την Ανατολή εχθρών της Ελλάδος; Οι Πέρσες τότε πλήρωσαν πολύ ακριβά τις απανωτές επιθέσεις τους κατά της Ελλάδος. Ας σκεφθεί ο ηγέτης της Τουρκίας Ερντογάν, ότι και τότε οι Πέρσες και πολυαριθμότεροι ήσαν και περισσότερα πολεμικά μέσα διέθεταν. Όμως οι ηγέτες τους, με την άφρονα πολιτική τους και το κράτος τους κατέστρεψαν και εξαφάνισαν από τον χάρτη και οι ίδιοι στη χλεύη της ιστορίας.
Γιατί όπως έλεγε ο κυνικός φιλόσοφος Διογένης στη συνομιλία του με τον Μέγα Αλέξανδρο, καλός βασιλιάς δεν είναι αυτός που μπορεί να κατακτήσει τον κόσμο, αλλά αυτός που ωφελεί τον λαό του.
Και ο Ερντογάν αγνοεί το λαό του που πένεται και ικανοποιεί μόνο τις δικές του προσωπικές παράλογες απαιτήσεις και ονειρικές επιθυμίες. Αυτός ο σεισμός στη Μυκάλη, ας αποτελέσει την αφορμή αφύπνισης του Τούρκου προέδρου από τις μυθοπλασίες του, της "Γαλάζιας Πατρίδας" γιατί άλλαι μεν βουλαί ανθρώπων, άλλα δε θεός κελεύει.
Comments